четвер, 28 жовтня 2021 р.

Єгипет. Морська екскурсія з Шарм-ель-Шейху до мису Рас-Мохаммед

   Відпочиваючи на морі, неодмінно треба здійснити морську екскурсію або прогулянку, інакше ви не відчуєте  справжньої насолоди від морського відпочинку. А якщо ця прогулянка буде водами Червоного моря, де життя вирує і кипить на кожному клаптику його акваторіїі, а колір води змушує повірити в нереальність довкола, то це  буде в багато разів крутіше і вражаюче.

   Ми придбали нашу екскурсію в готелі, у нашого туроператора «АNEX Tour».  Екскурсія нам обійшлася в 40$ на одну особу. Нам була зроблена знижка  на цю екскурсію, так як ми ще придбали екскурсію до Ізраїлю ( 120$ на одну особу, а нас було троє) і дається безкоштовна оглядова екскурсія по Шарм-ель-Шейху.

   Наступного дня по приїзду, як зазвичай, всіх тільки-но прибувших збирають в конференц-залі для вирішення певних питань. Питання повязанні з документами, реєстрацією, датою та часом вильоту додому, можна задати питання, які виникли,  а головне – екскурсійна програма. Зазвичай, відпочиваючі говорять, що екскурсії можна придбати у вуличних агенствах, які будуть набагато дешевші, ніж  купувати у готельних гідів. Можна придбати на туристичних сайтах. Але наш гід, так віртурзно нам почав розповідати про екскурсії, що ми й отямитись не встигли, як уже вирішили придбати екскурсії саме у них. Але у нас були й інші причини, адже ми ще вдома запланували екскурсію з Шарм-ель-Шейху до Ізраїлю, і купувати таку серйозну екскурсію у вуличному турагенстві, як на мене, було б дуже необачно.  Адже потрапити на цю екскурсію не так просто, можуть виникнути питання з перетином ізраїльського кордону і можуть просто-напросто не пропустити. І що робити потім? Шукати вуличне агенство?  Тому в цьому випадку, ми вирішили купувати екскурсії саме в готелі. Про що не пошкодували.

   Ми відпочивали в районі Шаркс Бей і прогулюючись площею Сохо, яка знаходиться поруч з нашим готелем, вуличних туристичних агенств ми не бачили.  Прогулюючись трохи далі, навпроти готелю «Concorde»,там був ряд магазинчиків і серед них ми бачили одне туристичне агенство. Але воно було таким примітивним, нагадувало не то якусь халупку, не то сарайчик, продавці екскурсій теж були якогось сумнівного вигляду. Тому зупинятись там, не то що купувати, було якось  стрьомно.  Та й туристів там теж не було. Можливо, в інших районах Шарм-ель-Шейху ситуація інша. Якщо, наприклад, в курортних місцях Туреччини, вуличні туристичні агенства на кожному кроці і купувати якось не боязко, то тут ситуація інша.

   Ціни на екскурсії, як на мій погляд, у гіда завищені, але що робити? Якщо ви приїхати на відпочинок і бажаєте крім моря, басейну та готелю ще щось побачити, то не шкодуйте, адже враження – це головне.

   Морська екскурсія нам обіцяла:

  • найкрасивіші коралові рифи, заселені мільойнами яскравих риб,
  • прямовисні  багатометрові стіни з печерами та розщілинамми,
  • коралові сади, які вражають уяву, для любителів підводного плавання,
  • занурення з аквалангом на глибину до 8 м за руку з російськомовним інструктором (по бажанню, за додаткову плату),
  • плавання з маскою (снорклінг),
  • обід та безалкогольні напої,
  • вїзд на територію заповідника «Рас Мохаммед».

Екскурсія починалася о 9.00 ранку, тому ми встигли поснідати в готельому ресторані. Автобус чекали  в холі головної будівлі готелю.  Ще до приїзду автобуса,  наш гід від «АNEX Tour»  перевірив усіх, хто вирушав на цю екскурсію. Рівно о 9.00 до готелю під’їхав  мікроавтобус і наш гід запросив нас підійти до воріт біля головного входу (це зовсім  поруч).  Ми зайняли місця, ще раз перевірили наявність усіх туристів і вирушили до невеликого порту. Саме там ми повинні були пересісти на яхту і продовжити нашу морську прогулянку.

Порт виявився невеличким, розгледіти ми його не встигли, так як було багато транспорту, людей та яхт. Сюди звозили туристів на морські  екскурсії з усього Шарм-ель-Шейху та околиць. Нам зразу ж сказали, щоб ми запамятали номер нашого мікроавтобуса, так як назад  нам доведеться повертатися саме ним, проте він може  стояти трохи в іншому місці.  Найкраще номер сфотографувати, що ми і зробили.

   Далі нас швидко провели під навіс, де була велика кількість людей, тому по ходу ми намагались запамятати людей, які їхали разом з нами в автобусі, на всяк випадок. Ми опинились  на морському причалі, проте спочатку нам сказали посидіти і почекати, поки нашу групу запросять на яхту. Під навісом були стільці, як на вокзалі. Чекати довелось недовго, нас швидко запросили. В черзі ми дізнались, що в нашій групі були туристи з Києва, Харкова, Кременчука, тобто майже вся група з України. З собою треба було брати паспорти, адже ми будемо вїжджати на територію заповідника «Рас- Мохаммед» ми їх приготували, проте у нас їх ніхто не перевіряв.  

І ось ми на яхті. Яхта була двопалубна: біленька, чистенька, затишна.  На верхній палубі розміщувались місця для сидіння – мякі шкіряні диванчики, поруч стояли столики. Підлога покрита підлоговим покриттям, що дуже зручно ходити босим, не сковзається і м’яко. Взуття нам зразу ж сказали зняти на нижній палубі і залишити  в спеціальній шафі.   Зверху натягнутий навіс, який захищає від сонця. А ще нам пояснили, що підніматись з нижньої палуби на верхню треба обличчям вперед, а от спускатись з верхньої на нижню - спиною вперед.


Якщо хтось хоче позасмагати, то можна розміститись у задній частині яхти, там лежать матраци і сонце буде падати прямо на вас. Але за день вони так нагріваються, що вже опівдні стати на них босими ногами просто неможливо, дуже пече, доводиться перестрибувати з однієї ноги на іншу.Тому, якщо ви схочете зробити фото саме в тій частині яхти, то робіть це раніше, не залишайте наостанок. 

   На нижнй палубі роміщена кухня, бар з холодними безалкогольними напоями: кола, спрайт, вода, а також  там розміщений спуск для плавання з масками та аквалангом. 

   Море просто чудове, краєвиди довкола зачаровують. В морі багато різних яхт, які вирушають на морські екскурсії та прогулянки. 

   По відпраленню, нам видали ручки і якісь бланки, які необхідно було заповнити, ось тут нам і знадобились наші паспорти.  

   Поки ми пливли, російськомовний інструктор по дайвінгу проводив інструктаж для тих, хто буде занурюватись з аквалангом під воду. Одне занурення коштує 10 $. При купівлі екскурсії, це все враховувалось. Якщо без занурення з аквалангом, то ціна одна, якщо з одним зануренням, то на 10$ дорожче, а якщо з двома – на 20$.  Тобто ті, хто не бажав або боявся занурюватись під воду з аквалангом, могли просто поплавати з масками, тобто замість дайвінга зайнятись снорклінгом. Але все це можна було оплатити і на самій яхті, тобто, якщо у вашу екскурсію не було включено занурення, а на яхті виникло таке бажання - ви можете на місці заплатити 10$. Деякі бажаючі доплачували ще за одне занурення, як говорять, що «апетит приходить під час їжі».

   Пливти морем – справжня насолода: морський бриз, свіже повітря, краєвиди навколо створюють особливу атмосферу відпочинку.

   Яхта далеко в море не виходила, пропливали недалеко біля узбережжя.

   Десь там на суші, простежувалися гори та пустеля. А прямо перед нами - море неймовірної краси, здається, що його теж підготували для туристів – додали фарби і зафарбували у насичений яскраво-блакитний колір. Але ні – це природа створила таку красу. 

   Пропливши якийсь час повз узбережжя, ми зробили зупинку в морі, але недалеко від берега. Можна було бачити коралові рифи, навіть рибок прямо з палуби.

   Ми знаходились на території національного парку Рас-Мохаммед, який розмістився між Суецьким каналом на заході  та затокою Акаба на сході, десь в 25 км від Шарм-ель-Шейху. Заповідник вважається одним із наймальовнчіших місць Червоного моря, включає і водну поверхню і суходіл. Близько ¾ території становить водна поверхня. Заповідник включає в себе два острова: Тиран і Санафір. До о. Тиран також є морські екскурсії, проте зупинки на самому острові немає, оскільки висадка на острів заборонена та небезпечна. Є свідчення про те, що окремі частини острова залишились замінованими з часів ізраїльсько-єгипетського конфлікту. Проте на острові знаходиться база миротворців ООН з місією спостереження. А от зануритись з аквалангом і побачити підводний світ не далеко біля острова, можна.

   В заповіднику можна побачити коралові рифи, які піднялися над поверхнею моря, вік яких нараховує близько 2 млрд років, уявіть тільки собі це диво, а ми це все можемо й побачити. 

   Наша яхта зупинилась і це була єдина зупинка, яка тривала більшу частину нашої подорожі.  Почалася підготовка до занурення.Тут почали по черзі занурюватись з аквалангом під воду, разом з російськомовним інструктором. На кожного відводилось 10 хвилин, бажаючих було багато, інструктор один. Одягали спеціальний костюм, ласти, маску, обважнювач чіпляли на талію та балон з киснем.  Ми з аквалангом не занурюались, але спостерігати можна було вільно за тими, хто занурювався, адже вода чиста і прозора і все було видно. Занурювались на глибину десь 5 м.  Але я очікувала, що це буде якось яскравіше і цікавіше. Виявляється, той, хто занурювався, разом з інструктором опускалися на дно, зробили кілька кроків, посиділи внизу, але ні рибок, нічого такого незвичного там не було. Я це занурення уявляла як в програмі про подорожі «Орел та Решка». Можливо, я багато хотіла? Але оцінити це занурення може, звичайно, той, хто дійсно його робив. Решта відпочиваючих могли в цей час плавати з масками або просто плавати, відпочивати на яхті і кайфувати від райської насолоди. 

   Маски, ласти, рятувальні круги – все це можна було взяти на яхті безкоштовно. При бажанні можна взяти з собою своє. Після плавання у морі, на палубі можна було під душем ополоснутись прісною водою. Рушники треба брати з собою свої. 

Плавання в Червоному морі в національному заповіднику Рас-Мохаммед

   Коли ми купували цю екскурсію, нам обіцяли, що ми побачимо не просто коралові рифи, а цілі коралові сади з великою кількість неймовірної краси, рибок.

   Звичайно, поплавати цікаво: коралові рифи, але рибок, як виявилось, не дуже багато. Вони, звісно, були, проте, в морі, біля нашого готелю їх було значно більше, тому й плавання було значно цікавішим.

   Проте вода була чистою, прозорою, ще й кольори постійно змінювала: від яскраво блакитних до насичено темних.

Снорклінг

  Наша екскурсійна група тут була не одна, тут зупинилося ще десь три чи чотири таких же яхти. 

Екскурсійні яхти 

   На суші можна побачити житло бедуїнів, правда, не зрозуміло, чи то справжні бедуїни, чи то вже туристичний трюк. Адже бачили, як по суші туди підїжджали туристичні автобуси. На суші теж знаходиться територія заповідника Рас-Махоммед. Є екскурсії до цього заповідника не тільки морські, а й автобусні. До речі, не менш цікаві. На суші можна побачити різні геологічні утворення, що є резельтатом землетрусів. А також там є мангрові зарості, що є чудовим місцем для птахів, щоб висиджувати пташенят. Можна побачити Солоне озеро, склад води порівнюють із складом води Мертвого моря в Ізраїлі. А також є озеро Бажань, яке постійно опріснюється завдяки тому, що там з-під землі бють джерела. 

Заповідник Рас Мохаммед та житло бедуїнів

   На яхті весь час пропонувалися холодні безалкогольні напої (входило у вартість екскурсії). Десь о 13.00 годині нам запропонували обід. Обід був на нижній палубі, і нагадував шведський стіл. Звичайно, не такий розкішний, як в готелі, проте досить непоганий. Вибір був достатній, брати можна було у будь-якій кількості. Там були і макарони, і рис, і мясні страви, і овочі і ще щось незрозуміле, проте їстівне. Наїлися вдосталь.

   А наш відпочинок продовжився.

   При поверненні, ми зупинилися ще в одній бухті, проте бажання плавати уже ніхто не виявив, мабуть, уже було достатньо за цілий день. Та й яхт тут стояло багато, було досить людно. Проте нам вдалося побачити черепаху, яка винирнула прямо біля нашої яхти. Але, на жаль,  дуже швидко зникла, мабуть, злякалася, тому що всі почали кричати, фотографувати, і бідній тваринці довелося пірнути під воду.  Як нам сказали, вона тут досить часто зявляється, мабуть, десь поруч її домівка.  Черепаха, не маленька, проте досить швидка та проворна у воді, повна протилежність тому, що ми звикли  чути про цю істоту: «повзеш, як черепаха». Виявляється, що то сухопутні досить повільні та неповороткі, а морські, напаки, досить жваві та рухливі, якщо це стосується води.

Зупинка була не довгою, ми повертались назад.

Морська черепаха - жителька Червоного моря

   Знову наш шлях пролягав повз узбережжя, тому ми могли бачити пляжі та готелі. Ми швидко припливли до причалу, де нас уже чекав наш автобус. До готелю дістались без пригод. 

Яхта пропливає вздовж узбережжя Шарм-ель-Шейху, де розміщені готелі

Які враження від екскурсії? Враження двоякі.

  1. Для мене екскурсія – це коли під час подорожі екскурсовод розповідає про ту місцевість, якою ти пропливаєш, про цікаві об’єкти, історію, легенди тощо. Тут цього нічого не було. Ми просто пливли, а в цей час, інструктор проводив інструктаж для тих, хто буде занурюватись з аквалангом. Решта просто відпочивали або насолоджувались  морськими красотами. Для мене це просто морська прогулянка.
  2. Зупинка була в одному місці, і тривала більшу частину подорожі. Бажаючі встигли зануритись з аквалангом, решта – поплавати з масками, позасмагати на палубі, відпочити, насолодитись свіжим морським повітрям, навколишніми краєвидами тощо.  А потім стало нуднувато. Якщо порівнювати з морською екскурсією в Туреччині «Екскурсія по Егейським островам», то це була повна протилежність. Там весь час супроводжувало два гіда: англомовний та російськомовний, які весь час розповідали багато цікавого, було багато зупинок у різних місцях, які дуже відрізнялися одна від одної, часу нудьгувати просто не було, було настільки все насичено, цікаво, пізнавально. Екскурсія залишила масу позитивних вражень. Тут трохи інше.
  3. Ми пропливали водами Червоного моря, пропливали різноманітні бухти, бачили коралові рифи, були на території національного заповідника Рас-Махомед, бачили поселення бедуїнів, але нам жодного слова про це ніхто нічого не розповів. Адже ми іноземні туристи, більшості все ж таки цікаво почути розповідь про місце, де ти знаходишся, тим більше, що це в іншій країні.
  4. Але є і позитивні моменти. Адже це подорож морем: навколишні краєвиди  вражають око, колір і запах моря притягують як магнітом і миттєво зачаровують, свіже морське повітря наповнює легені, ти відволікаєшся від усього і думаєш про те, яке прекрасне життя.

Рекомендації

  1. Якщо ви хочете здійснити морську екскурсію, то майте на увазі, що це буде просто прогулянка, екскурсовода на яхті не буде і нічого цікавого вам ніхто нічого не розповість.
  2. Якщо  вашою метою є занурення під воду з аквалангом, та ще й в одному з найкрасивіших місць Червоного моря – національному заповіднику Рас Махоммед», то вам така подорож сподобається. Інструктор російською мовою проводив інструктаж, занурення відбувалося разом з інструктором, все відбувалося за правилами, ніяких надзвичайних ситуацій не сталося.
  3. Якщо ви хочете просто поплавати з маскою та трубкою, вам також це вдасться. Але як сказав мій чоловік, то в морі біля нашого готелю підводний світ значно цікавіший та яскравіший. Тому чи варто їхати лише заради цього, подумайте, в залежності від того, який кораловий риф у вашому готелі. 
  4. Якщо ви хочете насолодитись морськими просторами Червоного моря, побачити навколишні краєвиди, наповнити свої легені чистим морським повітрям, відволіктись від усього буденного, то, звичайно, потрібно здійснювати такі прогулянки.
  5. Візьміть із собою капелюх на голову, одяг, щоб прикрити відкриті ділянки тіла, сонцезахисні окуляри та креми, купальники, рушники (тут не видають), можна взяти свою маску (але тут теж видають безкоштовно), щось для перекусу ( хоча обіду достатньо), фотоапарат, камеру, паспорт (в цій екскурсії потрібно, адже ми заїжджаємо на територію національного заповідника Рас-Махоммед), квитки на екскурсію, гроші (якщо все ж таки вирішите зануритись у воду з аквалангом, або одного занурення буде мало: одне занурення – 10$).
  6. Для того, щоб урізноманітнити свій відпочинок, щоб крім моря, пляжу та басейну побачити ще щось, треба неодмінно вирушати в такі подорожі.

-          А  ви вирушали на морські екскурсії, відпочиваючи в Шарм-ель-Шейху?

-          Розкажіть, на яких морських екскурсіях побували ви?

-          Які б екскурсії рекомендували відвідати, а які – ні?

-          Поділіться своїми враженнями.

 

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

 Наступний пост "Єгипет. Площа Сохо (SOHO Square) в Шарм-ель-Шейху"

 










 



 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Що можна побачити і чим зайнятись в Буковелі?

      Немає в нашій країні українця, який би не чув про Буковель. Коли звучить «Буковель», то одразу ж на думку спадає лакшері-відпочинок в ...