субота, 7 серпня 2021 р.

Солоне озеро в с. Щасливцеве (Арабатська стрілка)

 

Солоне озеро знаходиться недалеко від гарячого джерела, що знаходиться за селом Щасливцеве. З недавніх пір – це місце стало одним з найпопулярніших на Арабатській стрілці. Чому? Ви дізнаєтесь, коли прочитаєте мою статтю.

Як дістатися:

  • власним транспортом можна доїхати до самого озера;
  • автобусом до села Щасливцеве, а далі вже пішки до самого озера. До самого озера автобуси не їздять;
  • транспортом по замовленню. Місцеві жителі пропонують поїздки на гарячі джерела, озера, автовокзал  та залізничний вокзал Генічеська та Новоолексіївки. Можна  біля будинків на паркані побачити оголошення та номер телефону, за яким можна зателефонувати і замовити поїздку або в селищі на дошці оголошень.  Вас привезуть до самого озера, почекають якийсь час і відвезуть на місце;
  • з груповою екскурсією. Зараз пропонується на Арабатській стрілці дуже багато екскурсій по самій косі та її околицях, в тому числі і екскурсії на Солоне озеро. Привезуть до самого озера десь на 1 – 1,5 години, оскільки екскурсія включає ще й відвідування інших об’єктів;
  • можна замовити таксі, яке довезе вас до самого озера;
  • велосипедом, якщо ви полюбляєте цей вид спорту;
  • пішки, якщо ви проживаєте в самому Щасливцевому. Але це залежно від того, де саме ви розмістились, тому що це може бути й далеко.

Дістатись до нього можна так само як і до джерела, єдине, що від головної дороги треба буде подолати відстань десь в 1 км, але на протилежному боці.   Якщо їхати з боку Генічеська, то не доїжджаючи до джерела, праворуч буде поворот і цією дорогою треба їхати до озера. Джерело – ліворуч, Солоне озеро, не доїжджаючи – праворуч. Якщо їхати з боку Стрілкового, то все буде навпаки. Праворуч буде джерело, проїхавши трохи далі, ліворуч буде поворот до Солоного озера.  Місце пустельне, тому уже з головної дороги можна побачити там будівлі і транспорт. Весь транспорт, який буде рухатись в цьому напрямку, їде до озера.

   Солоне озеро – це моє найбільше здивування  Арабатської стрілки, а якщо бути точнішим, то його перевтілення. 8 років тому, коли ми відвідували гаряче джерело в Щасливцевому, мій чоловік  вирішив нам показати Солоне озеро, яке знаходиться поруч. Коли ми біля нього зупинилися, то побачили дійсно озеро, яке заросло очеретом. Поруч, крім нашої, стояла ще одна автівка, а в озері плавало дві людини. Чоловік сказав, що це і є Солоне озеро. Купатись ніхто не наважився, якимось підозрілим воно виявилось, навіть місця, де було б зручно підійти до води, ми не знайшли. Тому постояли, подивилися на плавців і поїхали далі. Ось таким було наше перше знайомство з Солоним озером.

За 8 років все змінилось. Тут зробили курортну зону. Якби я сама особисто тут не побувала раніше, я б, мабуть, не повірила, що могли відбутися такі разючі зміни.

Підїжджаючи дорогою до озера, ми зразу ще здалеку побачили багато автівок  та ще якісь чи то намети, чи то будівлі у білому кольорі.  Підїхавши ближче, ми були здивовані: невже це те саме озеро, яке колись заросло очеретом і було майже безлюдним? Так, це воно.  Мені самій важко в це повірити,  але факт є фактом.

Солоне озеро

 Біля озера є безкоштовна паркова і вхід на територію також безкоштовний. Паркану немає, тому зайти або заїхати автівкою  і розміститись можна у будь-якій частині озера.

   Глянувши на озеро, це повна протилежність того, що було, з нього зробили просто цукерочку, правда солону. Озеро розчистили, звільнили від очерету, привезли піску, зробили пляж та інші зручності та розваги.

Узбережжя Солоного озера

Солоне озеро – це природна водойма,  але форму, розміри, глибину зробили вже штучно. Озеро можна сказати, складається з двох озер, які мають прямокутну форму і ширину близько 200 метрів.  Посередині  між ними проходить неширока гребля. Вода тримається за рахунок того, що знаходиться по рівню Сиваша.

У ближчому озері глибина менша, десь по пояс, а в дальньому – більша, може доходити до шиї. В  озерах дно рівненьке, гладеньке, ходити дуже м’яко і немає перепадів глибини.  Вода в озері холодна, не знаю чи нагрівається під вечір, але вдень прохолодна, навіть у сонячний день. Але купатись, звісно, можна.

Озеро не глибоке, дно пологе, піщане

Вода в озері не просто солона, а вона знаходиться на межі того, що в ній можуть утворюватися кристали солі. Вода тебе дійсно тримає на поверхні. Зразу в уяві виникає картинка в підручнику географії за 6 клас, де жінка у Мертвому морі в Ізраїлі лежить у воді і в одній руці тримає парасольку, а в іншій книгу.  Тобто лежачі на воді можна легко читати книгу. Цей малюнок завжди викликає здивування: як таке може бути? Так, дійсно, вода Мертвого моря тримає людину на поверхні. Але де Ізраїль, а де ми. Поруч, на Арабатській стрілці є своє Солоне озеро, яке з легкістю може витримати людину з будь-якою вагою. Говорять, що  вода цього озера, навіть солоніша за води Мертвого моря. Наскільки це правда, я не знаю. Проте склад води у них різний. З Мертвого моря, коли виходиш, здається, що тіло покрите якоюсь маслянистою речовиною, що нагадує олію і змивати  воду треба обов’язково прісною водою з милом чи гелем. Після нашого Солоного озера, такого покриву немає, але при висиханні, шкіра швидко покривається білим шаром, змити можна звичайною прісною водою без мила.

Вода дійсно солона, легко тримає на поверхні

Вважається, що Солоне озеро має лікувальні властивості, але насправді досконало ще не вивчено. Ніде, ні біля озера, ні в інших місцях, я не бачила жодної інформації про лікувальні властивості цієї води. Тому треба бути обережним, тому що крім лікувальних властивостей може бути ще й те, що зашкодить вашому здоровю. А краще проконсультуватися з лікарем.

Вода в озері холодна, навіть у спеку

Купаючись в озері, виникають якісь дивні відчуття. Мабуть тому, що ти думаєш про те, що вода солона. Але полежати на воді, яка тебе тримає, прикольно.  Вийшовши з води, вода швидко висихає і шкіра покривається шаром солі. Можна терти і збирати сіль. Ми автівкою поки доїхали до Щасливцевого, то не тільки ми, а весь салон автомобіля був покритий шаром солі. Відчуття досить неприємні, хочеться швидше усе це змити з себе. А рушники після гарячих джерел та Солоного озера додому привезли як накрохмалені, їх просто можна було складати як картон.

Якщо на тілі є рани, то це дуже відчувається, пече. Але говорять, що ця вода швидко загоює рани.

Ось такого кольору вода в озері

   Якщо пройти трохи далі за Солоне озеро, там можна знайти лікувалні грязі Сиваша. Хто не бажає займатись цією «брудною» справою, можна просто купити уже готову. Продається повсюдно і за доступною ціною. 

Відпочиваючих на озері багато

Навколо озера більш-менш налагоджена інфраструктура. Там  можна придбати шезлонги, можна поставити під сонцем, а можна обрати під навісом. Є кабінки для переодягання.

Можна придбати шезлонги (платно), є роздягалки

   Працює душ «Шарко» (той самий каскадний душ, що і на гарячих джерелах). Так як і на гарячих джерелах ціна 40 грн за 3 хв.

Як говорить реклама – він покращує кровообіг, знімає нервову напругу, підвищує імунітет, тонізує м’язи і служить як антицелюлітний масаж. Відчуття дуже приємні.

Працює душ "Шарко"(платно)

Можна поплавати на «лебедях» та «драконах». Послуга буде платною.

Можна поплавати на казкових човнах (платно)

Пропонуються послуги масажиста.

Є послуги масажиста

Є душ і туалет, які коштують 5 грн.

На території є душ і туалет

А також тут розміщено багато ларьків з різноманітною продукцією.

Працює багато ларьків

Можна придбати лікувальні грязі Сиваша, солі та воду з Рожевого озера, косметичні глини. Все це запаковано і має помірні ціни.

Також можна придбати різні овочі, варену кукурудзу, мед, сушену та вялену рибу.

Якщо зголодніли, то можна побалувати  себе шаурмою, піцою, солодощами, морозивом. А ще в одному ларьку побачили рекламу про те, що пропонуються авторські страви  на вогні від шефа.  Прямо якийсь «Майстер-шеф».  Ми не замовляли, так як ми були не довго. 

Багато сувенірних ларьків, де можна придбати різноманітні дрібнички для себе і в подарунок.

Ось такі кумедні мякі іграшки.

Свою продукцію пропонує “Гетьманський монетний двір»: ножі, брелоки, монети та інше.

Цікаве місце, варто сюди приїхати. Інфраструктура розвивається, далі буде краще.

Відвідували Солоне озеро в середині липня 2020 року.

 

-          А ви відвідували Солоне озеро в Щасливцевому?

-          Які ваші відчуття?

-          Чи сподобалось вам?

-          Чи допомогло воно вам в лікувальних цілях?

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР 

Наступний пост «Рожеве озеро в с. Приозерне (Арабатська стрілка)»

 


 

 



 

 


 


 

 

 






Немає коментарів:

Дописати коментар

Оздоровчий комплекс «VODA club» в Буковелі

    Оздоровчий комплекс « VODA club » (Вода клаб) розмістився в Карпатах, в одному з найкрасивіших місць – туристичному комплексі «Буковел...