четвер, 19 січня 2023 р.

Чорногорія. Пляжі Будви

Будва – це столиця туризму та пляжного відпочинку в Чорногорії. Пляжі тут простягнулись вздовж усього Адріатичного узбережжя міста та Будванської рів'єри.

Які ж пляжі можна відвідати у Будві?

  • Пляж «Слов’янський» (Slovenska  plaza)
  • Пляж «Могрен-1»
  • Пляж «Могрен-1»
  • Пляж «Річардова глава» (plaza «Ricardova glava»)

Пляж «Слов’янський» (Slovenska  plaza)

Найдовший пляж Будви та всієї Будванської рів’єри. Словянський пляж ще називають Словенським, знаходиться в межах міста – в самому центрі курортної зони, тому майже з будь-якого куточка міста, ви потрапите до цього пляжу. Саме тому тут завжди багато, як туристів, так і місцевих жителів.

 Інформаційний стенд біля пляжу«Слов’янський» (Slovenska  plaza)

Звідки пляж отримав свою назву? Існує дві версії походження назви пляжу. За однією з них пляж почали називати Словянським з 1938 року в часи нацистської окупації. У звязку з конфліктами між німецькими та словацькими туристами, було вирішено центральний пляж залишити за словаками, а сусідній Могрен зробити німецьким. На пляжі навіть з’явилась табличка «Slovenska  plaza». За іншою версією:  у 20-ті роки місцеву пляжну зону проєктували словацькі та чеські архітектори, що й притягло сюди велику кількість їх співвітчизників. З тих пір пляж у центрі Будви почали називати  Словенським або Словянським.

Довжина пляжу 1640 м, а ширина – 20 м. Починається від Будванського порту, що  біля Старого міста і тягнеться аж до тунелю, пройшовши крізь який, ви опинитесь у с. Бечичі.

Пляж «Слов’янський» (Slovenska  plaza). На задньому плані Старе місто.

Узбережжя покрите  галькою, місцями дрібною,  місцями – крупною,  іноді можна побачити вперемішку крупну і досить дрібну гальку з піском, а також бетоні плити та пірс.  Вхід пологий, глибина починається поступово. Вода біля берега трохи каламутна, адже тут є дуже дрібна галька і пісок,  далі – чистіша. 

           Пляж «Слов’янський» (Slovenska  plaza). 

Пляж «Слов’янський» (Slovenska  plaza). 

На пляжі можна придбати комплект, який складається з двох шезлонгів та парасольки і це буде платно від 10 до 25 євро, в залежності від того, де ви оберете місце, а можна прийти зі своїм покривалом – це буде безкоштовно. Чим раніше ви прийдете, тим краще місце можете зайняти. Але пляж починає заповнюватись після 10 години ранку, а до цього тут тихо, малолюдно  і спокійно, навіть у пік сезону.

По закону 50% пляжів Будви та й усієї Чорногорії муніципальні, до них є вільний доступ, вони не зайняті платними шезлонгами та парасольками
 
   На пляжі є туалети, кабінки для переодягання, душ з прісною водою, контейнери для сміття. Але не можу не відзначити, пишу так як воно є насправді – пляжі дуже брудні. І в першу чергу їх забруднюють самі чорногорці, та туристи з сусідньої Сербії, яких цього року тут дуже багато. Чорногорці багато палять, особливо жінки, і всі недопалки кидають під ноги, а також бляшанки, пляшки, пакети і все, що можна викинути. 

На пляжі є кабінки для переодягання, але на муніципальній території вони в жахливому стані

Спостерігала особисто ситуацію, коли жінка після того як покурила, кинула недопалок просто біля себе, український турист зробив їй зауваження, на яке вона абсолютно ніяк не відреагувала, навіть не повернула голови. І таких випадків ми спостерігали багато. Ту частину пляжу,  де стоять шезлонги з парасольками ще якось прибирають, але хіба тут будеш встигати це робити, якщо одні прибирають, а інші тут же перед його носом кидають під ноги, хоча повсюдно стоять урни та великі контейнери для сміття. А безкоштовна територія, тобто там, де можна простелити своє покривало, взагалі не прибирається. Вдень, коли майже всі пляжі зайняті відпочиваючими, це якось не так помітно, а коли приходиш на пляж вранці, десь о 7 годині ранку, то складається враження, що ти прийшов на смітник: недопалки, банки, пляшки, все це лежить купами. Мене це шокувало. Другий  раз шок я отримала, коли зайшла в кабінку для переодягання, я не буду описувати те, що я там побачила, мені просто соромно. Там теж ніхто не прибирає. Я звідти вийшла і попросила доньку прикрити мене рушником, щоб я переодяглась просто біля кабінки. Ще одного разу я ризикнула зайти в кабінку в іншому місці, там була та ж сама ситуація, після чого я більше в кабінки для переодягання не заходила. Я думаю, що там, де стоять платні шезлонги, все ж таки буде чистіше.

Багато пляжів є приватними, там стоять платні шезлонги, парасольки, а також поруч є ресторани з національною кухнею

У морі стоять буйки і є рятувальний катер, тому там купатись безпечно. Взагалі, море в цій частині спокійне, хвилі бувають дуже рідко, так як попереду розміщений о. Святого Миколая, який і захищає Будву від відкритого моря.

Пляж «Слов’янський» (Slovenska  plaza). Попереду о. Святого Миколая (Гаваї)

Багато також на узбережжі кафе, барів та ресторанів, фудкортів, ларьків, різноманітних розваг та сувенірних лавок. Завжди можна скуштувати балканської кухні або випити чашечку кави з видом на море.

Ресторани на узбережжі  з чарівним видом на море

Пропонується велика кількість різних розваг на всі смаки і на будь-який вік: різноманітні атракціони, батути, водні гірки, катамарани, польоти на парашуті, дайвінг, джампінг та багато іншого.

На набережній пропонуються різноманітні розваги

 Рекламно-інформаційні стенди

   А також за пляжем, у зоні відпочинку, можна пограти в настільний теніс, волейбол, пейнтбол та інше.

Відпочиваючі можуть розважитись не тільки на водних атракціонах, але й біля моря - на суші

Розваги на всі смаки, кожен зможе знайти те, що подобається саме йому

Можна прогулятись також набережною, де можна побачити дуже багато цікавого.

  Безлюдна набережна Будви вранці, а ввечері тут дуже багатолюдно

Проте саме вранці набережною можна  спокійно пройтись, вдихнути свіже морське повітря

 Позаду пляжу знаходяться зони відпочинку та парки з різноманітною середземноморською рослинністю.

Тут можна насолодитись не тільки морем, а й чудовою середземноморською рослинністю

У місті є чудові парки, недалеко від моря та пляжів

   Поруч можна знайти кілька парковок, всі вони  платні.

   А також тут багато бездомних собак, проте вони не агресивні, деякі навіть забавні.

Можна зустріти і ось таких пухнастиків

Пляж «Могрен-1»

Пляж «Могрен-1» розташований за Старим містом, від центру треба пройти хвилин 20, але воно того варте.  Пройшовши від площі у бік моря, Старе місто залишиться ліворуч, праворуч буде готель «Аvala».

Готель «Аvala»

Проходите до самого кінця і повертаєте праворуч.

Ліворуч у вас залишається Старе місто, а також під його стінами можна побачити  пляж «Річардова глава».

Але ми повертаємо праворуч і продовжуємо йти під стінами будівлі.

А далі все дуже просто: стежка сама вас приведе до пляжу. Повертаєте ттрохи праворуч і потрапляєте у так званий штучний тунель.

Дорога до пляжів "Могрен - 1" і "Могрен - 2"

Якщо глянути вниз,  то  можна побачити пляж, трохи далі Старе місто, а ще далі – о. Святого Миколая.

Ліворуч Старе місто та о. Святого  Миколая (Гаваї)

А ви проходите крізь тунель.

Далі побачите знак, який попереджає, що попереду будуть скелі і можливі обвали.


Підходимо ось до таких металевих воріт. Там висить табличка з графіком роботи пляжу «Могрен»: 8.00 – 20.00.

Читала у відгуках, що пляжі «Могрен-1» і «Могрен-2» - це приватні пляжі, належать готелю «Аvala», тому вхід на територію платний і коштує 2 євро починаючи з червня і по вересень, а потім вхід безкоштовний. Але ми відпочивали в кінці липня 2021 року, то вхід на територію цих пляжів був безкоштовним, у будь-який час. Ми приходили на пляж о 7 годині ранку – ворота були відчинені, а також приходили у другій половині дня, ніхто ніде не брав плату за вхід.

Проходимо крізь ворота і рухаємось далі.

Ліворуч ви побачите скульптуру балерини – символ міста.

Скульптура балерини – символ Будви

Останні 5 хвилин ви будете йти мальовничою стежкою, яка проходить між шаруватими скелями і морем, не бійтесь, це зовсім не страшно. Місцями, найбільш небезпечні скелі обнесені металевою сіткою.

Йти зовсім не страшно, а навпаки, відчувається якась таємничість та загадковість.

Тут ви зможете насолодитись неймовірними краєвидами на море, Старе місто, камяним хаосом біля узбережжя та романтичним нависанням скель.  

А також при бажанні - скористатись водними розвагами, які пропонуються: водні мотоцикли, флайборд, польоти на парашуті  та інший екстрим.  


А ми мальовничою стежкою йдемо далі. До речі, стежка відгороджена від моря металевим парканом.

Скелі дуже гарні, такі шаруваті, тут просто можна зупинитись на якийсь час і просто їх розглядати. 

Дорогою ви побачите багато чудових локацій для фотосесій. Не віриться, що таку красу могла створити природа.

Неймовірної краси шаруваті скелі нависають прямо над стежкою до пляжів

Ліворуч можна побачити величезне нагромадження камяних валунів.

                     Біля берега нагромадження кам'яного хаосу

А озирнувшись назад,  видно о. Святого Миколая.

Здалеку можна побачити пляж «Могрен-2», і трохи ближче, перед виступаючою скелею,  зовсім маленький шматочок пляжу «Могрен-1».

 Звідси вже можна побачити пляж "Могрен-2"

А ще ми тут побачили  маленьких пухнастих мешканців – котиків. Їх тут люблять, навіть підгодовують.

Тут живуть котики

Деякі даються навіть у руки.

Дуже милі пухнастики, ще й до рук йдуть

Ще трохи і ми вже підходимо до пляжу.

Біля цього пляжу немає готелів та житлових будинків, так як над ним нависають скелі із зеленими насадженням, що створює дуже гарний пейзаж.

Для безпеки, на шаруваті навісні скелі натянуто металеву сітку

Звідки пляж отримав свою назву? А дуже просто. Імя «Могрен» зявилось в узбережжя, завдяки іспанському мореплавцю Магріні, якого знайшли тут після аварії корабля. На честь вдячності він побудував тут церкву Святого Антона. Зараз біля пляжу «Могрен-2» можна побачити її залишки - руїни.

За розмірами він невеликий, всього 140 м у довжину, узбережжя покрите дуже дрібною галькою, що зразу навіть здається, шо то крупний пісок. Захід у море пологий, дно мяке, вода чиста і прозора.

На пляжі також можна придбати комплект, який складається з двох шезлонгів та парасольки і коштує 20 євро, а можна зайняти місце зі своїм покривалом безкоштовно.

 Пляж "Могрен-1"

Тут також є туалет, який коштує 1 євро, кабінки для переодягання, душ з прісною водою та контейнери для сміття.

На пляжі є кабінки для переодягання, туалет, контейнери для сміття

Навіть пропонуються шафи для зберігання телефонів з зарядним пристроєм.

Можна відвідати ресторани та кафе, їх тут небагато, проте є, а також різноманітні водні атракціони. Ціни трохи вищі, ніж на центральному пляжі «Слов’янський». Є небагато лотків із різноманітним необхідним морським начинням: надувні круги, м’ячі, маски, ласти, взуття, капелюхи, сонцезахисні креми тощо.

Ресторани, шезлонги та парасольки все це теж тут є

На пляжі прокладена деревяна доріжка, що дуже зручно йти, не загрузаєш у дрібну гальку з піском.  Якщо дійти до кінця пляжу, там буде скеля і прохід у ній, через який ви потрапите на пляж «Могрен-2».

Пляж виглядає чистішим, у порівнянні з «Слов’янським», проте сміття теж кидають під ноги і можна побачити розкидані пусті пляшки.

 

По центру дерев'яна доріжка, якою можна пройти аж до скелі, в якій є прохід до пляжу "Могрен-2"

Зранку людей на пляжі мало, а ввечері дуже багато.

Пляж дуже добре підійде для сімейного відпочинку з дітьми.

Пляж «Могрен-2»

Пляж «Могрен-2» знаходиться одразу за пляжем «Могрен-1», їх розділяє невелика скеля.

 Шаруваті скелі нависають над морем

Щоб потрапити на пляж «Могрен-2» треба повністю пройти через «Могрен-1», дійти до скелі, а там буде тунель, всередині прокладений деревяний місток, треба пройти через нього.

Через тунель у скелі йде прохід від пляжу "Могрен-1" до "Могрен-2"

Пірнути ще раз у скелю  і ви опинитесь уже на іншому боці, де відкривається уже вид на інший пляж – «Могрен-2».

Вид з тунелю на пляж "Могрен-2"

Цей пляж теж невеликий, простягнувся на 200 м.

 Пляж "Могрен-2"

Узбережжя також покрите дрібною галькою, спуск пологий, дно мяке і вода дуже чиста й прозора.

Пляж покритий дрібною галькою, спочатку навіть, здається, що то пісок

Над берегом нависають скелі, на яких ростуть дерева, переважно сосни, тому крім того, що вид тут дуже гарний, тут ще й приємне запашне повітря.

Муніципальна частина пляжу "Могрен-2", де можна спокійно розміститись із своїм покривалом

Тут також можна придбати комплект, який складається з двох шезлонгів та парасольки, проте за ціною 15 євро, тобто дешевше, ніж на «Могрен-1», а можна безкоштовно з власним покривалом.

 Над пляжем нависають скелі, покриті деревами. Вгорі над пляжем "Могрен-2" руїни середньовічної фортеці Могрен

Є також туалет, кабінки для переодягання, душ з прісною водою. Є невеликий ресторан, і ціни значно дешевші, ніж на «Могрен-1». Є різноманітні водні розваги та атракціони: батути, катамарани тощо. 

 На пляжі є водні розваги

Якщо пройти до кінця пляжу, там є розкидані вздовж великі брили каміння, обережно пройшовши по ним, можна дістатись скелі, звідки екстремали здійснюють стрибки.

В кінці мису є скеля, звідки любителі екстриму, люблять стрибати у море

Кам'яний хаос створює неймовірну красу і є чудовим місцем для фотосесій 

А якщо пройтись по камяним валунам, то можна побачити пляж «Могрен-2» вже з іншого ракурсу.

Вид на пляж "Могрен-2" та чудовий вид над ним вже з іншого ракурсу

Є кілька торгових лотків з морським начинням.

Людей тут менше, ніж на «Могрен-1», проте спокійніше і затишніше. Вранці можна зайняти місце, яке сподобається, а ввечері людей уже багато.

Пляж дуже підійде для сімейного відпочинку з дітьми.

Повалене дерево стало чудовою локацієї для фото

 Вода в Адріатичному морі неймовірно чиста та прозора

Пляж «Річардова глава» (plaza «Ricardova glava»)

Пляж є цікавим тим, що знаходиться біля стін Старого міста. Якщо хочете відпочивати саме на цьому пляжі, то вам потрібно зняти апартаменти в Старому місті, звідки є вихід до самого пляжу.

Вхід до пляжу «Річардова глава» із Старого міста

А  можна потрапити, пройшовши під стінами Старого міста, де праворуч буде готель «Avala», а за ним поворот праворуч до пляжу «Могрен», а до пляжу «Річардова глава» треба повернути ліворуч, вздовж моря через певну кількість кафе, а далі й починається пляж.

При вході можна побачити план-схему пляжу «Річардова глава», а також є телефони необхідних служб.

 Пляж не дуже великий: частину його займають комплекти з двох шезлонгів та парасольки, які можна придбати за певну плату, а частину можна зайняти безкоштовно зі своїм покривалом.

Пляж "Річардова глава" (приватна територія)

Протяжність становить десь 100 м. Причому своє покривало можна розстелити на бетонних плитах під справжніми стінами Старого міста – вигляд неймовірний, ніби  ви опинились десь у Середньовіччі.

Пляж "Річардова глава" (муніципальна частина)

Звідки виникла назва пляжу? Ви подумаєте, звичайно, що це повязано із Середньовіччям, Старим містом, замком, королем, лицарями. Ні, ви так само як і я, помиляєтесь. Тут зовсім інша історія. Ця назва присвячена американському актору Річарду  Відмарку, який виконав головну роль в голлівудському фільмі про вікінгів.  Зйомки фільму проходили якраз на цій маленькій ділянці  морського узбережжя в 1963 році. В деяких джерелах актором, на честь якого назвали пляж, називають Річарда Бартона, який зіграв роль головнокомандуючого Тіго в югославському військовому фільмі про битву на Неретві. Але більшість все ж таки вважає цю версію помилковою, і підтримують перший варіант. До зйомок обох фільмів цей пляж називався «Берег Будви» або «Будвинський пагорб», як говорять місцеві жителі.



Пляж складається з гальки вперемішку з дрібнозернистим піском. Вода  чиста, вхід у море пологий. Якщо запливти за буйки, то там може бути велике каміння – там краще взувати спеціальне взуття. Іноді до берега припливають водорості. 

 На пляжі є душ з прісною водою

Тут є туалет, кабінки для переодягання, душ з прісною водою,  контейнери для сміття.

 Кабінки для переодягання під стінами Старого міста


А також інформаційний стенд з правилами поведінки на пляжі, та що категорично забороняється робити.

 Інформаційні стенди для відпочиваючих

Тут є ресторан з чудовим видом, де буде приємно замовити смачні страви або ж випити чашечку кави.

 На пляжі є кафе

А якщо повернутись у протилежний бік моря, то ви побачите справжні стіни Старого міста, вікна із ставнями і як виявляється - у Старій історичній частині міста живуть люди.

 А комусь пощастило ще й жити у Старому місті, в середньовічних будівлях, з видом на море

Якщо піднятись доріжкою трішечки вище, то потрапите в Старе місто, де можна більше побачити кафе, ресторанів, магазинів та сувенірних крамниць.

Людей на пляжі, зазвичай, завжди багато, так як територія невелика і легкодоступна.

Нам вдалось побувати на всіх пляжах Будви і в мене склалось своє особисте враження про ці пляжі. Кожен пляж має свої переваги та недоліки. Мені найбільше сподобався пляж «Могрен-2». Мальовнича стежка, якою йдеш до пляжу, неймовірні краєвиди довкола: шаруваті скелі, які нависають над тобою, чисте прозоре море, Старе місто, а також пляж з дрібною галько та піском, пологий спуск, м’яке дно і малолюдність. Цього року цей пляж у Будві став моїм улюбленим.

Рекомендації:

  1. Відпочиваючи в Чорногорії, неодмінно відвідайте Будву – найтуристичніше місце країни.
  2. Не відпочивайте лише на одному пляжі – тому, що найближчий до вашого готелю, відвідайте всі  пляжі міста та оберіть для себе найулюбленіший.
  3. Всі пляжі міста в пішій доступності, можна кожного дня відпочивати на різних пляжах.
  4. Якщо хочете пляж з дрібною галькою та піском, то вам підійдуть пляжі «Могрен-1» і «Могрен-2», які ще й більш малолюдні, пляж «Річардова  глава» перенесе вас у Середньовіччя, де ви зможете відпочити під стінами давньої фортеці, та й ще й відвідати поруч Старе місто, проте він маленький і багатолюдний, найвідоміший пляж Будви – «Слов’янський» - найдовший, покритий переважно крупною та середньою галькою, вхід пологий, дно може бути піщаним або кам’янистим, багатолюдний, шумний і дуже брудний.
  5. На всіх пляжах можна придбати комплект, який складається з двох шезлонгів та парасольки, ціни від 10 до 25 євро, в залежності від пляжу. А можна прийти зі своїм покривалом і це буде безкоштовно.
  6. Біля кожного пляжу є кафе, бари, ресторани, ларьки, ціни різні, в залежності від розміщення пляжу.
  7. На всіх пляжах є кабінки для переодягання, душ з прісною водою, туалети, контейнери для сміття.
  8. На пляжах є багато розваг: батути, катамарани, різноманітні атракціони, польоти на парашуті, джампінг, а також є спортивні майданчики, де можна пограти в волейбол, настільний теніс та інше. Є дитячі майданчики.  
  9. Пляжі починають заповнюватись після 10 години ранку, тому якщо ви прийдете раніше, то місця буде завжди достатньо на будь-якому пляжі, навіть у високий сезон (липень – серпень). Ввечері пляжі дуже заповнені.
  10. На Словянському пляжі є причал, звідки можна  відправитись на о. Святого Миколая (пляж «Гаваї») за  3 євро (15 хв), або ж здійснити морську екскурсію до о. Святого Стyфана за 4 євро  (40 хв).

-        А ви відпочивали у Будві?

-        Які пляжі вдалось відвідати вам?

-        Який сподобався найбільше, а який – найменше?

-        Які пляжі вдалось відвідати в околицях Будви?

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 









 



 

 



































 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Що можна побачити і чим зайнятись в Буковелі?

      Немає в нашій країні українця, який би не чув про Буковель. Коли звучить «Буковель», то одразу ж на думку спадає лакшері-відпочинок в ...