четвер, 1 лютого 2024 р.

Що треба відвідати і побачити в Яремче

 

  Відпочиваючи в Карпатах, цього разу ми запланували собі дуже активний відпочинок. Оскільки у Ворохті ми зупинились вперше, то хотілось якомога більше побачити у самій Ворохті та її околицях. І найпершим нашим пунктом для знайомства було місто Яремче.

Невелике містечко Яремче є одним з найвідоміших кліматичних курортів Карпат. А ще – це одне з найулюбленіших  туристичних міст багатьох відпочивальників України і не тільки. А пояснюється це тим, що місто має чудове розташування відносно багатьох відомих туристичних об’єктів. Звідси можна вирушити в гори, дістатись до річок, озер та водоспадів, здійснити пішохідні маршрути різної складності, відвідати колоритний сувенірний ринок, ознайомитись з самобутньою гуцульською культурою та гостинними жителями цього краю.

Тому ми й вирушаємо до цього неповторного барвистого карпатського міста.  Відстань від Ворохти до Яремче, якщо їхати автівкою автомобільною дорогою буде близько 27 км і їхати десь 30 хв.

 Дорога з Ворохти в Яремче

Між Ворохтою і Яремче будуть селища Татарів і Микуличин, в яких також зупиняється багато туристів для відпочинку та подорожей. А якщо повернути трохи в бік, то там той самий курорт Буковель. Дороги, до речі, ідеальні, новенькі. Ми їхали з Кривого Рогу і аж до Ворохти, то всі дороги або були вже зроблені, або закінчувались ремонтні роботи. Їхати було одне задоволення.

Дорога з Ворохти в Яремче
         
   І ось ми вїжджаємо в Яремче.

 В'їзд в Яремче з боку Ворохти

Що треба відвідати і побачити в Яремче?

А кожен, хто любить подорожувати та відкривати для себе нові цікаві і невідомі місця, може цей список поповнити.

 Йдемо до водоспаду Пробій

1.     Водоспад Пробій 

Водоспад Пробій – одна з найголовніших візиток міста. І не дивно, тому що такий мальовничий водоспад знаходиться у самому центрі міста. Так, ми звикли їхати до водоспадів десь далеко в гори, долати якусь відстань, а тут прямо в самому Яремче можна почути і побачити справжній гірський водоспад.

Знаходиться водоспад  на гірській річці Прут на території Карпатського національного природного парку. Води річки падають з висоти 8 метрів. Більшість карпатських водоспадів можна роздивитись лише з річкових долин, а Пробій – з усіх можливих ракурсів, тобто, побачити з гори або спуститись униз до самої річки. Пробій вважається одним з наймальовничіших та найповноводніших водоспадів Карпат.

   Водоспад пробиває шлях річки Прут серед гірських порід, скидаючи вниз величезну кількість води, тому й отримав назву Пробій. На водоспад можна подивитись згори, адже через р. Прут перекинуто пішохідний місток.  На лівий берег Пруту можна дістатись ще одним способом – за допомогою підвісної переправи. Послуга платна, але це того варте. Звідси можна побачити, як вирує водоспад.

   Місцеві говорять, що це місце має потужну енергетику і біля водоспаду це відчуває кожен. Тут можна набратися життєвої сили, а згодом відчути, як усі проблеми та неспокій, як водою змиває.

Водоспад Пробій 

2.     Гуцульський сувенірний ринок

Щоб потрапити до водоспаду Пробій, обовязково доведеться пройти через гуцульський сувенірний ринок. Яремче вважається центром гуцульських традицій та ремесел, тут можна побачити багато виробів ручної роботи, які виготовлені народними умільцями.

Тут є вироби декоративно-ужиткового мистецтва: з дерева, глини, шкіри, шерсті та інших природних матеріалів. Тут можна придбати одяг, взуття, посуд, картини, сувеніри тощо. Великий асортимент виробів з вовни: ковдри, кожухи, кептарі, рукавиці, шкарпетки. Також тут можна придбати чудові вишиванки з неймовірним українським орнаментом, рушники, скатертини, серветки, килими. Багато різноманітних прикрас на ринку: гердани, вироби з бісеру, браслети, кулони з природним каменем, сережки.  Дуже багато різноманітного посуду з дерева та кераміки.

Також тут багато сушених та маринованих грибів, в тому числі й білих, різних наливок, настоянок, вин, всім відомі медовуха та калганівка, меду, варення, медового асорті з різними горішками, травяних та ягідних карпатських чаїв, збору цілющих лікарських трав, солодких цукерок. А також в сезон тут продають чорницю, ожину, лохину, малину.

Гуцульський сувенірний ринок

3.     Ресторан «Гуцульщина»

Ресторан «Гуцульщина» часто називають ще музеєм. І справді, зовнішня деревяна архітектура нагадує будівлю якогось чисто карпатського музею. Побудований ресторан у 1965 році за проєктом Івана Бондарчука. При його будівництві були збережені всі традиції гуцульської архітектури, тому це зрубна дерев’яна конструкція без єдиного цвяха. Зовні будівля оздоблена різьбленими візерунками. Ними ж оздоблені віконні та дверні рами, невисокі огорожі, гостроверхі башточки на дахах. Біля входу стоять деревяні вартові – гуцул та гуцулочка в національному одязі.

 Будівля нагадує гуцульську хату ХІХ ст. Інтерєр ресторану представлений теж в народному стилі. Всередині розміщена піч на дровах, оздоблена косівськими кахлями з різнокольоровим орнаментом, на столах стоїть глиняний гуцульський посуд. Стіни прикрашені вишитими рушниками, які власноруч виготовлені народними майстринями.

   Ресторан «Гуцульщина» пропонує в меню традиційну гуцульську  кухню.

4.     Старовинний залізничний тунель та камінь Довбуша

   Насправді, – це старовинний залізничний тунель, який зберігся до сьогоднішніх днів. Розташований трохи вище за течією р. Прут, перед присілком Ямна, навпроти, де починається маршрут «Стежка Довбуша».

    Протягом 1890 – 1894 років їх створили цілих три: в Ямній, Микуличині, Вороненці (останній найдовший 1221 м), – на кордоні із Закарпаттям. До роботи тоді активно залучали італійців, які були неперевершеними майстрами сухої кладки та мали унікальний досвід аналогічного будівництва в Альпах.

   До початку Другої світової війни його довжина становила 1 тис. 303 м, але коли німці тікали з цього краю, то вони зруйнували вхідні портали тунелю. Німці хотіли ж його зруйнувати геть, для чого в тунель загнали чотири платформи з фугасами, але підірвати їх не встигли.

  Тут же можна побачити цікавий обєкт, який лежить самотньою брилою біля залізничних колій, що ведуть до тунелю. За місцевими переказами, ця брила має відношення до місцевого народного героя Олекси Довбуша, який у ХVІ ст. наводив жах на місцевих панів. Говорять, що це Довбуш кинув цю каменюку, продемонструвавши неабияку силу і спритність. Сьогодні цей обєкт називають «Каменем Довбуша».

Старовинний залізничний тунель

5.     Пішохідний маршрут «Стежка Довбуша»

   Якщо ви хочете активно відпочити, то дуже добре підійде для цього пішохідний маршрут «Стежка Довбуша». Починається маршрут з центра міста, знайти дуже просто: деревяна скульптурна композиція із Олексою Довбушем у центрі і напис «Стежка Довбуша».

   Маршрут починається в заповідному урочищі «Дрибка» Ямнянського ПОНДВ (м. Яремче), неподалік від «Каменя Довбуша» та стародавнього тунелю, пролягає поміж скелями і виходить на хребет Горган Запрудський. Маршрут становить 2 км і пройти його можна за 2 години.

   Еколого-пізнавальна стежка проходить по місцях, де в 1738 – 1745 рр. діяли побратими славнозвісного О. Довбуша. У літописі історії українського народу галицьке опришківство увійшло яскравою сторінкою боротьби проти соціального й національного поневолення. Олексу Довбуша часто називають українським «Робін-Гудом», який відбирав скарби у багатих і віддавав бідним.

   Існує багато легенд. За однією з легенд, всі  награбовані скарби були заховані в печері, вхід до якої можна знайти тільки в ніч на Івана Купала. Однак мало, хто ризикує перевіряти це, оскільки друга частина цієї історії говорить про те, що золото прокляте і кожен, хто його побачить – перетвориться на камяну статую. Знайти це добро поки ще нікому не вдалось.

 

Еколого-пізнавальний маршрут "Стежка Довбуша"

6.     Вольєрне господарство Карпатського національного природного парку. 

   Вольєрне господарство ще називають Яремчанським звіринцем або мінізоопарком. Створене було господарство у 1992 році з ініціативи тодішнього директора Побережника Й.Й. з метою розмноження та збереження диких тварин Карпатського національного природного парку.

   Вольєрне господарство має загальну площу 5,3 га. Але якщо ви думаєте, що це звичайний зоопарк, то ви глибоко помиляєтесь, адже тут тварини проживають в умовах, наближених до природних. Тут створені великі просторі вольєри або просто обгороджені металевою сіткою великі території, де всі тварини, які тут знаходяться, почуваються дуже комфортно. Вольєрне господарство складається з двох зон: зоопарк та вольєрне господарство.

    Тут можна побачити представників карпатської фауни: павичі, фазани, різні види голубів, каюк, орел-могильник, кріль європейський, різні види кіз, олені, косулі, дикі кабани тощо. Тут також працює центр реабілітації для тварин, які опинились у скрутному становищі. 

Вольєрне господарство 

7.     Водоспад Дівочі сльози

   Відвідавши вольєрне господарство в Яремче, ми вирішили продовжити свою мандрівку далі. А далі дорога нас вела до водоспаду Дівочі сльози. Все це знаходиться на території Карпатського національного природного парку, тому по всьому нашому маршруту будуть зустрічатись інформаційні стенди.

   Дорога до водоспаду становить десь 2 км, тому цю відстань дуже легко і просто можна подолати, серед вікових дерев камянистою стежкою.  Але тут пропонуються також поїздки на конях, квадрациклах, гірських джипах, за окрему плату.

   Водоспад знаходиться на р. Жонка, що є лівою притокою р. Прут. Це невеликий водоспад, його висота становить близько 1,7 м, а ширина – 2 м. Проте незважаючи на його розміри, він досить цікавий і мальовничий. Розташований водоспад Дівочі сльози посеред урочища Жонка, яке сформувалось із скельних відслонень порослих мохом, а також корінь дерев букового лісу, що знаходяться трохи вище на цих же схилах. Вода гірської води, що формує потік водоспаду, надзвичайно чиста, неначе  справжнісінькі дівочі сльози.

   Якщо піднятись на 150 - 200 м вище по течії, то там розташований менш відомий водоспад Чоловічі сльози.


Водоспад Дівочі сльози 

8.     Джерело і парк-музей «Карпати в мініатюрі»

 Відвідування джерела та парку-музею «Карпати в мініатюрі» можна поєднати з відвідуванням вольєрного господарства та прогулянкою до водоспаду Дівочі сльози. Ми так і зробили. Повертаючись від водоспаду, ми трохи змінили маршрут: повернули за вказівником до джерела.

   Джерело знаходиться поряд із входом до парку мініатюр.

   Вода  у джерелі на смак так собі, досить смачною її не назвеш, як у інших джерелах, але у спеку попити в самий раз. Тому вирушаючи до джерела, беріть із собою пляшку, тому що хоча б скуштувати цю воду потрібно, щоб  мати про неї уявлення, або й набрати з собою.

   Вода з джерела за іонно-хімічним складом відноситься до сульфатно-гідрокарбонатної кальцієво-магнієвого типу. За ступенем мінералізації вода відноситься до слабомінералізованих і містить біля двох грам солей у одному літрі води, відноситься до лікувально-столової.

Музей був створений у 2015 році за підтримки Карпатського національного природного парку, а також громадської організації «Центр соціальних та ділових ініціатив». Оскільки партнером проєкту виступив Карпатський НПП, то й парк-музей створено саме на його території – в м. Яремче, в урочищі р. Жонка. Музей невеликий, знаходиться під відкритим небом (такий собі скансен). За словами організаторів даного музею, серед завдань проєкту стоїть покращення туристичної привабливості м. Яремче, а також надання людям з обмеженими можливостями відвідати хоча й зменшені у 25 разів, але реальні прототипи  експонатів музею. Більше того, деякі мініатюри були відтворені за старими кресленнями та фотографіями з використанням компютерного моделювання і 3D принтерів для виготовлення структурних елементів мініатюрних моделей, а також різноманітних декоративних елементів.

   Зараз у музеї налічується 18 експонатів, але як говорять працівники музею, то ця колекція буде поповнюватись. Хоча музей і має назву «Карпати в мініатюрі», то все ж таки тут переважно архітектурні мініатюри Івано-Франківщини, що дає можливість туристам відвідати ті місця, де ще не були, тим більше, що знаходяться вони неподалік вашого відпочинку в Карпатах.

 Парк-музей "Карпати в мініатюрі"

9.     Скеля Слон.

   В Яремче є досить цікаве місце, з не менш цікавою назвою – скеля Слон. Скеля Слон належить до гірської системи Горгани. Знаходиться на р. Прут, на схід від центральної частини міста. Скеля Слон належить до однієї з найбільших гір в Карпатах – Маковиці (984,5 м). Її західний схил впирається у стрімкі води Пруту і позбавлений рослинності. Якщо дивитися на це місце здалеку, то можна чітко побачити на флішовій породі великий силует слона. Саме завдяки цьому місцеві жителі та туристи й дали назву скелі, за подібністю з цією твариною.

   Скельний комплекс почав формуватися мільйони років тому, а саме в період палеозою. Рух тектонічних плит в мезозой перетворив його на плато на дні світового океану. Минали роки, і океан в період кайнозою перетворився на велетенський гірський масив. Через тисячоліття гори щільно поросли смереками, а от флішова частина Маковиці залишилася незалісненою. І завдяки цьому зявилася скеля Слон і ми маємо можливість спостерігати це унікальне диво природи.

   Поблизу скелі є місця для чудового відпочинку.

Скеля Слон 

А ще в Яремче можна відвідати:

  • Михайлівську церкву,
  • церкву Святого Іоанна,
  • церкву Святих апостолів Петра і Павла,
  • монастир Святого пророка Іллі,
  • музей екології та етнографії Карпатського краю,
  • пішохідний маршрут на г. Маковиця,
  • сироварню (розташована на полонині перед вершиною г. Маковиці),
  • пішохідний маршрут на г. Синячка,
  • пішохідний маршрут на г. Явірник-Горган,
  • пішохідний маршрут «Стежка Камянка»,
  • пішохідний маршрут на полонину Туршугувата,
  • пішохідний маршрут на хребет та полонину Чорногориця,
  • пішохідний маршрут на полонини Явір та Вовча,
  • пішохідний маршрут на Делятин через гору Синячка,
  • пішохідний маршрут на гору Смерічок,
  • пішохідний маршрут на с. Бистриця через г. Довбушанка,
  • віадук (1894 – 1896 рр.),
  • «Skala» - першу мануфактуру  крафтового пива в Яремче,
  • магазин «Сирна комора»,
  • перевал Переслоп.

-        А ви відпочивали в Яремче?

-        Які цікаві місця вам вдалось відвідати?

-        Які незвичні локації відкрили для себе?

-        Можливо ви здійснили пішохідний чи велосипедний маршрут?

-        Розкажіть про це. Поділіться своїми враженнями.

 

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

 



Немає коментарів:

Дописати коментар

Підйом на Говерлу

      Кожен з нас любить мріяти. Іноді мрії бувають нереальні, а іноді такі, що навіть і не віриш, а вони здійснюються. Саме такою виявилася...