понеділок, 1 січня 2024 р.

Криворізький ботанічний сад (осінь)

 

   Ботанічний сад – це місце, де людина може насолодитись красою рослинного світу, відпочити душею, отримати насолоду,  відволіктись від усього і поринути у світ прекрасного.  У багатьох містах світу є  ботанічні сади неймовірної краси, у містах нашої країни вони також є,  наше рідне місто Кривий Ріг не стало винятком.

   Криворізький ботанічний сад Національної Академії Наук України належить до природно-заповідного фонду України та охороняється законом. Цієї чудової осені ми вирішили відвідати цей  сад. Адже саме зараз  настав час хризантем  і наш ботанічний сад має чим пишатися.

   Площа ботанічного саду становить 52 га. На території є дуже багато різних дерев, кущів, квітів та трав’янистих рослин. Він зберігає унікальну колекцію зникаючих рослин та гербарних зразків.

   Ініціатором закладення ботанічного саду на Криворіжжі став професор Євген Кондратюк. Урочисте відкриття ботанічного саду у Кривому Розі як відділення донецького ботанічного саду відбулося у 1989 році. А вже в 1992 році на його базі утворилася самостійна криворізька установа Національної Академії наук.

   Незважаючи на свій молодий вік, сад зберігає велику колекцію рідкісних рослин, серед яких близько 200 лікарських і майже 1000 квітково-декоративних рослин. Тут понад 600 видів деревних та чагарникових видів рослин, серед яких можна знайти 120 видів різних сортів. Також тут є понад 60 видів рослин, що занесені до Червоної книги України, та близько 40 зразків, які знаходяться під охороною Світового та Європейського червоних списків.

   Окрему увагу заслуговує наукова діяльність, яка тут проводиться. Тут вивчають флористичні знахідки, документують нові для науки знахідки та зберігають унікальні та не до кінця вивчені гербарні зразки. Окрім того проводять генетично-селекційне вдосконалення рідкісних декоративних культур. В умовах промислового регіону такі дослідження є новинкою, яка відкриває перед науковцями широкі перспективи. Зрештою, працівники ботанічного саду співпрацюють як з українськими науковими установами, так із закордонними. Серед них інститут лісової ботаніки і фізіологічних деревних рослин університету м. Фрейбург у Німеччині, технічний університет штату Техас та університету штату Чикаго в США.

   Ботанічний сад має два входи:  верхній і нижній. Ми заходили  через  центральний вхід (верхній).

   Зараз у звязку з карантином у саду також є деякі обмеження. Наприклад, групові екскурсії по парку з екскурсоводом не проводяться, але самостійно можна гуляти досхочу. Категорично забороняється палити на території та вживати алкогольні напої.

   Вхід на територію платний:

   Дорослі – 25 грн.

   Пенсіонери (при наявності посвідчення) – 15 грн.

Правила та обмеження для відвідувачів Криворізького ботанічного саду

   Відповідно до Розпорядження Головного державного санітарного лікаря України від 4 травня 2020 року № 31 встановлено тимчасові правила користування та обмеження місць відпочинку, що стосуються роботи ботанічного саду.

Встановлені обмеження для відвідувачів.

  1. Перебувати на території ботанічного саду дозволено з дотриманням індивідуальних заходів профілактики та в групах не більше трьох осіб.
  2. Заборонено проводити на території ботанічного саду групові екскурсії, а також будь-які заходи та події.
  3. Заборонено перебування дітей та дорослих відвідування в межах дитячого майданчику.

Загальними правилами відвідування ботанічного саду заборонено:

  • зривати або пошкоджувати рослини,
  • ходити по газонах та квітниках,
  • засмічувати територію ботанічного саду,
  • влаштовувати п’янки, розпалювати багаття,
  • їздити на велосипедах, самокатах, а також користуватися іншим спортивним знаряддям,
  • псувати паркани, інформаційні стенди, охоронні знаки, вказівники,
  • вигулювати собак та інших тварин.

Адміністрація ботанічного саду


   При вході адміністративна будівля, охорона та чудові рослини.

   Зустрічає велетенська тропічна агава.

   В парк веде широка алея, яка поринає у зелені розкішних дерев. При вході вона викладена плиткою, а далі йде асфальтована.

   Також можна побачити інформаційний стенд і ознайомитись з необхідною інформацією: загальне розташування, загальна характеристика та правила поведінки.

    На жаль, у парку немає вказівників, тому напрямку екскурсійного маршруту ми не знайшли. Алей і стежок багато, ходити є де, але з вказівниками було б краще. Адже хочеться все побачити і нічого не пропустити.  Алеї асфальтовані, тому гуляти можна у будь-яку погоду.

   Ось ми повернули стежиною праворуч і опинилися серед неймовірно гарних острівців різнокольорових хризантем.







   Поруч також є гарні галявини з деревами та кущами.

   В саду є багато лавочок, де можна посидіти, відпочити і насолодитись красою. Стоять урни для сміття.

   Є питний фонтанчик, правда води там зараз немає.

   А осінь поступово вступає в свої права, розмальовуючи різними фарбами дерева.

   Позаду залишилась алея, якою ми тільки-но йшли.

   Тут можна побачити дерева чудернацької форми, які аж стеляться по землі. Чи то природа так створила, чи то працівники саду штучно зробили (при посадці нахиливши під таким кутом), не знаю. Але виглядає дуже гарно і є чудовою локацією для фотосесій.

   А ось тут розкинувся березовий гай. Ці три красуні як три сестри ростуть з одного місця, як гриби.

   А ця берізка, мабуть, багато вже побачила  на своєму віку.

   Знову стоять лавочки серед мальовничої природи.

   Ось це синє море вже відцвітає.

   Дійшли до квіткових ділянок, які відцвітають. Адже ботанічний сад працює цілорічно, тому тут насаджено рослини, які цвітуть в різний час.

   Між ділянками є стежки, алеї, де можна пройти.

   Ось уже і завершують своє цвітіння канни. Але вони чомусь такі маленькі, чи то просто молоденькі, чи то сорт карликовий. У мене канни  високі, мають широке і  насичене, темно-зелене листя.

   Ось тут теж синє море відцвітає.

   А ось тут іще цвіте. Дивно називати синім морем квіти, які мають яскраво-червоний колір.  Але здається, що в наш час уже дивуватись нема чому. Тому що стільки нових сортів різних рослин виводиться, що іноді дивуєшся.  А  синє море буває ще білим.

   А ось ці квіти влітку мають зелене листя і дрібненькі блакитні квіти, які стеляться килимом. А з настанням осені, листя змінює своє забарвлення із зеленого на червоне.

   І ось ми наближаємось до великої плантації хризантем. Тут слів не вистачить, щоб передати цю заворожуючу красу, тут треба дивитись і насолоджуватись. 






















   Ось такою виглядає  ділянка, засаджена хризантемами.

   А наша прогулянка продовжується далі.

   Ми переходимо до розарію. Жодну жінку не можуть залишити  байдужою. троянди. В ботанічному саду вони вже трохи відцвітають. Але все одно ще можна насолодитись їх красою та ароматом. І дійсно, крім того, що вони великі, красиві, вони ще й мають чудовий запах.

   Ось такі рожеві троянди.


    Благородні білі троянди.

   Червоні троянди.


   Ось така тендітні жовті.

   Продовжуємо нашу спокійну і приємну прогулянку алеями осіннього парку.

    Деякі дерева почали  змінювати свій колір,  а деякі  вже стали справжньою окрасою саду.

    Природа робить справжні дива.

   Неймовірні перевтілення можна спостерігати довкола.

   Гілочка горобини виблискує на сонці.

    Відпочинок серед такої красивої природи – це просто насолода.

   Проходимо стежинами далі.

   Ось така чудова зона відпочинку перед велетнем-деревом. Який створює справжній природний павільйон і знаходишся ніби в альтанці.


   Підіймаємося на пагорб металевими сходами, де нас вже очікує вгорі металева альтанка, яка служить одночасно і  оглядовим майданчиком.

   Відкриваються прекрасні краєвиди парку.

    Десь там далі протікає річка.

   Прогулявшись цим чудовим ботанічним парком, отримавши насолоду, безліч позитивних емоцій, ми повертаємось назад.

 Криворізький ботанічний сад – це чудове місце відпочинку для жителів металургійного міста. Виявляється. не тільки  відвалами, проваллями, карєрами та червоними дорогами може  славитись Кривий Ріг. Тут є ще й місця, де відпочиває душа.   Я напишу пост про цікаві місця нашого рідного міста.

 А зараз я просто рекоменду відвідати ботанічний сад кожному жителю та гостю міста. Відвідавши цю природну перлину нашого міста, у  вас зміниться уявлення про нього.

 Рекомендації:

  1. Обов’язково відвідайте Криворізький ботанічний сад – це місце, де ви відпочинете душею та отримаєте заряд батьорості та позитиву.
  2. Сад чудовий у різні пори року, тому відвідувати його можна  цілорічно. Працівники парку намагаються створити його таким, щоб відвідувачам було тут цікаво і затишно.
  3. На території ботанічного саду є оранжерея. Відвідати її рекомендують десь  на День Святого Валентина – 14 лютого. Там в цей час зацвітають троянди.
  4. Територія велика, блукати можна довго, тому  одягайте зручний одяг та взувайте комфортне взуття.
  5. Влітку одягайте на голову капелюх, прикривайте плечі, беріть сонцезахичні окуляри, обовязково – питну воду.
  6. Ларьків, магазинів, кафе на території саду немає, тому щось для переку та попити треба брати з собою.
  7. На території парку є міст, але зараз він знаходиться в аварійному стані, через нього прохід закритий. Тому оглянути можна територію лише з верхнього головного входу і до мосту. Але це велика територія і подивитись є що.
  8. Туалет на території тільки один – біля входу. Але стан у нього незадовільний, від неприємного запаху аж сльози виступають.  Поруч стоїть кран, але води, щоб помити руки там немає.
  9. На території  можна влаштувати пікнік, але з обережним поводженням на території парку.
  10. На жаль, на території немає вказівників з напрямком маршруту і табличок з підписами рослин.  Тому, якщо ви вперше відвідуєте сад, то краще замовити екскурсію.
  11. Криворізький ботанічний сад чекає на своїх відвідувачів.

 

-        А ви відвідували Криворізький ботанічний сад?

-        В яку пору року вам вдалось його побачити?

-        Що найбільше сподобалось?

-        Які враження залишились?

 

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР












 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Підйом на Говерлу

      Кожен з нас любить мріяти. Іноді мрії бувають нереальні, а іноді такі, що навіть і не віриш, а вони здійснюються. Саме такою виявилася...