пʼятниця, 20 листопада 2020 р.

Путівник по Національному природному парку «Шацькі озера»

   По приїзду на о. Світязь ми придбали карту Шацьких озер, з усіма цікавими місцями та розвагами. Це більше схоже на путівник,  називається він «Перлина Волині. Шацькі озера: екскурсії, характеристика озер, відпочинок, розваги, цікаві об’єкти».

   І дійсно, він нам дуже став у пригоді. Ми з нього багато дізналися, користувалися ним постійно. Дізналися про архітектурні пам’ятки, їх не багато, але все ж.  Подано рекомендації, як добратись, де зупинитись, до кого звернутись.

   Найкраще до о. Світязь рекомендують їхати через м. Ковель, ми так, до речі, і їхали. Але проїжджали  по окраїні, тому самого міста не бачили.  Якщо їхати власним транспортом, то дорогу тоді з Ковеля дивитись по карті. Якщо їдете громадським транспортом, то в Ковелі є автовокзал і залізничний вокзал, які знаходяться через дорогу одне від одного. З автовокзалу смт. Шацьк можна доїхати автобусом, маршруткою, таксі. Все залежить від ціни, швидкості та комфорту.

   В путівнику так і сказано, коли ступаєте на світязьку землю, відразу забуваєте про цивілізацію. Так воно і є.  Але будьте оптимістами, адже ви приїхали на одне з семи природних чудес України.

Острів на озері Світязь

   Приїхавши до селища, одразу треба знайти місце для ночівлі. Тут пропонуються: бази відпочинку, приватні туристичні садиби, кемпінги, наметові містечка, є також неофіційні приватні бази відпочинку з умовами цілком європейського рівня. А також місцеві жителі здають будинок або кімнати, багато з них на всій території понабудовували літніх будиночків для відпочивальників. Житло кожен обирає на свій смак  і гаманець. Оскільки до міста далеко, та й взагалі в цій місцевості немає ніякої промисловості, сільські жителі без роботи, тому майже кожен намагається здати хоча б щось, щоб заробити грошей. На ці гроші вони і живуть.  Села на Волині  дуже бідні.

   Ми бачили, як у деяких дворах стоять намети, їх також здають відпочивальникам, а, можливо, ставлять свої намети .А  далі за селом можна побачити наметове містечко.

   Якщо хтось хоче відпочити дикуном, то рекомендують їхати на озеро Згорани. Воно знаходиться за кілька кілометрів перед Шацьком біля однойменного населеного пункту і не входить до заповідної зони.

    На території Національного парку  здійснено зонування:

  • заповідна зона;
  • зона регульованої рекреації;
  • зона стаціонарної рекреації;
  • господарська зона.

До заповідної  зони включено озеро Мошне, водно-болотні угіддя озер Довге і Кругле з прилеглими лісовими масивами «Князь Багон» та урочище «Пулемецьке», болотні угіддя «Унич» та угіддя між озерами Пулемецьке і Острів’янське. Тут забороняється відпочинок, рекреаційна та господарська діяльність.

Озеро Пулемецьке

Памятайте! Територія Шацького НПП є не тільки зоною відпочинку, але й природоохоронним об’єктом, науково-дослідною установою, де ведуться дослідження екосистем. Не порушуйте вимог національного парку.

Далі можна роздивитись карту Шацького НПП. Вона йде у масштабі 1: 60 000 (в 1 см – 600 м). Можна добре роздивитись, чітко видно всі написи і дуже зрозуміла. Внизу йде легенда карти (умовні позначення). А також тут вміщена «Карта Волинської області та околиць».

Потім йде характеристика Шацьких озер: Світязь, Пулемецьке, Люцимер, озеро Луки, Острівянське, Перемут, Пісочне, Кримне, Соминець, озеро Чорне Велике.

Озеро Пісочне

Дається коротка характеристика регіону (НПП, озера, ліси) а також короткий екскурс в історію.

Перша письмова згадка про Шацьк датована 1410 роком, коли польський король Ягайло послав мисливців до шацьких лісів для заготівлі мяса на військові потреби.  В 1595 році Шацьк згадується як містечко. До найдавніших поселень відносяться такі села району як Світязь, Пульмо,  Піща, Острівя.

За переказами, на дні Світязького озера знаходиться замок і місто, що провалилося на прохання беззахисних жінок при нападі ворогів; місцеві легенди послужили основою поем Міцкевича «Switez» і «Switezianka». У 1871 р. археолог Завиша відкрив на берегах озера сліди стоянки первісної людини.

Існує й легенда про озеро. 

Колись у цих краях гомоніло пишне місто володаря Тугана. Тяжкі були часи, частина – побоїща.  І ось прокотилася нова тривога – на землі Тугана, нового побратима – князя Мендога -  рушило вороже військо.  Туган збирає хоробрих воїнів, сурми трублять похід і вірна дружина вирушає в дорогу. Вже за ворітьми князя спиняє лиха думка: рідне місто лишається без оборони! Повертається він і оповіщає про це своїй доньці. Та вона відмовляє батька і просить допомогти Мендогу. Настає тривожна ніч – і ворог підступає до міста. Гримить таран, падає брама, ллється кров. У відчаї беззахисна княжна звертає погляд до неба: «Як же втекти нам від лютої кари – нас захисти перед нею». Громом убитий із високої хмари чи захованої під землею. І місто запалося, і на його місці утворилося озеро. Білими купавами зійшла на ньому непорочна дівоча краса.  Розгорячілі вороги заходилися квітчати ними бойові лати та всяк, хто ліз у воду за чарівною квіткою, падав, убитий страшною хворобою…».

Ось така легенда.

Шацькі озера пропонують не лише відпочинок, а й розваги.  Тут можна зїздити на рибалку, сходити у ліс по гриби та ягоди (але в період, коли йдуть дощі). Того літа, що були ми, місцеві жителі говорили, що грибів цього року дуже мало.

Відпочинок та розваги на о. Світязь

 Кожного року у липні місяці під час українського фольклорного свята Івана Купала, на мальовничих берегах озера Світязь відбувається фестиваль української естрадної пісні «На хвилях Світязя».

Також можна здійснити екскурсії:

  • пішохідні  екскурсії по території Шацького національного парку;
  • екскурсія на туристичній байдарці «Поліські джунглі»;
  • велосипедна екскурсія «В гості до русалки»;
  • екскурсія в с. Зимне (Святогірський Свято-Успенський жіночий монастир);
  • музей Л. Українки в с. Колодяжне. 

Де здійснюються ці екскурсії, я не знаю, тому що з с. Світязь не було жодної екскурсії. Ніхто їх ніде не пропонував. Ми обійшли усе село, ніде нічого не бачили. Лише десь на стовпі побачили оголошення про те, що можна здійснити  поїздку у с. Зимне до Святогірського Свято-Успенського жіночого монастиря  та  екскурсії за кордон  в Білорусь і Польщу (поруч кордон: на заході з Польщею, на півночі – з Білоруссю).  В Зимненський монастир ми їздили самостійно, власним транспортом, а екскурсії за кордон,  як нам сказали: «Коли набереться група». Можливо тиждень чекати, можливо два, а може й місяць. Коли група набереться? Туристи на довго не приїздять, а місцеві на екскурсії не їздять.

 Святогірський Свято-Успенський Зимненський  жіночий монастир

Про пішохідні екскурсії, велосипедні та на байдарці навіть оголошень ніде не бачили. Можливо, десь в інших місцях? Не знаю. Напевно, якби ми більше часу тут побули, та задались цією метою,  то можливо вдалося б дізнатись та побачити більше. Але й за ці дні, що ми тут були, ми кожного дня відкривали для себе нові місця та отримували багато яскравих вражень. 

Але путівник цікавий, багато різноманітної інформації, може стати в нагоді.

Лелеки - господарі Волині
  
 -   А ви були в Шацькому НПП?
 -   Що вам довелось побачити ще?
 -   Які озера відвідали ви?
 -   Які цікаві місця ви відвідали?
 -   Що найбільше запам'яталось? 

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

Наступний пост "Святогірський Свято-Успенський Зимненський монастир на Волині"



Немає коментарів:

Дописати коментар

Оздоровчий комплекс «VODA club» в Буковелі

    Оздоровчий комплекс « VODA club » (Вода клаб) розмістився в Карпатах, в одному з найкрасивіших місць – туристичному комплексі «Буковел...