понеділок, 2 січня 2023 р.

Чорногорія. Що подивитись у Будві?


   Будва – це туристичний центр Чорногорії, яка славиться своїми безкінечними пляжами, чистим  та прозорим Адріатичним морем, неймовірною кількістю розваг, смачною кухнею, прекрасною середземноморською архітектурою, добрими та гостинними жителями.

   І, мабуть, більшість туристів, вирушаючи на відпочинок в Чорногорію, для себе обирає Будву. І не дарма, адже там є, що подивитись і де, розважитись.

   Отже, що можна подивитись у Будві?

     1.     Старе місто.

  Найперше, що треба зробити кожному туристу потрапивши в Будву – це відвідати її стару частину, тобто Старе місто. Адже саме там зосереджена її серцевина, саме там можна побачити та відчути справжній, ще той, середньовічний дух міста.

   Старе місто розташоване на півострові, який виступає в Адріатичне море. Так як і о. Святого Миколая,  Старе місто можна побачити навіть з літака, коли він буде наближатись до аеропорту Тівата.

   Будва – одне  з найстаріших міст Чорногорії, якому нараховується близько 2 500 років. Тут можна побачити старі  фортечні стіни, які були споруджені в ХV ст.. Укріплені вони кількома вежами та фортецею. Потрапити до міста можна через одні з пяти входів. За стінами знаходяться колоритні вузенькі середньовічні вулички та маленькі площі, будівлі, викладені з каменю, стара, стоптана до блиску, бруківка.  Можна пройти фортечними стінами та  подивитись на місто з висоти, де ви побачите: дворики та будинки з червоними дахами місцевих жителів, набережну, порт з великою кількістю яхт та інших суден та й саме Адріатичне море та Будванську рів’єру. Вхід на фортечні стіни коштує 2 євро.

   Можна відвідати цитадель – найбільш укріплену частину міста, яка раніше  захищала Будву від вторгнення завойовників. В цитадель можна зайти, вхід платний і коштує 3,5 євро. У внутрішній частині цитаделі знаходиться невеликий музей мореплавства  часів венеціанської імперії, а також знаходиться стародавня венеціанська бібліотека, яка нараховує до 5000 екземплярів книг на різних мовах  про Чорногорію та про самі Балкани. Угорі знаходиться оглядовий майданчик.

   Поруч знаходиться ще одне історичне місце – рання християнська базиліка V ст. н.е.  Звичайно, залишились руїни, але тут зараз ведуться розкопки.

   В Старому місті розмістився археологічний музей. Він досить багатий своєю колекцією. Там можна побачити різні старовинні артефакти, які були знайдені під час розкопок.

   Ще в старому місті розмістилися культові споруди:

  • Церква Святого Іоанна – католицький храм.
  • Церква Святої Трійці.
  • Церква Святої Марії ін пунта.
  • Церква Святого Сави.

   Зараз в Старому місті можна побачити пошту, сувенірні магазини, кафе, ресторани, а також тут проживають місцеві жителі та здаються апартаменти для відпочиваючих.

   Дуже великої шкоди завдав Будві, а особливо  її Старому місту, землетрус, який стався в 1979 році. Була зруйнована велика кількість середньовічних памяток, але згодом, керівництву вдалося  все відновити. Більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості  «Чорногорія. Старе місто Будви».

Одна з маленьких площ Старого міста

    2.  Античний некрополь.

 Біля входу в Старе місто, біля готелю «Avala» знаходиться давній античний римський некрополь. Можливо ми б і не дізнались, що місто Будва існувало ще в VІ ст. до н.е., якби не розкопки, які проводились під час будівництва готелю «AVALA», а також розкопки, які велись після землетрусу 1979 року, який здригнув усю Будву та й усе узбережжя нинішньої Чорногорії.

    Отже, завдяки цим розкопкам був виявлений і грецький, і римський некрополі, і стало відомо про багату історію самого міста Будва. Види поховань допомогли дізнатись, хто тут жив. А жили тут і лірійці, і греки, і римляни  та й  пізніше місто Будва змінило багато правителів. 

Античний римський некрополь біля готелю «AVALA» 

       3.     Набережна Будви.

Як і будь-як інше морське курортне місто, Будва має свою набережну. Набережна Будви – одне з найбільш відвідуваних місць. Простягнулась вона від Старого міста на кілька кілометрів аж до готелю «Dukley», де проходить тунель до с. Бечичі. Але цікаве те, що вона не закінчується, а рухаючись нею, можна потрапити в с, Бечичі, с. Рафаїловичі, с. Камяне, с. Пржно, с. Мілочер, с. Святий Стефан і дістатись аж до о. Святого Стефана .

Набережна Будви вузенька, становить близько 2 м, тому у пік сезону, особливо ввечері,  рухатись нею дуже тісно. Проте саме тут  створено все для розваг та відпочинку. Тут завжди людно та гамірно, особливо в курортний сезон. Розміщено тут безліч кафе, барів та ресторанів, можна почути живу музику.

З набережної також відкриваються чудові краєвиди га гори, море, о. Святого Миколая, а біля порту – на дорогі яхти та лайнери.

Тут також пропонуються морські прогулянки вздовж Будванської рівєри (близько 35 км). 

 Набережна Будви

       4.     Словянський бульвар.

Головна пішохідна вулиця Будви – Словянський бульвар. Проходить вона паралельно набережній і знаходиться зовсім поруч.  Тут розміщено багато кафе, ресторанів, барів, фаст-фудів, творчих майстерень, сувенірних магазинів, ларьків, мін-ринків з одягом, взуттям тощо. Місцеві жителі можуть продавати також свою продукцію: овочі, фрукти, домашнє вино та інше.  Між бульваром і набережною розміщені дитячі та спортивні майданчики, де можна розважитись.  В деяких місцях стоять лавочки, де можна посидіти, перепочити. Також тут є інформаційний центр та безліч туристичних агентств, де пропонуються екскурсії на будь-який смак. 

Словянський бульвар - головна пішохідна вулиця міста

5.     Монастир Подмайне.

  Монастир знаходиться не в самому центрі Будви, до нього треба трохи пройти, під гору, але це недалеко, і не важко.  Монастр Подмайне – це православний чоловічий монастир  Чорногірсько-Приморської митрополії Сербської православної церкви. який на даний час є діючим.

    Точної дати заснування монастиря ніхто не знає. За однією з версій він зявився під час правління династії Неманичей, які правили в ХІІ – ХІVст. Монастир був літньою резиденцією чорногорських митрополитів.

   На території є два храми і обидва присвячені Успінню  Пресвятої Богородиці.   Територія невелика, проте затишна та спокійна. Тут розміщена чудова тераса, звідки відкривається неймовірний вид на місто, гори та море. Вхід вільний, лише з дотриманням певних правил в одязі.  Щодня, двічі на день, тут проводиться служба: о 5.00 ранку та о 16.00. При бажанні можна також відвідати богослужіння.  Більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості «Чорногорія. Монастир Подмайне».

Монастр Подмайне 

6.     Скульптура «Танцівниця із Будви».

  Скульптура «Танцівниця із Будви» - символ Будви та одна з найвідоміших памяток міста. Стоїть вона на камянистих скелях на узбережжі моря. Якщо ви будете рухатись від Старого міста до пляжу «Могрен», то ви неодмінно ліворуч її побачите, адже будете проходити повз неї. Цю скульптуру часто називають «балерина», а туристи  - «дівчина, яка загубила купальник». І дійсно, якщо придивитись, то на дівчині  справді немає одягу.

 Скульптура є символом вірності, проте не кожен турист  знає історію створення цієї скульптури.

 Існують різні версії походження.  За однією з версій, що це скульптура чорногорської гімнастки, яка розбилась упавши зі скелі десь в цих місцях. Проте імені гімнастки ніхто не знає. В іншій версії згадується трагічна історія молодої закоханої пари, на яких під час купання напала акула. Дівчина змогла вибратись на берег, а  юнак так і не сплив. Після цієї страшної трагедії, дівчина кожного вечора приходила до берега і  чекала, що її коханий вийде з моря. Але чуда не відбулося. Дівчина не змогла жити без свого коханого. Коли вона загинула, на місці трагедії поставили цю гарну скульптуру в пам'ять про чисте кохання.

 Говорять, що десь недалеко від пляжу, на одній із скель можна побачити табличку з написом «В бухті, за цією скелею, купаючись з друзями,  13 червня 1935 року на 22 році розлучився з життям студент електротехніки Томашевич Стеван, став жертвою морського чудовиська».

 Дехто також стверджує, що скульптура Танцівниці присвячена доньці багатої подружньої пари, яка пішла купатись в море і не повернулась.

 Але серед місцевих жителів існує ще одна легенда, досить популярна, романтична і пронизлива.

 «Давним-давно жила в Будві молода закохана пара: дівчина-танцівниця і юнак-матрос. Моряк часто ходив у море, а молода дівчина чекала свого коханого у місті і кожного разу зустрічала його з плавання  на березі моря. Так було, в той останній раз… . Юнак вирушив у далеке морське плавання, а дівчина залишилась в місті. Кожного дня вона приходила на скелю: танцювала і вдивлялась в далечінь, сподіваючись, що ось-ось зявиться корабель з її нареченим. Йшли роки, багато кораблів  і моряків припливало і відпливало, але довгоочікуваний корабель  з її коханим так і не повертався в Будву. Не дивлячись на це, день за днем, місяць за місяцем, вона продовжувала чекати, знову і знову виходячи на берег моря і з надією в очах вдивлялась в морську далечінь, очікуючи дива. Незабаром дівчина померла, зберігаючи вірність своєму коханому, а історія ця стала чудовим прикладом вірності, справжньої любові і самопожертвування.

 Говорять, що надихнувшись саме цією історією кохання, скульптор Гладимир Алексич вирішив створити бронзову витончену скульптуру – символ вірності та кохання.

 Сьогодні, кожен турист, який відпочиває в Будві, обовязково повинен сфотографуватись біля цієї скульптури. А ще говорять, якщо доторкнутись  до цієї танцівниці і загадати бажання, то воно обовязково здійсниться. 

Скульптура «Танцівниця із Будви» 

7.     Пляжі Будви.

  У самій Будві можна відвідати 4 пляжі: «Словянський», «Могрен-1»,»Могрен-2» і «Річардова глава». Всі вони знаходяться у межах міста і до кожного можна дістатись пішки.

«Словянський пляж» - головний і найдовший пляж міста. Він простягнувся від Старого міста, до мису, в якому проходить тунель до с. Бечичі.  Протяжність 1640 м, а ширина – 20 м.

 Пляжі «Могрен-1» і «Могрен-2» - наймальовничіші пляжі міста. Вони розмістилися поруч один з одним і їх розділяє  скеля, крізь яку проходить  тунель. Всередині прокладені деревяні місточки, по яким і потрапляєш від одного пляжу до іншого.  Пляж знаходиться ліворуч від Старого міста та готелю «Avala» і проходить живописною стежкою попід шаруватими s неймовірно красивими скелями. Протяжність пляжу «Могрен-1»  – 140 м, а «Могрен-2» - 200 м.

   Пляж «Річардова глава» - найтаємничіший, адже він розмістився під самими стінами Старого міста.  Потрапити до нього можна із самого Старого міста, через середньовічний прохід – арку, а можна через площу, де праворуч буде готель«Avala» та стежка до пляжів «Могрен», а ліворуч і сам пляж «Річардова глава». Сам пляж маленький, довжиною близько 100 м, проте колоритний і атмосферний. Більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості «Чорногорія. Пляжі Будви».

Пляж «Могрен-2»

8.     Острів Святого Миколая.

  о. Святого Миколая знаходиться поруч з Будвою, всього за 1 км від міста. Тому його дуже добре видно з будь-якого куточка Будви.  Місцеві його ще називають Гаваї, за їх зовнішню схожість.

Острів Святого Миколая (Святий Нікола) – найбільший острів в південній частині Адріатичного моря. Площа острова – 47 га, витягнутий у довжину на 2 км.  Від острова до Будви простягається обмілина Туня. 

   Потрапити на острів можна лише катером. На острові чудові пляжі з неймовірно чистою і прозорою водою, а ще там  відкриваються дуже гарні краєвиди.  Більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості « Чорногорія. Острів Святого Миколая (Гаваї)».

Острів Святого Миколая. Фотознімок з літака

       9.     Паркова зона готелю «Словенска плажа»

    Територія готелю «Slovenska plaza» - тихе, спокійне і затишне  місце.  Готель виконаний як туристичне село в середземноморському стилі. Розміщений на узбережжі Адріатичного моря.  Вхід на територію вільний.  Тут можна не поспішаючи прогулятись алеями, серед білих будиночків з блакитними ставнями. Побудований цей готель ще в часи Югославії, але притягує сюди туристів і зараз. Крім білих будиночків, тут зелена і приваблива паркова зона, з різними екзотичними рослинами, скульптурами, лавочками, фонтанами.  На території  є відкритий басейн та тенісні корти.  Пройшовши метрів 50 через парк, ви опинитесь на пляжі.Більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості « Чорногорія. Готель «Slovenska plaza» в Будві».

Готель «Slovenska plaza» в середземноморському стилі

10.     Тунель з Будви в Бечичі.

    Будва зєднується з с. Бечичі  тунелем. Рухаючись набережною Будви, дійшовши до готелю «Dukley», одразу потрапляєш в тунель, а пройшовши крізь нього – опиняєшся вже в іншому місці – с. Бечичі. Але це не просто тунель – це справжня художня галерея. Тунель покритий чудовими графіті, де кожній літері алфавіта відповідає певний малюнок з пам’яткою на цю літеру. Це чудові малюнки, біля кожного з яких можна зупинитись на деякий час і поринути в інший світ. Десь посередині тунелю є незвичне графіті з оптичною ілюзією: ковбой, який цілиться з пістолета в людину, яка йде назустріч. Але, коли минути цю картину і обернутись назад, то ви побачите, що ковбой знову цілиться у вас. Дуже цікаво і незвично. Тунель довгий, проте в літню спеку тут прохолодно. 

 Тунель з Будви в Бечичі

   Крім переліченого у Будві можна ще відвідати:

  • Руїни фортеці Могрен над містом
  • Панорамне кафе «Vista Vidikovac»
  • Еко-ресторан «Рибняк» та гірський водоспад
  • Аквапарк
  • Міні-зоопарк біля автостанції при кафе «Mercur»
  • Зелена п'яца (Zelena Pijaca) - ринок в центрі міста.

   А також можна відвідати багато цікавих місць та насолодитись красою околиць Будви.

 

-        А ви відпочивали в Будві?

-        Які ще цікаві місця можна відвідати у місті?

-        Можливо вам вдалось побачити руїни фортеці Могрен або піднятись до гірського водоспаду?

-        Розкажіть про це.

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 



  



 







Немає коментарів:

Дописати коментар

Що можна побачити і чим зайнятись в Буковелі?

      Немає в нашій країні українця, який би не чув про Буковель. Коли звучить «Буковель», то одразу ж на думку спадає лакшері-відпочинок в ...