пʼятниця, 12 лютого 2021 р.

Крим. Парк «Парадіз» в Партеніті


 Парк "Парадіз" або парк Айвазовського, як його ще називають в Партеніті - найвідвідуваніше місце Криму на сьогоднішній день. І не дарма. Адже це не просто парк відпочинку, це неймовірний витвір садово-паркового мистецтва, де поєднуються чудові ландшафти, екзотичні рослини, античні  та сучасні скульптури. А свіже запашне повітря надасть сил, бадьорості і здоров'я. Відпочинок стане приємним, наповниться естетичною красою та насолодою.

   Відвідати парк «Парадіз» в Партеніті – це була моя мрія. Багато чула про цей парк, читала, навіть одного разу  відпочивали в Партеніті, але потрапити до нього не пощастило. Кожного дня ходили повз парк до пляжу, проходили під парканом, але потрапити не вдалось, так як там проводились ремонтно-реставраційні роботи і парк  був зачинений для відвідувачів. Дуже прикро, звичайно. Але все одно, наступного разу, відпочиваючи в Криму, першим обєктом для відвідування я поставила парк «Парадіз».

   Через кілька років моя мрія здійснилась. Цього разу ми зупинилися в Ялті, відпочивали в районі Масандри. Вирушити до парку «Парадіз» вирішили громадським транспортом – автобусом. Громадський транспорт тут налагоджений дуже добре, тим більше, що це літній курортний сезон. З автовокзалу м. Ялти можна вирушити у будь-якому наспрямку, за доступними цінами. Можна, звичайно, замовити ескурсію, але це буде дорожче і ви будете обмежені в часі. Але це ваш вибір.

   Є автобус, яким  можна доїхати  в саме смт. Партеніт, а  є такі, що йдуть по південнобережному шосе і  в Партеніт вони не заходять, треба вийти на трасі на повороті на Партеніт. Такі автобуси ходять частіше, але майте на увазі, що йти доведеться далеченько, серпантином близько 3 км.

   Ми їхали автобусом до самого Партеніту. Відстань від Ялти до Партеніта 25 км, це зайняло близько 40 хвилин. Автобус зупиняється прямо біля самого  парку (зупинка «Айвазовське"), що дуже зручно, додатково нікуди не треба йти. Це перша зупинка в Партеніті, а далі автобус буде рухатись до автовокзалу Партеніта, який знаходиться біля санаторію «Крим». Отже, щоб потрапити в парк, треба виходити на першій зупинці, щоб не помилитись, можна спитати у водія або пасажирів. Але, зазвичай, водії самі оголошують, якщо бачуть в автобусі туристів. 

    Парк «Парадіз» знаходиться в смт. Партеніт на території санаторію «Айвазовське».  Вийшовши з автобуса, перед вами зразу ж буде парк, його легко побачити. Раніше, на цій території знаходилось невеличке поселення Айвазовське, а зараз – однойменний санаторій. Цей ландшафтний парк є одним з найпопулярніших і найвідвідуваніших місць Криму. Належить до памяток садово-паркового мистецтва. Він займає площу 25 га. Парк не належить санаторію «Айвазовське», проте вхід до парку платний і потрапити можуть всі бажаючі. «Парадіз» в перекладі означає «рай». А щоб дізнатись, чи справді там рай, треба обов’язково відвідати цей парк.

   Парк працює щодня з 8.00 до 17.00.

   Парк знаходиться на схилах бухти і поступово спускається до низу. На території дуже велика кількість різноманітних екзотичних та унікальних рослин, які були привезені та висаджені з різних куточків світу. Оскільки в Криму клімат субтропічний середземноморський, то рослини тут радують відвідувачів цілорічно.

    При вході до парку, одразу ж виникає відчуття, що ти потрапив до природної казки.  Природа навколо зачаровує.  Праворуч розбитий невеличкий «Сад Аайазовського», де знаходиться невеликий, проте гарненький фонтан, територія гарно уквітчана.  Поруч  біленький навіс-павільйон, де на обладнаних лавочках можна посидіти і відпочити. Далі стоїть памятник художнику-мариністу І.К. Айвазовському.

    Широкими алеями парк веде до низу.

"Сад Айвазовського"

   Парк «Парадіз» відносно молодий, так як і саме смт Партеніт. Його створення почалося в 60-х роках минулого століття. Розпорядження, про створення санаторію та парку для відпочинку партійної еліти дав Л.І. Брежнєв. Тут були посаджені перші хвойні дерева та інші рослини. Почалося будівництво санаторію. І через деякий час сад опинився в занедбаному стані, за ним перестали доглядати. Поступово він перетворився в лісопаркову зону.

    Все змінилося  в 2003 році. Реконструцією та модернізацією парку зайнявся професійний кримський ландшафтний дизайнер О. Аненков. Була реалізована концепція історії Тавриди. Також вдалось зберегти пам'ять про відомих людей, які тут перебували: Пушкін, Грибоєдов, Айвазовський.

    Раніше ця територія належала графу Раєвському, представнику генеральського роду. Тут знаходився його маєток. Саме тоді був висаджений оливковий гай. Зараз, у вигляді античного маєтку, займає значуще місце на території парку.

   Тепер там може відпочивати кожен, хто має гроші. Але як уже зрозуміло - не кожен пересічний громадянин  може собі це дозволити. Але прогулятись парком можна.

    В парку росте 15 000 дерев та близько 40 000 кущів.

    На території чути неймовірні запахи. Влітку там квітне велика кількість різнокольорових гортензій, для яких створено «Сад гортензій».

"Сад гортензій"

   Неймовірно красивий рожевий олеандр. В парку є олеандрові алеї.

Рожевий олеандр

   Білосніжний пахучий білий олеандр. 

Білий олеандр

    На території є різні скульптури та скульптурні композиції. Ось перша з них «Пігмаліон і Галатея».

Скульптурна композиція "Пігмаліон і Галатея"

    Місця, де можна посидіти серед чарівного зеленого оазису.

На території парку

    Дорога серпантином спускається вниз. А поруч, ряд величних ялинок, ніби тільки-но вийшли з-під пензля художника. Ряд ялин супроводжують різні кущі та квіти, серед яких багато екзотичних. Все просто поринає у зелені. 

Територія парку

   Ми дійшли до скульптури «Золоті коні», яку подарував парку колишній український президент Л. Кучма. Це дуже гарна і сонячна скульптурна композиція, яка складається з двох коней.  Знаходиться вона серед мальовничого ландшафту і є окрасою парку.

Скульптура "Золоті коні"

   Далі ми бачимо плакучий кедр, якого не існує в природі. Гілочка плакучого дерева була знайдена в одній з експедицій. Після чого її було прищеплено до звичайного кедра. Це тривалий процес і таких екземплярів у світі дуже мало.

Плакучий кедр

      Пальма, над якою дуже вправно попрацювали ландшафтні дизайнери.

На території парку

   Ми дійшли до «Мексиканського саду», який знаходиться біля одного з корпусів санаторію. І тут справжня екзотика: кактуси  різні, юки, агави та багато інших цікавих рослин. Тут передано ландшафт доколумбової Америки.

"Мексиканський сад"

   Влітку тут зацвітають білосніжні юки та різнокольорові опунції. Незважаючи на те, що тут тепло, на зиму ці рослини прикривають теплицею.

    Ця велетенська агава просто вразила. 

"Мексиканський сад". Агава

    Біля корпусу санаторію «Айвазовське» стоїть скульптура давньоримської богині квітів та весни Флори. Розміщена вона в саду «Весна».  За легендою, коли богиня роздавала імена усім рослинам, обійшла увагою маленьку малопримітну квіточку блакитного кольору. І коли вона вже йшла, то почула тихенький голос, як ця квітка промовила: «Не забудь про мене!». Флора розгледіла її і нарекла незабудкой.  Подарувала здатність навіювати  людям спогади.

    І зараз біля ніг юної богині розквітаючих квітів ростуть незабудки, які садівник постійно поливає.

Скульптура "Флора"

   В тіні сосни та кедру, знаходиться фонтан «Хлопчик з рибою». Розміщений між англійським ландшафтним парком та оливковим гаєм.

Фонтан «Хлопчик з рибою»

    А ось на цій галявинці, на деревяній лавочці, в тіні високої сосни, ми вирішили перепочити. Повітря чисте, насичене неймовірним ароматом. 

Відпочинок у парку

   Далі наша подорож продовжилася до набережної парку, яка нас знову вразила. Тут ми бачимо скульптуру «Дельфіни». 5 дельфінів граційно обвиваються навколо хвилі. 

Скульптура "Дельфіни"

   Якщо підняти голову  з набережної угору до парку, то ми побачимо величезну кількість рослин, від дерев до травянистих та квітів, які каскадом спускаються до низу, утворюючи справжній амфітеатр флори.

Територія парку

    Це розмаїття рослин та скульптур можна розглядати довго, можливо, для цього потрібен і не один день. Цю неповторну красу побачивши одного разу, захочеться побачити ще. Тим більше, що парк постійно оновлюється. Насаджуються нові рослини, створюються нові скульптури та композиції і одночасно, коли з’являються нові, скульптури можуть переміщувати в інші місця на території парку.

Вид на каскадні насадження парку з набережної

   На набережній, установлена скульптура Нептуна, яка знаходиться навпроти Чорного моря. 

Скульптура "Нептун" на набережній

   Далі можна подивитись на море і пляж. При бажанні можна взяти усе необхідне і відпочити на пляжі. Шезлонги та парасольки можна придбати за додаткову плату, а просто покупатись можна й так, адже за вхід на територію парку вже заплачено. Купуючи білет до парку, де обмежень у часі немає, можна частину дня відпочити на пляжі, а потім оглянути територію парку або навпаки. Якщо ви приїхали самостійно, без екскурсії.

   Звідси відкривається вид на мис Плака, далеко у морі видно скелю Верблюд. 

Набережна

   Далі, вже іншою стежкою, ми знову піднімаємось вгору. Там є майданчик, де можна посидіти і перепочити. Оточують хвойні дерева і легені, відповідно, вдихають цей аромат.

    Тут можна побачити водоспади, які каскадами падають вниз по камянистим спускам. Навколо викладені камінням.

Каскадний штучний водоспад

    Падає вода з кам’яної стіни, в якій зроблений штучний грот.

Каскадний штучний водоспад

   Ось така скульптура оленя серед високих дерев та камяних валунів прикрашає територію парку.

Скульптура оленя

    По всій території серед дерев кедру, сосни, кипарисів та великої кількості кущів, проходять стежки, камяні сходи, створена система водних каскадних артерій.

Територія парку

   А ось тут знаходиться оливковий гай, якому вже 200 років. Саме навколо нього розмістилась антична експозиція Середземноморя. Саме десь тут був розміщений маєток Раєвських. Зараз тут створений павільйон  з колонами та античними скульптурами, поруч знаходиться штучний ставок, який пересікає оливковий гай, за допомогою каскадного спуску води.

   На одній із водойм стоїть скульптура лелеки.

Оливковий гай та штучні водойми

    Галявина з пальмами.

Пальмова галявина

    Памятник О.С. Пушкіну не даремно стоїть на території парку. Адже колись в далекому 1820 році, майбутній генерал М.М. Раєвський, разом з батьком та О. Пушкіним пропливав на судні «Мінгрелія повз Партеніт. Він тоді навіть не здогадувався, що пройде час і він одружиться на доньці генерал-губернатора М.М. Бороздіна. І до його володінь додадуться землі Партеніту.

   Пушкін три тижні прожив у Гурзуфі, багато прогулюючись зі своїми друзями, насолоджуючись красотами кримського краю. Після цього були створені поетичні рядки, в яких була передана вся краса та велич, яку побачив поет в цьому чарівному краї.

  Художник Ю.В Іванов написав картину «1820 рік. Пушкін та сімя Раєвських в Гурзуфі», 1984 р.

   Памятник розміщений на майданчику, де відкривається вид на Чорне море. Саме тут пропливав Пушкін, мандруючи до Гурзуфу. 

Пам'ятник О. Пушкіну

    І знову водойми у парку, прикрашені античними скульптурами. А у воді ростуть чарівні водяні лілії, одна навіть зацвіла рожевим кольором.

Водойма з античними скульптурами

   Ось така біла ротонда.

Ротонда

   І на завершення -  вигляд з парку на море.

Оглядовий майданчик

   Парк просто чудовий. Якщо ви відпочиваєте в Криму, його треба обов’язково відвідати. Тут ви побачите багато прекрасного. Парк надихне вас бачити красу навколо себе та навчить насолоджуватись нею.

    Композиції парку постійно оновлюються, тому можна відвідувати кожного року і знаходити для себе щось нове.

   Приємного відпочинку!

-          -   А ви відвідували парк “Прадіз» в Партеніті?

-         -    Що вам найбільше сподобалось?

-         -    Що нового зявилось в парку?

-         -   Які враження у вас залишились?

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

 Наступний пост "Воронцовський палац в Алупці"

 























 


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Що можна побачити і чим зайнятись в Буковелі?

      Немає в нашій країні українця, який би не чув про Буковель. Коли звучить «Буковель», то одразу ж на думку спадає лакшері-відпочинок в ...