субота, 13 листопада 2021 р.

Ізраїль: екскурсія по святим місцям

   Ізраїль – Свята Земля.  Немає, мабуть, жодної людини, яка б не мріяла побувати на цій землі, побачити та торкнутись її святих місць. У нас також виникла нагода і ми просто не те що не могли, ми просто зобовязані були скористатися нею, щоб відвідати цю святиню.  А мрії все ж таки збуваються, якщо дуже цього хотіти.

   Так, звичайно, можна було б просто придбати квиток або замовити тур до Ізраїлю, адже українцям віза не потрібна, але це обійшлося б не дешево. Так як ми подорожуємо сімєю, то цифру треба зразу ж помножити на три. Ми обрали більш бюджетний варіант, але не менш цікавий та захоплюючий.

   Цього разу для відпочинку ми вирішили обрати Єгипет, а саме – курорт Шарм-ель-Шейх. Тому, вирушити до Ізралю ми вирішили відпочиваючи в Єгипті, у Шарм-ель-Шейху. У нас стояло питання: що обрати: Шарм-ель-Шейх чи Хургаду? Зупинились на Шарм-ель-Шейху. Так як нам сказали, шо підводний світ Червоного моря найкращий у Шарм-ель-Шейху, з його чудовими кораловими рифами та неймовірно красивими рибками. Крім цього, тут достатньо різноманітних цікавих та захоплюючих екскурсій.  А ще Шарм-ель-Шейх знаходиться на Синайському півострові і віза для українців не потрібна, якщо ви не збираєтесь вирушати за межі півострова ( не більше 15 днів). В аеропорту необхідно буде заповнити картку «Сінай Онлі» і все. Але це за умови, шо ви будете перебувати на території Синайського півострова. Якщо ж ви захочете відвідати єгипетські піраміди, стародавнє місто Луксор чи колишню столицю Єгипту – Александрію, що знаходяться на  материковій частині в Африці, то вам необхідно придбати візу. Інакше ви не зможете перетнути Синайську зону, вас просто висадять серед пустелі. Одноразову візу можна отримати в аеропорту Шарм-ель-Шейху по прильоту, коштує вона 25$.   Але якщо ви будете летіти до Хургади та інших курортів Єгипту, які знаходяться не в Синайській зоні, то віза необхідна обовязково. Її теж можна придбати одноразову в аеропорту за 25$.

   Початком підготовки до поїздки у мене як завжди є вичення памяток курорту та околиць: що подивитись самостійно та як дістатись, а також цікаві організовані екскурсії. У мене трішки було розчарування, що ми не зможемо відвідати піраміди та Луксор, але я була переконана, що замість них ми зможемо відвідати інші, не менш цікаві місця. Як виявилось –  у Шарм-ель-Шейху  також є що подивитись, а також можна здійснити цікаві та незабутні екскурсії. Я для себе вже обрала одну морську екскурсію і звернула увагу на деякі інші. Але одна екскурсія якось привернула особливу увагу і змусила мене замислитись – це екскурсія до Ізраїлю, а якщо  точніше, то «Єрусалим» ( 1 день на автобусі). Ціна екскурсії 145$ з однієї людини. Ми з чоловіком порадились щодо екскурсій і екскурсія до Ієрсалиму стала для нас найголовнішою, найважливішою, найцікавішою і просто обов’язковою.  З екскурсіями ніби визначились, почалась підготовка до поїздки. Але якось мені на очі, в мережі Інтернет, потрапив відгук про екскурсійну поїздку до Ізраїлю із Шарм-ель-Шейху. Відгук мене насторожив. Чому?

   Як виявляється, не кожен може потрапити на цю екскурсію. А якщо бути точнішим – не кожного можуть пропустити через митницю під час проходження ізраїльського контролю. Тобто, екскурсію ви можете придбати, заплатити гроші, вас привезуть екскурсійним автобусом на митницю, ви без проблем пройдете митний та паспортний контроль у Єгипті, частково пройдете ізраїльський контроль, вистоїте чергу десь 2-4 години, а під час проходження паспортного контролю, вас можуть не пропустити. Ви нічого вдіяти не зможете і треба буде самостійно повертатись до готелю. Дорога від  Таби (прикордонне єгипетське місто) до Шарм-ель-Шейху займає десь 4 - 5 годин.  Майте на уазі, що все це буде вночі.

   Я перечитала безліч відгуків, тому мене ця ексурсія дуже насторожила і моє дуже сильне бажання потрапити до Ізраїлю, почало потроху згасати. Але ні, це мені так спочатку здалося, тому що моє бажання взяло верх.

   Чому можуть не пропустити при проходженні ізраїльського контролю? Як зясувалось, при проходженні контролю, крім того, що дивляться ваш паспорт, кожному туристу будуть задаватись деякі питання, а потім вирішують, пропускати вас, чи ні. Навіщо це робиться? Все дуже просто. Багато людей намагаються таким чином потрапити до Ізраїлю і там залишитись. Екскурсійний варіан найдешевший і найвигідніший. Тому, при поверненні з екскурсії, дуже часто 2 – 3 туристи не повертаються. Іноді, повідомляють гіда, а іноді – не зявились і все. Говорять, що це стосується переважно молоді, які у пошуках роботи або кращого життя, часто їдуть до Ізраїлю. Але якщо ви надумаєте все ж таки придбати екскурсію з Шарм-ель-Шейху до Ізраїлю, то перечитайте відгуки обовязково. З відгуків зрозуміло, що не пропускали людей різних категорій: чоловіки, жінки, молодь, дорослі, пенсіонери, кому як пощастить.

   Ми ж  вирішили ризикнути. По приїзду до готелю, як завжди, наступного дня чекає зустріч з гідом. У нашому готелі ця зустріч затягнулась надовго, що мені не дуже сподобалось. Ми зібрались о 9.00, а  вийшли десь через 2,5 години. Цей час ми могли провести на пляжі. Дуже багато уваги приділялось саме екскурсіям. Оскільки, ми в Єгипті вперше, то гід наскільки швидко та віртуозно нам «запудрив» мізки, про те, що екскурсії треба купувати саме у готельного гіда: це найбезпечніше, найповніша екскурсія, супроводжує російськомовний гід, входить страховка, туроператор (у нас був ANEX Tour) забезпечує повну безпеку. Саме з цим туроператором можна потрапити до заповідника Рас-Мохаммед (у них своя домовленність), в далекі поїздки туристів забезпечать сухпайками та багато іншого.  Нас це підкупило. А найцікавіше, так це те, що з екскурсіями треба визначитись вже зараз і тут же їх придбати. На місці заповнюються якісь бланки, дані вводяться через компютер, як нам пояснили, тут же робиться оплата і видається квиток. Це все робиться так швидко для того, щоб ніхто не встиг дізнатись про ціни на екскурсії у вуличних  агенствах, на сайтах і замовити їх в іншому місці, за більш доступними цінами. Як всім відомо, то у готельних гідів екскурсії коштують дорожче, ніж в інших місцях.

   Оскільки, ми себе налаштували на поїздку до Ізраїлю, то купувати таку екскурсію у вуличному агенстві, було б дуже необачним. Тому саме  цю екскурсію ми придбали у готельного гіда від туроператора ANEX Tour (145$), а також морську екскурсію до заповідника Рас-Мохаммед (40$) і в подарунок нам запропонували безкоштовну оглядову екскурсію по Шарм-ель-Шейху (якщо її купувати окремо, то вона буде коштувати 7$). Ми їхали сімєю, нас було три особи, то нам зробили невелику знижку на морську екскурсію.

   Але, забіжу наперед, ми не пошкодували. Туроператор ANEX Tour – це серйозна компанія, з якою ми себе дійсно почували у безпеці. Гіди дуже добре виконують свою роботу, з ранку і до вечора їх можна було постійно бачити в холі готелю, звертатись можна було з будь-яким питанням, завжди надавалась допомога.

    Ми відпочивали в районі Шаркс Бей і прогулюючись площею Сохо, яка знаходиться поруч з нашим готелем, вуличних туристичних агенств ми не бачили.  Прогулюючись трохи далі, навпроти готелю «Concorde»,там був ряд магазинчиків і серед них ми бачили одне туристичне агенство. Але воно було таким примітивним, нагадувало не то якусь халупку, не то сарайчик, продавці екскурсій теж були якогось сумнівного вигляду. Тому зупинятись там, не те що купувати, було якось  стрьомно.  Та й відвідувачів там теж не було. Можливо, в інших районах Шарм-ель-Шейху ситуація інша. Якщо, наприклад, в курортних місцях Туреччини, вуличні туристичні агенства на кожному кроці і купувати якось не боязко, то тут ситуація інша.

   Нам гід дуже детально розповів про всі екскурсії, які ми придбали. Щодо ескурсії до Ізраїлю, він нас переконав, шо боятись не треба, все буде добре і нас пропустять через митницю. Оскільки ми їхали сімєю, то проблем виникнути не повинно. Але, якщо ж така ситуація трапиться, то автобус, який привезе нас до Таби ( як нам пояснив гід) буде чекати і ним ми зможемо повернутись до готелю в Шарм-ель-Шейху. Нам повернуть гроші за екскурсію, вирахують дише за дорогу да Таби (повернуть 80%).

   На екскурсію ми вирушили о 20.00. В холі готелю до нас підійшов гід і видав нам сухпайки: по 2 пакети на кожного і ще один додатково, хотів ще й другий дати додатковий, але то вже було занадто, адже пакети були здорові. Коли заходили в автобус  туристи з інших готелів, то у них з собою були пакетики із сухпайками, а ми їхали з конкретники пакетами, ANEX Tour не пошкодував. Сніданок, обід та вечеря в тур не входили, тобто по дорозі нам зупиняли біля кафе і ми їли свої сухпайки або можна було замовити в кафе. Автобус приїхав вчасно, гід нас супроводжував до самого автобуса, де «передав» нас іншому гіду, який збирав туристів по іншим готелям. Спочатку ми їхали мікроавтобусом, а потім по виїзду із Шарм-ель-Шейху нас пересадили у великий автобус і ним ми вже їхали до Таби.  Таких великих автобуси було 4 чи 5, попереду і ззаду супроводжувала поліція. В автобусі нам видали заповнити якісь бланки англійською мовою. В Табу ми приїхали десь у 1.30. Всі почали виходити з автобусів і йти до митного контролю на єгипетсько-ізраїльському кордоні. На території Єгипту проходило все дуже швдко, в черзі ніде не стояли. А от на ізраїльському кордоні довелось почекати. В черзі ми простояли десь години три. Спочатку все будо дуже швидко, а найдовшою була процедура в останньому пункті – паспортний контроль. Там були кабінки, до яких по черзі треба підходити, крім того, що у вас перевіряють документи, вам ще будуть задавати питання щодо вашої поїздки, можуть також попросити ваш ваучер з вашого готелю.  Якщо ви їдете один, то підходите один, а якщо сімєю, то підходите усі разом. Коли підходить ваша черга – угорі на табло загоряється номер вільної кабінки, туди ви і підходите. Ми пішли втрьох, але чоловіка попросили залишитись поки на місці, ми з донькою пішли вдвох. Показали паспорти, ваучер у нас не просили, хоча інших просили показати. Далі почали задавати питання:

  • Яка мета поїздки?
  • На який час ми їдемо?
  • Скільки грошей маємо з собою?
  • З ким їдемо?
  • Де працює чоловік?
  • та інші…

   Шуткувати тут не потрібно, треба бути серйозним, щоб не виникло зайвих проблем. Питання вам будуть задавати спеціально навчені люди, вони як психологи, дивляться у вічі, задають питання і по вашій поведінці, міміці, виразу обличчя зчитують необхідну інформацію. У нас це зайняло небагато часу і нас швидко пропустили у зал очікування, вже на території Ізраїлю. Слідом за нами до цієї ж кабінки запросили чоловіка, йому теж задавали подібні питання і теж швидко пропустили. Ми зрозуміли, що митний контроль ми пройшли і на екскурсію по святим місцям ми потрапимо.

 Далі треба було підійти до столу, де відбувався розподіл груп по автобусам вже на території Ізраїлю. Але треба було чекати, поки пройдуть контроль усі, хто прибув автобусами. Нам сказали номер групи, і потім ми чекали, поки почнуть збирати нашу групу. Далі вже нас супроводжував їзраїльський російськомовний гід. Чекати довелось недовго і гід обявила нашу групу. Гід також нам повідомила, що 21 людину з наших автобусів не пропустили. Але це ще не все, нам знову довелось проходити якісь контрольні пункти, переходити з одного місця до іншого і нарешті ми дістались автобуса. В автобус ми сіли десь о 5 годині ранку. На вулиці почало вже світати, але нас почало схиляти до сну, адже ми не спали цілу ніч. Спочатку проїжджаємо місто Ейлат – це єдиний курорт Ізраїлю, який знаходиться на узбережжі Червоного моря, а за дві години будемо вже на Мертвому морі.  Як я не намагалась не спати, щоб у вікно побачити якомога більше ізраїльських краєвидів, але сон взяв своє. Прокинулась вже тоді, коли ми дістались нашої першої зупинки – Мертвого моря. Гід нам коротко розповіла про наш пункт приизначення, провела інструктаж про те, як треба купатись у Мертвому морі, скільки часу нам для цього відводиться, де можна зупинитись, щоб поснідати і яку якісну косметику, солі та грязі Мертвого моря можна придбати.

Нам вдалось відвідати магазин косметики, а також зануритись у теплі та лікувальні води Мертвого моря.

Мертве море – це одна з найунікальніших водойм світу. Відома ще з часів Арістотеля, який згадував у своїх працях про існування цієї водойми. А лікувальні властивості були визнані ще 2000 років тому. У його теплих водах купалася єгипетська цариця Клеопатра, яка наказала побудувати на його берегах косметичне виробництво та курорти.

Більше інформації можна дізнатись, ознайомившись з моїм постом «Ізраїль. Мертве море».

Мертве море

   А ми продовжили нашу подорож. І друга наша зупинка – річка Йордан. Саме тут Ісус Христос прийняв Хрещення від Іоанна Предтечі у водах р. Йордан.

   Йордан є головною прісною артерією для Йордану та Ізраїлю.  Крім того, вздовж ріки розкинулись найродючіші Землі на всьому Близькому Сході. Тому й не дивно, що ріка стала визначним духовим символом.  Перехід через Йордан означає для ізраїльтян повернення в обітовану землю. Для християн ріка тісно повязана з Іваном Хрестителем та традицією хрещення. Загалом уся територія, де Йордан впадає в Тіворіанське озеро, має важливе значення для Християнства.

   Більше інформації можна дізнатись, ознайомившись з моїм постом «Ізраїль. Річка Йордан».

р. Йордан. Посередині проходить кордон між Ізраїлем та Йорданією. 

   Ізраїль – це пустеля і гори, які мають однаковий колір – коричневий. Якщо з одного боку гори, то з протилежного буде пустеля. Особливих краєвидів ви не побачите. Місцями можуть траплятись фінікові плантації, їх тут багатенько, або незначні насадження дерев.

Ізраїльські краєвиди

   Дороги тут хороші, можна легко заснути і спати. Температура на початку липня вище +400С, дуже спекотно, радує те, що в автобусі працюють кондиціонери. 

Фінікові плантації

   Далі нас супроводжував уже інший гід, сам українець за походженням, але тривалий час вже живе в Ізраїлі. Нашою наступною зупинкою був магазин сувенірів, про цей магазин гід розповідав нам в автобусі, а потім ще у  самому магазині. Як ви розумієте, він розрахований на туристів, ціни високі. Зупинка тривала 40 хв. Мене, звичайно, завжди дратує те, що на магазини відводиться більше часу, ніж на якісь цікаві екскурсійні обєкти. 

   Магазин ми оглянули швидко, але нам більше сподобався невеликий оглядовий майданчик поруч, звідки відкривався краєвид міста. 

Вид на місто

   Наша екскурсія продовжується по святим місцям. І ми вирушаємо до місця народження Ісуса Христа – Віфлеєму. 

   Віфлеєм – це місто на території Палестини, розташоване на західному березі р. Йордан. З 1967 по 1995 р. місто перебувало у складі Ізраїлю, а з 1996 р.  – у складі Палестини (на підставі мирних переговорів). Палестинська держава – це частково визнана держава.  

   Віфлеєм – це місто для трьох  світових релігій: християнства, ісламу, іудаїзму.

   І ось ми у Віфлеємі. Віфлеєм – це друге за значущістю місто у християнському світі, після Єрусалиму. Тут, згідно за біблійними легендами, Пресвята Діва Марія народила Ісуса. Нам вдалось відвідати Храм Різдва Христового, побувати та доторкнутись до того місця, де народився Син Божий.

   Більше інформації можна дізнатись, ознайомившись з моїм наступним постом «Палестина. Віфлеєм. Храм Різдва Христового».

 Віфлеєм. Храм Різдва Христового

   Після відвідування Храму Різдва Христового у Віфлеємі, ми вирушаємо до Єрусалиму, де знаходиться храм Гробу Господнього. Відстань з Віфлеєму до Єрусалиму складає 8 км, дороги хороші, тому дістались ми дуже швидко

Єрусалим

   Зупинилися в Старому місті Єрусалиму, яке також як і Віфлеєм дуже вразило. Височенні мури, камяні будівлі, арочні проходи - усе це просто приголомшило.. На жаль, я вже говорила трохи раніше, гід проводить нас дуже швидко, що у нас не було можливості це все оглянути, осмислити, зрозуміти. Нам доводилось не просто йти, а іноді й доганяти екскурсійну групу, якщо ви зупинилисься щось сфотографувати або просто подивитись навколо, адже тут оточує така краса та велич.

   Нам вдалось відвідати Храм Гроба Господнього - Єрусалимський храм Воскресіння Христова. Збудований він на місці, де був розіп'ятий, похований, а потім воскрес Ісус Христос. А для всього світу – це найголовніша святиня, яку кожного року відвідує мільйони паломників та туристів. Храм, дійсно, вразив, але на жаль, було дуже мало часу для огляду. Але пощастило в тому, що людей було відносно не багато.  Тому ми з екскурсією по храму не затримались і у нас ще залишився час, щоб відвідати собор Святого Олександра Невського, який знаходився поруч.

   Церква Святого Олександра Невського в Єрусалимі – це російський православний храм Олександрівського подвіря Імператорського православного палестинського суспільства в Старому місті Єрусалима.

   Більше інформації можна дізнатись, ознайомившись з моїм постом «Єрусалим. Храм Гроба Господнього та церква Святого Олександра Невського».

Єрусалим. Храм Гроба Господнього

   Наступним нашим пунктом була Стіна Плача. Знаходиться вона в Єрусалимі, недалеко від Храму Гроба Господнього. Від храму ми дійшли до неї пішки.

   Стіна Плача - це головна святиня в іудаїзмі і одна з найвідоміших  релігійних пам’яток Ізраїлю, яку може побачити не лише віруюча людина, а й будь-хто, у кого виникне бажання. Головне – треба памятати, що Стіна Плача – це місце, куди люди приходять молитись, тому слід дотримуватись усіх правил та традицій.

   Щоденно сюди приїздять тисячі туристів та паломників з усього світу. 

Стіна Плача

   Екскурсія до Ізраїлю справило особливе враження. Сюди треба обовязково приїхати і все це побачити та відчути на собі, тому що ці відчуття просто неможливо передати словами.

Єрусалим

   На цьому наша екскурсія по святим місцям Ізраїлю завершується, але ці неймовірні і незабутні враження залишаться на все життя.

Що можна ще відвідати в Єрусалимі?

  • Віа Долороса або ще називають «Хресна дорога», «Дорога скорботи».
  • Гетсиманський сад (біля підніжжя Оливкової гори).
  • Мечеть Купол скелі – це візитна картка Єрусалиму.
  • Гора Герцля  або Хар-ха-Зікарон ( розташований меморіальний музей Яд Ва-Шем (музей Холокосту) і національний цвинтар Ізраїлю, де ховають військових і видатних діячів країни).
  • Археологічний парк «Місто Давида».
  • Тунель Хізкіягу ( входить до комплексу археологічного парку «Місто Давида»).
  • Старе місто.
  • Музей «Вежа Давида» (біля входу в Старе місто, примикає до Яффських воріт).
  • Біблійний зоопарк (розташований у мальовничій долині на південному заході Єрусалима).
  • Музей Ізраїлю (розташований на бульварі Ruppin, недалеко від будівлі Ізраїльського парламенту).
  • Ринок Махане Єгуда.
  • Єврейське кладовище на Єлеонській горі (Оливковій).
  • Садова могила – старовинне єврейське захоронення ( розташована на північ від міських воріт).
  • Гробниця Богородиці.
  • Базиліка Святої Анни.
  • Мечеть аль-Акса.
  • Церква всіх націй.
  • Монастир Успіння Богоматері.
  • Світлиця Таємної Вечері.
  • Церква Отче наш.
  • Церква Святоє Марії Магдалини.
  • Церква Святого Петра в Галіканту.
  • Ізраїльський парламент – Кнесет.
  • Вулиця Бен-Йехуда.
  • Музей біблійських країн.
  • Науковий музей Блумфілда
  • Музей ісламського мистецтва Майера
  • Археологічний музей Рокфелера
  • Печера Седекії

-         А ви відвідували Ізраїль?

-         Чи довелось вам побувати у Святих місцях?

-         Які ще цікаві місця вам вдалось відвідати?

-         Що найбільше сподобалось?

-         Що найбільше вразило?

-         Поділіться з нами.

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

 Наступний пост "Ізраїль. Мертве море".

 

 

 

 

 

 






Немає коментарів:

Дописати коментар

Оздоровчий комплекс «VODA club» в Буковелі

    Оздоровчий комплекс « VODA club » (Вода клаб) розмістився в Карпатах, в одному з найкрасивіших місць – туристичному комплексі «Буковел...