неділю, 11 лютого 2024 р.

Водоспад Пробій, сувенірний ринок та ресторан «Гуцульщина» в Яремче

 

Водоспад Пробій – одна з найголовніших візиток міста. І не дивно, тому що такий мальовничий водоспад знаходиться у самому місті. Так, ми звикли їхати до водоспадів десь далеко в гори, долати якусь відстань, а тут прямо в самому Яремче можна почути і побачити справжній гірський водоспад.

 Дістатись до нього дуже просто, адже розмістився він біля сувенірного ринку, вздовж головної дороги. Якщо самі не знайдете, то можна запитати місцевих і кожен вам підкаже, як до нього дістатись. А ще вздовж дороги можна побачити велику кількість автівок. Якщо ви приїдете вранці, то автівку можна буде поставити ближче, а якщо пізніше, то черга буде велика і дуже близько поставити не вдасться, доведеться далеченько іти, адже бажаючих потрапити до водоспаду та сувенірного ринку багато.

Для тих, хто любить здійснювати пішохідні маршрути, то можна побачити інформаційний стенд, який говорить про те, що тут починається еколого-пізнавальна стежка «На гору Маковиця». Висота цієї гори 984,5 м над рівнем моря, відстань – 4 км, тривалість переходу – 3 год.

 Дорога до водоспаду Пробій

Щоб потрапити до водоспаду Пробій, обовязково доведеться пройти через гуцульський сувенірний ринок. Яремче вважається центром гуцульських традицій та ремесел, тут можна побачити багато виробів ручної роботи, які виготовлені народними умільцями.

Сувенірний ринок біля водоспаду Пробій

Тут можна побачити вироби декоративно-ужиткового мистецтва: з дерева, глини, шкіри, шерсті та інших природних матеріалів. Тут можна придбати одяг, взуття, посуд, картини, сувеніри тощо. Великий асортимент виробів з вовни: ковдри, кожухи, кептарі, рукавиці, шкарпетки. Також тут можна придбати чудові вишиванки з неймовірним українським орнаментом, рушники, скатертини, серветки, килими. Багато різноманітних прикрас на ринку: гердани, вироби з бісеру, браслети, кулони з природним каменем, сережки.  Дуже багато різноманітного посуду з дерева та кераміки. Привозять сюди свої вироби люди не тільки з Яремче, а і з сусідніх сіл та інших поселень області. Придбати  можна тут речі на свій смак, які будуть нагадувати про незабутній відпочинок в Карпатах.

Сувенірний ринок біля водоспаду Пробій

Також тут багато сушених та маринованих грибів, в тому числі й білих, різних наливок, настоянок, вин, всім відомі медовуха та калганівка, меду, варення, медового асорті з різними горішками, трав’яних та ягідних карпатських чаїв, збору цілющих лікарських трав, солодких цукерок. А також в сезон тут продають свіжу лісову чорницю, ожину, лохину, малину. 

Сувенірний ринок біля водоспаду Пробій

  Ринок працює щоденно з 8.00 до 18.00.

 Взагалі в Яремче два ринки сувенірних: один знаходиться ближче до центру міста, за залізничним мостом, його можна впізнати здалеку за гуцульськими виробами з традиційним карпатським орнаментом, які видно прямо з дороги. Другий ринок більший, розташований  по трасі, в бік Ворохти, біля мальовничого водоспаду Пробій.

Сувенірний ринок біля водоспаду Пробій

 Карпати славляться своєю деревяною архітектурою, і не дивно, адже – це край лісів. Тому тут, крім того, що можна на сувенірному ринку побачити багато виробів з дерева, а деякі з них і придбати, можна побачити багато деревяних скульптур, а також пообідати в колоритному традиційному ресторані «Гуцульщина».

Ресторан «Гуцульщина»

 Ресторан «Гуцульщина» часто називають ще музеєм. І справді, зовнішня деревяна архітектура нагадує будівлю якогось чисто карпатського музею. Побудований ресторан у 1965 році за проєктом Івана Бондарчука. При його будівництві були збережені всі традиції гуцульської архітектури, тому це зрубна деревяна конструкція без єдиного цвяха. Зовні будівля оздоблена різьбеними візерунками. Ними ж оздоблені віконні та дверні рами, невисокі огорожі, гостроверхі башточки на дахах. Біля входу стоять деревяні вартові – гуцул та гуцулочка в національному одязі.

Будівля нагадує гуцульську хату ХІХ ст. Інтерєр ресторану представлений теж в народному стилі. Всередині розміщена піч на дровах, оздоблена косівськими кахлями з різнокольоровим орнаментом, на столах стоїть глиняний гуцульський посуд. Стіни прикрашені вишитими рушниками, які власноруч виготовлені народними майстринями.

Ресторан «Гуцульщина» пропонує в меню традиційну кухню. Тут можна замовити грибну юшку, мариновані білі гриби, гриби в сметані,  банош з бринзою, форель, трав’яні цілющі чаї, наливки та настоянки та багато іншого.  Ціни, звичайно, вищі за середні, але тут платиться за атмосферу.

Ресторан «Гуцульщина»

Перед рестораном великий майданчик, поруч розширюється ринок, так як будуються нові деревяні прилавки для торгівлі, якісь нові будівлі.

 Будівельні роботи біля водоспаду Пробій по розширенню сувенірного ринку

Також можна побачити дерев’яну скульптуру гуцулів, які тримають над собою металеву кулю із зображенням карти України, де виділяються всі її області. Скульптура стоїть на постаменті, який являє собою купу каміння. Оригінально!

Скульптура гуцулів, які тримають над собою металеву кулю 

 Ну а поруч знаходиться водоспад Пробій. До нього ми і йдемо. Спускаємось камяними сходами, які обрамлені перилами. Одразу ж тут ми відчули свіжу прохолоду і шум води.

 Спуск до водоспаду Пробій

Спуск до водоспаду Пробій

  Водоспад Пробій заходиться на гірській річці Прут на території Карпатського національного природного парку. Води річки падають з висоти 8 метрів. Більшість карпатських водоспадів можна роздивитись лише з річкових долин, а Пробій – з усіх можливих ракурсів, тобто, побачити з гори або спуститись униз до самої річки. Пробій вважається одним з наймальовничіших та найповноводніших водоспадів Карпат.

 Пробій належить до каскадних водоспадів Українських Карпат. Розміщений у серцевині м. Яремче і тому його ще часто називають Яремчанським водоспадом. Утворився він в нижній частині Яремчанського каньйону річки Прут, у місці виходу на поверхню стійких до ерозії гірських порід – ямненських пісковиків (верхні шари) та аргілітів і алевритів (нижні шари).

 Водоспад Пробій

   Свою назву водоспад отримав через те, з якою потужністю потік пробивається крізь скелі і спадає вниз. Водоспад пробиває шлях річки Прут серед гірських порід, скидаючи вниз величезну кількість води, тому й отримав назву Пробій. Вода в ньому котиться по камінню з невеликої висоти (8 м), проте навесні, коли гірський сніг починає танути, водоспад буває дуже повноводним. І тоді, потужні струмені води починають вирувати в глибокій кам’яній чаші, іноді буває, що цей потік несеться з величезною силою і зносить все на своєму шляху. За потужністю потоку Пробій займає І місце серед водоспадів Карпат. 

Бурхливий потік водоспаду

   На водоспад можна подивитись згори, адже через р. Прут перекинуто пішохідний місток.  Він має висоту 20 м і 12 м довжини. Міст є одночасно і оглядовим майданчиком. Побудований давно і є улюбленим місцем усіх туристів, адже саме звідси можна спостерігати за бурхливими потоками. А також на мосту можна побачити замочки, отже, сюди приходять молодята, щоб після церемонії в РАГСІ ще раз закріпити свій союз, причепивши свій замочок із своїми іменами. 

 Місток через водоспад

   Кажуть, за водоспадом є впадина глибиною 30 м. Водоспад має перепад висоти у 12 м, він дуже потужний, тому його ще часто називають «Українською Ніагарою». Кожну секунду річка Прут скидає в камяну чашу, яка знаходиться внизу і утворена самою природою, кілька тон води.

 Неприборканий Прут

   Якщо пройти через місток, то можна спуститись вниз до водоспаду і насолодитись цією красою вже з іншого ракурсу. Там є величезні брили, які служать локаціями для фотосесій, проте треба бути дуже обережними, особливо, коли мокро, тобто йде дощ або сніг. 

Один на один з водоспадом

   На лівий берег Пруту можна дістатись ще одним способом – за допомогою підвісної переправи. Послуга платна, але це того варте. Звідси можна побачити, як вирує водоспад.

Підвісна переправа

   Місцеві говорять, що це місце має потужну енергетику і біля водоспаду це відчуває кожен. Тут можна набратися життєвої сили, а згодом відчути, як усі проблеми та неспокій, як водою змиває.

   Як говорить історія, ще сто років тому, висота водоспаду була утричі вищою. Коли русло річки готували до сплаву лісу, то в цьому місці кілька разів гриміла вибухівка. Русло вдалось зробити глибшим, а от водоспад зменшився до 8 м. 

 Водоспад Пробій

   Зараз річкою ліс уже не сплавляють, проте її глибоке русло стало розвагою для екстремалів. Зараз водоспад Пробій слугує кінцевою точкою рафтингового маршруту Яремчанським каньйоном. Якщо у річці достатня кількість води, то цей сплав можна здійснити з Ворохти в Яремче. Протяжність маршруту становить 40 км. Трохи нижче водоспаду є глибока улоговина зі спокійнішою течією. А вище від Пробія йде маркований пішохідний маршрут на хребет гори Явірник. Трохи далі, уздовж річки Прут, де течія вже не така сильна, знаходиться декілька галявин, де можна чудово відпочити та позасмагати. 

 Річка Прут

   Неподалік від водоспаду розташовані «Готичні складки» - це скельний обрив правого берега річки Прут. Там знаходяться шаруваті породи, вік яких становить 60 – 75 млн років. Вони виглядають, немов готичної форми складки, за що й отримали свою назву. А утворилися вони, коли формувалася Карпатська складчаста система, породи під боковим тиском пересувалися на північний схід – і так і застигли на віки.


   У радянські часи біля водоспаду пробій знімали свої кліпи Назарій Яремчук, Володимир Івасюк, Софія Ротару. Саме після цього водоспад Пробій став популярним туристичним місцем. 

   За легендою, у давні часи в цьому місці любилися хлопець Прут та дівчина Говерла. Батьки, дізнавшись про їхнє кохання, сказали, що ніколи не благословлять їх шлюб. Дівчина з горя закаменіла і перетворилася на гору, а хлопець так за нею тужив, що з його слів утворився струмок і з нього народився сильний та бурхливий Прут.

   А ми знову піднімаємось від бурхливого потоку  до пішохідного мосту, щоб наостанок ще раз глянути на цю неймовірну карпатську природну красу. До речі, сувенірний ринок продовжується і по інший бік від пішохідного мосту, тому там теж можна прогулятись та щось придбати.

   А ще біля самого водоспаду можна зняти котедж для відпочинку. Тут можна оздоровитись та відпочити біля річки Прут на насолодитись мальовничою красою водоспаду Пробій.

 Відпочинковий котедж біля водоспаду Пробій

   А наше знайомство з містом Яремче та його околицями продовжується. Наступним нашим пунктом буде прогулянка маркованим маршрутом «Стежка Довбуша».

-        А ви відвідували місто Яремче?

-        Чи довелось відвідати водоспад Пробій та гуцульський сувенірний ринок поруч?

-        Можливо вам вдалось насолодитись традиційною кухнею ресторану «Гуцульщина»?

-        А можливо ви здійснили прогулянку вздовж річки Прут та дістались вершини гори Явірник?

-        Розкажіть про це. Поділіться своїми враженнями.

-        Поділіться тим, що ще можна побачити та чим зайнятись в Яремче.

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

Наступний мій пост «Еколого-пізнавальний пішохідний маршрут «Стежка Довбуша» в Яремче

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


















 






 

 

 

 





Немає коментарів:

Дописати коментар

Підйом на Говерлу

      Кожен з нас любить мріяти. Іноді мрії бувають нереальні, а іноді такі, що навіть і не віриш, а вони здійснюються. Саме такою виявилася...