пʼятниця, 1 жовтня 2021 р.

Бердянський краєзнавчий музей

   Не тільки морем, пляжами та лікувальними грязями славиться Бердянськ. Для того, щоб якось урізноманітнити свій відпочинок в Бердянську, можна відвідати музей, у місті їх декілька.

   Музеї Бердянська:

  • Меморіальний будинок-музей П.П. Шмідта.
  • Музей «Подвиг».
  • Музей історії міста Бердянська.
  • Краєзнавчий музей.
  • Художній музей І.І. Бродського

    Ми відвідали краєзнавчий музей.

   Якось, відвідуючи Бердянську косу, проїжджаючи по місту автобусом, ми звернули увагу на будівлю, навколо якої стояли половецькі баби та різноманітні військово-морські атрибути. Ми зрозуміли, що це музей і тому вирішили його неодмінно відвідати.

   Музей знаходиться на першому поверсі звичайного триповерхового житлового будинку. Зовнішній вигляд не в кращому стані: стіни обдерті, в деяких місцях обвалено, але музей працює і приймає відвідувачів. Окрасою музею є його облаштована територія. Там розмістилась одна з найбільших в регіоні колекцій скіфських та половецьких кам’яних скульптур (баб).  Вони були привезені з приазовських степів.

   Чому їх називають кам’яними бабами?

   Камяні баби  - це монументальні камяні скульптури, які зявилися на території  України близько 6 000 років тому. Слово «баба» перекладається як «душа», «предок», «батько», «старійшина». Ці камяні скульптури – це не надгробні пам’ятники, як багато, хто думає. Вони стояли на святилищах, біля родових курганів. Перед статуями були  кам’яні вівтарі, де приносили пожертви. Наші предки вірили в безсмертя душі, вірили в реінкарнацію, тому ці кам’яні статуї були вмістилищем душ предків. Після народження немовляти, душа переселялася в нього, а камяну статую розбивали, а іноді й ховали як людину. Отже, камяні баби – це сховища душ.

  Біля музею їх багато, можна походити між ними, доторкнутися, можливо, відчути щось особливе.

Половецькі кам’яні баби

   Тут також можна побачити морські якорі періоду Кримської війни (1853 – 1856 рр.)

Морські якорі періоду Кримської війни (1853 – 1856 рр.)

   Великий гребний гвинт з пароплаву «Діана», капітаном якого був легендарний П. П. Шмідт.

Гребний гвинт з пароплаву «Діана»

   А  також тут можна побачити справжню корабельну гармату, з якої стріляли з пароплава «Боєць» під час Кримської війни - це один з найперших пам’ятників Бердянська.  У 1855 році цей пароплав разом з трьома кораблями Азовської флотилії оберігав підступи до Бердянська, проте сили були не рівні у порівнянні з англо-французьким флотом. Проте, щоб не підпустити ворога до Бердянського порту, контр-адмірал Вульф дав наказ покинути кораблі, а  потім підірвати їх.

   Гармата була піднята з дна моря у 1863 році, місцевими жителями, після того як вона там пролежала багато років, під товщею води. Спочатку її було установлено у міському сквері, а потім  переміщено на подвіря краєзнавчого музею.

Гармата, з якої стріляли з пароплава «Боєць» під час Кримської війни

   Оглянувши подвіря музею, ми вже доторкнулись до історії цього краю.

   Ми прийшли до музею о 15.00, тоді, коли на пляжі ще дуже спекотно, а вдома сидіти не хотілось. Музей був відчинений, відвідувачів було небагато: нас троє та ще якась родина самостійно оглядала зали музею. Нас радо зустріли, що саме цікаве, то нас запитали: чи ми будемо самостійно оглядати музей чи провести екскурсію. Ми, звичайно, погодились на екскурсію, але ми думали, що потрібно буде почекати, поки набереться певна кількість людей, але як виявилось, то після того як ми оплатили екскурсію, до нас вийшла екскурсовод і запросила нас на екскурсію. Уявляєте, для трьох відвідувачів, окремо провели екскурсію. Мене це особисто приємно вразило. Молода дівчина-екскурсовод  провела нас по усіх залах музею і розповіла багато цікавого з історії цього краю. Екскурсія тривала близько 30 хвилин.

   Краєзнавчий музей – це найперший і найстаріший музей міста.  Створений у 1929 році. Спочатку він був розміщений в одному з найкрасивіших будинків міста – колишній міській управі. Потім кілька разів відбувалось переміщення музею і з 1958 року музей знаходиться у цьому житловому будинку, на першому поверсі.

   Сьогодні музей носить ім’я уродженця м. Бердянська, етнографа, краєзнавця, фольклориста і діалектолога В.Г.Кравченка. Краєзнавчий музей має три філії, тобто ще три музеї, які можна відвідати:

  • Меморіальний будинок-музей П.П. Шмідта,
  • Музей «Подвиг»,
  • Музей історії міста Бердянська.

У фондах музею налічується понад 80 тисяч експонатів.

Експозиція складається з таких відділів:

  • дорадянський,
  • радянський,
  • сучасність,
  • природа.

Пройшовши залами музею ми почули багато цікавого з історії краю. Тут відтворено інтер’єр української хати ХІХ ст.

Інтер'єр української хати

   Тут зібрано багато речей, дійсно цікавих та унікальних.

Старовинні речі, якими користувались українці в давнину

   Дуже сподобався відділ природи, де можна побачити різні макети, картини, причому великих розмірів,  із зображенням краю в давні часи.

Зображення природи цього краю на картинах

   Дуже привабливою виявилась морська фауна. 

Морська фауна Бердянська

   Є опудала тварин, які мешкають  в цій місцевості.

Тваринний світ краю

   В музеї є тематичні експозиції, які присвячені певним національним меншинам: «Греки в Бердянську», «Болгари в Таврії» та інші.

   Екскурсія видалась цікавою, а якщо ви відпочиваєте в цьому курортному містечку, то дізнайтесь про нього та цей край трохи більше і відпочинок стане цікавішим. 

-          А ви відпочивали в Бердянську?

-          Чи довелось вам відвідати хоча б один з музеїв міста? Який саме?

-          Чи сподобались вам експозиції музею?

-          Що найбільше вразило?

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

Наступний пост «Як цікаво відпочити в Бердянську»

 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Що можна побачити і чим зайнятись в Буковелі?

      Немає в нашій країні українця, який би не чув про Буковель. Коли звучить «Буковель», то одразу ж на думку спадає лакшері-відпочинок в ...