пʼятниця, 30 грудня 2022 р.

Чорногорія за 7 днів

   Чорногорія! Не знаю як кого, а мене ця назва просто заворожила. Так, звичайно, у нас в Україні є також Чорногора у Карпатах, на якій знаходиться найвища точка України – г. Говерла (2061 м), але ж то гора, а тут ціла країна. 

   Так, у когось словосполучення «ціла країна» може викликати посмішку, адже Чорногорія – це зовсім крихітна країна, яка займає площу, як половина Київської області. Але ж ми знаємо, що не розміри роблять країну чудовою, а її природні багатства, архітектурні, культурні, історичні пам’ятки і обов’язково, люди, що населяють країну.  Природа Чорногорії неймовірна: море, озера, річки, каньони, ліси, гори та багато іншого для такої маленької, проте неймовірно чудової  країни.

   Ми потрапили до цієї країни вперше, тому за ці 7 днів, я поставила мету: якомога більше пізнати країну. Як на мене нам це вдалось. Звичайно, відпочинок наш був активним, ми багато подорожували, їздили на екскурсії, пізнавали цікаве і незвичне. Зупинились ми у найтуристичнішому місті Чорногорії – Будві, звідси і починались всі наші маршрути. Але про все по порядку.

   Що ж нам вдалось побачити та де побувати за ці 7 днів?

  • Відвідали пляжі Будви («Словенська плажа», «Могрен-1», «Могрен-2» та «Річардова глава»).
  • Побували на пляжах Будванської рівьєри (Бечічі, Рафаїловичі, Сятий Стефан).
  • Прогулялись Старим містом Будви та новими, не менш цікавими вуличками.
  • Відвідали монастир Подмайне.
  • Відпочили на о. Святого Миколая (місцеві Гаваї).
  • Побачили о. Святого Стефана та насолодились королівськими пляжами.
  • Здійснили екскурсію «Каньйони Чорногорії».
  • Побували на морській екскурсії по Боко-Которській затоці.
  • Відвідали з екскурсією ще одну країну –  Хорватію (Дубровник).

У Чорногорію їдуть перш за все заради морського відпочинку на узбережжі Адріатичного моря. Але відпочивати лише на пляжах, яким би чистим та прозорим не було б море – це дуже нудно. Треба відмовлятись від пасивного відпочинку і бути більш активнішим, тоді крім моря та пляжів можна побачити ще безліч різноманітних цікавинок.

Почнемо із самої Будви, оскільки це саме те курортне містечко, де ми зупинились для відпочинку.

Що можна подивитись у самій Будві?

  1.     Старе місто, що є окрасою Будви та її історичною памяткою Венеціанської епохи. Саме з нього, на мій погляд, і треба починати знайомство з Будвою.

   Старе місто розташоване на півострові, який виступає в Адріатичне море, його можна побачити навіть з літака, коли він буде наближатись до аеропорту Тівата.

Будва – одне  з найстаріших міст Чорногорії, якому нараховується близько 2 500 років. Тут можна побачити старі  фортечні стіни, які були споруджені в ХV ст., за стінами знаходяться колоритні вузенькі середньовічні вулички та маленькі площі, будівлі, викладені з каменю, стара, стоптана до блиску, бруківка.  Також можна відвідати цитадель, невеликий музей мореплавства, стародавню венеціанську бібліотеку, а також подивитись на місто з оглядового майданчика.

   У Старому місті можна оглянути культові споруди, як католицькі так і православні, які дуже добре уживаються поруч одне з одним. Більше інформації можна дізнатись у моєму окремому пості «Чорногорія. Старе місто Будви».


 Старе місто Будви. Цитадель.

2.        Біля входу в Старе місто, біля готелю «Avala» знаходиться давній античний римський некрополь. Можливо ми б і не дізнались, що місто Будва існувало ще в VІ ст. до н.е., якби не розкопки, які проводились під час будівництва готелю «AVALA», а також розкопки, які велись після землетрусу 1979 року, який здригнув усю Будву та й усе узбережжя нинішньої Чорногорії. 


Руїни античного римського некрополя біля готелю «Avala» 

3.        Як і будь-як інше морське курортне місто, Будва має свою набережну. Набережна Будви  - одне з найбільш відвідуваних місць. Простягнулась вона від Старого міста на кілька кілометрів аж до готелю «Dukley», де проходить тунель до с. Бечичі. Але цікаве те, що вона не закінчується, а рухаючись нею, можна потрапити в с, Бечичі, с. Рафаїловичі, с. Камяне, с. Пржно, с. Мілочер, с. Святий Стефан і дістатись аж до о. Святого Стефана.


 Набережна Будви, яка простягнулась через усе місто 

4.        Головна пішохідна вулиця Будви – Словянський бульвар. Проходить вона паралельно набережній і знаходиться зовсім поруч.  Тут розміщено багато кафе, ресторанів, барів, фаст-фудів, творчих майстерень, сувенірних магазинів, ларьків, міні-ринків з одягом, взуттям тощо.


Словянський бульвар - головна пішохідна вулиця міста, йде до Старого міста 

5.        Монастр Подмайне – це православний чоловічий монастир  Чорногірсько-Приморської митрополії Сербської православної церкви. який на даний час є діючим. Більше інформації можна дізнатись у моєму окремому пості «Чорногорія. Монастир Подмайне».


Чоловічий православний монастр Подмайне

6.        Скульптура «Танцівниця із Будви» - символ Будви та одна з найвідоміших памяток міста. Стоїть вона на камянистих скелях на узбережжі моря. Якщо ви будете рухатись від Старого міста до пляжу «Могрен», то ви неодмінно її побачите, адже будете проходити повз неї. Цю скульптуру часто називають «балерина», а туристи  - «дівчина, яка загубила купальник».


Скульптура «Танцівниця із Будви» - символ Будви

7.     Пляжі Будви.


Пляж «Словенський» (Словенска плажа)

Найдовший пляж Будви та всієї Будванської рівьєри. Знаходиться в межах міста, тому майже з будь-якого куточка, ви потрапите до цього пляжу. Тому тут завжди багато як туристів, так і місцевих жителів.


Довжина пляжу 1640 м, а ширина – 20 м. Починається від Будванського порту біля Старого міста і тягнеться аж до тунелю, пройшовши крізь який, ви опинитесь у с. Бечичі.


Пляж «Могрен-1»

Пляж «Могрен-1» розташований за Старим містом. За розмірами він невеликий, узбережжя покрите дуже дрібною галькою, що зразу навіть здається, шо то крупний пісок. Захід у море пологий, дно мяке, вода чиста і прозора.


Пляж «Могрен-2»

Пляж «Могрен-2» знаходиться одразу за пляжем «Могрен-1», їх розділяє невелика скеля. Щоб потрапити на пляж «Могрен-2» треба повністю пройти через «Могрен-1», дійти до скелі, а там буде тунель, всередині прокладений деревяний місток, пройти через нього, пірнути ще раз у скелю  і ви опинитесь уже на іншому боці. Цей пляж менший, проте затишніший і людей менше.


Пляж «Річардова глава»

Пляж є цікавим тим, що знаходиться біля стін Старого міста. Якщо хочете відпочивати саме на цьому пляжі, то вам потрібно зняти апартаменти в Старому місті, звідки є вихід до самого пляжу.  Пляж не дуже великий: частину його займають комплекти з двох шезлонгів та парасольки, які можна придбати за певну плату, а частину можна зайняти безкоштовно зі своїм покривалом. Протяжність становить десь 100 м.


Більше інформації можна дізнатись у моєму окремому пості « Чорногорія. Пляжі Будви».

 

Пляж «Словенський» (Словенска плажа) - найдовший пляж міста

8.       Острів Святого Миколая, який знаходиться поруч з Будвою, всього за 1 км від міста. Тому його дуже добре видно з будь-якого куточка Будви.  Місцеві його ще називають Гаваї, за їх зовнішню схожість. Його, так як і Старе місто Будви, дуже добре видно з літака, коли наближатись до аеропорту Тівата. Більше інформації можна дізнатись у моєму окремому пості «Чорногорія. Острів Святого Миколая (Гаваї)».


 о. Святого Миколая, всього в 1 км від Будви

9.       Територія готелю «Slovenska plaza» - тихе, спокійне і затишне  місце.  Готель виконаний як туристичне село в середземноморському стилі. Розміщений на узбережжі Адріатичного моря.  Вхід на територію вільний. Більше інформації можна дізнатись у моєму окремому пості «Чорногорія. Будва. Готель «Словенска плажа».

Готель «Slovenska plaza», з вільним доступом, де можна прогулятись гарною територією

   10.    Будва зєднується з с. Бечичі  тунелем. Рухаючись набережною Будви, дійшовши до готелю «Dukley», одразу потрапляєш в тунель, а пройшовши крізь нього – опиняєшся вже в іншому місці – с. Бечичі. Але це не просто тунель – це справжня художня галерея. Тунель покритий чудовими графіті, де кожній літері алфавіта відповідає певний малюнок з пам’яткою на цю літеру. Більше інформації можна дізнатись у моєму окремому пості «Чорногорія. Прогулянка: Будва – Бечичі – Рафаїловичі».

  

 Тунель з Будви у Бечичі, що являє собою справжню художню галерею

Крім переліченого у Будві можна ще відвідати:

 

  • Руїни фортеці Могрен над містом
  • Панорамне кафе «Vista Vidikovac»
  • Еко-ресторан «Рибняк» та гірський водоспад
  • Аквапарк
  • Міні-зоопарк біля автостанції при кафе «Mercur»
  • Зелена п'яца (Zelena Pijaca) - ринок в центрі міста.

   Недалеко від Будви, є чудове місце – острів Свєті Стефан. Його зображення можна побачити на багатьох сувенірах: листівках, тарілках, чашках, магнітах тощо. Це один із символів країни.

   Невеличке затишне селище Свєті Стефан – це одна з маленьких перлин Чорногорії, яка заховалася серед скель та моря. Селище Свєті Стефан розмістилось посередині Будванської рів’єри і складається з двох частин, які з’єднує між собою вузьким штучним перешийком і намитого шарами гравію. Крім того, що тут можна милуватись красою цього чудового острова, тут ще можна відпочити на королівських пляжах: пляж Короля та пляж Королеви. Більше інформації можна дізнатись у моєму окремому пості «Чорногорія. Острів Свєті Стефан та королівські пляжі».

Острів Свєті Стефан - перлина Будванської рів'єри

   У Чорногорії говорять: «Якщо ти не побував на каньйонах Монтенегро, то взагалі не бачив Чорногорії». Екскурсія «Каньйони» є однією з найцікавіших, найзахоплюючих і найпізнавальніших екскурсій Чорногорії. Оскільки Чорногорія - країна маленька, її площа становить всього 13,8 тис. км2, то її обїхати можна за дуже короткий час. А екскурсія «Каньйони» є просто унікальною, адже тут можна здійснити поїздку через усю Чорногорію:  з півдня – від узбережжя Адріатичного моря, проїжджаючи її центральну частину – рівнинну і степову, можна потрапити аж на північ країни – особливу частину Монтенегро.

Що включає в себе екскурсія «Каньйони»?

  • Подгориця (проїздом).
  • Ущелина Платіє та каньйон річки Морача.
  • Чудові пейзажі та панорами під час поїздки навколо.
  • Біоградський національний парк та Біоградське озеро.
  • Водоспад на р. Бистриця.
  • Дорога повз каньон річки Тара.
  • Міст Джурджевича.
  • Зіп-лайн через каньйн р. Тара повз міст Джурджевича (по бажанню за окрему плату).
  • Жабляк (проїздом)
  • Національний парк «Дурмітор» та Чорне озеро.
  • Серпантини, гори та тунелі Чорногорії.

    За час екскурсії нам вдалось побачити ущелину Платіє та каньйон річки Морача, а ще проїхали «дорогою жахів», як називають її самі місцеві жителі. Більше інформації можна дізнатись у моєму окремому пості «Чорногорія. Каньйон річки Морача та ущелина Платіє».

Каньйон річки Морача

   Відвідали Біоградський національний парк та Біоградське озеро. Національний парк «Біоградська гора» - це найстаріший і найменший за площею парк Чорногорії. Його площа становить 6 900 га. Незважаючи на його площу, цей парк є особливим, на його території росте реліктовий ліс. Більше інформації можна дізнатись у моєму окремому пості «Чорногорія. Національний парк «Біоградська гора».

Біоградський національний парк та Біоградське озеро

   Зупинились на річці Бистриця, щоб насолодитись неймовірною  красою водоспаду. Більше інформації можна дізнатись у моєму окремому пості «Чорногорія. Водоспад на р. Бистриця».

Водоспад на річці Бистриця

   А далі нас чекало просто унікальне місце – каньйон річки Тара. Каньйон має глибину близько 1 300 м. Ущелина р. Тари є найглибшим річковим каньйоном Європи та другим у світі, після Гранд-каньйону у США.

   У каньйоні зустрічаються галькові та скелясті тераси, високі скелі, піщані пляжі та понад 80 великих печер.

   На жаль, насолодитись цією красою можна лише з вікна екскурсійного автобуса, так як зупинка тут заборонена, адже місцевість тут дуже скеляста та небезпечна. Проте автобус трохи призупиняється і можна дуже добре роздивитись це неймовірно чудове місце та зробити яскраві фото.

Каньйон річки Тара

   Міст Джурджевича Тара – це одне з найкрасивіших творінь, зроблених людською працею. Будівництво цього мосту йшло з 1938 р. по 1940 р.  Міст цей автомобільний, як будувався так і зараз продовжує нести свою основну функцію. Міст  Джурджевича – це родзинка або перлина північної частини Чорногорії, це вже як єдине ціле з каньйоном р. Тара. Не можна говорити про каньйон р. Тара, не згадуючи при цьому міст Джурджевича. Настільки цей міст влився в ці природні красоти, що став єдиним цілим, тут як одне наповнює інше.

   При бажанні тут можна здійснити зіп-лайн над каньоном р. Тара. Більше інформації можна дізнатись у моєму окремому пості «Чорногорія. Каньйон р. Тара та міст Джурджевича».

Міст Джурджевича Тара. Тут можна здійснити зіп-лайн над каньйоном

   Національний парк «Дурмітор» - найбільший парк Чорногорії. Дурмітор – назва гори, звідки і походить назва парку. Його площа складає 39 тис. га. На території парку розміщено 18 озер льодовикового походження, Чорне озеро серед них є найбільшим. Назву Чорне озеро отримало по лісу, всередині якого воно розміщене – це хвойний ліс. Якщо Біоградське озеро було розміщене всередині листяного лісу, то Чорне озеро з усіх сторін оточене старим чорним хвойним лісом, про що свідчать височенні ялини та сосни. Більше інформації можна дізнатись у моєму окремому пості «Чорногорія. Національний парк «Дурмітор» - найбільший парк Чорногорії».

Національний парк «Дурмітор» та Чорне озеро

   Морська екскурсія «Боко-Которська затока»  –  це неймовірна подорож, в якій ви ознайомитесь з історією, культурою, природою та побачите неперевершені пейзажі. Тут відбудеться знайомство з Середньовічними містами Чорногорії, чудовими краєвидами узбережжя Боко-Которської бухти.

   Екскурсія відбулась на трипалубному великому кораблі, кий вміщує близько 100 осіб і обладнаний усім необхідним для тривалої прогулянки. Починалась наша морська пригода з порту м. Тіват.

   Що включає в себе екскурсія?

  • Неймовірні краєвиди Боко-Кторської бухти з її природою та Середньовічними містами.
  • Острів та форт Мамула (без висадки на острів)
  • Блакитна печера (відвідування за бажанням, за окрему плату)
  • Острів Святого Георгія (без висадки на острів)
  • Відвідування острова Богородиці на рифі.
  • Пішохідна екскурсія Строю частиною міста Котор + вільний час для самостійної прогулянки.

 Порт Тівата

   Боко-Которська бухта зачаровує  водами затоки, а також дає можливість насолодитись давніми середньовічними містами, які стоять на березі Боко-Которської бухти.


 Боко-Которська бухта

   Блакитна печера – це найбільший і найкрасивіший грот в цій місцевості. Відвідування блакитної печери (Blue Grotto, Plava Spilja, Плава Шпиля) входить у нашу екскурсію. Наш корабель зупиняється, і всі бажаючі, пересівши в маленькі катери, вирушають до блакитної печери. Ті ж, хто залишається на кораблі, можуть просто покупатись у водах затоки, поплавати або зайнятись снорклінгом, а також здалеку побачити острів та форт Мамула – таємничу памятку Чорногорії, яка є Національним памятником.  В Чорногорії в Адріатичному морі, дуже багато островів і всі вони досить цікаві, незвичні і мають свою особливу історію. Більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості «Чорногорія. Острів і форт Мамула та Блакитна печера».

Острів та форт Мамула. Вихід з Боко-Которської бухти в Адріатичне море

   Острів Святого Георгія – це один з найзагадковіших островів Чорногорії, який оповитий легендами та міфами. Він має свою, досить трагічну історію. В ХІ ст. тут було засноване бенедиктинське абатство Святого Георгія, звідки острів й отримав свою назву. Знаходиться недалеко від м. Пераст.

   На даний час острів Святого Георгія знаходиться під владою місцевої католицької церкви. Там працює будинок відпочинку, в якому зупиняються чорногорські священнослужителі. Офіційно цей приватний  острів закритий для туристів.  Зазвичай туристам дозволяють дивитись на нього з боку моря, обпливши навколо і не ступаючи на його берег. Більше інформації можна дізнатись у моєму окремому пості «Чорногорія. Острів Святого Георгія».

Острів Святого Георгія

   Острів  Богородиці на рифі знаходиться поруч з островом Святого Георгія, що теж недалеко від м. Пераст. На відміну від природного острова Святого Георгія, острів Богородиці на рифі штучний, проте він має також свою історію, легенди, повір’я. Це єдиний штучний острів на всій Адріатиці.

   Острів невеликий за розмірами, його площа становить 3030 мМає багато різних назв: острів Святої Богородиці, Божа матір на скелі, Богородиця на рифі, Гаспа-од-Шкрпєла. Як ви вже зрозуміли – мова йде про один і той же острів, який розташований в Боко-Которській затоці. Острів Богородиці на рифі є памяткою стародавнього зодчества.

Що можна побачити на острові?

  • церкву Богородиці на рифі,
  • музей у церкві,
  • маяк,
  • сувенірну крамничку,
  • неймовірні краєвиди довкола.

Більше інформації можна дізнатись у моєму окремому пості «Чорногорія. Острів Богородиці на рифі». 

Острів  Богородиці на рифі 

   Котор – одне з найстаріших міст Чорногорії, йому понад 2 500 років. Знаходиться на березі Которської затоки Адріатичного моря. Місто має свою історію, багату на події, а його серцевина – Старе місто, занесене до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

   Стара частина міста обнесена мурами, які добудовувалися і перебудовувалися аж до ХІХ ст. Загальна довжина стін становить 4,5 км, а у висоту у деяких місцях можуть досягати 20 м. На кутах стоять вежі, а в середину ведуть ворота. У місті є 12 площ, вузенькі колоритні вулички, палаци, музеї, готелі, хостели та безліч кафе, ресторанів та сувенірних крамничок.

   А найбільшою насолодою буде – поблукати по вузеньких колоритних середньовічних вуличках, пройтись стертою до близку бруківкою венеціанських часів, оглянути чудові архітектурні споруди, зазирнути у невеличкі атмосферні дворики, посидіти в одному з ресторанів Старого міста, замовивши страви національної чорногорської кухні. Тільки тоді можна відчути дух і атмосферу справжнього Котора.

   Неодмінно треба відвідати або хоча б оглянути зовні культові споруди: собор Святого Трифона, церкву Святого Луки та церкву Святого Миколая.

   А якщо ви відвідаєте Котор самостійно, то неодмінно треба піднятись на гору до фортеці Святого Іоанна. Підйом нараховує близько 1530 сходинок, від нижнього міста до верхньої частини фортеці Святого Іоанна. При вході на одній із стін будинку можна побачити карту, на якій зображена схема підйому до фортеці, а також є й інші маршрути. А з гори відкривається неймовірний краєвилд на Котор та всю Боко-Которську бухту. Більше інформації можна дізнатись у моєму окремому пості «Чорногорія. Котор».

 Середньовічний Котор. Церква Святого Луки

   При бажанні, відпочиваючи в Чорногорії, можна відвідати ще кілька країн: Хорватія, Албанія, Боснія та Герцеговина.

   Ми ж для себе обрали Хорватію, місто Дубровник.

   Дубровник є одним з найвідоміших туристичних центрів країни. Це найвеличніше і найвишуканіше місто Хорватії, яке називають «перлиною Адріатики». Саме тут полюбляють відпочивати відомі політики, актори, співаки… І як у будь- якого стародавнього міста його серцевиною є Стара частина міста, тобто Старе місто. Дубровник також відомий своїм Старим містом, з досить багатою і цікавою історією.

   Місто з 1979 року внесене до списку Світової спадщини і знаходиться під охороною ЮНЕСКО.

   Наша програма включала:

  • екскурсія по Старому місту,
  • морська прогулянка по Адріатичному морю (по бажанню, за окрему плату),
  • вільний час для самостійного огляду міста.

 Хорватія. Дубровник. Вид на Старе місто з одного з оглядових майданчиків

   Відпочинок в Чорногорії залишив незабутні враження. Ця маленька країна приховує в собі скільки таємниць та цікавинок, що сюди можна приїздити не один раз і кожного разу відкривати для себе щось нове та вражаюче.

   Гарного всім відпочинку!

-        А ви відпочивали в Чорногорії?

-        На якому курорті зупинялись?

-        Які цікаві місця вам вдалось відвідати?

-        Розкажіть про це. Поділіться своїми враженнями.

-        Що найбільше сподобалось та запамяталось? 

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

 

 










 

















 


 





 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Оздоровчий комплекс «VODA club» в Буковелі

    Оздоровчий комплекс « VODA club » (Вода клаб) розмістився в Карпатах, в одному з найкрасивіших місць – туристичному комплексі «Буковел...