субота, 5 лютого 2022 р.

База відпочинку «Майдан» (Львівська область, Дрогобицький район, с. Майдан)

   Так склалося в моєму житті, що я жодного разу не зупинялась на базі відпочинку на тривалий час. Звичайно, були бази відпочинку одноденні або на вихідні з ночівлею, але щоб на цілих 12 днів, таких не було. Ми чомусь завжди їздили відпочивати самостійно і зупинялись в різних місцях. А тут видалась нагода взяти путівку і відпочити десь далеко в Карпатах.

   База відпочинку «Майдан» належить ДП «Єдиний оздоровчий комплекс» ПАТ «Центральний  гірничо-збагачувальний комбінат». Розташована в с. Майдан, Дрогобицького району, Львівської області.

   Працює вона вже багато років. Наша путівка  була розрахована на 12 днів. Ми вирушили на відпочинок у червні місяці – це був другий заїзд. До речі, база відпочинку працює всього три місяці, решту часу вона пустує, мабуть, знаходяться лише охоронці.

   У вартість путівки входило проживання і харчування, все решта оплачувалось додатково. Їхали  ми з Кривого Рогу  потягом «Запоріжжя – Львів» (через Кривий Ріг), а потім автобусом до Трускавця.  О 16.00 годині нас з Трускавця повинен був забрати автобус, який належить базі віпочинку. Час був спеціально розрахований під приїзд потягу о 12.30 та дві години дорога автобусом до Трускавця, так як всі відпочиваючі їхали з Кривого Рогу. Ми приїхали трохи раніше, тому завантаживши  свій багаж в автобус, нам довелось ще чекати інших. У супроводжуючого був список відпочиваючих, тому ми дочекались поки всі зібрались і поїхали вже на місце призначення. За трансфер нам довелось додатково доплачувати, не зважаючи на те, що автобус належить базі відпочинку.

   З Трускавця ми проїжджали через Східницю (бальнеологічний курорт), на окраїні нам зупинили, щоб ми зайшли в супермаркет. Дорога виявилась не просто страшною, вона була жахливою.  На вулиці була спека, кондиціонеру в автобусі (старенький ПАЗ) не було, людей був повен автобус, а валіз та сумок удвічі більше. Їхали ми не грунтовою дорогою, а камяною. Автобус кидало з одного боку в інший бік, то потрапляли ми  в ями, то намагались виїхати, то підстрибували до стелі, то круто нахилялись в бік, одним словом: дозу адреналіну ми отримали. Проїхавши такою дорогою, не потрібно вже американських гірок, тут набагато крутіше. Та й дорога зайняла багато часу. Ми не пошкодували про те, що не приїхали сюди автівкою.

   Через деякий час нам все ж таки пощастило потрапити на місце. 

Під'їзд до бази відпочинку "Майдан"

 Дорога вела до бази відпочинку, але дуже дивним здалося, що саме звідти йшли корови і пастух з собакою.

А назустріч, з бази відпочинку, йшли корови та пастух з собакою

   Зайшли на територію, перше враження було приємне. Територія чиста, затишна, в оточенні гір, а посередині озеро.  Довкола багато зелені, цвіли квіти.

Вхід на територію

   Нам треба було спочатку зайти до адміністрації зареєструватись, отримати ключі від будиночку і почати облаштовуватись. Ввечері на нас чекала вечеря.

   З першого дня нам все сподобалось, але були, звичайно, і недоліки. Про все це я спробую розповісти.

   База відпочинку «Майдан» розташована в невеличкому і мальовнияму селі Майдан, де протікає річка Рибник Майданський, а також Рибник Зубриця – в  північній частині села, а довкола розкинувся Національн ий природний парк «Сколівські Бескиди». Ви не повірите, але  тут я побачила один з найкращих краєвидів, які мені довелось побачити в моєму житті. Так, саме десь у маленькому карпатському селі, можна побачити неймовірну красу, від якої просто перехоплює дух.

   Серед цієї природної краси і розмістилась база відпочинку.

   Інфраструктура:

  • будиночки, в яких розміщені номери різних категорій: стандарт, покращений, люкс.
  • туалети, умивальники, душ  (у номерах люкс – у номері, у покращених номерах – на поверсі, у стандартих – на вулиці, загальні).
  • їдальня, з триразовим харчуванням,
  • спортивні та дитячі майданчики,
  • автостоянка,
  • обладнане місце для приготування шашлику та барбекю,
  • штучне озеро,
  • басейн,
  • деревяні лежаки, лавочки, альтанки,
  • зелена та затишна територія.

   Окрасою бази відпочинку є штучне озеро. Воно велике, вода  в ньому чиста, прозора.

Штучне озеро - окраса бази відпочинку

   Влітку, якщо на вулиці буде стояти сонячна погода, то озеро прогрівається і в ньому можна купатись. Нам пощастило, ми купались майже щодня, лише два дні видалась погода хмарною, був дощ і прохолодно, але так співпало, що саме в ці дні нас на базі відпочинку не було: одного дня ми їздили в Трускавець, а іншого – на екскурсію в Славське та до водоспаду Камянка. 

Довкола озера чудові карпатські краєвиди

   Краєвиди навколо озера, та й самої бази відпочинку, просто чудові.


Біля озера розташована їдальня

   Є спеціально облаштовані місця для заходу у воду – це такі деревяні сходи.

Вода в озері чиста і прозора, проте трохи прохолодна

   Поруч на березі  можна позасмагати на деревяному раритетному лежаку.

На березі можна відпочити

   Можна посидіти на лавочці, або ж заховатись від сонця під навісом.

Територія бази відпочинку

   На озері є острівець, на який можна потрапити через місток. 

Мальовничий пейзаж

   Тут також є причал і човен, на якому можна самостійно покататись по озеру.

Територія бази відпочинку

   Озеро можна спокійно, не поспішаючи обійти навколо.  З якого ракурсу не глянеш – усюди буде гарно.

Територія бази відпочинку

Територія бази відпочинку

   Їдальня знаходиться біля входу.  На базі відпочинку триразове харчування. Звичайно, це не Аll inclusive Єгипту чи Туреччини, де час харчування триває три години і перед вами шведський стіл. Тут  сніданок, обід і вечеря подається у певний час. Обслуговують офіціанти. У їдальні стоять столи із стільцями, за якими розміщується 8 осіб. У певний й час всі приходять, займають свої місця і офіціанти подають страви.  Внутрішнє оздоблення їдальні гарне, оформлено в українському стилі. Працює телевізор. Їжа була нормальна, голодними не залишались.  Борщ, суп, картопля, мясні страви, каші, молочні страви, млинці, салати тощо. Правда, спочатку давали лише по одному шматочку хліба, але люди почали обурюватись, то почали класти більше. Що таке для дорослого чоловіка один шматочок хліба, та ще й тоненький? Давали апельсини, але дуже дивно: перші дні цілу апельсинку, далі – половинку, потім – четвертинку, а останні дні не давали зовсім. Іноді були цукерки- карамельки «Рачки» по 6 чи 7 штук на одного, давали йогурти в маленьких упаковках. Нам їжі вистачало, бутерброди та йогурти забирали з собою. 

Їдальня і дорога сходами до будиночків

   А після того, як поїли, у нас була чудова розминка:щоб піднятись до нашого будинку треба було подолати певну кількість сходів, близько 80, рахували, але вже забула.

А ось ці самі сходи, які стали для нас постійною зарядкою

   Спускатись – це  приємна прогулянка, а от підніматись після того як поїли – це щось. Перші дні боліли і ноги, але згодом звикли. 

Вид від наших будиночків зверху на нижню територію

   Номер у нас був стандарт на трьох. Розміщений в цікавому деревяному будиночку, в якому знаходилось два номера, проте вхід у кожен номер окремий, тому ніхто нікому не заважав.  Будиночки стояли вгорі, тому як я вже писала, у нас була щоденна розминка, адже спускались і піднімались  ми багато разів на день, не тільки у їдальню: прогулянки, екскурсії, поїздки, навіть мобільний зв'язок брав тільки біля входу на територію, більше ніде зв’язку не було.

   До входу в будинок вели сходи, які закінчувались невеликим балкончиком, а далі йшли двері в будинок. В номері (у нас був тримісний) було три ліжка, стільці, стіл, великий холодильник, полички для одягу та інших речей, шафа, місце для валіз, дзеркало, обігрівач. А тепер детальніше. Ліжка деревяні, матраци нові, звичайні, не ортопедичні, тому спати  було твердо. Через кілька днів почала боліти спина, перестала боліти через кілька днів вже по поверненню додому.  Тому це створювало деякий дискомфорт. Холодильник великий, хороший, тому там може вміститись достатньо продуктів. У номері стояв обігрівач у вигляді батареї, спочатку я була здивована: навіщо серед літа в номері обігрівач. Ми приїхали була спека, проте кілька днів видались прохолодними і навіть з дощем. Ось тут і став в нагоді обігрівач. Як виявляється, тут  бувають різкі перепади температур і це дуже відчувається.  Душ, умивальники і туалет були на вулиці, не біля будиночка, до них треба було пройти. Під душ був відведений спеціальний деревяний будиночок, розрахований на декількох чоловік, з відокремленими кабінками. Там стояв бойлер, тому щоб вам вистачило ввечері води гарячої, треба не затримуватись, інакше доведеться чекати кілька годин. Ми встигали. Там же можна було і прати. На вулиці також був кран з холодною водою та квадратна ванна, де можна було речі полоскати. А також стояли лавочки.

   Туалет та умивальники в іншому місці. Все було чисте, охайне, в цьому році пофарбоване свіжою фарбою. Все прибиралось працівниками бази відпочинку, сторонніх неприємних запахів ніде не було.

   Кожного ранку прибиральниці з пилососом, віником, ганчірками та іншими предметами прибирали всі номери. Номер прибирався у вашій присутності.  Якщо номер був закритий, то без дозволу туди ніхто не заходив.

   Біля будиночка стояв теж деревяний стіл та лави з обох боків. А найкраще – це був вид  з ганку.  Нам пощастило, що ми розмістились саме в такому місці. Перед нами відкривався мальовничий гірський краєвид Карпат. Посередині розміщене озеро, яке оточують гірські пасма: за однією горою, знаходиться інша. 

Краса неймовірна

   Дуже цікаво спостерігати  за горами зранку, коли вони ще знаходяться в тумані, який потім поступово зникає.  А ше дуже гарно після дощу, коли виходить сонечко і над горами зявляється пара. 

А так виглядають Карпати після літнього дощу

   Цікаво дивитись не тільки з  ганку будиночка  довкола, а й на самі будиночки , гуляючи навколо озера. 

Наші будиночки так виглядають з нижнього майданчика

   На території бази відпочинку є парковка,  майданчик під навісом, де розміщений тенісний стіл та лавочки довкола. В останній день відїзду, там була організована дискотека (один єдиний раз за весь час відпочинку).

Парковка та тенісний корт на території

   Також є невеликі дитячі та спортивні майданчики. 

Дитячі та спортивні майданчики

   Як однією з розваг є катання по озеру на човні. 

 Є дитячий басейн на території, неглибокий,  проте вода в ньому сумнівна. Спочатку там спустили воду, потім він стояв пустий, незабаром заповнили його водою. Купатись ніхто в ньому не купався, проте бачили там жаб та тритонів.

Басейн, де можна побачити жаб та тритонів

    Декілька деревяних скульптур – сімейка Грибів та інші.

Деревяних скульптури

   По містку можна потрапити на насипний острівець на озері.

Дерев'яний місток через озеро до острова

   Або посидіти біля озера на лавочці, правда, ввечері є комарі. 

Навколо озера стоять лавочки

   На території дуже багато маленьких ящірок, які прямо кидались під ноги, намагаючись встигнути швидко проскочити.

Маленькі та прудкі ящірки бігать під ногами по всій території

   Є спеціально облаштоване місце для барбекю.  Все це знаходиться під навісом, а поруч альтанка зі столом та лавами.  Місця достатньо на велику компанію.

Мангал для шашлика та альтанка, де може розміститись велика компанія

   Також можна погуляти довкола, насолодитись красою карпатської природи. Багато відпочиваючих ходили в гори, збирали гриби, ягоди, сушили лікарські трави, або просто прогулювались місцевістю та вдихали по-справжньому свіже, корисне та ароматне повітря.

На території багато зелені і відчувається свіже гірське та лісове повітря

   Тут ви  відчуєте спокій по-справжньому, зможете відволіктись від телефонів, планшетів, адже мобільного звязку тут майже немає. Якщо вам потрібно буде комусь зателефонувати, то треба йти до воріт – вїзду на територію, і тільки там можна зловити зв'язок.  Вам доведеться ходити, присідати біля стовпчика, нахилятись – кому як пощастить. Але якщо ви будете далі від цього місця, то до вас ніхто не зможе додзвонитись. 

Вхід на територію, а ще - це місце, де є мобільний зв'язок

Рекомендації

  1. База відпочинку «Майдан»  розташована  у с. Майдан у досить цікавому і мальовничому куточку Карпат. Якщо вам доведеться тут відпочити, то ви ці краєвиди запамятаєте назавжди.
  2.  Дістатись сюди  дуже важко . Селище віддалене, дорога жахлива, автобуси ходять кілька разів на день. Виїхати з села, навіть у найближчі населені пункти:  Східницю, Трускавець, Дрогобич, дуже проблематично.
  3. База відпочинку надає лише житло і триразове харчування,  більше нічого.
  4. Кілька разів проводились екскурсії по селищу, а також пропонувалось три екскурсії з виїздом за межі села (у Трускавці і Східниці їх безліч, пов’язано це з дорогою, сюди водії відмовляються їхати).
  5. База відпочинку має свій власний автобус, проте він весь час простояв і нікуди не виїжджав, крім того, що привіз нас на базу відпочинку і все.
  6. Розваг на території не було ніяких, треба було самому вигадувати, чим зайнятись тут.  А якщо враховувати, що виїхати звідси і потрапити назад проблематично, то розважитись дуже складно, особливо знаючи скільки всього цікавого можна побачити в Карпатах.
  7. В селищі інфраструктури немає ніякої , крім природних красот, тому і в селищі розважитись ніде.
  8. Якщо пощастить з погодою, то в озері можна купатись, а також на березі засмагати, але якщо погода буде погана, то вам це зробити не вдасться. Нам пощастило.
  9. По озеру можна покататись на човні.
  10. Можна сходити у гори, збирати гриби, якщо сезон видасться грибним, ягоди, просто прогулятись по селу.
  11.  Іноді місцеві приносять  на базу відпочинку чорницю, можна  купити та посмакувати корисними ягодами.
  12.  Беріть із собою теплий одяг, так як погода тут дуже примхлива,  гумові чоботи, якщо виникне бажання сходити в ліс по гриби.
  13.  Якщо любите тихий, спокійний, віддалений від цивілізації відпочинок, то вам сподобається. А взагалі мені було трохи нудно, чогось все ж таки не вистачало.

   Природа чудова, повітря насичене пахощами трав та дерев, краєвиди просто неймовірні, але хотілось побачити більше, подивитись і околиці цього краю. Але незважаючи на все, відпочинок удався і приємних вражень залишилось набагато більше. 

-          А ви відпочивали на базі відпочинку «Майдан» у Львівській області Дрогобицького району?

-           Розкажіть як проводили свій час тут ви. 

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

 Наступний пост «с. Майдан, Дрогобицький район, Львівська область"














 




 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Оздоровчий комплекс «VODA club» в Буковелі

    Оздоровчий комплекс « VODA club » (Вода клаб) розмістився в Карпатах, в одному з найкрасивіших місць – туристичному комплексі «Буковел...