пʼятниця, 19 листопада 2021 р.

Ізраїль. Мертве море.

Наша подорож по Ізраїлю почалася з  нашої першої зупинки – Мертвого моря. Гід нам коротко розповіла про наш пункт приизначення, провела інструктаж про те, як треба купатись у Мертвому морі, скільки часу нам для цього відводиться, де можна зупинитись, щоб поснідати і яку якісну косметику, солі та грязі Мертвого моря можна придбати.

О 7 годині ранку ми були вже на Мертвому морі. Але спочатку нас повели у  магазин косметики, де нам надали багато цікавої та корисної інформації та одночасно рекламували свою продукцію. Ціни дуже високі, адже сам магазин знаходиться на березі Мертвого моря, поруч знаходяться дорогі санаторії, готельні комплекси, тобто все розраховане на туристів. Якщо вас щось зацікавило, то, звичайно, ви можете придбати.

Після екскурсії по магазину косметики з мінералами Мертвого моря, нам запропонували відвідати кафе, де ми можемо зайняти будь-який столик і поснідати своїм сухпайком. А також при бажанні, можна замовити щось у кафе. Ціни високі, чашечка кави, наприклад, коштує 4$.

Після сніданку, нам дали час для відпочинку на березі Мертвого моря.

Мертве море – це одна з найунікальніших водойм світу. Це суцільні загадки та сюрпризи. Вік його становить 3 млн років.  Відома ще з часів Арістотеля, який згадував у своїх працях про існування цієї водойми. А лікувальні властивості були визнані ще 2000 років тому. У його теплих водах купалася єгипетська цариця Клеопатра, яка наказала побудувати на його берегах косметичне виробництво та курорти. А єгиптяни використовували бруд Мертвого моря для муміфікації тіл померлих.

Розташоване Мертве море  між Ізраїлем та Іорданією. Мертве море – це насправді, озеро.

Чому ж море називається «мертвим»? Цю назву водойма отримала дуже давно,через те, що вода тут дуже солона – в ній не живе ні риба, ні водорості, ні будь-які інші живі організми. Солоність становить 300 – 350%0. Вода в Мертвому морі буде такою, якщо в 1л прісної води розчинити 13 л солі. Пити її не можна і дуже небезпечно, якщо вода випадково потрапить у ваш організм. Якщо випити 0,5 склянки такої води, то всередині все обпечеться і у людини відмовлять нирки. Що цікаво, то на смак вона гірка і дуже відрізняється від харчової солі. Проте в кінці ХХ та початку ХХІ ст., вчені виявили 70 видів грибів, які здатні проживати в цій солоній воді.

Узбережжя Мертвого моря є найнижчою ділянкою суші на Землі, знаходиться на 430 м нижче рівня Світового океану. Якщо подивитись на фізичну карту світу, то це озеро треба ще пошукати, наскільки маленьким воно виглядає. А його дійсні розміри: довжина – 67 км, ширина – 18 км, максимальна глибина – 298 м. Береги озера пустельні, місцями скелясті. В озеро впадає р.Йордан, але жодної річки з нього не витікає.

 Мертве море кожного року стає все меншим і меншим із-за кліматичних умов. Кожного року рівень води в морі падає на 1 метр і тому  зявляється нова світла смуга вздовж берега. Ці смуги дуже добре видно і їх може побачити кожен.

На узбережжі Мертвого моря можна побачити світлі смуги, які йдуть шарами - це означає, що рівеь води у морі поступово зменшується

 Незважаючи на те, що ми приїхали до Мервого моря рано, на вулиці було спекотно та якось душно, не відчувалось жодного подиху вітру. Вода в озері чиста, прозора, по кольору відрізняється від морської води. Узбережжя покрите піском, захід у воду пологий. Проте вода в озері занадто тепла, ніби в гарячому джерелі.  Ми звикли, що в наших морях, вода вранці прохолодна, за день нагрівається і ввечері стає найтеплішою. А тут 8 година ранку, а вода, ніби її спеціально нагріли. Хочу нагадати, що ми відвідували Ізраїль влітку, на початку липня.

Вода у Мертвому морі чиста і прозора

Гід нам провела інструктаж, як треба купатись в Мертвому морі.  У воду треба заходити поступово, ні в якому разі не можна, щоб вода потрапила на обличчя чи в очі. Тут дійсно велика концентрація солі.  Вода сама буде тримати вас на воді.  Проте, щоб лягти на воду, треба повернутись  спиною і тоді лягти, інакше вас буде піднімати вгору і вам доведеться бультихатись і вода тоді може потрапити в очі.

   Взагалі, говорять, що непідготовленому туристу перебувати в Мертвому морі можна 10 – 15 хвилин і не більше –3-х разів на день. Якщо на тілі є рани та порізи, то у воді буде дуже пекти, проте після цього загоюються набагато швидше.

Вода настільки солона, що легко тримає будь-кого на своїй поверхні

Вода в озері незвичайна. Вона містить безліч різних мінералів. За офіційними даними, у воді Мертвого моря розчинено природних мінералів загальною масою більше 50-ти млрд тон. 60% мінералів Мертвого моря більше не трапляються в жодній водоймі планети.

Сіль та велика кількість мінералів у Мервому морі чудово зцілюють та омолоджують. Достатньо просто розслабитись і лежати на воді.

Тільки ступивши у воду, ви одразу відчуєте, що вона особлива. Вона не як звичайна вода, а дуже масляниста, схожа на олію. Коли потерти цією водою по руці чи нозі, то здається, що ви натираєте себе олією. Дуже незвично. Тому змивати цю воду треба обовязково з милом чи гелем, інакше ви добре її не змиєте.

Вода має лікувальні властивості, тому перебувати треба у морі  певний час

   На пляжі є спеціальний душ з прісною водою, де після купання в озері, ви зможете змити цю маслянисту рідину. Також є кабінки для переодягання, але там стоять черги. Якщо у вас є рушник, то можна переодягнутись прямо на пляжі,  прикрившись рушником, так буде швидше.  Особливо, якщо ви хочете більше часу провести у воді і щоб потім вас не чекав автобус і ви не затримували групу. Також тут можна безкоштовно відвідати туалет.

    Ми зупинились в курортному селищі Ейн-Бокек. На узбережжі, де ми зупинились, є багато готелів, де можна поселитись для відпочинку та лікування.  Але й ціни тут будуть захмарні, адже ми знаємо, що медицина Ізраїлю одна з найкращих у світі, тому вам тут буде надана найвища якість  лікування та обслуговування. Це поселення, де, зазвичай, зупиняються мільйонери. Тут розкішні готелі, облаштовані пляжі та безліч дорогих ексклюзивних розваг.

 На узбережжі розміщені санаторії, пансіонати, готелі та різні лікувальні комплекси

   Пісок на пляжі теж досить цікавий, він насиченого яскраво-жовтого кольору, якийсь сонячний.  Унікальна сіль Мертвого моря допомагає в лікуванні вугрів, псоріазу, целюліту, лупи,  сухості шкіри, кропив’янки, болі в м’язах, стресу та багато іншого. Проте говорять, що брати солі з собою не можна, оскільки при контакті з повітрям, вже через дві години вони втрачають свої лікувальні властивості.  А ще тут крім лікувальних вод Мертвого моря є лікувальні грязі. Тут дуже корисне повітря, яке насичене бромом, що заспокоює нервову систему. Тому говорять, що всі, хто опиняється на Мертвому морі, стають спокійними.

   Зупинка на Мертвому морі зайняла близько двох годин, це з відвідуванням  магазину косметики з мінералами Мертвого моря, сніданком, купанням та відпочинком на березі озера. Як на мене, то цього було достатньо для першого знайомства, адже на вулиці вже було душно, спекотно і вода в озері виявилась занадто теплою.

   

   Мертве море часто згадується у Біблії. Біблійні твори тісно повязали Ісуса Христа та Іоана Балтиста з Мертвого моря. В Біблії також сказано, що настане день, коли Мертве море повернеться до життя і життя в ньому буде процвітати. 

   Лікуватись та омолоджуватись сюди приїжджають з усіх куточків світу.  І робити це можна цілий рік, адже температура води у Мертвому морі рідко опускається нижче 200С.

   А ще говорять, що у Мертвому морі можна зайнятись дайвінгом.  Невже хтось може у нього зануритись?

-          А ви були на Мертвому морі?

-          Чим ви займались? Як розважались?

-          Можливо, занурювались з аквалангом?

-          Розкажіть про це.

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

Наступний пост «Ізраїль. Священна річка Йордан»




 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Оздоровчий комплекс «VODA club» в Буковелі

    Оздоровчий комплекс « VODA club » (Вода клаб) розмістився в Карпатах, в одному з найкрасивіших місць – туристичному комплексі «Буковел...