пʼятниця, 18 листопада 2022 р.

Чигирин. Історико-архітектурний комплекс «Резиденція Богдана Хмельницького»

 


    Завершує нашу неймовірно цікаву та пізнавальну екскурсію Чигиринщиною – козацьким краєм, відвідування історико-архітектурного комплексу «Резиденція Богдана Хмельницького», що знаходиться в Чигирині.

  В Чигирині усі основні історичні памятки знаходяться  недалеко одне від одного, не треба переїжджати з одного місця на інше, що дуже зручно. Спочатку рекомендую відвідати музей Богдана Хмельницького, потім звідси ж веде стежка та підйом на Замкову гору, де стоїть пам’ятник Б. Хмельницькому та звідки відкривається чудова панорама міста. Прогулявшись замковим парком, що є пам’яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення, можна дістатись бастіону Дорошенка, що є однією з найважливіших пам’яток архітектури Національного історико-культурного заповідника «Чигирин».  А вже потім спустившись вниз – відвідати історико-архітектурний комплекс «Резиденція Богдана Хмельницького».

 Історико-архітектурний комплекс «Резиденція Богдана Хмельницького»

   Біля входу висить  інформаційний стенд з планом  розміщення будівель резиденції. Тому для початку бажано ознайомитись з розміщенням будівель на території, хоча сама територія невелика.

   А також тут представлений паспорт об’єкту.  У 2006 році розпочалися реставраційні роботи по відтворенню історико-архітектурного комплексу «Резиденція Богдана Хмельницького».

   При вході висить знак заборони «Вигул собак заборонено». Тобто майте на увазі: з домашніми улюбленцями заходити на територію не можна.

   Ось ми ввійшли у вхідні ворота, пройшли через курінь вартових. Звичайно, резиденція добре відреставрована, виглядає новенькою:  свіже дерево, червона сучасна черепиця, гарна паркова територія, але здається, що  дуже вже  осучаснена. Але оскільки колишнього нічого не збереглося, то ідея відтворення гетьманської резиденції – це великий крок для пізнання історії краю та розвитку туризму в Україні. Хотілося, щоб більше таких місць з’являлося в нашій країні, а держава в цьому допомагала: відновлювати, відреставровувати, зберігати та фінансувати.

 Вхід до комплексу. Курінь вартових.

  Гетьманська резиденція була створена не у замку на Замковій горі, а біля її підніжжя. Ця резиденція належала не тільки Б. Хмельницькому, а й іншим гетьманам, які перебували тут в різні часи: Іванові Виговському, Юрію Хмельницькому,  Павлові Тетері, Івану Дорошенку.

 Уся споруда резиденції була знищена турками 1678 року. Тому повністю зображення гетьманського двору знайти не вдалося, нічого не збереглося. Проте на Лівобережній Україні збереглися деякі муровані будинки козацької старшини кінця ХVІІ ст.. Вони й послужили аналогами для проєктування палацу  Б. Хмельницького в Чигирині.

 Будинок гетьмана

   Археологічні дослідження в Чигирині тривають близько 30-ти останніх років. Коли почалося будівництво резиденції, було виявлено залишки кладовища козацьких часів. Було відкрито 260 поховань. Останки довелося перепоховати під Замковою горою. Це спільна могила, над якою побудовано каплицю Святої Покрови. Розташована вона неподалік від того місця, де стояла церква Преображення Господня, а тепер діє музей Б. Хмельницького.

   Перед нами постає головна споруда на території резиденції – будинок гетьмана. Екскурсію нам провели по території. Я не знаю, чи всередині також проводяться екскурсії, але ми туди не заходили.  Можливо у зв’язку з карантинними обмеженнями, а можливо, резиденція поки що відтворена лише зовні, адже реставрація ще не завершена.

Будинок гетьмана

   Територія невелика, ми  обійшли її навколо. Так виглядає військова канцелярія. Територія довкола гарна, доглянута., видно, що попрацював ландшафтний дизайнер.

Військова канцелярія

               Територія комплексу зелена, доглянута, оформлена в ландшафтному стилі

На території  попрацювали ландшафтні дизайнери

   Далі знаходиться людська. А вгорі, на задньому плані ми бачимо церкву Петра і Павла, Замкову гору та пам’ятник Б. Хмельницькому. Там ми вже  були.

 Господарські будівлі, а на задньому плані ми бачимо церкву Петра і Павла, Замкову гору та пам’ятник Б. Хмельницькому

   Будинок гетьмана знаходиться на невеликому підвищенні, в центрі комплексу, тому оглянути його можна з різних ракурсів.

Гетьманський будинок

Гетьманський будинок

   На території є й господарські будівлі.

 Господарські будівлі

   Ще один гарний вид. А поруч знаходиться ще  якась цікава будівля, здається, що давня.  Чи вона реставрується, чи розвалюється і доживає свій час? Я її помітила тільки на фото. Можливо, хтось знає? Розкажіть. Цікаво було б дізнатись про неї.

 А за парканом, ще одна цікава, загадкова старовинна будівля

   Кухня або поварня, як записано у плані розміщення будівель резиденції.

Кухня або поварня

   А тут уже місця для фотосесій. Створені цікаві локації та фотозони.

 Фотозона

Фотозона

   Ідемо до виходу. І фото напамять.

Локація напам'ять

   Позаду залишився історико-архітектурний комплекс «Резиденція Богдана Хмельницького», Замкова гора, пам’ятник Б. Хмельницькому, Чигирин, Суботів та і взагалі весь Холодний Яр.

 Вхід в резиденцію

   А герб Б. Хмельницького ще раз нагадав про славний козацький край – Черкащину.

Герб Б. Хмельницького в сквері, біля входу до резиденції

Що можна ще відвідати в Чигирині та його околицях?

  • Археологічний музей
  • Казанський собор
  • Місто-привид Орбіта (покинуті місця)
  • Чигиринська АЕС (покинуті місця)
  • Етнографічно-туристський комплекс Козацький хутір
  • Краєзнавчий музей в с. Медведівці
  • Успенська церква в с. Медведівка
  • Атаманський парк в с. Головківка
  • Джерело «Живун» в Атаманському парку
  • Церква Іоанна Богослова в с. Головківка

-         А ви були в Чигирині та його околицях?

-         Які цікаві місця відвідали?

-        Що ще цікавого можна  відвідати в цьому козацькому краї?

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР


 

 

 

 



 





 

 

 

 



 

 







 

 







Немає коментарів:

Дописати коментар

Оздоровчий комплекс «VODA club» в Буковелі

    Оздоровчий комплекс « VODA club » (Вода клаб) розмістився в Карпатах, в одному з найкрасивіших місць – туристичному комплексі «Буковел...