четвер, 18 січня 2024 р.

Маршрут відпочинку в Карпатах


   Ну який би українець не мріяв про відпочинок в Карпатах? Карпатами, зазвичай, ми звикли називати ту частину України, яка має відношення до Українських Карпат – гірської системи, що розміщена на заході України – це і Прикарпаття, і Закарпаття і власне самі Карпати. Так, там є багато чого подивитись, чому здивуватись, чим насолодитись, де відпочити і отримати масу незабутніх вражень. Саме за цим всім ми й вирішили вирушити в Карпати.

   Так, саме в Карпати ми вирушаємо. Українські Карпати – це гірська система на заході Україні, яка простяглась на 280 км і розташована на території чотирьох областей: Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській. Але найбільш гірською областю нашої країни є Івано-Франківська, саме туди ми і вирушаємо. Зупинились ми у смт Ворохта, яке розміщене на висоті 850 м над рівнем моря і майже з усіх боків оточене горами і лісами.

   Карпати – це дивовижний край первозданної природи, мальовничих гірських ландшафтів, буйних лісів, кришталево чистого повітря, стрімких гірських потоків, мінеральних джерел. Це край самобутньої культури та гостинних мешканців. Завдяки відсутності шкідливих промислових підприємств цей регіон вважається екологічно чистим в Україні.

    Карпати – це чудове місце для відпочинку та лікування, для занять гірськолижними видами спорту, для туристичних походів, зеленого туризму, риболовлі, парапланеризму, альпінізму та багато іншого.

   Саме активним відпочинком приваблюють до себе Карпати. Ми вирушили у самостійну подорож власною автівкою і в наших планах був теж активний відпочинок. А ще у мене була мрія – піднятись на Говерлу – найвищу вершину України. Ми завчасно склали план нашої мандрівки і нам все вдалось, навіть більше. А тепер про все по порядку. Пропоную вій маршрут відпочинку в Карпатах.

   Де ми побували та що побачили?

1.     Відпочинок у смт Ворохта.

2.     Відвідування м. Яремче:

-        водоспад Пробій,

-        гуцульський сувенірний ринок  біля водоспаду Пробій,

-        ресторан «Гуцульщина»,

-        старовинний залізничний тунель та камінь Довбуша,

-        маркований  пішохідний маршрут «Стежка Довбуша»,

-        вольєрне господарство Карпатського національного природного парку,

-        водоспад Дівочі сльози,

-        музей «Карпати в мініатюрі»,

-        скеля Слон.

3.     Підйом на Говерлу.

4.     Поїздка в Буковель:

-        комплекс «VODA club»,

-        канатно-крісельна дорога,

-        етнопарк «Гуцул Ленд»

-        перевернута хата в с. Паляниця

5.     Поїздка на водоспади біля с. Татарів і с. Микуличин:

-        водоспад Женецький Гук

-        Нарінецький водоспад.

6.     Відпочинок в с. Вороненко

7.     м. Коломия

8.     м. Чернівці

1-й день. Зупинка на відпочинок у смт Ворохта. Прогулянка селищем. Насолода навколишніми краєвидами. Приготування шашлику.

2-й день. Поїздка в Яремче (29 км). Відвідування водоспаду Пробій, сувенірного ринку, прогулянка екологічним маршрутом «Стежка Довбуша», обід у колибі «На пеньках», відвідування вольєрного господарства, прогулянка до водоспаду Дівочі сльози, відвідування парку-музею «Карпати в мініатюрі» та смакування джерельними водами.

3-й день. Підйом на г. Говерлу (2061 м) від туристичної бази «Заросляк» (19,4 км).

4-й день. Відпочинок в Буковелі – 21 км.  (відвідування відпочинкового комплексу VODA club, підйом канатно-крісельною дорогою на одну з вершин, відвідування етнопарку «Гуцул ленд»). Огляд двох віадуків у смт Ворохта.

5-й день. Зупинка на відпочинок у с. Вороненко. Відвідування водоспаду Женецький Гук та Нарінецького водоспаду (між с. Татарів та с. Микуличин, 26,8 км). Прогулянка с. Вороненко. Насолода навколишніми краєвидами. Приготування шашлику.

6-й день. На зворотньому шляху додому відвідали два неймовірно чудових міста України – Коломию і Чернівці. 

 Українські Карпати

   Відпочинок у смт Ворохта

   Невелике смт Ворохта заховалось високо в горах, на висоті 850 м, серед  густих лісів та величних гір. Воно можливо ще не дуже популярне серед туристів, хоча останніми роками воно набуває все більшу й більшу популярність, так як вирізняється своїм колоритом.

   Ворохта – це справжня Гуцульщина, з особливою карпатською дерев’яною архітектурою, неймовірною природою та краєвидами довкола. 

 Ворохта

   Але головною окрасою є його легендарні віадуки.

   Саме у Ворохті є найдовші і найстаріші віадуки. Зведені ще в часи Австро-Угорської імперії, в 1895 році. Більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості «Віадуки Ворохти».

   А ще тут можна відвідати старовинні гуцульські дерев’яні храми, одним з яких є церква Різдва Богородиці, яку у 1780 році привезли сюди із с. Яблуниця, а також костел Успіння Пресвятої Діви Марії, 1903 року. Не забути завітати на ринок, де можна придбати різноманітні гуцульські сувеніри, а також різні смаколики (домашні сири, мед, наливку, гриби, ягоди,  карпатські чаї тощо). Поруч знаходиться лижна траса і є підйомник. 

   З Ворохти можна здійснити  одноденний похід на г. Кукул – це простий, маркований, середньої складності маршрут, а також дійти до озера Несамовите.

   А ще Ворохта – це найближчий населений пункт, з якого можна дістатись до бази «Заросляк» і здійснити підйом на  найвищу вершину України – г. Говерлу та інші Чорногірські хребти.

   Екстремалам можуть запропонувати зіпалайн, рафтинг по річці Прут, катання на конях. Для релаксу можна відвідати сауну, а ще краще  замовити чан, з фантастичним краєвидом довкола. Не забудьте відвідати місцеву колибу та скуштувати гуцульські страви. 

 Старий австрійський міст у Ворохті (1894 р.)

   Відвідування м. Яремче

   Яремче – це всім  відомий карпатський курорт Івано-Франківської області, що розмістився на висоті 585 м над рівнем моря, в долині річки Прут. Це відоме туристичне місто, де цілорічно зупиняється велика кількість туристів. Поруч знаходиться Ворохта та найвідоміший гірськолижний курорт України – Буковель. Сюди приїздять ті, хто хоче насолодитись мальовничими пейзажами Карпатських гір, подихати чистим та свіжим повітрям, оздоровитись, відволіктись від буденності, відвідати цікаві пам’ятки природи та архітектури, спробувати гуцульську традиційну кухню.

    А в Яремче подивитись є що.

 Веселка в Яремче

1.     Водоспад Пробій.

Водоспад Пробій – одна з найголовніших візиток міста. І не дивно, тому що такий мальовничий водоспад знаходиться у самому центрі міста.

Знаходиться водоспад  на гірській річці Прут на території Карпатського національного природного парку. Води річки падають з висоти 8 метрів. Більшість карпатських водоспадів можна роздивитись лише з річкових долин, а Пробій – з усіх можливих ракурсів, тобто, побачити з гори або спуститись униз до самої річки. Пробій вважається одним з наймальовничіших та найповноводніших водоспадів Карпат.

Водоспад Пробій у Яремче

2.     Гуцульський сувенірний ринок 

Щоб потрапити до водоспаду Пробій, обовязково доведеться пройти через гуцульський сувенірний ринок. Яремче вважається центром гуцульських традицій та ремесел, тут можна побачити багато виробів ручної роботи, які виготовлені народними умільцями.

Тут можна побачити вироби декоративно-ужиткового мистецтва: з дерева, глини, шкіри, шерсті та інших природних матеріалів. Також можна придбати одяг, взуття, посуд, картини, сувеніри тощо. Великий асортимент виробів з вовни: ковдри, кожухи, кептарі, рукавиці, шкарпетки. Також тут можна придбати чудові вишиванки з неймовірним українським орнаментом, рушники, скатертини, серветки, килими. Багато різноманітних прикрас на ринку: гердани, вироби з бісеру, браслети, кулони з природним каменем, сережки.  Дуже багато різноманітного посуду з дерева та кераміки.

Багато також сушених та маринованих грибів, в тому числі й білих, різних наливок, настоянок, вин, всім відомі медовуха та калганівка, меду, варення, медового асорті з різними горішками, трав’яних та ягідних карпатських чаїв, збору цілющих лікарських трав, солодких цукерок. А також в сезон тут продають свіжі лісові ягоди: чорницю, ожину, лохину, малину.

Гуцульський сувенірний ринок в Яремче

3.     Ресторан «Гуцульщина»

Ресторан «Гуцульщина» часто називають ще музеєм. І справді, зовнішня деревяна архітектура нагадує будівлю якогось чисто карпатського музею. Побудований ресторан у 1965 році за проєктом Івана Бондарчука. При його будівництві були збережені всі традиції гуцульської архітектури, тому це зрубна дерев’яна конструкція без єдиного цвяха. Зовні будівля оздоблена різьбленими візерунками. Ними ж оздоблені віконні та дверні рами, невисокі огорожі, гостроверхі башточки на дахах. Біля входу стоять деревяні вартові – гуцул та гуцулочка в національному одязі.

Будівля нагадує гуцульську хату ХІХ ст. Інтерєр ресторану представлений теж в народному стилі. Всередині розміщена піч на дровах, оздоблена косівськими кахлями з різнокольоровим орнаментом, на столах стоїть глиняний гуцульський посуд. Стіни прикрашені вишитими рушниками, які власноруч виготовлені народними майстринями.

   Ресторан «Гуцульщина» пропонує в меню традиційну гуцульську  кухню.   

   Більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості «Водоспад Пробій, сувенірний ринок та ресторан «Гуцульщина» в Яремче».

4.     Старовинний залізничний тунель та камінь Довбуша

   Насправді, – це старовинний залізничний тунель, який зберігся до сьогоднішніх днів. Розташований трохи вище за течією р. Прут, перед присілком Ямна, навпроти, де починається маршрут «Стежка Довбуша».

    Протягом 1890 – 1894 років їх створили цілих три: в Ямній, Микуличині, Вороненко (останній найдовший 1221 м), – на кордоні із Закарпаттям. До роботи тоді активно залучали італійців, які були неперевершеними майстрами сухої кладки та мали унікальний досвід аналогічного будівництва в Альпах.

   До початку Другої світової війни його довжина становила 1 тис. 303 м, але коли німці тікали з цього краю, то вони зруйнували вхідні портали тунелю. Німці хотіли ж його зруйнувати геть, для чого в тунель загнали чотири платформи з фугасами, але підірвати їх не встигли.

  Тут же можна побачити цікавий обєкт, який лежить самотньою брилою біля залізничних колій, що ведуть до тунелю. За місцевими переказами, ця брила має відношення до місцевого народного героя Олекси Довбуша, який у ХVІ ст. наводив жах на місцевих панів. Говорять, що це Довбуш кинув цю каменюку, продемонструвавши неабияку силу і спритність. Сьогодні цей обєкт називають «Каменем Довбуша».

Старовинний залізничний тунель в Яремче

5.     Пішохідний маршрут «Стежка Довбуша»

   Якщо ви хочете активно відпочити, то дуже добре підійде для цього пішохідний маршрут «Стежка Довбуша». Починається маршрут з центра міста, знайти дуже просто: деревяна скульптурна композиція із Олексою Довбушем у центрі і напис «Стежка Довбуша».

   Маршрут починається в заповідному урочищі «Дрибка» Ямнянського ПОНДВ (м. Яремче), неподалік від «Каменя Довбуша», пролягає поміж скелями і виходить на хребет Горган Запрудський. Маршрут становить 2 км і пройти його можна за 2 години.

   Еколого-пізнавальна стежка проходить по місцях, де в 1738 – 1745 рр. діяли побратими славнозвісного О. Довбуша. У літописі історії українського народу галицьке опришківство увійшло яскравою сторінкою боротьби проти соціального й національного поневолення. Олексу Довбуша часто називають українським «Робін-Гудом», який відбирав скарби у багатих і віддавав бідним. Більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості « Пішохідний маршрут «Стежка Довбуша» в Яремче».

 Скелі Довбуша на еколого-пізнавальному маршруті "Стежка Довбуша"

6.     Вольєрне господарство Карпатського національного природного парку.

   Вольєрне господарство ще називають Яремчанським звіринцем або мінізоопарком. Створене було господарство у 1992 році з ініціативи тодішнього директора Побережника Й.Й. з метою розмноження та збереження диких тварин Карпатського національного природного парку.

   Вольєрне господарство має загальну площу 5,3 га. Але якщо ви думаєте, що це звичайний зоопарк, то ви глибоко помиляєтесь, адже тут тварини проживають в умовах, наближених до природних. Тут створені великі просторі вольєри або просто обгороджені металевою сіткою великі території, де всі тварини, які тут знаходяться, почуваються дуже комфортно. Вольєрне господарство складається з двох зон: зоопарк та вольєрне господарство.

   Тут можна побачити представників карпатської фауни: павичі, фазани, різні види голубів, каюк, орел-могильник, кріль європейський, різні види кіз, олені, косулі, дикі кабани тощо. Тут також працює центр реабілітації для тварин, які опинились у скрутному становищі. Більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості « Вольєрне господарство в Яремче».

Вольєрне господарство в Яремче

7.     Водоспад Дівочі сльози

   Відвідавши вольєрне господарство в Яремче можна одразу вирушити до водоспаду Дівочі сльози. Все це знаходиться на території Карпатського національного природного парку, тому по всьому нашому маршруту будуть зустрічатись інформаційні стенди.

   Дорога до водоспаду становить десь 2 км, тому цю відстань дуже легко і просто можна подолати, серед вікових дерев камянистою стежкою, вгору підніматись ніде не треба.  Але тут пропонуються також поїздки на конях, квадрациклах та гірських джипах, за окрему плату.

   Водоспад знаходиться на р. Жонка, що є лівою притокою р. Прут. Це невеликий водоспад, його висота становить близько 1,7 м, а ширина – 2 м. Проте незважаючи на його розміри, він досить цікавий і мальовничий. Більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості «Водоспад Дівочі сльози в Яремче».

Водоспаду Дівочі сльози в Яремче

7.     Джерело і парк-музей «Карпати в мініатюрі»

 Відвідування джерела та парку-музею «Карпати в мініатюрі» можна поєднати з відвідуванням вольєрного господарства та прогулянкою до водоспаду Дівочі сльози. Джерело знаходиться поряд із входом до парку мініатюр.

   Джерельна вода на смак так собі, досить смачною її назвати важко, як у інших джерелах, але у спеку попити в самий раз. Тому вирушаючи до джерела, беріть із собою пляшку, тому що хоча б скуштувати цю воду потрібно, щоб  мати про неї уявлення, або й набрати з собою.

   Вода з джерела за іонно-хімічним складом відноситься до сульфатно-гідрокарбонатної кальцієво-магнієвого типу. За ступенем мінералізації вода належить до слабомінералізованих і містить біля двох грам солей у одному літрі води, відноситься до лікувально-столової.

   Музей був створений у 2015 році за підтримки Карпатського національного природного парку, а також громадської організації «Центр соціальних та ділових ініціатив». Оскільки партнером проєкту виступив Карпатський НПП, то й парк-музей створено саме на його території – в м. Яремче, в урочищі р. Жонка. Музей невеликий, знаходиться під відкритим небом (такий собі скансен).

   Зараз у музеї налічується 18 експонатів, але як говорять працівники музею, то ця колекція буде поповнюватись. Хоча музей і має назву «Карпати в мініатюрі», але  все ж таки тут переважно архітектурні мініатюри Івано-Франківщини, що дає можливість туристам відвідати ті місця, де ще не були, тим більше, що знаходяться вони неподалік вашого відпочинку в Карпатах. Більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості «Мінеральні джерела та парк-музей «Карпати в мініатюрі». 

Парк-музей «Карпати в мініатюрі» в Яремче

8.     Скеля Слон

   В Яремче є досить цікаве місце, з не менш цікавою назвою – скеля Слон. Скеля Слон належить до гірської системи Горгани. Знаходиться на р. Прут, на схід від центральної частини міста. Скеля Слон належить до однієї з найбільших гір в Карпатах – Маковиці (984,5 м). Її західний схил впирається у стрімкі води Пруту і позбавлений рослинності. Якщо дивитися на це місце здалеку, то можна чітко побачити на флішовій породі великий силует слона. Саме завдяки цьому місцеві жителі та туристи й дали назву скелі, за подібністю з цією твариною.

   Скельний комплекс почав формуватися мільйони років тому, а саме в період палеозою. Рух тектонічних плит в мезозой перетворив його на плато на дні Світового океану. Минали роки, і океан в період кайнозою перетворився на велетенський гірський масив. Через тисячоліття гори щільно поросли смереками, а от флішова частина Маковиці залишилася незалісненою. І завдяки цьому зявилася скеля Слон і ми маємо можливість спостерігати це унікальне диво природи.

   Поблизу скелі є місця для чудового відпочинку.

Скеля Слон в Яремче

   Підйом на Говерлу

   Говерла знаходиться на Чорногірському хребту Карпат. Там, крім Говерли, яка має висоту 2061 м, є ще пять двотисячників, тобто вершин, які мають висоту понад дві тисячі метрів. До них належать Бребенескул (2032 м), Піп-Іван Чорногірський (2028 м), Петрос (2020 м), Гутин-Томнатик (2017 м), Ребра (2001 м). На них також, як і на Говерлу можна піднятись спеціальними маркованими маршрутами.

   Щоб піднятись на Говерлу є щонайменше шість різних маршрутів: деякі можна назвати найлегшими, деякі – найскладнішими, деякі – наймальовничішими… Тому кожен турист обирає для себе свій маршрут.

   Ми ж обрали маршрут, що бере початок від туристичної бази «Заросляк». Найближчий населений пункт до цієї бази –  смт Ворохта. Підйом на Говерлу – це справжня пригода та унікальний досвід. Більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості «Підйом на Говерлу».
Підйом на Говерлу

   Поїздка в Буковель

   Буковель (Bukovel) – відомий український гірськолижний курорт, який розмістився в самому серці Карпат і є одним з найбільших гірськолижних курортів Східної Європи.  Назва курорту походить від однойменної назви гори, біля підніжжя якої він і розмістився – гора Буковель, на висоті 920 м над рівнем моря. Розмістився курорт за селом Паляниця, за 30 км від м. Яремче. Найвищою точкою є г. Довга, яка має висоту 1372 м.

   Буковель – це молодий курорт, історія якого розпочалася з 2000 року, коли була укладена угода про створення туристично-рекреаційного комплексу цілорічного функціонування.

Озеро Молодості в Буковелі

1.     Комплекс «VODA club».

   Комплекс VODA club розмістився в Карпатах, в одному з найкрасивіших місць – туристичному комплексі «Буковель». Комплекс знаходиться на березі мальовничого гіського озера Молодості. Він поєднав в собі всі найкращі умови сучасних європейських курортів.

   Влітку комплекс може вмістити до 1500 відвідувачів одночасно, які чудово можуть розміститись на шезлонгах біля озера, в релакс-зоні, біля великого басейну або аквапарку з різноманітними розвагами та атракціонами на озері. Є чудова дитяча зона з різноманітними розвагами та басейнами.

   Комплекс VODA club є чудовим місцем як для сімейного відпочинку, так і для проведення приватних, закритих і корпоративних вечірок. Тут кожен відпочиваючий отримає масу задоволення та неймовірних вражень. Більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості «Комплекс Вода клаб (VODA club) в Буковелі».

Комплекс VODA club в Буковелі

2.     Етнопарк «Гуцул Ленд»

   Етнопарк «Гуцул Ленд» - одне з найцікавіших і найвідвідуваніших місць в Буковелі. Це захоплююче місце для чудового відпочинку всією родиною, адже  буде цікаво і дорослим, і дітям. Тут в одному місці зібралися і музей під відкритим небом, і контактний зоопарк, і різноманітні розваги.

   Однією  з основних локацій є музей під відкритим небом (скансен). Тут  можна ознайомитись з життям та побутом гуцулів, бойків і лемків.

   Особливе місце займає контактний зоопарк, де живуть в природніх умовах свійські, декоративні і дикі тварини й птахи, від яких будуть у захваті не тільки діти, але й дорослі.

   На території є також творчий простір, де можна відвідати творчі майстерні, а також взяти участь у цікавих майстер-класах. Більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості «Етнопарк «Гуцул Ленд» в Буковелі».

Етнопарк «Гуцул Ленд» в Буковелі

3.     Оглядовий витяг № 2

   На сьогоднішній день комплекс Буковель має в своєму арсеналі 17 підйомників (з них 16 крісельних і 1 – бугельний). Підйомники розраховані на різну кількість місць: 2, 3, 4, 6. Найбільш розповсюджені чоотирикрісельні підйомники.

   Витяг № 2 є оглядовим і працює цілий рік. Саме ним ми піднімемось, щоб оглянути навколишні краєвиди з вершини гори. Оскільки, витяг оглядовий, то із спорядженням (взимку) на нього не пускають. Всі інші працюють для доставки людей до початку лижних трас.

   Піднявшись нагору можна спостерігати фантастичні гірські краєвиди довкола.

 Канатно-крісельний підйомник в Буковелі

4.     «Перевернута хата» в с. Паляниця.

   Дорогою до гірськолижного курорту Буковель  можна побачити незвичайну архітектурну споруду – «Перевернуту хату» в с. Паляниця. Будинок став першим в Україні архітектурним дивом. Карпатські умільці побудували його за 45 днів, використавши при будівництві каркасну технологію. Зовні він здається невеликим, проте його площа складає 85 м2.  Унікальністю цієї будівлі є те, що як зовні так із середини там все догори дном, фундамент знаходиться нагорі, а дах – внизу. Ця незвична споруда привертає до себе увагу багатьох туристів. 

«Перевернуту хату» в с. Паляниця

   Поїздка на водоспади біля с. Татарів і с. Микуличин

1.     Водоспад Женецький Гук

   Женецький Гук – наймолодший водоспад в Українських Карпатах, що виник між масивами хребтів Хомяк-Синяк та Явірник неподалік с. Микуличин і с. Татарів Яремчанської міської ради Івано-Франківської області.

 З’явився водоспад в цій місцевості від звичайної повені на річці Женець, що є лівою притокою річки Прут, яка тече вздовж Женецької ущелини. Сама річка має довжину 8 км, а ще до неї впадає безліч різноманітних гірських струмочків. Водоспад вважається молодим, адже зявився в післявоєнні роки. Проте потоки його води настільки сильні, що місцеві назвали водоспад «гучним Гуком». Незважаючи на умови утворення, Женецький Гук розташований на висоті 900 м над рівнем моря і сягає висоти 15 м. Більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості «Водоспад Жанецький Гук в Карпатах».

Водоспад Женецький Гук 

1.     Нарінецький водоспад

   Нарінецький водоспад розташований в Українських Карпатах, у гірському масиві Горгани, між селами Микуличин і Татарів, Яремчанської міської ради Івано-Франківської області. Утворився на Норецькомуи потоці, що є лівою притокою річки Женець. Загальна висота перепаду води – 10 м.  Це однокаскадний водограй і утворився в місці, де потік перетинає потужну товщу пісковиків.

   Назва водоспаду походить від перекрученої назви струмка Нарецький. Більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості «Полонина Залім. Нарінецький водоспад в Карпатах».

Нарінецький водоспад

   Відпочинок в с. Вороненко

   Вороненко – селище в Івано-Франківській області, Надвірнянського району, розташоване углиб від смт Ворохти. Мабуть, про це село мало хто й чув, хіба що місцеві, а туристи так це точно. Туристичним місцем його не назвеш, та й знайти його серед гір, лісів та покручених доріг дуже важко. Проте тут тихо, спокійно, а навколо гори і гори…

   Село знаходиться на висоті 850 – 950 м, у центральній частині Українських Карпат, на території Карпатського національного природного парку. У межах села знаходиться західна частина г. Кукул з великою кількістю полонин на північній стороні хребта. Тут беруть початок струмки Параджин та Прутець (притоки р. Прут).

   В селі є діюча церква Серця Христового, а також залізнична станція Вороненко, остання в Івано-Франківській області перед залізничним тунелем на Закарпаття. Але головною окрасою села є, звичайно, гори. Більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості «Вороненко – високогірне гуцульське село на межі двох областей: Івано-Франківської та Закарпатської».

 Краєвиди Карпат в с. Вороненко

   Коломия

   Місто Коломия – центр Покуття, мальовничий край між Буковиною і Гуцульщиною – це одне з найдавніших галицьких міст.  Знаходиться в Івано-Франківській області. Місто відоме своєю старовинною архітектурою, давніми традиціями та культурою. Потрапивши до міста, здається, що потрапив до якогось європейського містечка часів ХІХ – ХХ ст., настільки колоритним і затишним воно виглядає.  Але більшості з нас Коломия відома тим, що саме тут знаходиться єдиний у світі музей Писанки. Саме заради цього більшість туристів і намагаються відвідати це невелике  містечко. Але ж тут крім музею Писанки є ще що подивитись. У центрі міста розмістилась ратуша, яка колись була побудована на місці колишнього Домініканського монастиря, досить мальовничою є поруч площа, яку прикрашають клумби із чудовими запашними квітами, фонтан, різні металеві інсталяції. Можна відвідати Національний музей народного мистецтва, музей історії міста, коломийський театр. А також можна оглянути культові споруди або й навіть завітати на службу: Катедральний собор Преображення Христового, Благовіщенську церкву, собор Святого Архистратига Михаїла, церкву Священномученика Йосафата. Відпочити можна у міському парку культури та відпочинку ім. К. Трильовського або ж біля міського озера. Більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості «Коломия – маленьке європейське містечко на Покутті ».

 Музей Писанки в Коломиї

   Чернівці

   Чернівці – одне з найкрасивіших міст України, а можливо й найкраще. Місто розміщене на південному заході України, за 40 км від румунського кордону. Чернівці – історична столиця Буковинського краю, яка відома своїми памятками архітектури. Ну а найвідомішою серед них є «Резиденція митрополитів Буковини і Далмації», зараз це Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, занесено до Світової спадщини ЮНЕСКО. А ще у місті неодмінно треба відвідати центральну площу з ратушою, театральну площу, головною родзинкою якої є театр імені Ольги Кобилянської, будинки-близнюки, будинок-корабель, вулицю О. Кобилянської – головна пішохідна вулиця міста, площу Турецька криниця. Також тут є музеї: краєзнавчий, художній, музей-аптека та інші. Можна відвідати Кафедральний собор Святого Духа, костел Пресвятого Серця Ісуса, а також можна відпочити душею в ботанічному саду або музеї народної архітектури та побуту під відкритим небом (скансен). Більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості «Чернівці – родзинка Буковини».

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича 

   Але це тільки маленька крапелька того, що можна побачити в Карпатах – на заході нашої країни. Головне не сидіти на місці, подорожувати і тоді не ви будете знаходити цікаві місця, а вони самі будуть знаходити вас. Адже, чим більше подорожуєш, тим більше різноманітних цікавинок та родзинок бачиш навколо себе. Україна прекрасна, їй є що показати, не забуваємо про це. Подорожуємо і відкриваємо Україну разом.

-        А які цікаві місця на заході України відвідували ви?

-        Які міста вам сподобались?

-        Які села вас здивували?

-        Які природні, архітектурні та культурні памятки ви відкрили для себе?

-        Поділіться своїми враженнями.

-        Запропонуйте свій маршрут відпочинку в Карпатах.

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР







 



 












Немає коментарів:

Дописати коментар

Підйом на Говерлу

      Кожен з нас любить мріяти. Іноді мрії бувають нереальні, а іноді такі, що навіть і не віриш, а вони здійснюються. Саме такою виявилася...