субота, 4 вересня 2021 р.

Літній відпочинок в Бердянську: море, пляж і не тільки...

 


   Чомусь раніше питання літнього відпочинку не стояло так гостро: одного літа їдемо в Крим, наступного – в Карпати і так кожного року. Звичайно, це були різні місця відпочинку, різні курорти і відповідно  відвідування різних пам’яток та екскурсій. Але ж в нашій країні ще так багато цікавих місць, де відпочити можна не менш цікаво і захоплююче. Цього літа ми вирішили відпочити в Бердянську, на березі Азовського моря. Чим нас може вразити це місто, ми вирішили перевірити. 

   До Бердянська ми їхали потягом: ввечері виїхали о 18.40, а вранці о 7.00 вже були в Бердянську. Житло шукали на місці. Бронювати житло ми не часто практикуємо, частіше ми обираємо на місці: так його можна оглянути і вирішити, подобається, чи – ні. Так було і цього разу. Тільки-но ми вийшли з потягу, як тут вже купа бажаючих пропонує житло. В такій метушні важко щось зрозуміти. Адже кожен бажає, щоб обрали житло саме у нього. Переважно на вокзалі не самі господарі, а їх посередники. Оскільки ми в Бердянську вперше, то нам важко було зорієнтуватись швидко, в якому районі обрати житло. Хоча, перед поїздкою, ми трохи мали уявлення.

Історія міста

   Бердянськ – це місто, яке розташоване на півдні Запорізької області, на північному узбережжі Азовського моря. У середині ХVІ ст. тут виникли козачі та рибальські поселення. Від одного з таких поселень, яке було побудоване на пристані у  1673 році  і утворилося місто. Як місто воно почало згадуватися у 1836 році. Першими поселенцями були запорізькі козаки, які заснували на цьому місці форпост та поселення Запорізької Січі. Займалися вони землеробством, рибальством, бджільництвом, скотарством.

   З 1939 по 1958 рік місто називалося Осипенко (мабуть, на честь Поліни Осипенко, льотчиці,  яка народилась в Бердянському районі і встановила рекорд перельоту на дальність серед жінок; біля залізничного вокзалу їй встановлено пам’ятник). Розвинулося на базі порту, в затоці Бердянської коси. Бердянська коса – коса, на півночі Азовського моря, що відокремлює Бердянську затоку від моря. Бердянськ сьогодні – це досить велике місто обласного значення, що є великим транспортним вузлом, а також кліматичним, морським і грязьовим курортом. 

Бердянська коса

Райони міста

Отже, всю територію умовно можна поділити на:

  • Верхню частину міста (нагірну)
  • Нижню частину міста
  • Бердянську косу 

·        Верхня частина міста знаходиться на невисокому пагорбі (давнє морське узбережжя, яке почало заселятись з другої половини ХХ ст.) і це далеченько від моря та пляжів. Там розташовані житлові райони, промислові підприємства. Знаходяться  там такі мікрорайони міста: Військове містечко, АЗМОЛ, Південний Гідромаш, РТС, Скловолокно, АКЗ, Сільгосптехніка, 8 Березня.

Там  знаходяться переважно багатоповерхівки, приватного сектору там немає. Відпочиваючі там зупиняються мало, адже далеко до моря. Якщо і зупиняються, то в районах АКЗ і АЗМОЛ.

Проте там є оглядовий майданчик, з якого можна побачити все місто (район АЗМОЛ). В районі АКЗ також є вихід до моря, проте місця для купання та відпочинку на пляжі менш облаштовані.

Нижня частина міста – це місце, найбільш розвиненого курортного відпочинку. Тут можна знайти все: від теплого моря, затишних пляжів і розваг до різних закладів, памяток та музеїв. В нижній частині міста розміщені такі мікрорайони: Центр, Лиски (на захід від центру), Слобідка (на схід від центру), Колонія, Макорти і Піски. Саме в цих районах найбільше відпочиваючих.

Тут розміщений приватний сектор і місто нагадує звичайне велике село з одноповерховими будинками. Також можна знайти котеджі, готелі, тобто можна знайти житло на будь-який смак та гаманець.

В місті є набережна з великою кількістю розваг та атракціонів, магазини, кафе, ресторани, парки, музеї, пам’ятники, кінотеатри, виставки, розважальні центри, нічні клуби. Найбюджетнішими варіантами вважаються райони Лиски, Слобідка, Колонія, Макорти, але це не значить, що тут можна погано відпочити.

Стелла в районі "Лиски"

Бердянська коса – це місце відпочинку еліти. Що таке Бердянська коса – це відрізок суші, який простягнувся далеко в море аж на 23 км. Бере початок з районів Слобідка і Піски.

На Бердянській косі розміщені переважно готелі, пансіонати, дитячі табори, санаторії, бази відпочинку. Коса – це чудове місце для сімейного відпочинку.

Бердянська коса також поділяється на три частини: Ближня коса, Середня коса і Дальня коса. Дістатись на косу дуже легко і просто, туди протягом дня часто їздять автобуси. До речі, автобуси по місту і на косу, їздять строго по графіку. Графік можна подивитись в автобусі або запитати у водія.

На Ближній косі розміщений аквапарк, дельфінарій і зоопарк. Тому сюди вирушають переважно за дитячими розвагами, тобто відпочинок переважно сімейний.  

Середня коса – це найпопулярніше місце серед відпочиваючих. Тут багато кафе, ресторанів, є ринок, магазини, пошта, чудові пляжі, тепле море і безліч розваг на усі смаки. Тут переважно відпочиває молодь, адже тут весело, людяно, шумно і гамірно.

Дальня коса – це місце для тих, хто хоче побути на самоті з природою, усамітнитись і насолодитись неймовірною красою первозданної природи навколо. Там збереглося рибальське поселення. Також там розташований ландшафтний заказник «Оголовок Бердянської коси», до якого прилягає акваторія Бердянської затоки.

Пляж на Бердянській (середній) косі

Оздоровлення в Бердянську 

Відпочинок в Бердянську – це не тільки тепле Азовське море, піщані пляжі, це ще й оздоровлення. Тут розміщені лимани, солоні озера, мінеральні джерела та лікувальні грязі. Ті, хто бажає, може отримати оздоровлення в санаторіях, яких тут багато і які спеціалізуються на грязелікуванні. А ті, хто не бажає, або  не має можливості, може все це отримати безкоштовно. Адже до лиманів та солоних озер можна дістатись самостійно, сівши в автобус. А якщо ви своїм транспортом, то ще набагато простіше. Як дістатись, вам підкаже будь-який мешканець міста або відпочиваючі, які вже не вперше приїздять на відпочинок у це місто. Лимани й солоні озера розміщені біля гирла річки Берда на початку Бердянської коси.

Грязі лікують захворювання опорно-рухового апарату, нервової системи, органів дихання нетуберкульозного походження, гінекологічні захворювання.

Лікувальні грязі лиману

Житло під час літнього відпочинку 

Ціни на житло залежать від умов проживання. Найдешевше житло у приватному секторі. Але можна за помірну ціну знайти житло з комфортними умовами проживання. Є кімнати із зручностями (туалет і душ окремо, з гарячою водою), кондиціонером, а є – без зручностей (туалет і душ загальний, вода нагрівається від сонця), кондиціонер може замінити вентилятор або й без нього. А також в залежності від віддаленості від моря: ближче до моря – дорожче, далі – дешевше.

Якщо у вас є час, то можна самому пройти оглянути житло, в приватному секторі воно здається у кожному будинку. На паркані висять таблички «Здається житло» або «Здаються кімнати». Таким чином ви його можете знайти без посередників, тобто значно дешевше. Крім того ви його побачите, можна пройти до пляжу і оглянути його, а також визначити скільки часу йти до моря. Іноді буває, що говорять 5 хвилин, які насправді становлять усі  20.

Багато пансіонатів, баз відпочинку, готелів розміщені на самому березі моря, де поруч знаходиться пляж. Це найбільш дороге житло і престижне. Але кожному своє: хтось приїздить і намагається зняти дороге житло з усіма зручностями на березі моря, а комусь хочеться просто гарно і цікаво відпочити.

Приватний сектор

Пляжі Бердянська 

Бердянськ відомий своїми піщаними пляжами.  Це характерно для усіх районів міста, в тому числі й Бердянської коси. Всі пляжі міста безкоштовні і причому територія прибирається за розпорядженням місцевої влади. Пляжна зона міста є досить довгою. Найбільш відомі пляжі: «Центральний», пляж «Початок Бердянської коси», пляж «Майамі», «Лиски» (їх ми нарахували 3), санаторію «Бердянськ» та інші. Деякі пляжі мають нешироку смугу, а деякі досить широку, деякі короткі за протяжністю, а деякі досить довгі.  Проте незважаючи на це, місця вистачає всім. Не обов’язково приходити рано-вранці, щоб зайняти «місце під сонцем». Можна прийти у будь-який час і місце завжди можна знайти, навіть у високий сезон. При бажанні можна придбати шезлонг та парасольку, за окрему плату. А можна прийти зі своїм покривалом і це буде безкоштовно. На пляжах пропонується багато розваг для дітей та дорослих: батути, надувні гірки, гойдалки, «банани», катамарани, майданчик для гри в волейбол, футбол та багато іншого. На пляжах є кабінки для переодягання, туалети, контейнери для сміття. Поруч розміщені бари, кафе, продуктові та сувенірні палатки. А ще протягом дня: з самого ранку і до пізнього вечора місцеві жителі пропонують: пиріжки смажені та печені з різними начинками, трубочки зі згущенкою, самсу, пахлаву медову, чурчхелу, кукурудзу варену, креветки, рибу сушену, холодне пиво, навіть домашню ряжанку привозять вранці.

Пляж в районі "Лиски"

На пляжах грає музика. А ще як на пляжах, так і в самому Бердянську, дуже багато бездомних собак. Багато їх є з чіпами, а багато й без них. Їх можна побачити усюди: на пляжах, на вулицях, на ринку, біля магазинів, на набережній. Вони бігають як зграями так і наодинці, проте вони милі і не агресивні, але все ж таки треба бути обережними.

У нас на пляжі також зявився друг, ми його назвали Дружок. Він кожного дня прибігав до нас на пляж, а ми йому приносили гостинчик. Спочатку він соромився підходити близько, а потім зрозумів, що ми йому зла не бажаємо і почав підходити ближче. 

Наш друг Дружок

Море в Бердянську 

Бердянськ знаходиться на березі Азовського моря. Море у місті тепле, чисте, медуз за всі 11 днів відпочинку ми жодного разу не бачили. Спуск пологий, дно піщане, іноді трапляються великі каменюки на дні, але їх не багато, тому можна заходити спокійно. Вранці вода прохолодніша, проте чиста і прозора, її ще ніхто не скаламутив. Людей вранці теж менше. До 11-12 годин, вода вже нагрівається, стає значно теплішою, людей теж уже більше і на пляжі, і в самому морі. Тому вода стає вже більш мутнішою, адже на дні пісок. Ввечері море добре прогрівається, вода тепла, проте і більш мутніша, адже за день там побувала велика кількість відпочиваючих. Водорості трапляються дуже рідко, іноді можна побачити у морі мальків риби. Азовське море мілке, тому у порівнянні з Чорним, вода прогрівається швидше і море тепліше. А ще Азовське море має лікувальні властивості. Це чудове місце для відпочинку з дітьми та спокійного сімейного відпочинку.

Іноді  море може бути тихим і спокійним, а іноді може піднятись вітер і зявляться хвилі. Одного дня нам довелось спостерігати таку картину. Вранці було хмарно, піднявся вітер, але на пляж ми все одно вийшли. Вітер тут уже попрацював: позносив палатки, позривав дахи, поперевертав багато предметів на пляжі та інше. На морі піднялися хвилі, море було холодним, брудним. Купатись та плавати ніхто не ризикував, та й на пляжі було вітряно. Ми трохи посиділи, походили по берегу, подихали свіжим цілющим морським повітрям.  Тому першу половину дня ми присвятили прогулянці по місту та вибору подарунків,  а вже у другій половині дня вийшло сонечко, море заспокоїлось і можна було відпочивати на пляжі та купатись у морі.

Азовське море в Бердянську

Що можна подивитись і де розважитись 

Набережна міста. Набережна є візитною карткою будь-якого міста, Бердянськ  не став винятком. Це місце, де можна здійснити прогулянку, тут розміщено багато цікавих об’єктів та пам’яток, є різноманітні розваги, сувенірні палатки та заклади харчування, де можна смачно поїсти або перекусити. Особливо тут цікаво ввечері, коли на вулиці вже темніє, а місто загоряється безліччю яскравих вогнів. Саме тут на березі розміщена альтанка-ротонда, яку можна побачити на всіх путівниках, сувенірах, магнітиках – це символ міста.  Прогулюючись, можна натрапити на різні цікаві пам’ятники. А ще тут прямо по набережній проходить залізна дорога, так, ви там побачите справжні рейки.

Набережна, альтанка та залізнична дорога

Приморська площа  – це одне з найцікавіших і колоритніших місць курорту. Це дуже гарне місце, де збираються і місцеві жителі, і відпочиваючі, і всі, хто ненароком завітав до міста. Площа викладена бруківкою, стоять ажурні лавочки, відреставровані фасади будинків на площі, багато зелені, квіткових клумб, фонтан, магазини, бутики, кафе, бари та ресторани, багато цікавих і сучасних пам’ятників, безліч розваг. Вночі вся ця краса освічується розкішними ліхтарями та перетворюється на яскравий рай, де весело, цікаво, починають працювати дискотеки, нічні розважальні клуби. Тут знаходиться парк атракціонів з оглядовим колесом висотою 50 м – найвище оглядове колесо України.  

Пам’ятник бичку-годувальнику

Бердянський морський порт

Сьогодні морський порт є єдиним  морським транспортним вузлом в Запорізькій області. Порт був побудований ще два століття тому. Це досить цікавий об’єкт, проте подивитись можна тільки зовні, всередину заходити не можна.

Поруч знаходиться стіна, на яку варто також подивитись, адже там є зображення копій картин художників-авангардистів. Там можна побачити картини М. Примаченко, В Кандинського, К. Малевича та інших художників.

Морський порт

Зоопарк «Сафарі»

 Це приватний зоопарк, який був відкритий  у 2009 році. Там нараховується близько 80 видів різних тварин, в тому числі й тих, що занесені до Міжнародної Червоної книги.

Територія зоопарку зелена, затишна, доглянута. Для тварин можна придбати корм і пригостити ним мешканців зоопарку.

 Розміщений при вїзді на Ближню косу.

Аквапарк «Акваленд»

Аквапарк у Бердянську був побудований найпершим в країні і є одним із найбільших парків водних атракціонів. Він може одночасно прийняти 3 000 осіб. Там є велика кількість різноманітних атракціонів, близько 30 водних гірок, 3 басейни з морською водою, в одному з них є джакузі. Займає площу 3 000 м2. Є окрема дитяча зона. На території багато шезлонгів та парасольок.

Дельфінарій «Немо»

Басейн дельфінарію 16 м у діаметрі і глибина 5 м. Там виступають чудові дельфіни, морський лев та морський котик. Після виступу можна сфотографуватись з цими чудовими тваринами, а також поплавати з ними. Звісно, за додаткову плату.

Морська прогулянка

В Бердянську, у центрі Набережної, біля самої альтанки, пропонуються морські прогулянки уздовж акваторії Бердянської затоки, на різноманітних суднах. Це і  колоритні піратські шхуни для відпочинку з дітьми та спокійного сімейного відпочинку, на великих двоповерхових шхунах можна здійснити вечірню прогулянку, з веселою та гучною дискотекою на палубі, для любителів екстриму пропонуються швидкісні катери. 

Морська прогулянка на піратській шхуні

Бердянський державний педагогічний університет

Це одна з найкрасивіших будівель міста – памятка архітектури державного значення. Побудована ця споруда у 1872 році. До революції це була чоловіча гімназія, з 1919 року – педагогічний технікум, а з 1932 року перетворився на університет. Зараз там працює музей та виставка, присвячені БДПУ та його історії.

Бердянський державний педагогічний університет

Будинок Єзлубільського (Бердянська музична школа). 

Будівля побудована у 1900-х роках купцем А.Єзлубільським. Створена у стилі ренесансу. З тих пір тут була і бердянська рада робітничо-солдатських і селянських депутатів,  і санаторій військових льотчиків, і військовий госпіталь. А з 1955 року тут розмістилася Бердянська музична школа.

Бердянський краєзнавчий музей

Музей відкрився у 1929 році, у будівлі колишньої міської управи. Зараз до його складу входить сам краєзнавчий музей та ще три його філії: меморіальний будинок-музей П. Шмідта, музей історії Бердянська і музей «Подвиг» (присвячений участі України у Другій світовій війні 1939 – 1945 рр). В музеях зібрано 80 тисяч різних експонатів.

Кам'яні баби біля Бердянського краєзнавчого музею

Бердянський художній музей ім. В.І. Бродського

Музей зявився завдяки живописцю Ісааку Бродському, який у 1930 році подарував місту 230 полотен та скульптур. Частина картин були втрачені  в роки Другої світової війни, але з часом експозиція поповнилась. Сьогодні вона нараховує понад 4 500 одиниць.  Там є роботи В. Айвазовського, О. Бенуа, А. Рилова та багатьох інших.

Собор Різдва Христового – це невеликий храм, який вперше зявився на цьому місці в 1895 році. Вже в 1912 – 1913 рр. була побудована нова будівля, якій вдалося вціліти навіть в радянські часи. Збереглася, на жаль, в дуже жахливому стані – фактично збереглися тільки стіни. З 1986 по 2012 рік відбулася реставрація храму і в 2012  році був  заново освячений.

Свято-Нікольський храм – найбільший храм регіону, його висота 43 метри. Його ще називають храмом Святителя Миколая Мирлікійського Чудотворця. Це новий храм, будівництво його тривало з 2005 по 2013 рік.

Римо-католицький костел Пресвятої Діви Марії зведений на кошти католиків Бердянська у 2009 році. Зараз тут проводяться служби, проходять концерти органної музики, де можна відпочити душею і тілом  і насолодитись прекрасним.

Римо-католицький костел Пресвятої Діви Марії 

Кірха Зриста Святителя – це лютеранський храм, який був побудований у 1901 – 1903 рр., але вже в 30-ті роки був зачинений. У 2007 році був повернутий лютеранській громаді. Відбулася реконструкція і сьогодні вже може прийняти у своїх стінах вірян.

Караїмська кенаса. Споруджена у 1899 році, на кошти, які пожертвували на її будівництво. Це досить неординарна споруда, побудована у мавританському стилі. У 20-ті роки вона була закрита, у 30-ті роки була передана спортивному товариству «Спартак». На сьогоднішній день здійснюються спроби  повернути будівлі її культове призначення.

Нижній маяк. Споруджений у 1838 році на південному краю Бердянської коси. У 1889 році тут встановлено портовий гудок. Висота маяка 23 метри, він працює й до сьогоднішнього дня. Його зовнішній вигляд за весь час майже не змінився.

Верхній маяк освітлює дорогу суднам з 1877 року. Служить орієнтиром і вказує дорогу в Бердянський порт, який розташований в Бердянській затоці. Його зовнішній вигляд також з тих пір не змінився. У 2006 році на ньому встановили найновіше обладнання, яке споживає менше електроенергії і краще по якості. Тепер він може сам вмикатись і сам вимикатись. Також на ньому встановили радіомаяк, який використовується при необхідності. Знаходиться в нагірній частині міста, в районі АЗМОЛ.

На задньому плані, вгорі, видно Верхній маяк

Сонячний годинник – один з найбільших у Європі. Його діаметр 6 м, а довжина стрілки 3 м 30 см, висота – 2 м 60 см. Годинник вказує справжній місцевий сонячний час – час, що відповідає географічному меридіану місцевості.

Сонячний годинник

Сваї купальні – це досить дивні споруди в лимані. На початку ХХ ст. Бердянськ  почав розвиватися як  курорт, і у 1901 році на Червоному озері (лимані) побудували міську грязелікарню. Серед її пацієнтів були жителі Варшави, Києва, Харкова і навіть Сибіру. Лікарня вже давно не працює, але про її існування нагадують сваї, які стоять на цьому місці.

Острів Малий Дзендзик

Якщо ви опинились на Дальній косі, то обов’язково треба дійти до її краю і помилуватися Дзендзиком. Його зразу можна бачити по великій кількості птахів: чайок та куликів. Якщо оглянули навколо і бачите велике скупчення птахів – то і є острів Дзендзик.

Солодкий лиман знаходиться на околиці міста Бердянськ, там де р. Берда впадає в Азовське море. З 1972 року урочище входить до природних памяток. Його площа складає 25 га. Назву лиман отримав завдяки властивостям своєї води, яка в деяких місцях здається настілки прісною, що можна навіть відчути її солодкуватий присмак. Крім озерець тут є ще цікава рослинність, мешкає багато тварин, знаходяться лікувальні грязі. Багато видів флори та фауни є червонокнижними і охороняються законом.

А ще в Бердянську безліч найрізноманітніших памятників: від історичних до незвичних сучасних. І що цікаво, їх майже не потрібно шукати, вони самі тебе знайдуть. Прогулюєшся собі містом і тут несподівано зявляється памятник або скульптурна композиція.

Пам’ятники Бердянська.

  • Пам’ятник бичку-годувальнику (проспект Азовський, пл. Приморська)
  • Пам’ятник сантехніку (пл. Приморська)
  • Пам’ятник «Крісло бажань» (пл. Приморська)
  • Пам’ятник «Підкова на щастя» (пл. Приморська)
  • Памятник «Крісло, скелет риби і дірява кружка» (вул. Набережна)
  • Пам’ятник хлопчику-рибаку (вул. Набережна)
  • Фонтан з макетом Бердянської коси (вул. Набережна)
  • Пам’ятник торпедному катеру «Зоркий» (вул. Набережна)
  • Пам’ятники рибакам (вул. Горького вздовж Набережної)
  • Пам’ятник 150-річчю заснування Бердянського порту (вул. Горького 13/5)
  • Пам’ятник євреям (вул. Горького)
  • Памятник 2000-річчю Різдва Христового  (пр. Азовський)
  • Пам’ятник граблям (пр. Азовський)
  • Пам’ятник туристам(пр. Азовський)
  • Пам’ятник «Щасливе дитинство» (пр. Азовський)
  • Пам’ятник графу Воронцову (пр. Азовський, в районі кінотеатру «Космос»)
  • Пушка з військового корабля «Боєць» (пр. Азовський, біля кафе «Едем»)
  • Пам’ятник Пушкіну (сквер Пушкіна, пр. Азовський, 33)
  • Памятник Крітському (пр. Азовський)
  • Бюст В.А. Хавкіну (біля головного входу БДПУ)
  • Бюст Шмідту (біля головного входу БДПУ)
  • Памятна композиція  жертвам голодомору (на території БДПУ)
  • Памятник педагогам та студентам педуніверситету, які загинули в роки Другої світової війни (на території БДПУ)
  • Деревяна скульптура бабусі (на території БДПУ)
  • Пам’ятник дачникам, що збирають картоплю (пр. Праці, район центрального ринку)
  • Пам’ятник «Квітка відродження»(вул. Свободи, біля Центрального ринку)
  • Пам’ятник лейтенанту Шмідту (парк Шмідта)
  • Пам’ятник «Діти лейтенанта Шмідта» (парк Шмідта)
  • Памятник матросам Великої Вітчизняної війни (парк Шмідта)
  • Монумент «Герб Бердянська» (площа перед виконкомом)
  • Пам’ятник чайці-господині (поруч з будинком культури санаторію «Лазурний»)
  • Пам’ятник комару (біля входу в санаторій «Лазурний»)
  • Памятник черевикам-скороходам (вул. Кімерійська, 3)
  • Пам’ятник Айболитю (вул. Консульська, біля  кардіологічного відділення міської лікарні)
  • Пам’ятник літаку Міг-17 (пр. Східний)
  • Алея млинових жорен (пр. Східний, у сквері поблизу Хлібозавода)
  • Памятник стопудовій гирі (Мелітопольське шосе, поруч з палацом Спорту)
  • Пам’ятник Зілу-164 (перехрестя Мелітопольського шосе та Західного проспекту)
  • Пам’ятник про Чорнобильську трагедію (перехрестя початку Мелітопольського шосе та вулиці Нагорна)
  • Пам’ятник «Гармонія кохання: (вул. Котляревського, біля курортної поліклініки «Перлина»)
  • Пам’ятник Нептуну (Ближня коса, база відпочинку «Лоцман»)
  • Памятник «Перлина Приазовя» (на вїзді на Бердянську косу)
  • Памятник юнаку з рушником та рибою (санаторій «Бердянськ»)
  • Пам’ятник першій Бердянській раді (пл. Єдності)
  • Гребний гвинт пароплаву «Діана» (біля краєзнавчого музею)
  • Половецькі камяні баби (біля краєзнавчого музею)
  • Памятники якорям (вул. Морська, пр. Східний, 234, біля краєзнавчого музею)
  • Пам’ятник І. Бродському  (вул.. Центральна, біля музею Бродському)
  • Цікавий стовп-вказівник, який вказує напрямок від Бердянська до… (навпроти РАГСу)
  • Памятник Осипенко Поліні (біля залізничного вокзалу)
  • Меморіальний комплекс «Вічний вогонь»
  • Пам’ятник загиблим воїнам в Афганістані
  • Стела «Жертвам фашизму 1941 – 1943 рр.» (в районі третьої дамби)
  • Пам’ятник білій акулі, яка була піймана в Бердянській затоці (район Колонія)
  • Пам’ятник собакам (мікрорайон Собача балка)
  • Пам’ятник «Ріг достатку» (район Колонія)
  • Пам’ятник «Лізка-самогонщиця» (район Лиски)

   Звичайно, це не весь перелік, їх є набагато більше. А ще з кожним роком зявляються нові, цікаві і незвичні. 

Пам’ятник хлопчику-рибаку на Набережній

-          А ви відпочивали в Бердянську?

-          В якому районі міста?

-          Що ще, крім моря та пляжів вам вдалось побачити?

-          Як вдалось розважитись?

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

Наступний пост "Бердянська коса та лікувальні грязі"

 

        

Немає коментарів:

Дописати коментар

Оздоровчий комплекс «VODA club» в Буковелі

    Оздоровчий комплекс « VODA club » (Вода клаб) розмістився в Карпатах, в одному з найкрасивіших місць – туристичному комплексі «Буковел...