пʼятниця, 5 лютого 2021 р.

Що можна самостійно подивитись у Ялті та її околицях?

   У попередніх статтях я уже згадувала, що раніше наш відпочинок був пов'язаний з Кримом. Адже Крим – це та чарівна скринька, звідки кожного разу можна діставати щось нове і цікаве, це місце, де кожного разу можна очікувати несподіваних сюрпризів, це місце, яке кличе тебе знову і знову, це місце, яке ніколи не набридне, а деякі місця, можна відвідувати безліч разів і кожного разу робити якесь нове відкриття.

   Цього разу ми також вирішили відвідати Крим. Зупинились у Ялті, в районі Масандри. До Криму ми приїхали власним авто, проте подорожувати Кримом вирішили громадським транспортом (обрали бюджетний, проте не менш цікавий, варіант). Адже ми зупинились у Ялті, де з автовокзалу або з іншого місця, можна дістатись автобусом майже у будь-який куточок півострова. Це досить простий, доступний і бюджетний варіант.

   Цього разу ми запланували:

  • Відвідування парку «Парадіз» у Партеніті.
  • Відвідування Воронцовського палацу в Алупці.
  • Морська прогулянка до «Ластівчиного гнізда».
  • Підйом на гору Ай-Петрі.
  • Прогулянка Ялтою.
   Самостійні подорожі мають свої плюси та мінуси.
   
   З плюсів можна виділити:

  • найголовніше, що ви не обмежені в часі, можна гуляти по території та оглядати її досхочу, більше побачити, є можливість побачити ті місця, які цікаві саме вам, вони можуть бути менш популярними та екскурсійними;
  • ви можете потрапити в той день, час, коли вам зручно, а не тоді, коли вам запропонують гіди;
  • громадським транспортом діставатись дешевше, ніж екскурсійним автобусом, тобто дешевше в матеріальному плані: ви економите на екскурсіях та гідах.

 З мінусів можна виділити:

  • самостійно треба спланувати вашу подорож (що саме відвідати, що подивитись, тобто скласти маршрут та визначитись з часом);
  • дістатись  до зупинки громадського транспорту, їхати цим транспортом, де крім туристів, будуть  переважно звичайні пасажири, автобус буде часто зупинятись на зупинках, де пасажири будуть виходити та заходити, а потім самостійно від зупинки дістатись додому;
  • ви не почуєте розповіді гіда про те чи інше місце чи об’єкт, який ви відвідуєте.

   Проте, організовані екскурсії також мають свої плюси та мінуси.

   З плюсів можна виділити:

  • з організованою екскурсією  вам ні про що не потрібно думати, за вас все вирішать організатори: маршрут, час перебування, вас заберуть з місця призначення і в потрібний час повернуть назад;
  • в автобусі буде лише туристична група, зупинятись транспорт буде лише в потрібних місцях, дорогою гід буде розповідати про саму екскурсію;
  • не треба стояти в черзі за квитками, для відвідування певних обєктів, за вас все це зробить гід, причому без черги, адже ви приїхали на призначений час;
  • по території об’єктів, які будуть відвідуватись, гід буде проводити екскурсію.

 З мінусів можна виділити:

  • обмежений в часі (якщо призначено для огляду об’єкту чи території 1 година, то більше там затримуватись ви не будете), огляд проводиться переважно швидко, і затриматись довше, щоб оглянути краще, що вас зацікавило, ви не зможте;
  • не всі місця та обєкти входять в огляд екскурсії;
  • екскурсія буде коштувати дорожче.

    Для мене головний мінус в організованих екскурсійних поїздках, що ти обмежений в часі. Іноді, дуже швидко проходять і оглядають об’єкти чи території., іноді дещо взагалі не входить в екскурсію. А ще, що буває досить часто, коли купуєш екскурсію, то обіцяють одну екскурсійну програму, а в ході екскурсії розумієш, що кудись не потрапили або взагалі щось замінили. Іноді це буває образливо, адже про це ніхто не попереджав, і буває, що залишаєшся розчарованим, адже хотів побачити чи потрапити саме в це місце. Тому при купівлі екскурсії, намагайтесь виясняти такі нюанси, якщо для вас це важливо.

 А ми продовжуємо наші самостійні подорожі бюджетним варіантом.

Парк «Парадіз у Партеніті»

Парк «Парадіз» - це моя мрія. Одного разу, відпочиваючи в Партеніті, нам не вдалось відвідати це місце: там проводились ремонтні роботи і парк не працював, то цього разу я повинна потрапити туди обов’язково.

Відстань від Ялти до Партеніту 25 км. Ми виїхали автобусом з Ялтинського автовокзалу і були в дорозі 40 хвилин. Автобус нас довіз до самого входу в парк, там розміщена зупинка (перша зупинка при в'їзді в Партеніт).

   Парк «Парадіз» знаходиться в смт. Партеніт на території санаторію «Айвазовське».  Раніше на цій території знаходилось невеличке поселення Айвазовське, а зараз – однойменний санаторій. Цей ландшафтний парк є одним з найпопулярніших і найвідвідуваніших місць Криму. Належить до памяток садово-паркового мистецтва. Він займає площу 25 га. Парк не належить санаторію «Айвазовське», проте вхід до парку платний і потрапити можуть всі бажаючі. «Парадіз» в перекладі означає «рай». А щоб дізнатись, чи справді там рай, треба обов’язково відвідати цей парк.

   На території дуже велика кількість різноманітних екзотичних та унікальних рослин, які були привезені та висаджені з різних куточків світу. Оскільки в Криму клімат субтропічний середземноморський, то рослини тут радують відвідувачів цілорічно.

Парк "Парадіз"

   Парк «Парадіз» відносно молодий, так як і саме смт Партеніт. Його створення почалося в 60-х роках минулого століття. Розпорядження, про створення санаторію та парку для відпочинку партійної еліти дав Л.І. Брежнєв. Тут були посаджені перші хвойні дерева та інші рослини. Почалося будівництво санаторію. А через деякий час сад опинився в занедбаному стані, за ним перестали доглядати. Поступово він перетворився в лісопаркову зону.

   Все змінилося  в 2003 році. Реконструцією та модернізацією парку зайнявся професійний кримський ландшафтний дизайнер О. Аненков. Була реалізована концепція історії Тавриди. Також вдалось зберегти пам'ять про відомих людей, які тут перебували: Пушкін, Грибоєдов, Айвазовський.

    Раніше ця територія належала графу Раєвському, представнику генеральського роду. Тут знаходився його маєток. Саме тоді бул висаджений оливковий гай. Зараз, у вигляді античного маєтку, займає значуще місце на території парку.

   В парку росте 15 000 дерев та близько 40 000 кущів. Дуже велика кількість різноманітних скульптур. Композиції парку постійно оновлюються, тому можна відвідувати кожного року і знаходити для себе щось нове.

Парк "Парадіз"

Воронцовський палац в Алупці

   Воронцовський палац – одна з найкрасивіших архітектурних памяток Криму. Побувавши тут вперше, я була вражена неймовірною красою самого замку, його височенними мурами, архітектурним задумом, внутрішніми музейними залами, чудовим парком навколо, а також  його розташуванням, звідки відкривається чудова панорама Чорного моря.

Воронцовський палац

Відстань від Ялти до Алупки (до Воронцовського палацу) 25 км. Ми виїхали автобусом з Ялтинського автовокзалу і були в дорозі десь 1,5 години. Автобус робив дуже багато різних зупинок в населених пунктах та біля багатьох пансіонатів. Але це також своєрідна екскурсія, дуже цікаво подивитись, як живуть місцеві жителі.   Автобус нас довіз до кінцевої зупинки, яка так і називається «Воронцовський палац». Потім треба пройти ще метрів 700 дуже гарним зеленим парком.

   Воронцовський палац знаходиться біля підніжжя гори Ай-Петрі у м. Алупка. На мальовничих схилах він чудово вписується у кримський ландшафт. Побудований був палац як літня резиденція генерал-губернатора Новоросійського краю графа Михайла Воронцова.

На території Воронцовського палацу

   Будівництво палацу розпочалося в 1825 – 1828 рр. архітекторами. Т. Гарісоном і І. Бофо, яких запросив граф М. Воронцов. Під їх керівництвом був закладений фундамен і здійснена перша кладка. Але раптово будівництво палацу було припинено. Продовжив цю роботу вже інший архітектор – Єдвард Блор, автор Вестмінстерського абатства та частини фасадів Букінгемського палацу  в Англії та замку Вальтера Скота в Шотландії.  У нього було своє бачення майбутньої архітектурної споруди. Він відійшов від класицизму до англійської готики та романтичних форм східної архітектури. Саме 1828 рік вважається роком початку будівництва Воронцовського палацу. Закінчилось будівництво у 1848 році.

   Унікальність палацу в тому, що він поєднує в собі елементи різних епох і стилів.

 Можна здійснити екскурсію по залах палацу, можна  прогулятись неймовірно чудовим дендропарком, де розміщені унікальні та екзотичні дерева, озера з лебедями, водоспади, затишні алеї,  подивитись з оглядового майданчика на блакитні простори Чорного моря, сфотографуватись із скульптурою лева. 

Скульптури левів біля Воронцовського палацу

«Ластівчине гніздо»

  Одним із символів Криму, його візитною карткою є замок «Ластівчине гніздо». Ми неодноразово  відвідували це місце, але воно настільки цікаве і мальовниче, що туди хочеться повертатися знову і знову. Ще раз оглянути цю архітектурну споруду з боку моря, а також  подивитись на неї ближче.

   Замок «Ластівчине гніздо» знаходиться у с. Гаспра, що входить до Великої Ялти, на мисі Ай-Тодор. Сама назва вже говорить про те, що місце є якимсь унікальним та особливим, навіть казковим. Воно кличе до себе і заманює своєю назвою.

  Відстань від Ялти до «Ластівчиного гнізда» 17 км. Дістатись можна різними видами транспорту, але ми обрали морський.  Дорога на теплоході «Еол» зайняла у нас хвилин 30. Вирушили з набережної Ялти (центр) і до самого «Ластівчиного гнізда».

   Споруджений замок на Аврориній скелі, на висоті 40 м. Коли ми говоримо  слово «замок», то одразу в нашій уяві виникає велетенська і могутня споруда, проте це не стосується замку «Ластівчине гніздо». Замок має маленькі розміри, не дарма його назва пов’язана з маленькою пташкою. Його висота 12 м, в ширину сягає 10 м, і 12 метрів у довжину. Це дуже мініатюрна споруда і багато часу не потрібно, щоб обійти і подивитися навколо. Зараз ця споруда вже не служить замком, вона використовується під ресторан. Проте  його історія досить загадкова і таємнича.

Замок "Ластівчине гніздо"

г. Ай-Петрі

  Гора Ай-Петрі – це одна з вершин Кримських гір, яка  має висоту 1234 м, що добре запам’ятовується. Розташована гора на Ай-Петринській яйлі на північ від міста Алупки. А внизу, під горою, знаходиться с. Кореїз. Назва, в перекладі з грецької, означає «Гора Святого Петра».

   Але цікава гора тим, що на неї проведена канатна дорога з найдовшим у Європі  безопорним прольотом. І більшість туристів, зазвичай, намагаються дістатись Ай-Петрі, саме канатною дорогою. Також можна піднятись на гору власним авто, екскурсійним автобусом або автобусом на замовлення, яких тут дуже багато. А туристам, які люблять подорожувати пішки, долати різної складності і перешкоди, не складе ніяких труднощів, подолати цей шлях пішки.

   Я б рекомендувала, піднятись  угору автобусом, а назад спуститись канатною дорогою. Поясню, чому.  Адже приватні перевізники, які пропонують піднятись автобусом на гору Ай-Петрі, крім підйому роблять ще й зупинки в цікавих місцях (зупинка біля оглядового майданчика з написом «Ялта», цікавий оглядовий майданчик з гори на Ялту, зупинка біля водоспаду Учан-Су та зупинка біля джерела питної води). А якщо пощастить, то вам проведуть ще й невелику екскурсію по цих місцях.

   г. Ай-Петрі – це найбільш вітряне місце. Піднявшись на вершину, ви це дуже легко відчуєте: температура нижча ніж біля підніжжя (на 1 000 м температура знижується на 60С), відчутний вітер, а іноді, у хмарну погоду,  можна побачити, як хмари пропливають у вас прямо перед очима.

  Далі перед вами з’явиться велика кількість кафе та ресторанів, колоритний кримсько-татарський ринок, різноманітні розваги: покататись на конях, верблюдах, поні, квадрациклах, сфотографуватись з екзотичною тваринкою та інше.  А також можна спеціальними стежками піднятись до зубців Ай-Петрі, спуститись до печер, відвідати тисовий гай, де росте тис ягідний, якому 1 000 років.

Вид на Ялту з оглядового майданчика при підйомі на г. Ай-Петрі

Прогулянка набережною Ялти

  Набережна Ялти – це сама по собі вже памятка, адже немає жодного туриста, який відпочиваючи в Ялті, не відвідав її головного місця – набережної. Це місце, куди тебе кличе і манить  щось особливе, саме тут можна відчути колорит міста-курорту. Тут можна знайти все, що потрібно для цікавого відпочинку:

  • архітектурні пам’ятки та історичні будівлі, в яких свого часу зупинялися відомі російські письменники та поети: А. П. Чехов, Н.А. Некрасов, І. А. Бунін;
  • відвідати Ялтинський порт та здійснити морську прогулянку до «Ластівчиного гнізда», відправитись на риболовлю або зайнятись дайвінгом;
  • відвідати «Крокодиляріум» та «Сад живих метеликів»;
  • прогулятись вулицею Пушкінською (проходить перпендекулярно до набережної), де можна побачити пам’ятник А.А. Ханжонкову, О.С. Пушкіну, римо-католицький костел Пресвятої Богородиці – один з найкрасивіших храмів міста, собор Олександра Невського – найбільший в Криму православний храм. Це цікава зелена вулиця, з фонтанами, скульптурами, гарними архітектурними спорудами, виставками художників, скверами;
  • піднятись канатною дорогою «Ялта-Гірка» на пагорб Дарсал та розглянути місто з його оглядового майданчика;
  • помилуватись фонтанами, пам’ятниками, скульптурними композиціями, цікавими екзотичними та унікальними рослинами;
  • відвідати безліч різноманітних атракціонів та розваг, кафе та ресторанів, послухати виступи музик, подивитись цікаві танцювальні та акробатичні номери та багато іншого.
Набережна Ялти

Що можна ще оглянути в околицях Ялти?
  • Лівадійський палац

  • Юсупівськмй палац
  • Палац Дюльбер
  • Масандрівський палац
  • Масандрівський винний завод
  • Стежка Боткіна
  • Нікітський ботанічний сад (с. Нікіта)
  • Гора Кішка та скеля Диво (с. Сімеїз)
  • Парк-музей «Галявина казок»
  • Зоопарк «Казка»
  • Акваріум
  • Театр морських тварин «Акваторія» (с. Лівадія)
  • Ялтинський гірсько-лісовий заповідник
  • Японський сад «Шість почуттів»
  • Музей інституту виноградарства «Магарач»

Більш детальніше можна буде ознайомитись у моїх наступних статтях:

  • Парк «Парадіз» в Партеніті.
  • Воронцовський палац в Алупці.
  • «Ластівчине гніздо» – візитна карточка Криму.
  • Підйом на г. Ай-Петрі.
  • Прогулянка набережною Ялти.

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

Наступний пост  "Парк "Парадіз"в Партеніті"





Немає коментарів:

Дописати коментар

Що можна побачити і чим зайнятись в Буковелі?

      Немає в нашій країні українця, який би не чув про Буковель. Коли звучить «Буковель», то одразу ж на думку спадає лакшері-відпочинок в ...