пʼятниця, 26 лютого 2021 р.

Крим. «Ластівчине гніздо» - візитна карточка Криму


 Одним із символів Криму, його візитною карткою є замок «Ластівчине гніздо». Ми неодноразово  відвідували це місце, але воно настільки цікаве і мальовниче, що туди хочеться повертатися знову і знову. Ще раз глянути на  цю архітектурну споруду з боку моря, оглянути її ближче, а також помилуватись навколишніми гірськими та морськими краєвидами, що відкриваються довкола.

  Замок «Ластівчине гніздо» знаходиться у с. Гаспра, що входить до Великої Ялти, на мисі Ай-Тодор. Сама назва вже говорить про те, що місце є якимсь унікальним та особливим, навіть казковим. Воно кличе до себе і заманює своєю назвою.

   Дістатися до «Ластівчиного гнізда» можна декількома способами. Відстань від Ялти 15 – 17 км.

  • Водним транспором, тобто катером або паромом.  Дуже легко, просто і швидко. Час в дорозі десь 30 – 40 хв. А головне, корисно для здорвя: подихати свіжим повітрям, вдихнути морського аромату, отримати естетичну насолоду від морського пейзажу. Але подорож підходить тим, хто не страждає морською хворобою. Дістатись можна паромом, який там ходить між населеними пунктами, як громадський трансапорт. Також на набережній Ялти пропонуються морські прогулянки до «Ластівчиного гнізда». Вас доставлять туди, дадуть час для самостійного огляду і через певний час ви відправитесь до Ялти  (морський трансфер). А також можна замовити екскурсію, яка включає огляд кримських памяток, в тому числі і «Ластівчине гніздо». Тоді вам гід проведе екскурсію по території: розповість історію замку та багато цікавих фактів. Дадуть небагато часу для самостійного огляду, фотосесії та придбання сувенірів.
  • Громадським транспортом, тобто автобусом або маршрутним таксі. Транспорт їздить досить часто по південнобережному шосе. Треба вийти на зупинці «Санаторій «Парус» або «Ластівчине гніздо». Далі треба буде спуститися сходами вниз близько 800 м, але хай вас це не лякає: спуск не крутий, рухатись цікаво і не важко. Тим більше, що перед вами відкриватимуться неймовірно чудові краєвиди. Будуть на шляху оглядові майданчики, де можна зупинитись і зробити фото на фоні «Ластівчиного гнізда». Саме тут знаходяться найкращі локації. Можна дістатись екскурсійним автобусом, який довезе вас до оглядового майданчика, а далі треба пройти пішки. Гід тут також проведе екскурсію, розповість багато цікавого стосовно замку "Ластівчине гніздо."
  • Автомобілем теж можна дістатися без проблем. Спочатку з Ялти треба їхати по Севастопольському шосе, що проходить недалеко від Лівадійського палацу (Лівадія, а потім повернути на Алупкінське шосе).  Їхати близько 40 хвилин. Ви легко помітите це місце. Автомобіль можна залишити на стоянці угорі, що знаходиться біля головного шосе. Там же стоять кафе, ларьки та продають сувеніри. А до замку треба спуститися пішки. Біля дороги також є чудовий оглядовий майданчик, звідки відкриваються чудові види на «Ластівчине гніздо», море, гори та кримську природу. Якщо у вас не вистачає часу або не має бажання спускатися вниз, то зупиніться хоча б для того, щоб зробити цікаві фото на пам'ять на фоні «Ластівчиного гнізда».

Яким би транспортом ви не вирішили вирушити на прогулянку, вам обовязково сподобається. Це місце не може залишити байдужим нікого.

   Відпочиваючи в Криму, ми вирішили неодмінно здійснити морську прогулянку до «Ластівчиного гнізда». Вирушили ми з Ялти до «Ластівчиного гнізда» морським транспортом - теплоходом «Еол». Цю прогулянку нам запропонували на набережній Ялти.

Набережна Ялти

   Я обожнюю морські прогулянки, тому ця прогулянка для мене була як подарунок. Вже ступивши на «борт корабля», я  відчула шось приємне. Прогулянка була вздовж узбережжя від Ялти до Гаспри. Можна було спостерігати за тими місцями, вздовж яких ми пропливали –  це район Великої Ялти. Було видно багато санаторіїв, пансіонатів, готелів, деякі були побудовані ще в радянські часи, а деякі вражали своєю сучасністю. Всі вони були переважно великих розмірів, тому  деякі з них було дуже легко розгледіти. Десь височіє храм із золотими куполами, десь якісь незрозумілі, проте досить оригінальні архітектурні споруди, дуже захоплююче.

Вид на Ялту з теплохода

   Можна розгледіти пляжі з відпочиваючими. А головне, так це насолодитись чистим і свіжим морським повітрям, відчути легкий бриз, подивитись з палуби на море.

Вид на Ялту з теплохода

   І ось ми опинилися біля цього загадкового замку «Ластівчине гніздо». Споруджений він на Аврориній скелі, на висоті 40 м. Коли ми говоримо  слово «замок», то одразу в нашій уяві виникає велетенська і могутня споруда, проте це не стосується замку «Ластівчине гніздо». Замок має маленькі розміри, не дарма його назва пов’язана з маленькою пташкою. Його висота 12 м, в ширину сягає 10 м, і 12 метрів у довжину. Це дуже мініатюрна споруда і багато часу не потрібно, щоб обійти і подивитися навколо. Зараз ця будівля вже не служить замком, вона використовується під ресторан. Проте  його історія досить загадкова і таємнича.

   Перша споруда зявилася на цьому місці в 1878 році. За розпорядженням російського відставного генерала тут було споруджено деревяну будівлю. Це була дачна територія – «Генераліфа». Генерал, мабуть, був ще тим романтиком: будівлю побудував на скелі богині ранішньої зорі – Аврори і назвав споруду «Замок кохання». Після його смерті, ці землі разом з будівлею перейшли до іншого господаря – А. К. Тобіна, придворного лікаря, який служив у Лівадійському палаці. Однак після його смерті вдова продала цю земельну ділянку купчисі з Москви – Рахманіной. Саме вона вирішила знести деревяний будиночок і побудувати деревяний палац. Також ідея назвати замок «Ластівчине гніздо» належить саме їй.

   Пізніше цю землю викупив німецький нафтовик барон  П.Л. Щтейнгель і вирішив побудувати там романтичний замок. Проектом займався Леонід Шервуд. І будувався він подібно до середньовічних замків, що стояли на річці Рейн. Будувати замок було дуже складно, оскільки землі виділялось під будівництво дуже мало, тому виникало багато проблем. У 1912 році замок в готичному стилі був побудований.

    Коли почалася перша світова війна, будівля була продана купцеві Шелапутіну. Сам він виїхав до Німеччини, а будівлю почав використовувати під ресторан. Проте особливих доходів заклад не приносив. 

Замок "Ластівчине гніздо." Один з оглядових майданчиків

   У 1927 році замок «Ластівчине гніздо» спіткало велике  нещастя – стався сильний землетрус. Замок постраждав. Опорна скеля під замком тріснула. Та частина, де знаходився замковий сад – пішла під воду. Замок опинився під загрозою обвалу. Проте було прийняте термінове рішення про укріплення скелі та самої будівлі.  Реконструкція замку тривала довго, замок для відвідувачів був закритий. Згідно з проектом під основу замку підвели залізобетонну плиту. Будівля також була обнесена антисейсмічними поясами, вежу трохи збільшили у висоті, що надало їй більш цікавого вигляду. І лише у 1968 році, коли була завершена реконструкція, замок знову відновив свою роботу. Туристи швидко хлинули до нього, замок став одним з найвідвідуваніших місць Криму.

Замок "Ластівчине гніздо." Один з оглядових майданчиків

   Зараз недалеко від замку розташовано багато пансіонатів та санаторіїв. Недалеко розбитий чудовий парк. Також є причал, де можуть швартуватися катера та теплоходи.

   Оскільки замок невеликий, то його можна швидко і легко обійти і все подивитись довкола. Нам дали для огляду хвилин 50, цього достатньо.  Але є і свої мінуси – великий натовп людей. Тому сюди краще приїжджати  вранці, коли ще немає напливу туристичних автобусів та теплоходів.

    Тут дуже багато цікавих місць для фотосесій. Навколо замку є спеціальний балкончик, який служить одночасно і оглядовим майданчиком.  Панорама відкривається неймовірна. І навіть зараз, коли замок не використовується за призначенням, відчуття все одно романтичні.

   Тут також багато ларьків, невеликих кафе, сувенірних лотків та багато іншого. Тут також можна знайти дерево, яке обвішане стрічками. Це туристи загадують бажання, щоб повернутися сюди знову і прив’язують до дерева стрічку.

"Ластівчине гніздо"

   Ліворуч, у напрямку до моря, якщо придивитись, то на скелі можна побачити велетенського орла. Його також добре видно з боку моря, коли їхати катером чи теплоходом.

    А ще цей замок використовували кінематографи. Тут знімалися такі фільми: «Десять негритят», «Людина-амфібія», «Міо, мій Міо».

Оглядовий майданчик з верхівки замку "Ластівчине гніздо"

      А ми спускаємось до пірсу на призначений час і вирушаємо знову до Ялти.

Теплохід "Еол," на якому ми здійснили прогулянку з Ялти до "Ластівчиного гнізда"

   Прогулянка була нетривалою, зайняла небагато часу. Проте враження залишились найкращі. «Ластівчине гніздо» - це місце, яке повинен відвідати кожен, хто приїздить до Криму.

-          А ви відвідували замок «Ластівчине гніздо»?

-          Чи сподобалось вам?

-          Які враження залишились?

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

Наступний пост "Підйом на г. Ай-петрі"

 




 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Що можна побачити і чим зайнятись в Буковелі?

      Немає в нашій країні українця, який би не чув про Буковель. Коли звучить «Буковель», то одразу ж на думку спадає лакшері-відпочинок в ...