понеділок, 2 серпня 2021 р.

Гаряче джерело в с.Стрілкове, лікувальні грязі та блакитна глина Сиваша (Арабатська стрілка)

Село Стрілкове - останнє село, яке завершує Арабатську стрілку, тобто найвіддаленіше від Генічеська і знаходиться найближче до українського блокпосту з територією Криму. Але, незважаючи  на те, що село знаходиться далеченько, сюди варто їхати. Саме тут розміщені природні цілющі водні обєкти, які відвідують люди з усієї країни.


Сьогодні ми відвідаємо гаряче джерело «Чокрак», відчуємо на собі лікувальні грязі та блакитну глину Сиваша в с. Стрілкове. Якщо бути точнішим, то всі ці об'єкти знаходяться за с. Стрілкове, але все знаходиться поруч - в пішій доступності одне від одного.

Як  дістатися : 

  • власним транспортом можна доїхати до самого джерела;
  • автобусом до села Стрілкове, а далі вже пішки до самого джерела. Але, мабуть, це буде далеко, кілометра два, оскільки саме джерело знаходиться за селом і автобус  до краю села навряд чи ходить. Взагалі за весь час ми дуже рідко зустрічали автобуси на Арабатській стрілці, хоча в літній сезон можна було б і збільшити їх кількість;
  • транспортом по замовленню. Місцеві жителі пропонують поїздки на гарячі джерела, озера, автовокзал  та залізничний вокзал Генічеська та Новоолексіївки. Можна  біля будинків на паркані побачити оголошення та номер телефону, за яким можна зателефонувати і замовити поїздку або можна знайти в селищі на дошці оголошень.  Вас привезуть до самого джерела, почекають якийсь час і відвезуть на місце;
  • з груповою екскурсією. Зараз пропонується на Арабатській стрілці дуже багато екскурсій по самій косі та її околицях, в тому числі і екскурсії на гарячі джерела. Привезуть до самого джерела десь на 1 – 1,5 години, оскільки екскурсія включає ще й відвідування інших об’єктів;
  • можна замовити таксі, яке довезе вас до самого джерела;
  • пішки або велосипедом, якщо ви спортивно підготовлені.

   Ми їхали власною автівкою,  до самого джерела громадський транспорт не ходе. Ми відпочивали в селищі Щасливцеве, тому саме звідти ми ї їхали. Дорога спочатку була не дуже приємна, викладена плитами. Колись  біля Генічеська був військовий аеродром, який розібрали і побудували дорогу на Арабатській косі. І тому, коли їдете власною автівкою, складається враження, що зараз підніметься шасі і ви підете на зліт.  Але проїхавши такою дорогою від Щасливцевого до Стрілкового, далі вас очікує сюрприз. Дорога при вїзді в селище Стрілкове новенька, асфальтована, в цьому році тільки зробили. Дорогою бачили техніку, тому дорожні роботи ще продовжуються. Але їхати новенькою дорогою – одне задоволення. Проходить вона головною вулицею аж до місцевого ринку, далі  поворот праворуч, трохи звертає ліворуч, а потім  знову по прямій до кінця вулиці (щоб було зрозуміліше, їхати туди, куди веде нова дорога). В кінці вулиці нова асфальтована дорога закінчується, а  починається піщана, як пральна дошка дорога і саме нею ми продовжуємо наш шлях. Іншої дороги просто немає.  Але на щастя, їхати нею недовго. Праворуч ви побачите деревяну табличку з вказівником, де російською мовою написано «Источник». Саме туди ви і рухаєтесь. Оскільки місцевість рівнинна і трав’яниста, ніяких дерев немає, ви легко побачите це місце. Там буде стояти багато транспорту. Саме туди ви їдете і зупиняєтесь.


Парковка біля джерела (безкоштовна)

Парковка там безкоштовна. На невеликому майданчику ви можете побачити палатки, де продають лікувальні грязі Сиваша, сіль з Рожевого озера, рожеву ропу, та інше. Хтось приїхав торгувати кавунами та динями, хтось сушеною та вяленою рибою, ще якісь торгові палатки.

Невеликий ринок біля джерела

 Можна також придбати домашню випічку та варену кукурудзу. Все коштує  по 30 грн.

   Далі стоять металеві ворота, але вхід на територію безкоштовний. Єдине -  на паркані висить кошик, на якому є напис з проханням пожертвувати 5 грн для догляду за територією. Дійсно, територію хтось прибирає.


Вхідні ворота на територію


Пройшовши у хвіртку, ліворуч можна побачити ларьок, де пропонується продукція бджільництва. А також висять великі стенди, з інформацією про універсальний апітерапевтичний комплекс, восково-прополісний інгаляторій та електрофорез і бджолотерапію.  Пропонується  безкоштовна консультація лікаря.


Продукція бджільництва

Інформаційні стенди 

    

   Також є невеличка забігайлівка, де можна замовити чаю, кави або інші напої. Також є ларьок, де можна придбати плавальне начиння: круги, м’ячі та інше.

   

   А ще там живуть цуцики: мама і двоє малюків. Вони зустрічають кожного, хто заходить на територію. Малюки, ну просто чудові, як діти, бігають, стрибають, пестяться. А головне - нікого не бояться, ну дуже кумедні. 


Маленькі господарі на території

    А далі  зразу ж перед вами відкривається панорама гарячого джерела. Це одне з трьох гарячих джерел Арабатської стрілки, найвіддаленіше від Генічеська.  Його ще називають "Чокрак", це кримсько-татарська назва, яку джерело мало до 1945 року. Це така водойма,  в яку постійно ллється гаряча термальна вода. Незалежно від пори року, температура води не змінюється, вона коливається від +40 до +700С. Її щільність та мінеральний склад перевищує у 6 разів склад вод Азовського моря. Вода містить в собі багато хімічних елементів, таких як йод, бром, бор, радон, хлорид  натрію тощо. Піднімається вона із свердловин, глибиною понад 1,5 кілометри.


Вода має лікувальні властивості і лікує такі захворювання:

  • серцево-судинні,
  • опорно-рухового апарату,
  • центральної нервової системи,
  • ендокринної системи,
  • шлунково-кишкового тракту,
  • шкірні,
  • псоріаз,
  • гінекологічні,
  • дихальних шляхів та інші.

Але оскільки вона лікувальна, тому так же як і  будь-які ліки, має протипоказання. Вода гаряча, тому не рекомендується нею лікуватись тим, хто має серйозні проблеми із серцем. Також не можна вагітним, а ще не рекомендують хлопчикам, яким не виповнилося 14 років (не настало статеве дозрівання). До речі, біля гарячого джерела в Щасливцевому, про це великими літерами написано на паркані, на цьому джерелі, в Стрілковому, цієї інформації не має, хоча вода в усіх джерелах однакова.

   Взагалі, перш ніж пірнати в гаряче лікувальне джерело, треба проконсультуватися з лікарем. Адже більшість відпочивальників, як сам собі "режисер", самі собі призначають лікування. Тому можна почути різні версії лікування та протипоказання. Багато, хто думає, що чим довше будеш перебувати у воді, тим швидше оздоровишся. Але це не так. Перебувати у воді можна 15 – 20 хвилин, потім робити перерву. В загальному можна перебувати не більше 1 години.

 Ми  чули від людей, які намагалися побути у воді 1 годину поспіль, а далі не знаю. Але це не правильно, це навпаки може зашкодити здоровю.

Гаряче лікувальне джерело

   Сам басейн за площею не дуже великий, проте всі бажаючі можуть зануритись.  Заходити можна у будь-якому місці. Спуск переважно пологий, але заходити все одно треба обережно, тому що місцями може бути або різкий спуск або підйом.  Максимальна глибина доходить десь  вище грудей, місцями по пояс.

 Вода каламутна, але  брудною її назвати не можна. Якщо у вас є старий купальник або плавки, то краще надягати їх. Але це необов’язково. У порівнянні із гарячим джерелом в Залізному Порту, де обов’язково треба одягати щось старе, інакше ваші речі будуть брудно-червоного кольору і випрати їх майже неможливо, то тут вода нормальна.


   Піднімається вона  вгору з підземної свердловини, потім по трубам.


По цим трубам вода проходить із свердловини

   Поруч, до речі, є ще джерело чистої холодної питної води. Там встановлено кран, до якого можна підійти, відкрити, попити і набрати води. Але підходити треба обережно, по цеглинках, які там поклали.


Джерело питної холодної води


Як на мене, звичайна холодна  смачна питна вода, але без хлору. Багато людей набирають її у пляшки з собою. Чи має вона якісь особливі властивості? Не знаю.


 Далі проходять труби, по яких іде вже гаряча вода. На краю басейна великий кран з вентилем,  і вже звідти вода потрапляє до басейну.


   

   Температура води може коливатись, іноді може бути дуже гарячою, іноді помірною, це вже залежить від природи. Єдине, що в місці, де вода виливається з труби, вода буде гарячіша, а потім потрапляючи в басейн вона трохи охолоджується. Багато, хто обирає місце біля труби, але довго там перебувати  важко, дуже вже вона гаряча. Тоді можна пройти далі. Там буде прохолодніше. Але лікувальних властивостей вона від цього не втрачає.


По цим трубам вода потрапляє вже безпосередньо до басейну

 Вода біжить постійно, ніхто її не регулює. Труби, звичайно, в жахливому стані.


Труби ось в такому жахливому стані

   

   Бажано приїжджати на гаряче джерело вранці або ввечері, коли немає пекучого сонця. Це влітку. А взимку можна в будь-який час. Цікаво було б зануритись в гаряче джерело і в холодну пору року.  Мабуть, відчуття були б зовсім інші.



Територія, як на мене, комфортна. Є лавочки,  де можна залишити свої речі. Можна посидіти, перепочити. 


Територія навколо джерела


   Також тут можна отримати каскадний душ з гарячого джерела.  Можна лежачи на лаві, а можна в кабінці поруч – стоячи.   Ця послуга платна і коштує 40 грн  за 3 хв. Там є людина, яка регулює цей процес.  Донька моя  скористалася цією послугою, їй дуже сподобалось. 

Каскадний душ


Як говорить реклама – він покращує кровообіг, знімає нервову напругу, підвищує імунітет, тонізує м’язи і служить як антицелюлітний масаж. На жаль, немає ніякої інформації про саме гаряче джерело: його склад, скільки часу можна перебувати, показання та протипоказання.



  

 Далі йде Сиваш з його лікувальними грязями та блакитною глиною.


А далі йде Сиваш


Вода з басейну, продовжує свій шлях далі. Саме тут можна змити  з себе лікувальні грязі.


Вода з джерела продовжує свій шлях


   Тут є кабінка, де пропонуються послуги масажиста.  Бажаючі також були. Але масажист якийсь був підозрілий, я не впевнена чи є в нього медична освіта та  посвідчення масажиста.  Як на мене, це просто якийсь любитель  «помасажувати» оголені тіла. 

Масажний "салон"

 

Оздоровившись в гарячому джерелі, ми вирішили пройти дорогою до Сиваша та доповнити  свій лікувальний комплекс ще лікувальними грязями та блакитною глиною.


Доріжка від джерела до Сиваша

   Збоку знаходиться  болото, чути неприємний  запах багнюки. Але незважаючи на це, його облюбували якісь пташки. Я не знаю як вони називаються, але якісь незвичні: середнього розміру, з довгими дзьобами та на довгих худеньких лапах. Проте дуже проворні і швидкі. Можливо хтось знає, що це за птахи?


Але спочатку буде багнюка, не лякайтесь - лікувальні грязі попереду, у Сиваші

Тут можна побачити невеликих пташок, з довгими дзьобами

Чути болотяний неприємний зпах

   
   А далі йде Сиваш з його лікувальними грязями. Частина Сиваша заповнена грязями, а зверху є трохи води. Саме по ній треба пройти, як по болоту, буде трохи затягувати.  Запах неприємний, але йти можна.  


Частина Сиваша, яка покрита білою сіллю

   З іншого боку, праворуч, води немає і поверхня вкрита сіллю.  Виглядає досить привабливо, ніби поверхня припорошена снігом. Коли влітку Сиваш пересихає, то з його поверхні видобувають сіль.



Здається, що поверхня покрита снігом

   Якщо хтось думає, що це звичайна багнюка, то глибоко помиляється. Лікувальні грязі Сиваша – це пластична маса темно-сірого кольору з підвищеною щільністю. Вони містять сульфіди заліза, іонний комплекс, солі та інші мікроелементи. Сульфідно-мулова грязь підходить більшості людей і не викликає побічних ефектів.

   Лікувальні грязі Сиваша призначають при захворюваннях:

  • органів зору та дихання,
  • гінекологічних,
  • волосяного та шкірного покриву,
  • опорно-рухового апарату,
  • нервової системи,
  • шлунково-кишкового тракту.

Але є і застереження для тих, хто хворіє на туберкульоз та жінкам на стадії вагітності.

Якщо зайти в Сиваш, то лікувальні грязі можна побачити зразу на поверхні, а почути їх запах можна ще раніше.  Якщо пройтися цією болотистою місцевістю, то грязі можна легко набирати руками і змазувати потрібні частини тіла. Потім почекати поки вони висохнуть, хвилин 15 – 20  і змивати.

Якщо занурити свої руки глибше під грязі, то під ними можна знайти блакитну глину, яка також має лікувально-косметичні  властивості.

Вона містить в собі цілий мінеральний комплекс по догляду за обличчям, тілом, волоссям та шкірою голови. Щоденне використання глини сприяє регенерації клітин, освіжає та надає шкірі здоровий блиск.


 Блакитна глина затоки Сиваш сприяє:

  • омолодженню організму,
  • розгладжуванню зморшок,
  • насиченню шкіри мікроелементами та вітамінами,
  • сприяє видаленню вугрів,
  • виводу шлаків та токсинів із шкіри.

При бажанні лікувальні грязі та блакитну глину можна набрати з Сиваша безкоштовно. Тим, кому  процедура «добування» не зовсім подобається чи неприємна - можна придбати уже готову продукцію у пластикових баночках  різного розміру.  Продається продукція повсюдно, ціни доступні.  


Лікувальні грязі Сиваша

   Рослинний світ цієї місцевості порадувати своїм різноманіттям не може. Тут ростуть рослини, які пристосовані то спеки та посушливого клімату. Це переважно травянисті рослини.

Рослинність біля Сиваша

   Звернули увагу ще на те, що росте якийсь невисокий очерет, а на ньому якісь біленькі горошинки. Коли підійшли ближче, то побачили, що то маленькі равлики. Вони майже обліпили рослини в цій місцевості.

Маленькі равлики на очереті

   Вони зовсім маленькі. Дехто їх збирав.  Як ми з’ясуваили - для того, щоб на них ловити бичка. Правда, не знаю як.

Очеретяні равлики

   Отже, побувавши на гарячому джерелі в селищі Стрілкове, можна  крім лікувальних термальних джерел відчути на собі ефект лікувальних грязей та блакитної глини.

   Недалеко від джерела, десь метрів за 800, знаходиться Гліцеринове озеро, яке також варто відвідати. Зараз вхід безкоштовний, але там будується якийсь комплекс і йдуть будівельні роботи. Скоро там вхід буде платний. А ще чула від місцевих жителів та туристів, що і джерело хочуть перекинути до Гліцеринового озера, тобто на територію майбутнього комплексу. Тобто безкоштовного входу до джерела вже не буде.

   Гаряче джерело та затоку Сиваш відвідували у середині липня 2020 року. 

- А ви відвідували гаряче джерело в Стрілковому?:

- Чи довелось вам скористатись лікувальними грязями та блакитною глиною?

- Чи дійсно вони лікувальні і комусь це допомогло? Розкажіть про це.

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

Наступний пост "Гліцеринове озеро в с. Стрілкове (Арабатська стрілка)"


 



 

 







 





 

 



 






 

 




Немає коментарів:

Дописати коментар

Оздоровчий комплекс «VODA club» в Буковелі

    Оздоровчий комплекс « VODA club » (Вода клаб) розмістився в Карпатах, в одному з найкрасивіших місць – туристичному комплексі «Буковел...