пʼятниця, 11 серпня 2023 р.

Чорногорія. Острів та форт Мамула і Блакитна печера

 

   Ми вирушили на одну з найцікавіших екскурсій Чорногорії – екскурсія «Боко-Которська затока». Мандруючи водними просторами бухти, перед нами відкрилось безліч цікавих місць. Одним з таких виявився острів і форт Мамула – таємнича пам’ятка Чорногорії, яка є Національним пам’ятником.  В Чорногорії в Адріатичному морі, дуже багато островів і всі вони досить цікаві, незвичні і мають свою особливу історію.

   Острів Мамула повністю перекриває доступ у Боко-Которську бухту. Саме з цією метою на острові була побудована фортеця, яка представляє великий інтерес для туристів і по сьогоднішній день.

    Протягом багатьох століть велися серйозні суперечки між Хорватією і Чорногорією, про приналежність території острова. З історичної точки зору, острів належить Хорватії, тому хорвати вважали цей острів своїм. Проте розміщений він біля узбережжя Чорногорії, тому чорногорці теж вважали його своїм. І лише у 1947 році, влада Югославії вирішила це питання, віддавши територію острова Чорногорії.

   Колишня назва острова Ластавиця. Та й зараз іноді його називають островом ластівок, а ще на деяких картах можна зустріти саме цю назву. Сучасну ж назву острів отримав на честь генерала Лазаря Мамули, який дав розпорядження побудувати на острові фортецю. В 1853 році фортеця була побудована. Вона стала по суті фортом, який захищав Которську бухту від ворога.  Також стала частиною оборонної споруди, яка складалася з трьох фортів: Азра, Оштро і Мамула. Якщо піднятись на фортечні стіни, то можна насолодитись навколишніми краєвидами чорноморського узбережжя.

   За розмірами острів невеликий, тому його можна легко охопити оком. За формою він округлий і в діаметрі становить близько 200 м. На острові ніхто не проживає, інфраструктура там відсутня. Поверхня покрита скельними породами та поросла столітніми агавами, середземноморською та субтропічною рослинністю по всьому периметру, а також тут ростуть унікальні сорти мімози. З тварин тут можна зустріти лише зайців та бакланів, які тут є повсюди.  А з памяток тут можна побачити лише саму фортецю, яка активно брала участь у двох cвітових війнах. В роки Другої світової війни, за наказом Мусоліні, там був розміщений концтабір, про що свідчить памятна дошка на стіні. Тут утримувались політвязні, багато з яких так і не повернулись додому. Місце почали називати «Островом смерті». Групові екскурсії там не проводяться, лише індивідуальні, на які можна потрапити на арендованій яхті чи катері. Під час екскурсії туристам показують: ворота фортеці, внутрішній двір, бійниці, пусті колодязі. А також сюди приїздять, щоб влаштувати незвичну фотосесію. 

    Гіди туристам іноді розповідають страшилки про те, що деякі туристи тут безслідно зникали. У 2013 році тут був знятий фільм жахів «Мамула». Головними героїнями якого стали русалки – хранительниці острова й усієї Адріатики.

Острів  та форт Мамула 

   Тут, прямо посередині затоки,  зупиняється багато суден, адже саме звідси можна потрапити ще в одне цікаве місце – блакитна печера. Блакитна печера – це найбільший і найкрасивіший грот в цій місцевості. Відвідування блакитної печера (Blue Grotto, Plava Spilja, Плава Шпиля) входить у нашу екскурсію. Наш корабель зупиняється, і всі бажаючі, пересівши в маленькі катери, вирушають до блакитної печери. Відвідування печери коштує додатково 5 євро. Це не просто печера, до яких ми звикли, де можна прогулятись її лабіринтами, а печера, всередині якої можна поплавати.

 Боко-Которська затока зєднується з Адріатичним морем

   Всі бажаючі пересідають на  швидкісні катери, у нас їх було три,  які підпливали десь хвилин через 5 один за одним. Море було спокійним, великих хвиль не було, адже, якщо буде сильне хвилювання, то до Блакитної печери можна не потрапити. Печера сама невисока, біля входу між катером і стелею десь залишається простір у півметра. Якщо будуть великі хвилі, то кате просто не зможе туди потрапити. 

 Ці швидкісні катери везуть туристів до Блакитної печери

   Печера знаходиться недалеко, дістатись до неї  можна хвилин за 20.

   Вода в печері дійсно блакитна і має незвичний яскравий колір. Відбувається так це тому, що сонячні промені заломлюються особливим чином і підсвічують воду зовні. Складається враження, що вода світиться зовні. Плавати не страшно, а навпаки досить цікаво, та ще й солона вода надає легкості плаванню. Ми звикли, що в печері прохолодно, а от вода в цій печері напрочуд тепла, добре прогрівається. Але треба все ж таки бути обережним, так як тут є місця, де вода може сягати глибини 45 м.

   Але головний мінус цієї печери – багато людей. Так як печера сама невелика, а катерів припливає багато, то і скупчення в печері велике. Для купання дається хвилин 10 – 15. Майте на увазі, плавальних жилетів тут не видають і рятувальних кругів теж немає.



   А ті, хто не бажають відвідати Блакитну печеру, можуть тихо і спокійно поплавати тут, на місці. Вода тут тепла і неймовірно чиста та прозора.

 Купання в Адріатичному морі


 Ті, хто не відправились до Блакитної печери можуть поплавати у відкритому морі

   Вода в затоці тепліша, на відміну від Адріатичного моря. Плавати дуже приємно, освіжитись у спеку – в самий раз.  На жаль, душу з прісною водою на судні немає.

http://
Морська прогулянка є справжньою насолодою

    Ми дочекались, поки всі  прибудуть з Блакитної лагуни, ще деякий час поплавали та відпочили.


   А ми поки оглянули інші палуби корабля. Верхня палуба виглядає вишукано, її прикрашають витончені стільчики, а також навіс надає особливої атмосфери.

Верхня палуба на судні

   Є місця без навісу, але тут буде дуже спекотно під палючим сонцем.

Верхня палуба на судні

   Проте звідси відкривається вся панорама на Боко-Которську затоку. 

   Крім туристів тут можна ще зустріти і водоплавних птахів.

 У затоці можна побачити плаваючих  водоплавних птахів

На узбережжі середньовічні поселення

   А наша екскурсія продовжується і ми трохи повертаємо назад і рухаємось далі. Ми проходимо зовсім інший маршрут і насолоджуємось вже зовсім новими пейзажами.

-        А вам вдалось побачити, а можливо й відвідати острів та форт Мамула?

-        Чи поплавали у Блакитній печері?

-        А можливо просто насолодились снорклінгом у Боко-Которській затоці?

-        Поділіться своїми враженнями.

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

 







 





Немає коментарів:

Дописати коментар

Що можна побачити і чим зайнятись в Буковелі?

      Немає в нашій країні українця, який би не чув про Буковель. Коли звучить «Буковель», то одразу ж на думку спадає лакшері-відпочинок в ...