субота, 9 січня 2021 р.

Екскурсія «Круїз по Закарпаттю»

 Відпочиваючи в Карпатах, ми вирішили відвідати Закарпаття та ознайомитись з його замками. Замків на території цього регіону дуже багато, всі вони мають різний вік, знаходяться в різному стані, але все одно при одному  слові «замок» - поринаєш у Середньовіччя.

 Ще з самого дитинства мені подобались казки про королів та королев, принців та принцес, які жили  в своїх казкових замках. Здавалось, що там все так  яскраво, розкішно, багато. І тому в книжках-розмальовках, які я дуже любила, ці замки були як веселка - різнокольорові.  Намагалась показати, що там немає сірих буднів, там завжди радісно і весело, там завжди панує свято.

 І тут ти розумієш, що побувати у замку - це реальність, проте побачити королівську родину - не вдасться, адже все це в минулому. 

  Екскурсію, яку ми обрали – «Круїз по Закарпаттю». Вона включала в себе:

  • пішохідна прогулянка по Ужгороду, відвідування Ужгородського замку та музею під відкритим небом (м. Ужгород),
  • відвідування Мукачівського  замку Паланок (м. Мукачево),
  • відвідування термальних мінеральних  джерел  Берегового (м. Берегове) 

Екскурсія обіцяла бути цікавою, а інакше й бути не могло.

  Подорож  наша починалася з Трускавця (Львівька область), так як ми там в цей час відпочивали та лікувалися. Розрахована вона на цілий день, так як їхати треба з Львівської області в Закарпатську, а це не близький шлях. Почалася екскурсія о 6.00 і повернулися близько 21.00.

   О 6.00 годині ранку нас вчасно  і без затримки  на призначеному місці забрав автобус.  Далі ми ще проїхали по місту, забрали решту туристів. Всі зявилися вчасно, без затримки. Нас віз мікроавтобус, група була повністю набрана, весь час нас супроводжував гід.  Це було влітку, тому вранці було свіжо і прохолодно. 

   Першу зупинку ми зробили десь через годину, біля невеликого придорожнього кафе, де можна було попити кави із карпатськими смаколиками, по бажанню, сходити в туалет або просто розімятись і налаштуватись на цікаву подорож.

Межа між Львівською і Закарпатською областями

   Незважаючи на наші дороги, дорога нам видалась легкою, водій вправно керував транспортом.  Ми доїхали до межі між Львівською та Закарпатською областями, там також нам ненадовго зупинили.  Прямо понад дорогою був розміщений сувенірний ринок, де можна було придбати для себе сувенір, або просто пройтись подивитися. Ринок був невеликий, проте колоритний, в карпатському стилі. Там можна було придбати як маленькі сувеніри – магнітики, дерев’яні браслети, свистульки, сопілки, підставки, ложки,  дощечки, картини  та інше, а також плетені шкарпетки, капці та жилетки з вовни, ковдри, килими.

   Через дорогу розміщений гарний готель,  в традиційному цій місцевості стилю та й місце не менш красиве.

На межі Львівської та Закарпатської областей

   Далі ми перейшли через дорогу і опинилися на невеличкому майданчику, де починалася Закарпатська область. Там великими літерами  було «написано» Закарпатська область.

Тут починається Закарпатська область

   Далі також ми можемо побачити стенд, на якому написано «Закарпаття вітає вас!» українською та англійською мовами. Далі стенд із зображенням карти Закарпатської області, а поруч декілька фото з краєвидами краю. Також тут  стоїть споруда у вигляді стовпа, який складається з кубів, поставлених один на одного, а на його стінках фото природи Закарпаття, вище пішли таблички з барельєфними зображеннями.  На цьому майданчику є лавочки, де можна посидіти. 5-ти хвилин достатньо, щоб оглянути це місце і зробити фото на пам'ять.


Майданчик з ознайомлювальною інформацією про Закарпатську область

 Переходимо назад через дорогу і йдемо до нашого автобуса. І тут перед нами постає  неймовірно гарний краєвид: гори покриті смерековими лісами. Проте невеликий майданчик на передньому плані псує всю картину. Незрозуміло, що це таке, чи то місце для стоянки, хоча весь транспорт зупиняється  біля ринку збоку дороги, чи тут щось було колись, але вигляд страхітливий. Краще підняти голову вгору і подивитись на цю природну красу.

   Всі попили кави, хто хотів, сходили в туалет, придбали сувеніри, сфотографувались і рушили далі.

Гірсько-лісовий краєвид Українських Карпат

   І далі, вже по Закарпаттю, гірськими перевалами,  ми рушили до обласного центру – Ужгорода. На нашому шляху зустрічалося багато цікавих місць, у вікно автобуса  ми роздивлялися закарпатські диковинки. І ось ми вїжджаємо  в місто.

Ужгород

   Ужгород – це найменший обласний центр України. Розмістився серед гірських схилів Карпат, на маленькій річці Уж, яка й дала назву місту. Річка розділяє місто на дві частини – лівобережжя і правобережжя. Місто давнє, тому має свою особливу історію. На території є замки, храми, музеї, театри, тут завжди багато туристів, в тому числі іноземних.  Адже Закарпатська область, це єдина область України, яка має в сусідах не тільки області – Львівську та Івано-Франківську, а й 4 європейські держави – Польщу, Словаччину, Угорщину, Румунію. Тому і  мови ви можете почути тут різні.

   Місто було засноване в ХІ ст. Воно опинилося під владою Угорщини, потім – Австро-Угорщини. Тривалий час було фортецею роду Другетів, які володіли ним 360 років. Місто розвивається як культурний та промисловий центр Закарпаття. У 1919 році був столицею Підкарпатської Русі у складі Чехословаччини,  з 1945 року перейшов до УРСР, а з 1991 року – у складі незалежної України.

Що нам вдалось відвідати та побачити?

  • Прогулянка вузенькими вуличками Старого міста (огляд вулиць, якими проходили,  пам’ятник ліхтарнику на одному з будинків).
Пам'ятник ліхтарнику на одному з будинків міста

  • Площа Євгена Фуцика (колишня Театральна)

          На площі розміщені такі історичні споруди:

  1. Колишній готель «Корона», який є найдавнішою пам’яткою площі. Саме навколо нього і зявився майдан, де почала формуватися площа.
  2. Колишня будівля синагоги, в якій тепер розміщена Закарпатська обласна філармонія. Тут можна насолодитись не тільки неперевершеним звучанням органу, але й помилуватись внутрішнім оздобленням будівлі: ліпнина, вітражі, орнамент.
  3. Ляльковий театр, який виглядає справжнім казковим будиночком. Будівля була побудована у 1900 році. Завдяки їй, площа колись і отримала свою колишню назву – Театральна. 

Площа Євгеа Фуцика (колишня Театральна)

  • Пішохідний міст через річку Уж (прогулянка по мосту, огляд річки Уж)


Міст через річку Уж

  • Римо-католицький храм – костел Святого Юрія (Георгія). На перший погляд здається абсолютно простою, білою будівлею, якби не годинник на вежі, який притягує погляд кожного, хто проходить вулицею. За різних причин, годинник змінювався тричі, починаючи з 1820 року. Третій годинник працює з 1904 року й досі і показує точний час.

Костел Святого Юрія (Георгія)

  • Ужгородський замок. Це саме те місце, заради чого  переважна більшість туристів їде до Ужгорода. Замок розміщений на Замковій горі і має тисячолітню історію.
   Замок був заснований в ІХ ст., про що вперше згадується в хроніці «Діяння угорців». Заснував його князь Лаборець. Це була невелика дерев’яна фортеця, яка при нападі угорців згоріла дотла. У Х ст. територію завойовують угорці і починається будівництво нової фортеці.

   На початку ХІV ст. угорський король Карл Роберт передає замок у володіння італійському роду Другетів. Графи Другети володіли замком протягом чотирьох століть.

   В кінці ХVІІ ст. замок переходить у володіння до Дєрдя Ракоці, а потім власником стає Міклоша Берчені. Саме за володарювання останнього, цей замок перетворився у шикарний графський осередок. Це був центр культурного та політичного життя кінця ХVІІ та початку ХVІІІ ст. У ХVІІІ ст. тут розміщується духовна семінарія і замок стає релігійним центром аж до приходу радянської влади.

Ужгородський замок

  • Міфічні скульптури на території замку:

  1. Cкульптура Геракла, який переміг лернейську гідру.
  2. Cкульптура міфічного героя – Гермеса, який вважався вісником богів, покровителем торговців та мандрівників.
  3. Cкульптура турула –  це містичний птах, який зовні схожий на сокола, він дуже часто згадується в угорській міфології.

Скульптура Геракла

  • Ужгородський краєзнавчий музей. Експозиції розміщені у 14 залах Ужгородського замку, які знайомлять з історією, культурою та розвитком Закарпаття.  Кожний зал присвячений певній тематиці.

               І поверх

  •  зал археології
  •  зал природи

               ІІ поверх

  •   зал Ужгорода та Ужгородського замку
  •   зал Ужгородської духовної семінарії
  •   зал народних музичних інструментів Закарпаття
  •   графи Шенборни і Закарпаття
  •   ікони і стародруки ХVІІ – ХІХ ст
  •   меблі ХVІІІ – ХХ ст
  •   Закарпаття між Першою і Другою світовими війнами
  •   Карпатська Україна
  •   меморіальна кімната-музей А. Волошина
  •   холодна і вогнепальна зброя ХVІ – ХХ ст.

               ІІІ поверх 

  •   народний одяг Закарпаття

Ужгоодський краєзнавчий музей. Зал музичних інструментів.

  • Ужгородський музей народної архітектури та побуту почав створюватися у 1965 році, а вже в 1970 році був відкритий для відвідувачів.  Площа музею становить 5,5 га. Тут представлені садиби різних районів Закарпаття. Можна побачити  будинки закарпатців, які проживали в низинних районах, в долинах річок, а також будинки гуцулів, бойків, тобто жителів гірських районів. 

Музей народної архітектури та побуту

  • Хрестовоздвиженський кафедральний собор. Свою історію собор починає з ХVІІ ст. Це дуже гарна споруда, яка вражає своїм розкішним виглядом,  витонченістю, ошатністю. А також собор має свої підземелля, де є єпископські поховання. 

Хрестовоздвиженський кафедральний собор

Мукачево. Замок Паланок 

   Мукачево – це невелике містечко Закарпатської області, яке розмістилося на річці Латариця. Це затишне і приємне містечко. Розміщене на рівнинній території, лише замок на Замковій горі здіймається над містом. Говорять, що назва міста тісно пов’язана з історією замку. Будівництво замку, коштувало робітникам великих мук, тому місто і назвали Мукачево. За іншою версією, люди з важкими зусиллями долали карпатські перевали, щоб дістатися міста. І остання версія говорить про те, що колись давно на річці Латариця стояв млин, на якому мололи зерно та муку.

   Але й не дивно, чому так багато версій походження назви міста, адже місто Мукачево – одне з найстаріших в Україні. В давніх літописах згадується, що в 896 році угорська армія захопила Мукачево. Отже, у 896 році місто уже існувало.

   В’їхавши в місто Мукачево, в кожного туриста, хто вперше побуває тут, перехопить подих від побаченого. Кружляючи вулицями міста, мимоволі приковує погляд гора, на якій стоїть замок.  Яка краса! Це щось неймовірне! Він виглядає таким, зображення якого ми всі звикли бачити в путівниках, на листівках, сувенірах, як-то говорять «на повен зріст», в усій своїй красі. Він стоїть на такому місці, де кожен може його охопити оком.  Проглядається замок з усіх куточків міста.

Вид на місто Мукачево із Замкової гори

    Мукачівський замок Паланок

    Площа фортеці становить 14 тисяч м2. Вся територія була поділена на чотири  рівні: Передворотній, Нижній, Середній і Верхній замки. Верхній замок – це найстаріша будова, на 6 метрів від нього зведено Середній замок, а ще на 10 метрів нижче від нього побудовано Нижній замок. Разом з Нижнім замком у ХVІІІ ст. була побудована і дорога, яка вела до нього. Раніше дістатись замку було дуже важко, вела тільки вузенька стежка крутим схилом. Оскільки, кожен  замок знаходився на різній висоті, то в разі потреби, міг захищатись самостійно.

    Замок багато витримав за свою історію, пережив багато воєн, тому в одвічному  вигляді він не зберігся до наших днів.  Проте його добре відреставрували і прогулятись його територіє дуже цікаво. Варто замовити екскурсію, де вам розкажуть дуже багато захоплюючих та вражаючих історій.

Макачівський замок Паланок

Берегове. Термальні лікувальні джерела

   Берегово – це невеличке містечко на Закарпатті. Його часто називають столицею Української Угорщини. Адже з давніх-давен угорці вважали Закарпаття своєю землею. Саме місто було засноване  угорцями в ХІ ст.  А зараз угорці становлять половину населення міста, а в районі  і того більше.

  Берегове – це місто-курорт з термальними лікувальними джерелами. Тут є санаторії, пансіонати, а також місцеві жителі в приватному секторі можуть здати житло за помірною ціною.

   Навчально-спортивна база «Закарпаття»

   На території навчально-спортивної бази «Закарпаття» знаходиться найбільший басейн з термальними водами.

   Басейн дійсно великий, знаходиться під відкритим небом, людей багато, але місця вистачає всім.

  Басейн, як я і припускала, був побудований ще в радянські часи і почав працювати в 1967 році. Тільки-но потрапивши з тунелю у великий басейн, зразу привертає увагу високий трамплін для стрибків у воду і під ним намальовані п’ять олімпійських кілець. Зразу згадується Москва – Олімпіада-80, не вистачає ще олімпійського ведмедика, за яким  так усі плакали, коли він відлітав на повітряних кульках. Якась приємна ностальгія. Виявляється, що за радянських часів тут тренувалася олімпійська збірна з плавання. Час іде, все змінилось. 

   Температура води в басейні +370 С. Вода має лікувальні властивості,  вона насичена йодом, бромом та мінералами хлоридно-натрієвого складу.  Видобувають її із свердловини глибиною 1100 метрів. Басейн працює цілорічно, вода навіть узимку не опускається нижче +320 С. 

   Вода використовується для лікування органів руху, серцево-судинної системи, центральної нервової системи, захворювань шкіри. Але перебувати у цій воді, лікарі не рекомендують більше 2 годин на добу, інакше може призвести до негативних наслідків для здоровя. Вода дійсно чудодійна, в ній приємно перебувати. 

  На території, крім великого басейну, знаходяться ще й два маленьких. Там зовсім невелика глибина, там купаються переважно діти, але можуть, звичайно, і дорослі. Вода в усіх басейнах однакова, і склад і температура.

   Місце приємне і, мабуть,  вода має все-таки свою чудодійну силу. Багато людей приїздять сюди на лікування.

   Але адміністрації треба обов’язково подбати про безпеку відвідувачів. В роздягалці, душевій кімнаті та коридорах дуже брудно, антисанітарні умови. Треба зробити капітальний ремонт і слідкувати за чистотою і порядком. Відвідувачів стане набагато більше.

Басейн термальних вод на території навчально-спортивної бази "Закарпаття"

 Більше можна буде прочитати в наступних статтях «Круїзу по Закарпаттю»:

  • Екскурсія по Ужгороду: пішохідна прогулянка містом, Ужгородський замок та музей під відкритим небом.
  • Мукачівський замок Паланок.
  • Берегове: термальні лікувальні джерела.

-          А ви подорожували Закарпаттям?

-          Які місця відвідували ви?

-          Що цікавого бачили?

-          Які замки Закарпаття рекомендували б відвідати ще?

-          Які термальні джерела можна відвідати ще? 

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

Наступна стаття «Екскурсія по Ужгороду: пішохідна прогулянка містом, Ужгородський замок та музей під відкритим небом»

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Оздоровчий комплекс «VODA club» в Буковелі

    Оздоровчий комплекс « VODA club » (Вода клаб) розмістився в Карпатах, в одному з найкрасивіших місць – туристичному комплексі «Буковел...