середа, 7 липня 2021 р.

Львів. Парк «Високий замок»

   Говорять, що кожен, хто відвідує Львів, неодмінно повинен піднятись на гору і подивитись на місто з висоти, а також прогулятись парком «Високий замок». Парк "Високий замок" є однією з візитних карток міста. Але тих, хто полюбляє замки, марить їх неймовірною архітектурою, хочу одразу ж розчарувати – замку там немає.

   Так, колись давно тут стояв замок, але до сьогоднішніх днів він не зберігся: залишилась лише назва та на тому місці був закладений парк. Але піднятись туди треба обов’язково і подивитись на місто з висоти пташиного польоту.

   Якщо ви вперше приїхали до Львова, не поспішайте піднятись до Високого замку, спочатку ознайомтесь з його історичною частиною, відвідайте храми, музеї, театри, а вже потім подивіться на все це з висоти. Інакше, буде не так цікаво. А так ви зможете подивитись на об’єкти, які ви вже відвідували, але вже зовсім з іншого ракурсу.

   Оскільки ми у Львові вже не вперше, багато чого побачили, багато чого відвідали, нарешті, дійшла черга до Замкової гори. Відвідати гору вирішили самостійно, користуючись екскурсійною картою Львова (з усіма основними пам’ятками).

   На гору треба підніматись вранці або ввечері, коли немає напливу туристів. Адже багато туристичних екскурсій до Львова, включають відвідування Високого замку. А якщо це влітку, то може ще й завадити спека.

   Ми вирушили до Високого замку влітку, ще й температура в цьому році була занадто висока – 370С. Тому ми вирушили з самого ранку. У місцевих запитали, яким транспортом краще дістатись, нам із задоволенням все розказали. А далі піднімаючись, дещо запитували перехожих, дещо здогадувались самі. Піднятись до Високого замку можна декількома шляхами. Ми спочатку підїхали тролейбусом, а далі піднімались вулицею вгору. Там був  невеличкий магазинчик, який був дуже доречним, де можна купити води, напою або морозива. Ми придбали пляшку холодної мінеральної газованої води і рушили далі. Пройшли повз Львівське телебачення.

   Львівський телецентр діє з 1957 року. Тут стоїть найвища в Європі телевежа, яка сягає висоти 570 м над рівнем моря. Висота вежі 192 м.

Львівське телебачення

   А далі дорога нас сама привела до підйому до парку «Високий замок». Там стоїть інформаційний стенд, а вгору ведуть металеві сходи.  

Підйом до парку "Високий замок"

   Парк «Високий замок» - памятка садово-паркового мистецтва місцевого значення. Парк входить до складу природно-заповідного фонду України, охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони.

   Парк є природоохоронним рекреаційним об’єктом. Заснований у 1835 році, розташований на схилах Замкової і Княжої гір, складається з двох терас: нижньої і верхньої.

Інформаційний стенд біля підйому до парку "Високий замок"

   Ми вирішили оглянути парк з верхньої тераси, починаючи з оглядового майданчика, а далі -  інші частини парку. Піднімаємось сходами вгору до оглядового майданчика. Сходи нараховують 349 сходинок, але підйом займе десь хвилин 15 – 20, максимум півгодини. 

До найвищої точки парку та й міста веде 349 сходинок

   В деяких місцях треба підніматись доріжкою, яка викладена бруківкою. А також вона відгороджена металевими перилами, щоб хтось ненароком не пірнув вниз, адже там крутий схил, який поріс деревною рослинністю. Доріжка йде серпантином.

Дорога до найвищої точки парку

   Парк має загальну площу 37 га. В насадженнях переважають листяні породи дерев, але трапляються й деякі екзотичні.

   Дорогою ми зустріли ось таке дерево, скільки йому років – невідомо, але його коріння на поверхні створило справжній природний шедевр.

Коріння створило неймовірний шедевр

   У парку живуть білочки, одну нам довелось побачити.  

У парку живуть білочки

   І ось ми піднялись до оглядового  майданчика.  Ми опинились на найвищій точці Львова – Високий замок. Висота 413 м над рівнем моря. Незважаючи на те, що це був ранок, туристів було вже достатньо, проте екскурсійних груп ще не було. Тому  насолодитись красотами та подивитись довкола можна було вільно.

   В центрі майданчика, на невисокому п’єдесталі,  майорить державний прапор України. Підставка флагштока оформлена як покажчик сторін світу і там написи українською, англійською та німецькою мовами.  Майданчик має круглу форму, викладений бруківкою та обгороджений стовпчиками з металевими ланцюгами. Також можна там побачити причеплені замочки, чи то молодята їх чіпляють, чи можливо ще якась традиція, наприклад, хто піднявся на найвищу вершину міста, має право причепити замочок із своїм ім’ям та назвою міста чи країни, з яких ти приїхав. 

   Навколо встановлені деревяні лавочки, де після виснажливого підйому можна перепочити або просто посидіти і насолодитись красою довкола.

   Курган цей не природний, а створений штучно. Його насипано наприкінці ХІХ ст. польською громадою міста на честь 300-річчя Люблінської унії. Тут частково використовувалось  каміння, взяте з колишньої фортеці.

Оглядовий майданчик - найвища точка міста (413 м)

   З оглядового майданчика можна оглянути центральну частину Львова (Старе місто): площу Ринок з ратушею, Домініканськй собор та інші будівлі.  

Вид на Стару частину міста з оглядового майданчика

   А це відкривається вид на іншу частину міста, вже більш новішу та сучасну.

Вид на нову частину міста з оглядового майданчика

   Оглянувши місто з найвищої точки, перепочивши, ми продовжуємо нашу прогулянку парком, але вже трохи спустившись униз.

   Неподалік знаходиться постамент без скульптури, як «вершник без голови». Там колись стояла скульптура «Лева Лоренцовича».  Фігура витесана з каменю, подарована була місту родиною Лоренцовичів.

    У 2007 році її забрали на реставрацію, потім перемістили її до центру міста. Зараз ця скульптура перенесена до історичного музею і знаходиться  в Італійському дворику.

   Як уже було сказано раніше, замку на території немає, проте можна побачити залишки замкової стіни.

   Колись, за княжих часів на території нинішнього парку «Високий замок», були укріплення, мури, ймовірно оборонна вежа, а також палац. Фортецю почали будувати десь в ХІІІ ст.. Спочатку вона була дерев’яною, згодом перебудована на кам’яну. Виконувала вона функції резиденції міського старости, пізніше тут розмістився військовий гарнізон та в’язниця. Фортеця була побудована за старими технологіями і поступово почала втрачати свою актуальність. Вона не могла відбивати атаки ворога, не витримувала вогнепальної зброї. Оскільки вона не виконувала сповна свої функції, її перестали укріплювати, почали розбирати на будівельні матеріали. В ХІХ ст. споруду було розібрано, залишився лише невеликий фрагмент стіни з південно-західного боку фортеці.

Під час розкопок були виявлені залишки вугілля, попелу, а під ними давні дубові укріплення, посуд та зброя. Дослідження не були проведені, так як знахідки безслідно зникли.

Фрагмент стіни, руїни колишнього замку

   На сьогоднішній день цей фрагмент можна побачити, але, на жаль, у дуже занедбаному стані. Стіна стоїть сама по собі, навколо заросла деревами, поступово обвалюється та обсипається, бачили валялось каміння. Але й наші люди, не звикли до європейської культури: стіни пообписували та ще й влаштували вуличний туалет біля самої стіни. Стежка під стіною є, але йти треба обережно, дивитись під ноги, а то ненароком можна вступити… . А якщо це влітку, та ще й у спеку, то на значну відстань розносяться ще й неприємні запахи.

   Я дуже розчарувалась. Чому таке ставлення до памяток?

   Парк великий, можна вільно погуляти. В самому парку, нижче оглядового майданчика, людей дуже мало, тому можна спокійно собі насолоджуватись відпочинком. Тут є лавочки, де можна посидіти в тіні багатовікових дерев. Тут також є невеликий оглядовий майданчик, але вигляд відкривається вже з нижчої точки.

Ще один оглядовий майданчик із середньої частини парку

   Далі на території парку можна побачити ресторан, який також має назву «Високий замок». Крім того, що він є досить популярним, знаходиться в мальовничому місці, має високі ціни, він має ще й давню історію. Історія цього закладу бере початок ще з 1845 року. Інтер’єр кожної зали відповідає певній епосі у розвитку України.

   На території можна побачити металеві скульптури тварин.

Металеві скульптури у парку біля ресторану "Високий замок"

Металеві скульптури у парку біля ресторану "Високий замок"

   А  також серед дерев можна натрапити на своєрідне природне «вікно», звідки відкривається чудова панорама міста.

Ще один неймовірно гарний вид - "вікно у місто"

   Гуляючи парком, можна натрапити на Хресну дорогу. Вздовж усього парку тягнуться скульптурні композиції, які символізують зупинки Ісуса, який ішов Хресною дорогою на Голгофу. Біля кожної скульптури стоять інформаційні таблички.

Хресна дорога на території парку

   Нижня тераса парку прикрашена довгою алеєю, засадженою каштанами. Ходити тут дуже приємно і затишно, причому у будь-яку пору року.  Говорять, що у західній частині парку є штучний грот, при вході до якого стоять два леви. Ці леви колись були зняті із старої ратуші. Створений грот у 1841 році.  Колись над гротом був ще один замок від якого навіть сліду ніякого не лишилось, так давно це було. Цей грот називають місцем самогубців. За переказами, тут вкорочували собі життя ті, закохані пари, які не могли бути разом.  Ми на це місце не натрапили.

   Недалеко знаходиться будинок садівника, який був побудований у 1892 році. Він зберігся до цього часу і знаходиться в зеленій парковій зоні, в оточенні екзотичних дерев.

   У нижній терасі парку також багато монументів видатним особистостям. Тут можна побачити пам’ятник Максиму Кривоносу – полковнику, який свого часу заволодів фортецею «Високий замок». Допоміг йому в цьому Б. Хмельницький зі своєю армією, донські козаки та місцеве населення.

   А ще говорять, що на початку та до середини ХХ ст. на Замкову гору курсував електричний трамвай, що полегшувало дорогу. Потім трамвайну лінію було ліквідовано.

   Прогулянка парком «Високий замок» нам сподобалась. Щоб заховатись від літньої спеки і водночас відпочити серед природи – це дуже гарна ідея.

Рекомендації

  1. Відпочиваючи у Львові, парк «Високий замок» неодмінно треба відвідати. Але  відвідувати треба тоді, коли ознайомитесь з його історичною частиною, відвідаєте храми, музеї, театри, а вже потім подивіться на все це з висоти. Інакше, буде не так цікаво. А так ви зможете подивитись на об’єкти, які ви вже відвідували, але вже зовсім з іншого ракурсу.
  2. Парк знаходиться у центральній частині міста, як оазис серед пустелі.  Побачити його можна легко, орієнтуючись на телевізійну вежу. Дійти з центру можна хвилин за 20 – 30 пішки.
  3. Так, середньовічного замку ви тут не побачите, але не переймайтеся, оскільки парк «Високий замок» може запропонувати багато інших цікавих об’єктів, які заслуговують на вашу увагу.
  4. Вирушайте на прогулянку вранці або ввечері, коли немає великого напливу туристів, а якщо це влітку, то і спеки.
  5. Почніть свою прогулянку парком, з оглядового майданчика, який є одночасно і найвищою точкою Львова. Саме там ви можете зустріти найбільше туристів.
  6. Візьміть з собою горішки, якщо пощастить, то на підйомі до оглядового майданчика ви     можете зустріти білочку - пригостіть її ласощами.
  7. Огляньте Львівську телевізійну вежу, яка знаходиться на горі на висоті 570 м над рівнем моря. Має висоту 192 м і є найвищою в Європі.
  8. Якщо ви все ж таки хочете побачити замок, то залишок фрагменту стіни ви побачити зможете. Але будьте обережні, тому що знаходиться вона в досить занедбаному стані. Незважаючи на це, вона може стати локацією для фотосесії.
  9. Якщо ви любите спокій і затишок, то прогуляйтесь алеями парку. Людей там мало, проте ви відчуєте прохолоду і свіжий аромат листяних дерев.
  10. Огляньте скульптурні композиції  Хресної дороги, які символізують зупинки Ісуса, який ішов на Голгофу, які зустрінуться під час вашої прогулянки.
  11. Спробуйте знайти штучний грот, на вході до якого стоять два леви, а недалеко і будинок садівника.
  12. Вирушаючи на прогулянку, одягайте зручний одяг та взуття, якщо це влітку, то беріть з собою обов’язково капелюх, сонцезахисні окуляри та воду. Не беріть багато речей, щоб не важко було нести вгору.
  13. Не забудьте взяти фотоапарат або камеру, там є багато локацій для фотосесій.  
  14. На завершення прогулянки можна відвідати ресторан «Високий замок», насолодитись смачною кухнею та інтерєром закладу.

-          А ви відвідували парк «Високий замок»?

-          Які об’єкти вам вдалось відвідати?

-          Що побачили?

-          Які враження у вас залишились?

-          Розкажіть про це.

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

Наступний пост "Музей народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького (Шевченківський гай)"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 


 


 




 





 

 



 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Що можна побачити і чим зайнятись в Буковелі?

      Немає в нашій країні українця, який би не чув про Буковель. Коли звучить «Буковель», то одразу ж на думку спадає лакшері-відпочинок в ...