субота, 26 лютого 2022 р.

Державний історико-культурний заповідник «Тустань»

   Україна не перестає нас дивувати своїми красотами, а Карпати, взагалі, нас поринають у світ незвіданого, прекрасного, казкового. Подорожуючи Львівською областю, неодмінно внесіть у свій список  відвідування державного історико-культурного заповідника «Тустань»: наскельне місто-фортеця  Тустань  немає аналогів в Європі.

   Заповідник розташований недалеко від курорту Східниця, біля с. Урич, Стрийського району, Львівської області.

   Дістатись можна туди або  з екскурсією груповою чи індивідуальною або власним транспортом.  Громадським транспортом ви не дістанетесь, так як місця для відвідування розташовані на певній відстані одне від одного. Та й громадський транспорт  у селах не дуже розвинений – це може бути один раз або двічі на день. Відстань від Східниці до Тустані – 8 км.

   Заповідник утворений у 1994 році, з метою збереження та раціонального використання наскельного міста-фортеці Тустань.

   Покрученою  лісовою дорогою зі Східниці ми вирушаємо до Тустані. Вказівники є на початку, далі немає, тому ненароком можна і заблукати, повернувши на роздоріжжі не на ту дорогу. Так сталося і з нами, але с. Урич ми все ж таки дістались.

   Побачили  деревяний стенд з необхідною нам інформацією. Ми зупинились, побачили, що тут починається державний історико-культурний заровідник Тустань.

   Заповідник включає:

  • наскельне місто-фортецю Тустань,
  • музей історії Тустані.

Музей знаходиться тут же, а от до міста-фортеці треба  ще їхати. Проте рекомендую зупинитися спочатку тут, придбати квиток (він є єдиним комплексним для відвідування музею та наскельного міста-фортеці).  Спочатку відвідайте музей, він невеликий, проте є досить цікаві експозиції. Там проводяться й екскурсії.  Біля музею огляньте деревяну церкву Святого Миколая, а потім вирушайте до давньої фортеці.

На інформаційному стенді ви можете розглянути карту, як рухатись далі, ознайомитись з короткою історією Тустані, інформацією про роботу музею, а також там є вказівники, як потрапити до музею історії Тустані та до наскельного міста-фортеці. 

Інформаційний стенд біля входу до музею історії Тустані та церкви Святого Миколая

   Музей історії Тустані є частиною Державного історико-культурного заповідника «Тустань». Створений він був у 1997 році для збереження та експонування археологічних знахідок, що були знайдені на території фортеці. 

Музей історії Тустані

   У експозиції музею представлені фрагменти з дерева (гонти, драниці, тиблі, клини тощо), шкіри та скла.  Є багато фрагментів кераміки, які датуються ІХ – ХVІІ ст., кахлів ХV – ХVІІ ст.. А також там можна побачити унікальні експонати: деревяна посудина Х ст., хрестик-енколпіон, озброєння тустанських воїнів.

   За символічну плату, можна одягнути на себе військове обмундирування тих часів та сфотографуватись. Проте воно виявилось дуже важким, не уявляю, як в ті часи воїни могли таке на собі носити. 

Музей історії Тустані

   Там можна побачити макети: «Тустань – пятий будівельний період та «Підвісні ворота фортеці». 

Макет Тустані

   Частина експозицій присвячена художнику та археологу Михайлу Рожку. Саме під його керівництвом, у 1971 році, почалося дослідження фортеці. По його художнім творам, можна побачити як виглядала ця фортеця в минулому.

   Дуже цікавим місцем виявилась кімната воєводи ХІІІ ст. – гридниця. Зроблена кімната вся з дерева, красиві арочні вікна з мереживною решіткою, гарно оздоблена стеля. Посередині стоїть великий добротний деревяний стіл, навколо нього лави, а посередині деревяне, гарно інкрустоване крісло, виглядає як трон. В кутку стоїть піч, на стінах: прапор, герби, картини. Але найбільше мені сподобались двері, глянувши на них, здається, що ти потрапив у казку. Ще мить, і двері відчиняться і там зявиться який казковий персонаж. Зроблені у вигляді арки, низенькі, зверху гарно інкрустовані , а навколо теж деревяна інсталяція та різьблення по дереву. 

Кімната воєводи ХІІІ ст. – гридниця, у музеї історії Тустані

При музею є сувенірна лавка, де можна придбати різні сувеніри, а також там є вироби ручної роботи від українських майстрів.

А навпроти  ви побачите церкву Святого Миколая. Височить вона на пагорбі, деревяна і досить цікава будівля. Також там інформаційний стенд, де можна коротко ознайомитись з історією церкви Святого Миколая.  А також на цьому ж стенді можна побачити схему розміщення деревяних церков у регіоні. Там є карта, а також фотографії цих церков. Дуже корисна інформація. Якщо ви приїхали власним авто, і цікавитесь дерев’яною архітектурою, то дуже легко і просто можна знайти і відвідати ці цікаві культові споруди.

Інформаційний стенд в с. Урич біля церкви Святого Миколая

   Церква Святого Миколая – памятка архітектури місцевого значення. Побудована за проектом Львівського архітектора  Василя Нагірного згідно традицій  сакрального народного будівництва українців Карпат.

   Будівництво, яким керував майстер Микола Касперович з м. Миколаїв на Дністрі, тривало з 1910 по 1911 р. Інтерєр оздобили у 1914 році. Храм постав поруч із старою деревяною церквою, початку ХVІІ ст., яку згодом розібрали.

   Деревяна, зрубна споруда стоїть на камяному фундаменті, хрестоподібна в плані, орієнтована вівтарем на північний схід. До вівтаря з обох боків прибудовані ризниці.

   Протягом ХХ ст. стіни церкви покрили металевими листами та олійною фарбою. Від літа 2011 р. з ініціативи та за сприяння державного історико-культурного заповідника «Тустань» громада с. Урич проводить реставраційні роботи фасадів церкви, надаючи їм первісний вигляд.

   Церква Святого Миколая завжди була релігійним, культурним та громадським центром життя села.  У 1962 році, в часи радянської влади, церкву було оголошено недіючою. Церковні реліквії та ключі від церкви селяни переховували і потайки відкривали храм для віруючих. 24 червня 1989 року на вимогу громади церкву знову офіційно відкрили.

    На схід від споруди зберігся старий цвинтар кінця ХІХ початку ХХ ст.. З південного боку від церкви розміщена житлова будівля сільського пароха (Плебанія). Збудована на початку 1940-х років. Сьогодні тут працює музей історії Тустані.

   Церква Святого Миколая відкрита для відвідувачів щодня з 10. 00 до 18.00. Можна відвідати храм, послухати екскурсію та дізнатись більше про історію церкви. Екскурсовод знаходиться в музеї історії Тустані.

   Піднятись до церкви можна сходами і зайти через центральний вхід – металеві ворота.

Вхідні ворота до церкви Святого миколая в с, Урич

   Ми церкву обійшли довкола, всередину не вдалось зайти, так як вона була зачинена. 

Церква Святого Миколая – памятка архітектури місцевого значення 

    Проте вся територія поросла зеленою травою, дуже приємно ходити і споглядати. Є лавочки, на яких можна тихо і спокійно посидіти.

Церква Святого Миколая 

   Над головним входом знаходиться табличка з написом: «Будова церкви 1918 р. за п. Франці Іосифа, за м. Андрія Шептицького, за от. Гната Калінського, отця пароха р. Охремовича. Укінчена року 1911».

Церква Святого Миколая 

   Біля церкви знаходиться дзвіниця. Це деревяна двоярусна споруда. Нижній ярус квадратний у плані, а верхній – восьмикутний, з арочними вікнами. На порозі дверей дзвін, де вирізьблено – 1910 ( рік спорудження дзвіниці).

   А поруч з церквою та дзвіницею, на цій же території знаходиться цвинтар.

Церква Святого Миколая 

   Територія церкви обнесена металевим парканом. За ним  стоїть якась деревяна давня споруда, схожа на якийсь водяний млин, так як в ній є щось схоже на колесо або колодязь. 

Церква Святого Миколая 

   А ще ми там зустріли котика.

Урицький котик

   Далі наша подорож продовжилась до наскельної фортеці «Тустань».  Доїхали ми туди автівкою, яку залишили на парковці. А самі пішли до входу.

   Людей було багато: це і екскурсії, які  під’їжджали автобусами, і люди, які приїжджали самостійно. Біля входу також стоять інформаційні стенди про історію фортеці та урицькі скелі. 

Вхід  до наскельного міста-фортеці "Тустань"

   Територією можна прогулятись самостійно або пройти з екскурсоводом і послухати історію цієї фортеці-захисниці. Екскурсія входить у вартість квитка, доплачувати нічого не треба. У певний час біля входу екскурсовод збирає групу і проводиться екскурсія. Нам пощастило, як ми тільки прийшли, то десь через хвилин 5 зібралася група і почалася екскурсія. Взагалі, хто вперше сюди потрапив, то треба обов’язково пройтися з екскурсоводом і почути розповідь, інакше ви не відчуєте духу цієї наскельної фортеці та тих подій, які відбувалися тут. Якщо ви вже тут не вперше і з екскурсією довелось пройти, то наступні рази можна вже прогулятись самостійно.

Місто-фортеця "Тустань"

   Західна Україна славиться своїми замками та фортецями, але є одна фортеця, яка є особливою, унікальною – це місто-фортеця Тустань. Середньовічна фортеця, яка ще з ХІІ ст. зберегла свою велич і благородство. 

Наскельне місто-фортеця "Тустань"

Трохи історії.

 Урицькі скелі утворилися 55 млн років тому і представляють собою залишки масивних пісковиків палеоцену. Утворилися під впливом тектонічних рухів, внаслідок яких  масивні шари стали вертикально і зараз являють собою прямовисні стіни висотою понад 50 м.

Наскельне місто-фортеця "Тустань". Туристичний маршрут

   Існує й легенда про те, що виникнення комплексу Урицьких скель повязане з найдавнішими мешканцями – міфічними Велетнями, які жили тут. Один з них був пов'язаний з нечистою силою і попросив нечистого за ніч створити палац. А коли під ранок заспівали півні, то і палац і сам Велетень стали камінням.

Наскельне місто-фортеця "Тустань"

   На жаль, не збереглося точних відомостей про те, коли саме була зведена фортеця. Пам’ятки з наскельною забудово залишаються мало вивченими. Цей вид дерев’яної архітектури невідомий раніше і відноситься до середньовічної наскельної фортифікації. Сліди від наскельних споруд, на відміну від наземної забудови, зберігаються в незмінному вигляді навіть тоді, коли самого дерева давно вже немає. Перші письмові згадки датуються 1333 – 384 рр., але завдяки археологічним розкопкам вдалося виявити, що поселення існувало тут набагато раніше. У ІХ ст. , на місці, де зараз знаходяться урицькі скелі, знаходився дуже важливий оборонний і митний пункт. Побудували його білі хорвати (одні з предків сучасних українців). Їх племя не входило до Київської Русі, проте зміцнилося воно на Соляному шляху.

   Сіль в ті часи була дуже цінним товаром. Через Соляний шлях, торговці з Київської Русі перевозили сіль у Західну Європу.  Він поєднував береги Середземноморя і далекий незвіданий Китай. Соляний шлях входив у величезний торговий тракт, через який відправляли дорогий шовк.

Урицькі скелі

   Фортецю побудували білі хорвати дуже зручно, у дуже важливому стратегічному місці. Вони брали збір з купців і забезпечували їм охорону. А платили їм за це щедро, навіть срібними монетами, були знайдені арабські дирхеми (давні арабські срібні монети високої якості), як показали розкопки. Говорять, що саме звідси і пішла назва міста Тустань, що означає «Ту стань!»

Туристичний маршрут до міста-фортеці

   У цей період почало розбудовуватись та зміцнюватись місто-фортеця Тустань. Центральна частина міста була розміщена на скельній групі «Камінь» та навколо нього. Територія ця займала площу у 3 га. Дитинець розміщувався на самому скельному плато.  Природа створила неймовірну форму цих скель і вони вдало слугували природними стінами фортеці. А проміжки, які знаходились між ними вміло забудовували деревяними зрубними колодами та брусками. В скелі, куди прилягали колоди та бруски, робились спеціальні вруби, для скріплення. Ці сліди й зараз збереглися у скелях від цих деревяних конструкцій. Їх нараховують близько 400. 

Околиці Тустані

   На фортецю часто нападали вороги, але вона настільки міцно трималась, що її не змогли захопити навіть монголо-татари. Проте час зробив своє. Коли місто перейшло під владу польських шляхтичів, воно почало занепадати. Причини були різні: це і встановлення стабільних відносин між Польщею та Угорщиною, розширення кордонів і поява нових митних пунктів, в країнах Центральної Європи почали розроблятись  власні поклади солі. 

Неймовірні краєвиди з верхнього майданчика фортеці

   Фортеця проіснувала до ХVІ ст. включно, а в ХVІІ ст. втрачає роль митниці і занепадає.

   М. Рожко, який проводив досконалі багаторічні дослідження фортеці, на основі зроблених розкопок, зробив графічну реконструкцію фортеці. Деревяна забудова існувала на трьох  скельних групах: Камені, Малій Скелі та Гострому Камені. За весь час фортеця 5 разів забудовувалась.

   До комплексу входить 7 груп скель: Камінь, Мала Скеля, Гострий Камінь, Жолоб, Гулька, Хрест, Безіменна Скеля. Найвища скеля – Камінь (87 м).

Барельєфний пам'ятник М. Рожку - досліднику Тустані

   На скелях можна й досі побачити прадавні сліди зображень – петрогліфи. Там можна побачити вершника на коні, зображення вовків, які гоняться за лосем, двометрове зображення обличчя, а також є в деяких місцях зображення хрестів, сокир, соляних знаків та інших незрозумілих символів. Можливо двометрове зображення обличчя повязане з легендою? Можливо, - це той самий Велет, якого нечистий перетворив на скелю?  Раніше Урицькі скелі використовували як святилище. Здається, що тут дуже багато загадок. Можна побачити зображення вже й новішої доби – тризуби, патріотичні підписи. Але й сучасні туристи теж не забувають закарбувати якісь написи на скелях. У скелях також можна побачити природні округлі заглиблення, як бджолині стільники – це вже ерозія.

Урицькі скелі, на яких можна побачити петрогліфи (прадавні сліди зображень)

   Туристи можуть дуже добре оглянути памятку, адже тут створено все для проходження екскурсійного маршруту. Тут прокладені доріжки, деревяні сході, є поручні, за які можна триматись, переходи.

   Також по завершенню екскурсії є можливість підійти до цілющого джерела. Знаходиться воно біля підніжжя урицьких скель. Одна  з легенд говорить про те, що дане джерело на узліссі біля стін фортеці мало колодязь, де воїни поповнювали запаси водою. І одного разу, набираючи воду з колодязя, воїни побачили, як між скель пробивається яскраве світло і над землею пропливає фігура прекрасної жінки в блакитному вбранні. Вона опустила в колодязь долоню і сказала: «Вийшла ти з землі цієї, і оберігати будеш ти землю цю і народ цієї землі». Воїни, злякавшись, впали на коліна  і почали молитись, побачивши перед собою образ Божої Матері. Коли воїни встали, фігура вже зникла. Але з тих пір, вода в джерелі стала цілющою. Неодноразово вона лікувала різноманітні хвороби і смертельні поранення жителів фортеці. На тому місці поставили хрест, а а згодом – деревяну церкву Пресвятої Трійці.

   Існують навіть свідчення Івана Франка, про те, що його дружина теж відвідувала це джерело, лікуючи хворі очі.  І цілющі властивості цього джерела дійсно були підтверджені письменником.

   Зараз на місці джерела встановлена каплиця, в центі якої скульптура Божої Матері. А слова, які були сказані воїнам під час цього дійства вибиті на постаменті і увічнені для пам’яті нащадків. Джерело з тих пір ніколи не пересихає, а слава про його цілющі властивості відома по всьому краю. І сьогодні сюди приїздять хворі з молитвами та очікуваннями одужання. Біля скульптури Богородиці можна помолитись, попити цілющої води, умитись нею, походити босоніж по обладнаній території джерела та насититися енергетикою цього неймовірного місця. Візьміть з собою пляшку, для того, щоб можна було набрати води з собою додому. 

Територія  Тустані

   І лише з ХVІІІст. це місце почало привертати до себе туристів. Поступово Тустань стає культурно-історичним центром., тут почали проходити різні фестивалі, збори та інші заходи.  Перший захід тут був проведений у 1914 році до 100-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка.

Пішохідні туристичні маршрути по території Тустані

   У цих місцях побувало багато відомих особистостей: Данило Галицький, король Казимир Великий, Іван Франко та інші.

   Іван Франко побував на території фортеці у 1884 році. Тоді він був студентом, у складі студентської групи. Після відвідування він написав слова про с. Урич: «Невелике, убоге  гірське село Урич відноситься до тих Богом і людьми забутих куточків світу, в яких, здається, ніколи не було і не буде якого-небудь більш живого життя, руху».  Він був настільки захоплений красою цього карпатського краю, що після цього написав свої поетичні рядки.

   У 1970 році жителі села взяли участь у зйомках фільму за однойменною книгою Івана Франка «Захар Беркут», сценарій до якого написав Дмитро Павличко. 

Урицькі скелі

   В майбутньому є надія повністю відбудувати фортецю і таким чином розширити туристичний маршрут.

   На території є парковка, дитячий майданчик, продовольчі та сувенірні ларьки, кафе, мотузковий парк «LaZanka»

   Для любителів славних козацьких часів щорічно в кінці літа проводиться фестиваль «Ту Стань!». Кожен відвідувач може перенестись у Середньовічся і відчути атмосферу давньоруської доби.

Територія Тустані

   Тут проходять:

  • лицарські турніри,
  • стрільба з луків та арбалетів,
  • ремісничі майстер-класи,
  • середньовічний ярмарок,
  • театральні та літературні  виступи,
  • вогняне та лазерне уявлення.

   Фестиваль триває три дні. Квитки можна придбати заздалегідь. 

Наскельне місто-фортеця "Тустань"

-          А ви відвідували державний історико-культурний заповідник «Тустань»?

-          Чи довелось вам побачити Урицькі скелі та наскельне місто-фортецю?

-          Чи довелось вам скуштувати цілющої джерельної води?

-          Які у вас  залишились враження? Поділіться  з нами.

 НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

Наступний пост "Східниця - бальнеологічний курорт"















 









 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Що можна побачити і чим зайнятись в Буковелі?

      Немає в нашій країні українця, який би не чув про Буковель. Коли звучить «Буковель», то одразу ж на думку спадає лакшері-відпочинок в ...