пʼятниця, 26 листопада 2021 р.

Ізраїль. Священна річка Йордан

   А ми продовжили нашу подорож по Ізраїлю. І друга наша зупинка – річка Йордан. Дорогою ми проїжджали  гори Іудейської пустелі, місцями траплялися фінікові плантації. На деревах бачили й самі фініки, говорять, що ізраїльські фініки найсмачніші у світі. Далі ми проїхали місце, яке називається Кассель іліюр – місце Хрещення Христа, але правильний переклад – місце омовіння євреїв.

   З правого боку будуть гори, з лівого - теж, а посередині великий розлом – один з найбільших на Землі. Проїжджали чоловічий монастир Святого Герасима або ще називають Герасим Йорданський. Він побудував монастир в тому місці, де колись зупинялось святе сімейство по дорозі в Віфлеєм. Доїжджаємо до прикордонної території між Ізраїлем і Йорданією, проїжджаємо нейтральною територією. Праворуч ми бачимо прапор Ізраїлю, прикордонної служби, а ліворуч – зелений прапор заповідника, адже ми знаходимось на заповідній території. Трохи проїхавши, на телефон прийшло смс повідомлення: «Вітаємо вас на території Йорданії».  

   Далі ми проїжджаємо територією, яка обнесена металевим колючим дротом – територія замінована. Далі бачили таблички: «Обережно! Міни!». Бачили кілька монастирів: деякі покинуті, стоять в руїнах, а деякі починають відбудовуватись, наприклад православний грецький монастир святого Іоана Хрестителя греки починають потроху відновлювати. Саме звідси починалась хресна хода до р. Йордан в Водохресний святвечір. Тривалий час сюди можна було потрапити лише двічі на рік: на початку Страсної неділі та на саме свято Хрещення. Але чому так? Так як це місце потрапило в закриту прикордонну військову зону, а сама річка є природним кордоном між Йорданією та Ізраїлем. З 2008 року ці місця оголошені національним парком і зараз стали загальнодоступними для всіх. Далі бачимо чоловічий православний монастир із золотим куполом – це вже на території Йорданії. Їхати в автобусі навіть якось моторошно, адже з обох боків колючий дріт і таблички «Обережно! Міни!».

   Дорогою гід нам запропонувала придбати сорочки, в яких треба заходити в р. Йордан, без них не можна. У гіда сорочка коштує 10$ і ще дається паперове посвідчення, про те, що ти пройшов Хрещення в р. Йордан. При бажанні, сорочку можна придбати і в магазині на територїї біля р. Йордан і коштуватиме вона 8$, але без паперового посвідчення про хрещення. Якщо ви плануєте поїздку завчасно, то такі сорочки можна придбати і на ринку в Ізраїлі і будуть коштувати ще дешевше. Оскільки екскурсія проходить дуже швидко, то ми, щоб не витрачати зайвий час, придбали у гіда, а чоловік мій пішов купив у лавці, зекономив 2$. Але ж чоловіки переодягаються швидше, ніж жінки, тому в нього було більше часу.

   І ось ми наблизились до священної річки Йордан, але спочатку ми побачили велику парковку, де стояла велика кількість екскурсійних автобусів. На територію ми вже пішли самостійно, без гіда, нам дали всього 30 хвилин часу. На території є роздягалки: з одного боку чоловічі, з іншого – жіночі. Роздягалки великі, але і людей там теж багато, переодягатись не дуже зручно. Робити треба все дуже швидко.

   Переодягнувшись в спеціальні сорочки, ми спускаємось до річки. Там деревяний настил, сходи, а далі спеціально обладнані майданчики і деревяні сходи для спуску у воду. Людей виявилось не дуже й багато, екскурсійні автобуси почали розїжджатись, тому в черзі стояти не довелось. Вода в річці каламутна, здається дуже брудною, хоча насправді вона дуже чиста, а каламутною її робить мул, який знаходиться на дні.  Якщо набрати води у пляшку, до через деякий час вода відстоїться і стане дуже чистою і прозорою. У воду треба заходити поступово, по деревяних сходах. Зайшовши у воду, треба тричі зануритись у воду з головою, при цьому перехрестившись. Якщо хочете просто помочити руки чи ноги в річці, сорочку одягати не треба.

Хрещення в священній р. Йордан

   Йордан – це річка в Азії, по якій проходить частина кордону між Ізраїлем та Йорданією. Свій початок бере річка на півночі Голанських висот і несе води до Тиверіадського озера (з висоти нагадує арфу), яке часто називають Галілейським морем. Йордан є головною прісною артерією для Йорданії та Ізраїлю.  Крім того, вздовж ріки розкинулись найродючіші Землі на всьому Близькому Сході. Тому й не дивно, що ріка стала визначним духовим символом. Перехід через Йордан означає для ізраїльтян повернення в обітовану землю. Для християн ріка тісно повязана з Іваном Хрестителем (Іоан Предтеча) та традицією хрещення. Загалом уся територія, де Йордан впадає в Тиверіадське озеро, має важливе значення для Християнства.

р. Йордан, посередині проходить кордон з Йорданією

   На  цьому березі річки Йордан проходять омовіння ті, хто знаходиться на території Ізраїлю, на протилежному – Йорданії. Посередині проходить кордон – це такий натягнутий канат з кульками. Річка не широка, більшість могла б її запросто перепливти, але цього робити не можна, адже це буде порушення державного кордону. Не можна навіть рукою перетнути, або взятись за цей канат – будуть великі проблеми. Там є охорона з обох боків і ведуться серйозні спостереження.

   Якщо хтось буде подорожувати по Йорданії, то також можна здійснити поїздку до р. Йордан і ви зможете здійснити омовіння. Ви опинитесь на протилежному боці, де також так як і в Ізраїлі обладнані спеціальні майданчики та сходи у річку.

   Пів години пройшли дуже швидко. Час продовжувати нашу подорож далі. 

 На протилежному боці Йорданія і такий же майданчик для омовіння

   Ізраїль – це пустеля і гори, які мають однаковий колір, коричневий. Якщо з одного боку гори, то з протилежного буде пустеля. Особливих краєвидів ви не побачите. Місцями можуть траплятись фінікові плантації, їх тут багатенько, або незначні насадження дерев.

Ось так виглядає  основна частина території Ізраїлю

   Дороги тут хороші, можна легко заснути і спати. Температура на початку липня вище +400С, дуже спекотно, радує те, що в автобусі працюють кондиціонери. 

Краєвиди Ізраїлю

-          А ви здійснювали омовіння в священній річці Йордан?

-          В якій країні: Ізраїлі чи Йорданії?

-          Розкажіть про це.

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

Наступний пост « Палестина. Віфлеєм - місто, де народився Ісус Христос"





 






Немає коментарів:

Дописати коментар

Оздоровчий комплекс «VODA club» в Буковелі

    Оздоровчий комплекс « VODA club » (Вода клаб) розмістився в Карпатах, в одному з найкрасивіших місць – туристичному комплексі «Буковел...