субота, 18 вересня 2021 р.

Бердянська коса та лікувальні грязі

   Відпочиваючи в Бердянську неодмінно треба відвідати Бердянську косу. Що таке Бердянська коса? Це піщана коса, яка відокремлює Бердянську затоку від Азовського моря. Вона є однією із найдовших в морі, і має протяжність 23 км.  Умовно її поділяють на Ближню, Середню і Дальню.

   Куди саме вирушати, вирішувати вам.

   Ближня коса починається біля гирла річки Берда і простягається до солоного лікувального Червоного озера. На цій ділянці коси розміщено шість відносно великих озер: Солодкий лиман, озеро Кругле, Мазанкове, Довге, Червоне, Велике, в яких дуже висока солоність води та знаходяться лікувальні грязі. А  також тут розміщені: аквапарк, дельфінарій та зоопарк «Сафарі».

   Середня коса – це місце найрізноманітніших розваг та нічних дискотек. Тут чудові пляжі, багато кафе, барів, торгових палаток, є ринок. Саме тут розміщено багато баз відпочинку, санаторіїв, дитячих таборів.

   Дальня коса – це рекреаційна зона, яка охороняється законом. Саме тут можна побути на самоті з природою та насолодитись красотами моря та пляжів.

   Ми відвідали Середню косу. З міста на косу влітку ходять регулярно автобуси, за графіком (можна дізнатись у водія). Проїзд коштує 6 грн (по місту 4 грн). Причому люди пільгових категорій їздять безкоштовно, незалежно  від того,  місцевий ти, чи приїхав з іншого міста, головне – показати посвідчення. Дорога від нашого будинку (поруч зупинка) – це район Лиски (приватний сектор), зайняла хвилин 40.

   І ось ми на Середній косі. Вийшли на зупинці «Пошта» - це, як ми зрозуміли центр Середньої коси. Тут дуже людяно, багато санаторіїв, готелів, магазинів, барів, кафе, а ще в самому центрі є ринок. Дуже цікаве та колоритне місце, де можна придбати усе найнеобхідніше: від продуктів харчування до промислових товарів. Грає музика, багато розваг.

   Через ринок є прохід до пляжу «Маямі». Назву пляж отримав неспроста, тут дійсно чистий та білосніжний пісок, широка пляжна зона, новенькі дерев’яні парасольки, є великий навіс від сонця, кабінки для переодягання, туалети, контейнери  для сміття. Територія затишна, чиста та прибрана, відчувається справжній комфорт.

Пляж "Маямі" на Бердянській (Середній) косі

   Парасольки та шезлонги можна придбати за окрему плату, а під навісом можна відпочивати безкоштовно. Можна прийти зі своїм покривалом та парасолькою та обрати собі місце самостійно.

   Ми приїхали вранці, тому людей було ще дуже мало, тому зайняли ми місце ближче до води. Ближче до полудня, людей почало приходити більше, але незважаючи на це, місця вистачало всім і по головам ніхто ні в кого не ходив. Коли сонце почало трохи припікати, ми «переселилися» під навіс, там можна було спокійно лежати протягом усього дня, періодично пересуваючи покривало. На пляжі дійсно дуже спекотно, тому обовязково треба користуватися сонцезахисними заcобами, щоб не обгоріти. Але найкраще перебувати тут до 11 години , а потім вийти після 16.00. Мені здалося, що на косі сонячні промені більш безжальні, ніж у самому місті, тому майте на увазі і будьте обережні. Не знаю, чи тільки сьогодні, чи можливо тут завжди так, яле був вітер, капелюха на голові треба було постійно тримати, а в морі були хвилі, які збивали навіть з ніг.  

   Вода в морі тепла, приємна, проте трохи каламутна із-за хвиль, які набігають на берег. Проте говорять, що море в цій частині коси чисте, тепле і без водоростей, коли на морі штиль.  Проте пройшовши далі від берега вже можна й поплавати. Спуск пологий, дно мяке, піщане.

   Також можна побачити тут, як окремі пляжі  виступають у море у вигляді коси, не знаю чи то природне утворення, чи можливо це вже штучно створене, але виглядає гарно. Там стоять деревяні парасольки, дах яких покритий очеретом, а навколо знаходиться водний простір, нагадує якийсь тропічний острів.

   З іншого боку можна побачити  величезні камяні брили, які відокремлюють частину водного простору. І не спроста. Адже за ними розташована справжня морська бухта або морський дитячий басейн. Там море має невелику глибину, тепле, чисте, спокійне, стоїть справжній штиль. І звичайно, це місце призначене для дітей. Це справжній райський куточок. Тут багато дітей, та мам з немовлятами. 

   Деякі санаторії, бази відпочинку та дитячі табори стоять прямо на самому березі. Місце дійсно чудове.

На косі побудовані санаторії, дитячі табори відпочинку, пансіонати

   Поруч знаходиться ринок,  де можна щось придбати для перекусу, а також є кафе, ларьки, торгові палатки. Голодними тут не залишитесь.

   Бердянську косу треба обовязково відвідати, хоча б одну її частину, а краще побувати всюди. Для цього, звичайно, треба виділити хоча б кілька днів.

   Ще одним не менш цікавим, але обов’язковим для відвідування є природні водні  озера та лимани з лікувальними грязями.

   Місто Бердянськ розвивалося як торгове та промислове місто, так би воно й було до сих пір, якби не виявили недалеко від міста поклади лікувальних грязей. У 1902 році була побудована перша грязелікарня. У 1915 році були досліджені властивості місцевих цілющих грязей. Було досліджено, що грязі, а точніше вони називаються полоїди, позитивно впливають на багато органів людського організму.  Було помічено, що рибалки, які долають шлях від лиману через мулові грязі практично не страждають на ревматизм, радикуліти та захворювання шкіри. Лікарі помітили позитивну динаміку при лікуванні полоїдами шкірних захворювань, кровоносної системи, опорно-рухового апарату.

    Джерелом лікувальних грязей у Бердянську служать лимани та озера. Ми також вирішили відвідати одне з унікальних місць курорту. Їхали ми автобусом, який нас довіз до самого місця призначення. Ми опинилися у досить цікавому місці, де праворуч було озеро з лікувальними грязями, а ліворуч – Азовське море з чудовими піщаними пляжами. В цьому місці можна поєднати і лікування грязями і відпочинок на березі моря. 

   Ми приїхали вранці, людей було ще мало, проте море ми побачили одразу, тільки-но ми вийшли з автобуса. Ми рушили до пляжу, де місце було вже облаштоване: стояли вмонтовані парасольки з очеретяним дахом, поруч були шезлонги, які можна було придбати за окрему плату і розміститись під  цією ж парасолькою з очерету, а також стояло кілька ларьків, де можна було придбати смажені чебуреки, пиріжки, а також різні чіпси, сухарики та холодні напої.  Можна зупинитись тут і обрати місце під парасолькою, або  простелити своє покривало, де є вільне місце. При бажанні, можна пройти далі вздовж узбережжя і зайняти місце із своїм  покривалом та парасолькою подалі від великої кількості людей та побути наодинці. Смуга довга, простяглася далеко, людей зранку було мало, але потім їх кількість почалась збільшуватись, проте місця вистачить всім. Пляж гарний, море чисте, середня глибина, спуск пологий, дно піщане. Місце просто чудове! Трохи покупавшись, відпочивши на пляжі, ми вирушили до озера з лікувальними грязями. Воно було поруч, треба було просто перейти на інший бік дороги та трохи пройти. 

   Підійшовши до озера, в очі кинулось те, що його поверхня була покрита зеленим або сірим жабуринням. Щоб дістатись лікувальних грязей, треба було пройти цим жахіттям, щоб трохи далі знайти ці цілющі грязі. Треба було  ногами нащупати їх, а потім руками дістати і нанести на ті ділянки тіла, які потребують лікування. Наносити треба товстеньким шаром, а потім почекати,  поки воно висохне і лише тоді змивати. Не можна намазатись грязями, лежати півдня на пляжі, це навпаки може зашкодити вашому організму. Спочатку змити грязь можна в болотистому озері, звідки ви  брали цю грязь, а вже потім піти і краще змити уже в морі.

   В хімічному складі цих грязей міститься майже вся таблиця Менделєєва. Було досліджено, що за  своїми властивостями, вони не поступаються грязям Мертвого моря. Численні дослідження показали, що вміст в них біологічно активних речовин, вітамінів, гормонів та ліпідів, значно вищий, ніж на багатьох інших грязелікувальних курортах.

   Мулові грязі характеризуються високою теплоємністю, малою теплопровідністю, високими бактерицидними властивостями. Завдяки цьому ця лікувальна грязь активно сприяє відновленню кісткової тканини при переломах, розм’якшенню рубців та прискоренню відновлювальних процесів.

   Дуже корисно робити з лікувальними грязями різні компреси, ванни та інші процедури, які дуже корисні для:  поліпшення кровообігу, розширення судин, поліпшення дихання тканин організму та інше.

   Проте, крім показань, вони, як і будь-які інші грязі мають протипоказання. Не можна наносити їх в область серця, якщо підвищена температура та будь-які види кровотечі, онкологічним хворим, хворим на туберкульоз, вагітним жінкам. Але у будь-якому випадку, перш ніж почати лікування, треба обов’язково проконсультуватися з лікарем. 

Озеро з лікувальними грязями

   Нам дуже сподобався відпочинок. Наступного разу хотілося б ще побувати на Ближній косі та Дальній, а також відвідати озера та лимани цієї місцевості, адже їх тут дуже багато.

-          А ви відпочивали на Бердянській косі?

-          В якій частині коси ви зупинялись: Ближній, Середній чи Дальній? 

-          Розкажіть про це та поділіться враженнями.

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

Наступний пост "Морська прогулянка в Бердянську"


 



 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Що можна побачити і чим зайнятись в Буковелі?

      Немає в нашій країні українця, який би не чув про Буковель. Коли звучить «Буковель», то одразу ж на думку спадає лакшері-відпочинок в ...