пʼятниця, 30 червня 2023 р.

Чорногорія. Національний парк «Біоградська гора»

 

   Чорногорія просто неймовірна. Вже те, що нам вдалось побачити, просто вражає своєю природною красою. Каньйон р. Морача,  гори, які оточують довкола, ліси, тунелі, мости… А ми вирушаємо до Національного парку «Біоградська гора»  – це найстаріший і найменший за площею парк Чорногорії.

Річка Морача

   На території Чорногорії офіційно знаходиться 5 Національних парків. Національний парк «Біоградська гора» має площу 6 900 га. Незважаючи на його площу, цей парк є особливим, на його території росте реліктовий ліс.

   А ми вже їдемо «серпантином», що веде до Національного парку.

Серпантином в'ється дорога до Національного парку "Біоградська гора"

   Проїжджаємо КПП Національного парку.

КПП Національного парку

   Дорогою ми вже бачимо той самий реліктовий ліс. Реліктовий ліс – це ліс, який зберігся з доісторичних часів, з минулих геологічних епох, з мінімальним впливом діяльності людини. 

 У парку росте давній реліктовий ліс

   І ось ми опинились біля входу. Тут можна припаркувати автівку або автобус, придбати квитки. У нас вхід на територію Національного парку входить у вартість екскурсії, а якщо купувати самостійно, то це буде коштувати 3 євро. 

Вхід і парковка до Національного парку

   «Біоградська гора» - найстаріший Національний парк Чорногорії, що став природоохоронною зоною ще в 1878 році за наказом короля Ніколи. Статус Національного парку заповідник отримав у 1952 році. Знаходиться парк в центральній частині гірського масиву Беласиця, що розміщений між річками Лім і Тара. Парк оточений гірськими хребтами, перетинається струмками і западинами, чудовими озерами, багатовіковими лісами і зеленими луками. Найвища точка – це вершина Чорна голова, що має висоту 2139 м. Ще середньовічні правителі Чорногорії зрозуміли й оцінили унікальність цих лісів і взяли їх під захист і охорону, поклавши тим самим основу екологічної культури країни.

 На території Національного парку

   Перлиною парку є льодовикове Біоградське озеро, яке розташоване в міжгірській улоговині на висоті 1094 м. Це найбільше озеро, з шести озер, що знаходяться в національному парку «Біоградська гора». Площа поверхні становить 228, 5 м2, середня глибина – 4,5 м, а максимальна – 12,1 м.  Озеро має довжину 0, 87 км та ширину -  0, 261 км. В озеро впадає річка Біоградська, яка тече постійно і пересихаючий струмок Лавел. Витікає з озера річка Езерстіца, шо впадає потім у річку Тара.

   Підійшовши до озера можна побачити його дзеркальну поверхню в оточенні гір та лісів. На озері є причал, який одночасно служить і оглядовим майданчиком. Там стоять човни, на яких можна замовити прогулянку по озеру, але це вже за додаткову плату. Якщо ви приїхали сюди з екскурсією, то вам не вдасться здійснити прогулянку на човні по озеру, так як вільного часу на прогулянку по парку дається всього 30 чи 40 хвилин. Якщо ж ви приїдете сюди самостійно, то дійсно тут можна і відпочити серед природи і покататись на човні.

Біоградське озеро - перлина парку

   Також тут можна зайнятись греблею на байдарках.

  По національному парку туристам пропонуються пішохідні маршрути відстанню до 3 км, а також прогулянки по озеру на човнах, риболовля, трекінги. 

 По озеру пропонуються прогулянки та розваги

   На території парку багато інформаційних стендів. Вся інформація дається чорногорською мовою, але за допомогою малюнків та умовних позначень все можна зрозуміти.

   На цьому стенді показано як виглядає озеро з висоти пташиного польоту. Також є схема озера та об’єктів, які розміщені біля та навколо нього і показано маршрут навколо озера.

 На території  дуже багато інформаційних стендів, проте всі вони чорногорською мовою

   Територія дуже приємна і затишна, дуже чисте і свіже повітря. Тут все добре облаштовано для відпочинку. Сюди можуть приїздити не тільки туристи, а й місцеві жителі можуть тут добре провести вихідні чи святкові дні. Для дітей  побудований дитячий майданчик, стоять ліхтарі. 

Є багато зручних місць для відпочинку як дорослих, так і дітей

   Є каса, де можна придбати квитки, а також оплатити різні додаткові послуги: взяти альтанку, покататись на човні тощо. Дуже зручно, що автівкою або автобусом можна підїхати до самого озера, залишити транспорт на парковці і йти далеко пішки нікуди не треба.

 Каса, де можна оплатити додаткові послуги на території парку

   Знову ми бачимо стенд, де  дається коротка інформація про національний парк та правила поведінки на території. Забороняється зривати рослини, розпалювати багаття, смітити, ловити рибу без дозволу, голосно кричати.

 Інформаційний стенд про правила поведінки на  території парку

   Також стенд із зображенням самого озера та напрямок маршруту прогулянки.

Маршрут навколо озера

   На території багато лавочок зі столами, де можна влаштувати пікнік. Все це в оточенні дерев, зелені, співу пташок. Атмосфера дуже приємна.

Багато місць для відпочинку, під'їхати можна прямо автівкою

   Навколо озера є стежка, якою можна прогулятись. У нас часу було недостатньо, щоб повністю обійти навколо озера, але частину цього маршруту ми все ж таки пройшли.

Прогулюючись стежкою, відкриваються неймовірні краєвиди на озеро

    Наступний стенд показує напрямки пішохідних маршрутів і відстань, яку треба подолати. 

З території парку починається багато цікавих маркованих пішохідних маршрутів

   Знову інформаційний стенд, який вказує на те, що на території парку є музей природи. 

Височенні дерева пронизують весь парк і створюють казкову атмосферу

  Музей можна відвідати, це входить у вартість квитка на територію парку. Деревяний будиночок, невеликий, проте досить колоритний. В ньому всього є кілька зал: в одній залі представлений давній побут Чорногорії, а в другій – флора і фауна цього краю. Там є працівник музею, який може вам щось розповісти, або відповісти на ваші питання, проте все це чорногорською мовою. 

Музей на території парку

    В цій маленькій залі показаний побут Чорногорії в минулому.

В одній із зал музею представлений побут Чорногорії в минулому

  Інша зала побільша за розміром. Там є опудала тварин, які мешкають на території національного парку.

В іншій залі можна побачити тваринний світ, який населяє національний парк

   Музей невеликий, для огляду 5 хвилин буде достатньо, тому можна зазирнути, кому це буде цікаво. Розміщений музей по ходу вашого маршруту. 


   Те, що ліс тут давній, про це свідчить висота дерев. Ви себе тут відчуєте ліліпутами серед цих справжніх велетнів. 

   Місцями можна зійти зі стежки і спуститись до озера, там є чудові локації.

   З різних ракурсів Біоградське озеро виглядає по-різному: то блакитне, то темно-синє,  то зелене, то смарагдове, то лазурне, то бірюзове і навіть жовтим можна його побачити.

Біоградське озеро дуже незвичне, воно як хамелеон може змінювати свої відтінки

   А місцями озерна гладінь виглядає як дзеркало, чиста і прозора, а на поверхні відображається ліс. Краса неймовірна.

   Ну а це вже готова листівка. Природа, дійсно, найкращий художник і творець. Тут навіть нема чого і сказати, такою красою треба милуватись і насолоджуватись. 

Дзеркальна гладінь Біоградського озера

   Всюди озеро оточують гори.

 Озеро знаходиться в оточенні гір, що створює неймовірну красу

   Реліктовий ліс національного парку «Біоградська гора» - це один з трьох останніх оазисів реліктових лісів в Європі.

   На території парку знаходиться давній реліктовий ліс, в якому живе понад 2000 видів рослин і водиться близько 200 різновидів птахів.

    Береги озера покриті незайманими лісами, в яких ростуть понад 60 видів дерев. Національний парк багатий флорою та фауною. У ньому ростуть дерева 86 порід: ялина, ялиця, вяз, явір, бук, горобина, лайм тощо. В районі Біоградського озера водяться олені, лані, козулі, королівські орли та інші тварини. На заболочених ділянках можна побачити кабанів та ведмедів. В Біоградському озері живе багато форелі.


   Багатий реліктовий ліс побачити нам вдалось, а от із тварин вдалось побачити лише равлика. 

Єдиного мешканця парку, якого ми зустріли, був равлик

   Та ось таку природну камяну скульптуру ведмедя.

 А ще ось такий ведмідь з каменю

   Знову ми бачимо деревяні альтанки, де можна зупинитись великою компанією.

 На території багато альтанок - різних розмірів, для різних компаній

    Дуже багато інформаційних стендів на території. 

Цікавий квест-стенд  для дітей

   А ще тут є чиста гірська джерельна вода.

На території парку можна попити або ж набрати у пляшку з собою чистої джерельної води

   Парк відомий як унікальний геолого-морфологічний регіон і як такий дуже привабливий для наукових досліджень.

   Найближче місто до національного парку – Колашин. Відвідування «Біоградської гори» для багатьох стає порятунком від спеки, яка на пляжах Адріатики відчувається дуже сильно.

   А ми продовжуємо нашу екскурсію і наступною нашою зупинкою буде зупинка на обід і одночасно зможемо помилуватись водоспадом на р. Бистриця та зробити яскраві фото.

-        А ви відвідували національний парк «Біоградська гора» в Чорногорії?

-        Які у вас залишились враження?

-        Що сподобалось найбільше?

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР









 


















 














Немає коментарів:

Дописати коментар

Що можна побачити і чим зайнятись в Буковелі?

      Немає в нашій країні українця, який би не чув про Буковель. Коли звучить «Буковель», то одразу ж на думку спадає лакшері-відпочинок в ...