субота, 29 січня 2022 р.

Відпочинок на Львівщині

   Багато цікавих та мальовничих куточків приховує в собі наша країна. І куди б ви не потрапили, то скрізь можна знайти якісь незвичні і неповторні місця, яких немає більше ніде у світі. Цього разу ми вирішили свій літній відпочинок провести в Західній Україні, а саме, у Львівській області.

   Львівську область, як і саму Західну Україну, ми відвідували неодноразово, але кожного разу цей чудовий край відкриває для нас все нові та нові таємниці. І тому саме це манить і притягує до себе багато туристів не тільки з України, але й з інших куточків світу.  Так, тут є що подивитись, тут є чому дивуватись,  тут кожен отримає масу вражень та вдихне аромат цього лісистого карпатського краю.

   Подорож до Львівщини цього разу буде незвичною, адже ми зупинимось на цілих 12 днів на базі відпочинку «Майдан» у с. Майдан, Дрогобицького району, Львівської області. Карпати – це  чудовий  куточок  природи нашої країни.  Десь далеко серед цієї краси, заблукало  на Львівщині маленьке село Майдан. Навколо нього розкинувся Національний природний парк «Сколівські Бескиди».  Село, дійсно, мальовниче, адже воно  знаходиться в оточенні гір, які повністю покриті  лісом.

Краєвиди с. Майдан Дрогобицького району

   Вже нестерпно хочеться туди потрапити і побачити цю красу на власні очі.

  Село невелике, проте дуже розкидане, так як і багато інших сіл в Карпатах. Висота села над рівнем моря 611 м. Хтось проживає в долині р. Рибник Майданський, хтось у передгірї, а комусь пощастило – в горах.  Проживає тут близько 350 осіб.

   Вперше йде письмова згадка про Майдан у 1453 році (про с. Майдан буде окремий пост).

   Селище дійсно гарне, оточене лісами та горами, природа просто зачаровує. Можна сходити в ліс по ягоди та гриби, оглянути  деякі пам’ятки села, здійснити пішохідний маршрут на г. Парашка, наповнити свої легені запахом хвойних дерев, які мають лікувальну дію на людський організм.

Краєвиди с. Майдан Дрогобицького району

   А ми зупинились на базі відпочинку «Майдан», яка розмістилась  в мальовничому куточку карпатських гір. Це недалеко від бальнеологічного курорту Східниця. Належить  вона ДП «Єдиний оздоровчий комплекс» ПАТ «Центральний  гірничо-збагачувальний комбінат»(м. Кривий Ріг).  

   База невелика, може розміститись близько 75 осіб, проте має свою інфраструктуру. Деревяні будиночки, дитячий ігровий майданчик, столи для настільного тенісу, мангал для шашлику з альтанкою, парковка, їдальня. У відпочинок входить проживання і триразове харчування.

   Окрасою бази відпочинку є штучне озеро. Вода в ньому чиста, прозора, якщо пощастить з погодою, то можна в ньому купатись та плавати, а на березі відпочивати та засмагати. А ще можна самостійно поплавати на човні. Нам з погодою пощастило. Двічі за весь час відпочинку було хмарно, ішов дощ та було прохолодно, а решту часу ми спокійно відпочивали на базі відпочинку, прогулювались по селищу, ходили до лісу, до річки,  відвідували місцеві екскурсії, які проводились на базі відпочинку. Побували  в Трускавці, Східниці, відвідали Державний історико-культурний заповідник «Тустань», здійснили підйом канатно-крісельним підйомником у Славському на г. Погар, побачили водоспад Камянка.   Краєвиди тут неймовірні, можна насолоджуватись ними безкінечно. Вранці прокидаєшся, а перед тобою постають гори, які закриті пеленою туману і ти бачиш, як цей туман повільно пливе між гір. А через деякий час він поступово зникає, зявляється сонечко і настає теплий літній сонячний день. І так майже кожного ранку. Ось такі вони Карпати. 

База відпочинку «Майдан»

   За час відпочинку нам вдалось побувати у курортному містечку Трускавець. Правда з погодою не пощастило, та й діставатись із селища дуже незручно. Автобус йде кілька разів на день, а діставатись треба ще й з пересадками. Тому ми побули у Трускавці всього кілька годин, адже треба було діставатись ще й назад. Проте за цей час ми встигли потрапити і під дощ, і прогулятись  трішки по місту та зайти на ринок. Підкупили карпатських смаколиків: карпатський чай – травяний та ягідний, сушені гриби, солодкий лукум, каву, а також сувеніри та подарунки для рідних та друзів. 

м.Трускавець. Нижній бювет

   На базі відпочинку пропонувалось три екскурсії:

  • Почаївська лавра,
  • Славське (с. Тухля , підйом канатно-крісельною дорогою на гору Погар, водоспад Камянка),
  • Оглядова екскурсія по Львову
   Оскільки дорога до селища жахлива, то більше екскурсій не пропонувалось, тому що їхати нею ніхто не хоче. В той час як в Трускавці, Східниці пропонується безліч екскурсій на всі смаки, навіть закордонні (треба мати біометричний паспорт).

   Проте зібралися групи лише на дві екскурсії, в Почаївську лавру чомусь бажаючих не було. Можливо ціна значно вища, адже і їхати туди далеко (Тернопільська область), а можливо просто бажання  не було. Хоча місце це просто чудове, яке варте відвідування.

   Ми ж записались на екскурсію до Славського, так як Почаївську лавру ми вже відвідували самостійно, а у Львові ми теж були багато разів і головні пам’ятки та місця вже відвідували. Але хто ще не був у цьому місті, то неодмінно треба відвідати, враження будуть незабутні. 

р. Рибник у с. Майдан

    Під час екскурсії до Славського (про це буде окремий пост), нам вдалось відвідати:

  • с. Тухля (саме в Тухлі розгорталися події в повісті  І.Франка «Захар Беркут», в селі є криниця, з якої пив воду І. Франко, коли писав повість «Захар Беркут», а також можна пройтись по навісному мосту через р. Опір),
  • підйом канатно-крісельною дорогою у Славському, Львівської області на гору Погар, з якої відкриваються неймовірні краєвиди на Славське та оточуючі гори,
  •  водоспад Камянка – геологічна памятка природи,  яка знаходиться у Національному природному парку «Сколівські Бескиди».  

Водоспад Кам'янка

   За час відпочинку нам вдалось відвідати Державний історико-культурний заповідник «Тустань». Наскельне місто-фортеця  Тустань, яке розташоване поблизу с. Урич,  немає аналогів в Європі (про це буде окремий пост «Державний історико-культурний заповідник «Тустань»)

   Заповідник включає:

  • наскельне місто-фортецю Тустань,
  • музей історії Тустані.
Наскельне місто-фортеця Тустань

   Також ми відвідали бальнеологічний курорт Східниця, який знаходиться поруч з с. Майдан. Курорт національного значення і славиться своїми мінеральними водами. Дістались ми до курорту автобусом. Нам вдалось трохи ознайомитись з самим курортом.

   Прогулялись ландшафтним парком Святого Пантелеймона Цілителя, відвідали декілька мінеральних джерел з лікувальною водою (загалом  там нараховується 38 джерел і 17 свердловин з мінеральною водою), насолодились красою греко-католицької церкви Святих Петра і Павла – одним з найкрасивіших храмів Прикарпаття, відвідали сувенірні ринки, де придбали подарунки для себе, друзів та рідних, насолодились красотами цього неймовірного гірського краю, поспілкувались з чудовими та привітними людьми (про це буде окремий пост).

Краєвиди Східниці

   Але це тільки маленька часточка прекрасного та цікавого, що нам вдалось побачити тут. Тут можна оглянути безліч різних цікавих памяток: історичних, архітектурних, культурних, природних, можна здійснити пішохідні маршрути у гори, відвідати карпатську національну кухню, поспілкуватись з місцевим населенням та багато-багато іншого. Цей край просто надихає на цікавий, корисний і приємний відпочинок. 

Вид на Славське з канатно-крісельного підйомника на г. Погар

-          А ви відпочивали у Львівській області?

-          В яких саме місцях?

-          Що вам вдалось відвідати, побачити?

-          Що справило на вас найбільші враження?

-          Що б хотілось відвідати ще?

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

Наступний пост «База відпочинку "Майдан" (Львівська область, Дрогобицький район)"



Немає коментарів:

Дописати коментар

Що можна побачити і чим зайнятись в Буковелі?

      Немає в нашій країні українця, який би не чув про Буковель. Коли звучить «Буковель», то одразу ж на думку спадає лакшері-відпочинок в ...