пʼятниця, 5 квітня 2024 р.

Мінеральні джерела та парк-музей «Карпати в мініатюрі» в Яремче

   Карпати неймовірно чудові. І подорожуючи цим краєм, можна побачити чудові атракції та насолодитись  неймовірними краєвидами. На Івано-Франківщині таких місць є дуже багато і одним з них є парк-музей «Карпати в мініатюрі» в Яремче, поруч з яким знаходиться природне мінеральне джерело. Саме туди ми й вирушаємо.

   Яремче унікальне не тільки своєю неповторною гуцульською архітектурою, мальовничими пейзажами, безліччю цікавих туристичних маршрутів, свіжим гірським повітрям, а й тим, що тут за один день можна відвідати багато цікавих і різноманітних місць, які не будуть схожі одне на одне. Про це можна дізнатись в моєму окремому пості «Що подивитись в Яремче».

 Дорога до парку-музею «Карпати в мініатюрі»

   А ми, відвідавши водоспад Дівочі сльози, повертаючись назад, трохи змінили свій маршрут і пішли за вказівником, який вказував напрямок «Джерело».

   Дорога там камяниста, вела нас до низу, але оскільки на водоспаді нас застав дощ, то довелось долати цей шлях ще й по калюжам. Але нас це не зупинило. Дощ закінчився, на вулиці прояснилось, ще й виглянуло сонечко. Далеко йти не довелось, це було зовсім поруч.

   Далі ми побачили цікавий вхід – деревяні ворота у гуцульському стилі, ніби вхід до країни казок.

Вхідні ворота на Яремчанського природоохоронного науково-дослідного відділення

   Пройшовши через цей казковий портал, праворууч, ми побачили майданчик та цікаву будівлю, схожу на невеликий замок. Це адміністративна будівля Яремчанського природоохоронного науково-дослідного відділення.

Адміністративна будівля Яремчанського природоохоронного науково-дослідного відділення

   А далі, ліворуч, вже йдемо й до самого парку-музею «Карпати в мініатюрі». Поруч одразу побачили те саме джерело, до якого нас вів вказівник. Джерело облаштоване, стоїть над ним камяна хатинка з віконцями, а зверху деревяний дах у карпатському стилі.

   Вода з джерела за іонно-хімічним складом відноситься до сульфатно-гідрокарбонатної кальцієво-магнієвого типу. За ступенем мінералізації вода відноситься до слабомінералізованих і містить біля двох грам солей у одному літрі води. Має лужну реакцію pH-10, за кількістю розчинених в ній мінеральних речовин та вмістом біологічних компонентів вона відноситься до лікувально-столової.

   Вода у джерелі біжить постійно, чиста та прохолодна. На смак так собі, досить смачною її назвати важко, як у інших джерелах, але у спеку втамувати спрагу дуже стане в нагоді.. Тому вирушаючи до джерела, беріть із собою пляшку, тому що хоча б скуштувати цю воду потрібно, щоб  мати про неї уявлення, або й набрати з собою. 

 Вхід до парку-музею "Карпати в мініатюрі"

   А далі, придбавши у касі квиток, йдемо у парк-музей «Карпати в мініатюрі». Дорослий квиток коштує 30 грн, дитячий – 20 грн, пільгові категорії безкоштовно. Вхід, до речі, до всіх обєктів, що знаходяться на території Карпатського НПП, коштує однаково.

Інформаційні стенди біля музею

   При вході є коротка інформація про створення музею та тих, хто долучився до його створення. Також є розклад роботи музею та вказана вартість квитка. Екскурсії, на жаль, зараз не проводяться, із-за коронавірусу, тому оглянути музей можна тільки самостійно.

Інформація для відвідувачів

   При вході вже на саму територію є інформаційний стенд. Тут коротко розповідається про місцевість, на якій ми знаходимось (територія Карпатського національного природного парку) та інші природоохоронні об’єкти, які знаходяться поруч.

   Тут протікає річка Жонка і крім Карпатського НПП вздовж течії розташовані:

  • водосховище «Станція Костешті», «Nature» 2000 (Румунія, Молдова),
  • озера Джіджеї та Мілетінулуй ( Рамзаські угіддя, Румунія),
  • науковий резерват «Падурея Домнянська» (Королівський ліс, Молдова),
  • природний парк «Заплава нижнього Прута» (Румунія),
  • Нижній Прут (Рамзаські угіддя, Румуня, Молдоава).

Інформація подана українською та англійською мовами.   

Музей був створений у 2015 році за підтримки Карпатського національного природного парку, а також громадської організації «Центр соціальних та ділових ініціатив». Оскільки партнером проєкту виступив Карпатський НПП, то й парк-музей створено саме на його території – в м. Яремче, в урочищі р. Жонка. Музей невеликий, знаходиться під відкритим небом (такий собі скансен). За словами організаторів даного музею, серед завдань проєкту стоїть покращення туристичної привабливості м. Яремче, а також надання людям з обмеженими можливостями відвідати хоча й зменшені у 25 разів, але реальні прототипи  експонатів музею. Більше того, деякі мініатюри були відтворені за старими кресленнями та фотографіями з використанням компютерного моделювання і 3D принтерів для виготовлення структурних елементів мініатюрних моделей, а також різноманітних декоративних елементів.

Зараз у музеї налічується 18 експонатів, але як говорять працівники музею, то ця колекція буде поповнюватись. Хоча музей і має назву «Карпати в мініатюрі», то все ж таки тут переважно архітектурні мініатюри Івано-Франківщини, що дає можливість туристам відвідати ті місця, де ще не були, тим більше, що знаходяться вони неподалік вашого відпочинку в Карпатах. Можливо про деякі місця чи обєкти хтось і не знав, а тут дізнався, та ще й як виявляється, знаходяться поруч. В майбутньому можливо ця колекція мініатюр розшириться і через деякий час ми зможемо побачити й цікаві місця Закарпатської, Львівської та Чернівецької областей, на території яких знаходяться Карпати.

 Зараз на території ви зможете побачити точно відтворені моделі церков і монастирів, копії популярних дерев’яних споруд, водоспад, мінізалізницю, залізничну станцію, Чорногірський хребет та обсерваторію та інші пам’ятки краю.

 То ж вирушаємо знайомитись із самим парком-музеєм мініатюр Карпатського краю.

 Територія чиста, затишна та доглянута. Відвідувачі є, проте натовпу туристів немає, хоча й місце досить цікаве й колоритне, тим більше, що його відвідування можна поєднати з відвідуванням вольєрного господарства та прогулянкою до водоспаду Дівочі сльози.

Інформаційні стенди
Інформаційний стенд

   Першою мініатюрою для нас виявився памятник полеглим у Другій світовій війні (1967 р.) в Яремче. Біля кожного експонату є таблички з назвою, написано двома мовами: українською та англійською.

Мініатюра "Памятник полеглим у Другій світовій війні в Яремче"

    Далі бачимо гуцульське господарство «Гражда». Гражда – це гуцульська садиба або комплекс будівель, які утворюють замкнений, зазвичай, прямокутний дворик, хати об’єднані під одним дахом із господарськими будівлями, які утворюють замкнену гражду – високу огорожу з дахом. Такий тип забудови характерний для Гуцульщини.

Мініатюра «Гражда»

   Далі ми бачимо мініатюру ресторану «Гуцульщина», який був побудований в 1965 році. Даний ресторан можна побачити, а також відвідати його, щоб скуштувати страви гуцульської кухні. Правда, ціни будуть тут не дешеві, адже місце популярне і знаходиться в туристичному місці, тому вирішувати вам.

   Розташований ресторан прямо біля водоспаду Пробій та гуцульського сувенірного ринку в м. Яремче. Його ще часто називають музеєм, адже його зовнішня деревяна архітектура дуже подібна до музею. А цікавий він тим, що при будівництві були збережені всі традиції гуцульської архітектури, тому це зрубна дерев’яна конструкція будувалась без єдиного цвяха.

Мініатюра "Ресторан «Гуцульщина» в Яремче"

   Тут можна побачити й церкву Різдва Пресвятої Богородиці (1615 р.), що знаходиться в м. Ворохта.

   Зараз це діючий храм, який належить громаді УГКЦ.

   Церква знаходиться у мальовничому місці, на пагорбі, звідки відкриваються неймовірні краєвиди. Храм вражає досконалістю форм, гармонією та багатством інтер’єру. Це дерев’яна, хрещата, п’ятизрубна споруда, яку прикрашає різьблений іконостас (ХІХ ст). Особливої уваги заслуговує оригінальної форми кивот, пишно декорований інкрустацією та різьбленням. Кивот або дарохранильниця – це непрестольний предмет вмістилище у вигляді Церкви, призначений для зберігання Напередосвячених і запасних святих дарів. А ще його називають «кивот» або «ковчег».

 Мініатюра "Церква Різдва Пресвятої Богородиці у Ворохті"

   Далі бачимо ще одну культову споруду, яку можна теж побачити у Ворохті – костел Різдва Пресвятої Діви Марії (1906 р.).

   Після Другої світової війни, костел був зачинений і півстоліття святиня пустувала. В 90-ті роки ХХ ст. напівзруйновану будівлю отримали пятидесятники, котрі частково відремонтували її. Зараз це діючий храм, який належить римо-католицькій громаді.

 Мініатюра "Костел Різдва Пресвятої Діви Марії у Ворохті"

   Тут можна побачити памятник польській королеві Ядвізі в Микуличині. Памятник і зараз дуже легко можна знайти і побачити, рухаючись центральною вулицею села.

   Ядвіга була покровителькою студентства. Дані польської енциклопедії свідчать, що вона була дочкою Людовіка Великого та дружиною Владислава Ягайла. У 1387 році королева прилучила галицькі землі до Польщі. Також королева була причетна до відновлення Краківської Академії.

   Памятник був споруджений у 1938 році і встановлений на території академічного санаторію. Скульптуру королеви установлено на високому постаменті. У лівій руці вона тримає макет Краківського Ягеллонського університету. Праву руку скульптури, в якій за одними відомостями була чаша, за іншими – розпяття, у 1945 році пострілом зруйнував червоноармієць.

   У санаторії відпочивали викладачі Львівського університету, студенти та інколи приїжджали викладачі Краківської Ягеллонської академії. На жаль, після Другої світової війни, у будівлю влучив снаряд, оскільки неподалік від санаторію проходила лінія фронту. Після війни споруда зазнала остаточного руйнування.

   У часи радянського режиму памятник врятувала звичайна сільська вчителька Анна Мотрук, переконавши комуністичну владу, що це не шляхетна королева Ядвіга, а давньогрецька богиня вроди та кохання Афродита. Оскільки скульптура розташована біля автотраси Івано-Франківськ – Рахів, то вчителька обсадила його високими деревами. У часи незалежної України, коли ховати памятник відпала потреба, дерева були зрізані. Зараз цей унікальний памятник привертає увагу багатьох туристів, які приходять подивитись на покровительку студентства.

Мініатюра "Памятник польській королеві Ядвізі в Микуличині"

   Тут же ми бачимо мініатюру монастиря Святого Пророка Іллі, що знаходиться в Яремче.

   Монастир постав у кінці серпня 1935 року. За час свого існування монастир та ченці, які в ньому перебували не раз зазнавали гонінь та переслідувань з боку комуністичної влади.  Спокій настав з відновленням незалежності. Відновилися богослужіння, а також юридично був повернутий студійському ордену греко-католицької церкви. Серцевиною монастиря є церква пророка Іллі.

   Але на цьому його страшна історія не закінчилася. 14 березня 2014 року, ймовірно стався підпал, церква згоріла разом з унікальними випаленими орнаментами та напівкруглим плоскорізьбленим та випаленим вівтарем за проєктом художника Івана Свіщука. Але громада встояла і через деякий час все відновили і зараз все це можна побачити.

   На території монастиря є церква Святого Пророка Іллі, мурована капличка, деревяна чотириярусна дзвіниця з прибудовою та ціла купа господарських приміщень.

Мініатюра "Монастиря Святого Пророка Іллі в Яремче" 

   А тут ми переміщуємось зовсім в інший вимір. Адже тут розташована астрономічна обсерваторія (1938 р.), яка знаходиться на г. Піп Іван, на висоті 2028 м на території Верховинського району Івано-Франківської області.

   Насправді цю обсерваторію можна побачити на власні очі, якщо піднятись на г. Піп Іван. А піднятись можна маркованим пішохідним туристичним маршрутом.

   Так, шкода, але, на жаль, ця обсерваторія зараз не працює, проте будівля ще збереглась. Астрономічну і метеорологічну обсерваторію на горі Пів Іван ще часто називають «Білий Слон» або «Гуцульська піраміда». Це була найвища в Україні споруда, де постійно жили і працювали люди.

   З 2017 року на постійній основі тут цілодобово функціонує Явірницьке пошуково-рятувальне відділення 4-ї спеціалізованої пошуково-рятувальної групи спеціалізованої пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України в Івано-Франківській області.

 Мініатюра "Астрономічна обсерваторія на г. Піп Іван"

   Чорногірський хребет Карпатських гір – найвищий гірський масив України, але і його теж можна побачити в мініатюрі. Цей хребет є одночасно і  найбільш популярною гірською місцевістю в Україні для туристів. Тут знаходяться найвищі вершини України, які мають висоту понад дві тисячі метрів, тому й називають їх  двотисячники. Серед них і найвища вершина України – г. Говерла (2061 м). З їх вершин відкриваються краєвиди, які просто захоплюють дух від неперевершеної краси Карпат. Тут створено багато пішохідних туристичних маршрутів різної складності та тривалості (одноденні, дводенні тощо).

Мініатюра "Чорногірський хребет Карпатських гір"

   Тут же можна побачити й водоспад Пробій, що є  візитівкою Яремче. Водоспад знаходиться в самому центрі Яремче і його ще часто називають Яремчанським.

   Водоспад Пробій заходиться на гірській річці Прут на території Карпатського національного природного парку. Води річки падають з висоти 8 метрів. Більшість карпатських водоспадів можна роздивитись лише з річкових долин, а Пробій – з усіх можливих ракурсів, тобто, побачити з гори або спуститись униз до самої річки. Пробій вважається одним з наймальовничіших та найповноводніших водоспадів Карпат. Водоспад знаходитьсяи на річці Прут, тут же розміщений і пішохідний міст, який був побудований у 1971 році.

   Поруч знаходиться гуцульський сувенірний ринок та ресторан «Гуцульщина».

Мініатюра "Водоспад Пробій в Яремче"

   Ну а тут ми бачимо залізничний міст, який іде в тунель. Це Ямненський тунель. Насправді, – це старовинний залізничний тунель, який зберігся до сьогоднішніх днів. Розташований трохи вище за течією р. Прут, перед присілком Ямна.

   Протягом 1890 – 1894 років їх створили цілих три: в Ямній, Микуличині, Вороненці (останній найдовший 1221 м), – на кордоні із Закарпаттям.

Мініатюра "Ямненський тунель"

   Унікальним обєктом є і залізничний вокзал в с. Татарів. Станція була відкрита в 1894 році,  в тому ж році і  залізничний вокзал. Станція «Татарів» є архітектурною пам’яткою часів Австро-Угорської імперії. Зараз там курсує дев’ять потягів. У планах «Укрзалізниці» було продовжити маршрут від Татарова до гірськолижного курорту Буковель.

Мініатюра "Залізничний вокзал в с. Татарів"

   Ще однією унікальною вершиною України є г. Хомяк.  Відноситься до гірського масиву Горгани. Туди прокладено пішохідний туристичний маршрут і багато туристів із задоволенням долають гірські перешкоди до вершини цієї гори. Гора Хомяк має висоту 1542 м і свою назву отримала із-за подібності обрис хребта з цим гризуном.

   На вершині цієї гори статую Діви Марії.  Встановили статую у 2006 році. Ідея належить Ігорю Ляхівському з Червонограда, скульптором став львівянин Любомир Яремчук.

Мініатюра "Статуя Діви Марії на вершині г. Хомяк"  

   На території музею є альтанка, де можна посидіти на лавочці.

 Альтанка на території парку-музею

   Також є відкрита тераса, на якій також стоять лавочки, але влітку, коли світить сонце, там спекотно.

Відкрита тераса на території

   Є місток, а внизу протікає річка Жонка.

Місток через р. Жонка

   Річка Жонка гірська, впадає до річки Прут біля залізничного мосту у м. Яремче, неподалік від водоспаду Пробій і є її лівою притокою. Прут – важлива водна система не тільки України, а й сусідніх Молдови та Румунії. Це одна з найдовших річок, що протікає територією України.

   Жонка має довжину близько 10 км. Дно камянисте, часто трапляються пороги та невеликі водоспади (Жонка, Дівочі сльози).

 Річка Жонка - притока річки Прут

   Поруч з музеєм встановлено невеличку капличку із статуєю Ісуса в центрі. Можна підійти помолитись.

Капличка із статуєю Ісуса 

   Далі йде місток через річку Жонка і вказівник на місце відпочинку «Беріжок», що знаходиться на території Карпатського НПП.

 Вказівник на місце відпочинку "Беріжок"

 Місток, що веде до місця  відпочинку "Беріжок"

   Ступивши на деревяний місток, можна ще раз глянути на р. Жонка. Далі видно ще один місток. Влітку вона більш порожниста, а весною, як і всі карпатські річки стає повноводною.

 Вид на р. Жонка з містка

   Також тут є інформаційний стенд із зазначенням рекреаційної зони «Жонка». На території є:

  • вольєрне господарство КНПП,
  • ресторан-колиба,
  • босоногий маршрут,
  • сімейний курорт «Ведмежа гора»,
  • парк-музей «Карпати в мініатюрі»,
  • цілюще джерело мінеральної води,
  • урочище «Багрівець».

 Вказівник з напрямками маршрутів

   Наша сьогоднішня прогулянка завершується, проте захоплення красою Карпат – ні. Адже дорогою нас знову застав дощ, який швидко закінчився і тут же виглянуло сонечко.

 Дощ в Яремче

   Проте справжнім карпатським здивуванням виявилася веселка, яка зявилася одразу після того, як виглянуло сонце. Такої веселки я ще не бачила. Вона була велетенських розмірів, висока, широка і яскрава. Ми навіть зупинили авто, для того, щоб вийти і насолодитись цією неймовірною красою. Ця веселка виявилась просто неймовірною атракцією. Отже, Карпати продовжують дивувати.

 Неймовірної краси веселка після літнього карпатського дощу

   Ми зупинились ще біля одного джерела, щоб набрати чистої питної води. Вона тут джерельна, холодна і дуже смачна. Знаходиться прямо на трасі Яремче – Ворохта і ми тут вже неодноразово зупинялись.

 Джерело питної води

   Дуже добре, що тут є інформаційний стенд і кожен подорожуючий може ознайомитись із складом цієї води.

   Вода цього природного джерела за іонно-сольовим складом відноситься до сульфатно-гідрокарбонатної, є слабокислотною, низькомінералізованою. Відноситься до групи столових вод.

   Вода містить в невеликій кількості фториди та «сліди» бромідів, має необхідний комплекс мікроелементів (залізо, мідь, цинк, марганець, хром та інші), в тому числі невелику концентрацію срібла, яка має дезинфікуючий ефект. Відзначається хорошими органолептичними властивостями та бактеріальним складом. Рекомендується для повсякденного вживання і може бути корисною при захворюваннях органів травлення.

   А також є попередження про збереження чистоти природних джерел та навколишнього середовища.

 Інформаційний стенд біля джерела

-        Чи довелось вам відвідати парк-музей «Карпати в мініатюрі» на території Карпатського НПП?

-        Чи скуштувати чистої прохолодної води з природних джерел?

-        Можливо вам довелось пройти босоногим маршрутом або відвідати урочище «Багрівець»?

-        Розкажіть про це. 

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР



 







 


 



 

 



 


 



 





 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Що можна побачити і чим зайнятись в Буковелі?

      Немає в нашій країні українця, який би не чув про Буковель. Коли звучить «Буковель», то одразу ж на думку спадає лакшері-відпочинок в ...