четвер, 6 серпня 2020 р.

Курортне селище Щасливцеве (Арабатська стрілка)


Селище Щасливцеве – один з найпопулярніших курортів Арабатської стрілки. Сама назва села, вже обіцяє гарний і незабутній відпочинок. Селище знаходиться на Арабатській стрілці, між селами Генічеська гірка (Генгірка) та Стрілкове, майже посередині.

Селище на сьогоднішній день має добре розвинену інфраструктуру, тепле море, піщані, з дрібним ракушняком пляжі, цілющий клімат. А також недалеко знаходяться гарячі джерела та унікальні озера.

Ще 8 років тому, особливої інфраструктури тут не було, але море, пляжі, повітря, малолюдність кликали до себе багатьох туристів, які бажали усамітнитись та насолодитись усіма цими багатствами сповна.

  Як говорять місцеві жителі, селище почало розвиватися з того часу, як Крим став окупованим. Змінилася місцева влада. Нова влада почала більше уваги приділяти розвитку туристичної сфери. І це правильно. Почала розвиватися інфраструктура, зявилися екскурсійні туристичні напрямки, відпочиваючих стало більше. А цього року, у зв’язку з поширенням коронавірусу у світі, більшість українців обрали саме українські курорти і Арабатська стрілка не стала винятком.

Море і пляж

Щасливцеве знаходиться на березі Азовського моря, на піщаній Арабатській косі, яка розділяє Азовське море і затоку Сиваш.

Азовське море – це друге за розмірами море, яке омиває береги України, але за багатьма своїми параметрами, його можна вважати унікальним гідрологічним об’єктом. Воно вважається наймілкішим морем на Землі.

За всю свою історію існування воно змінило багато своїх назв, аж поки не отримало сучасну. Стародавні греки називали його Меотидою, що в перекладі означає «годувальниця», римляни називали його Палюм меотіс, що означало «Меотійське болото (за його мілководність), скіфи – Каргулак («багате рибою»), генуезці і венеціанці називали його Маре Фане, араби – Бахр-ель-Азов, слов’яни – Сурожським або Синім…

Свою нинішню назву отримало  у ХІІІ ст. від назви стародавнього центру Азак, що виріс на місці античного Танаїсу зруйнованого Золотою Ордою.  А ще існує легенда, що Азою називали молоду вродливу красуню, що шукаючи коханого, утопилася в морі.

Азовське море – внутрішнє море басейну Атлантичного океану.  Воно з’єднується з Чорним вузькою Керченською протокою і омиває південно-східні береги України.  Його середня глибина становить 7 м, а максимальна – 15 м.

Море мілке, швидко прогрівається, вже в травні в ньому можна купатись. Крім того море дуже корисне для здоровя, в ньому міститься дуже велика кількість мінералів та мікроелементів.

Азовське море

 Цікаві факти про Азовське море

  • За 1 000  років море обміліло на 2 метри.
  • Арабатська стрілка (115 км) – найдовша піщана коса у світі.
  • В Азовському морі ніколи не спостерігалися хвилі вище 4 м.
  • Азовське море – найвіддаленіше на Землі від будь-якого океану море.
  • Донедавна море було  найпродуктивнішим у світі, вилов сягав 300 тисяч тонн (перевищував у 6,5 разів вилов у Каспійському морі, у 40 разів – у Чорному морі і в 160 разів – у Середземному). Це пояснювалося швидким відтворенням рибних запасів, великою кількістю нерестовищ, низькою солоністю і великою кількістю припливу чистої води.  У 1960 році вилов складав 760 тисяч тонн, з того часу  вилов риби постійно зменшується і ця цифра здається катастрофічною – 16,6 тисяч тонн щорічно. 
  • У морі зараз налічується 400 видів живих об’єктів (від одноклітинних до ссавців).
  • Риба складає 79 видів, з яких промислове значення мають тюлька, хамса, бички, оселедець, прісноводні – лящ, судак, короп, тарань. Цінні риби – осетрові, кефаль, камбала, утрачають своє промислове значення.
  • Представник ссавців, в Азовському морі – дельфін азовка (який стає рідкістю).
  • Кількість рослинного і тваринного світу скоротилася на 30 – 35%.
  • Через Керченську протоку розповсюдилася в Азовському морі чорноморська медуза. Вона пожирає планктон, а після відмирання її отруйні рештки нагромаджуються на дні. Це призвело до утворення в морі мертвих зон,  у яких спочатку зникли рачки, а потім і промислові риби.
  • Загальні запаси осетрових зараз майже нульові і їх вилов заборонено.
  • В море щорічно скидається до 20 км3 стічних вод, що містять сполуки важких металів, до 90 тисяч тонн органічних речовин, в тому числі пестицидів, 5 тисяч тонн нафтопродуктів, понад 14 тисяч тонн сполук азоту та майже 6 тисяч тонн фосфору.
  • Серйозною проблемою є захоронення відходів суден і літаків і їх планове знищення (дампінг). При цьому відбувається забруднення морської води ртуттю і свинцем, які мають властивість накопичуватися у верхніх шарах води.

   Ось таке воно Азовське море. В Щасливцевому вода тепла, спуск пологий, дно піщане, м’яке, каміння не потрапляє під ноги, іноді буває спокійним, а іноді піднімаються хвилі. За той час, що ми там були, ми його побачили різним.

В перший день, коли ми прийшли до моря, на вулиці було трішки прохолодно і похмуро. Людей на пляжі було небагато, це було десь 9.30 ранку.

Пляж в селі Щасливцеве зранку

  Але здивувало те, що і в морі нікого не було, зазвичай ми звикли бачити, що за будь-якої погоди хоч один сміливець, але знайдеться, хто буде безстрашно плавати в морі. А тут – нікого. Ми залишили на пляжі свої речі і швиденько до води, для початку хоча б помочити ноги. Але тут перед нами сюрприз – все узбережжя устелене медузами. 

"Медузове" узбережжя

   Чи вони всі були мертві, чи серед них були і живі, але їх було багато, на самому краю їх плескало водою.  Нам вдалося їх роздивитися зблизька, пофотографувати їх, деякі  виявилися ще фотогенічними, ну справжні моделі. 

Фотомодель, ну справжня красуня

Ми чули про те, що в Азовському морі зявилися медузи, раніше їх не було. Чи то з будівництвом мосту, чи  ще з якоїсь причини, але через Керченську протоку чорноморська медуза почала освоювати простір Азовського моря.

Я вперше побачила медуз в Азовському морі, а таку їх кількість, мабуть, взагалі ніде і ніколи не бачила. Заходити в море ми не ризикнули, як і багато інших. Але  від тих, хто заходили, а їх було небагато, ми чули писк та крики, адже в морі плавали живі медузи. Стоячи на березі їх можна було побачити, вони були різних розмірів, і великі, і маленькі і зовсім ще немовлята.

   

Ось такі медузи зявилися в Азовському морі

 Ми сиділи на пляжі, дихали свіжим морським повітрям, спостерігали за чайками на березі, яких також багато та раділи початку нашого відпочинку.

Чайки на узбережжі

Через деякий час почало проглядати сонечко, людей на пляжі почало ставати більше і бажаючих пірнути в море, наповнених медузами,  зявлялося більше і більше. Чоловік мій не витримав і вирішив все ж таки  зануритись в море. Вода була трішки прохолодною, але тільки спочатку, а медузи плавали, їх треба було обминати. Поплававши в «медузовому розсолі», чоловік вийшов з води, і сказав, що далі в морі медуз ще більше і дуже жалючі. Самого його вжалили медузи, ноги були червоні і деякий час неприємно пекло.

Купання в "медузовому розсолі"

Ми з донькою вирішили остаточно – заходити не будемо. Ми не розчарувались, адже наш відпочинок був розписаний мною по дням: гарячі джерела, озера, Генічеськ, страусина ферма, біосферний заповідник «Асканія Нова».

Поки море окупували медузи, ми вирішили вивчити пляж. Пляж довгий, простягнувся суцільною смугою, широкий, місця вистачить всім. Поверхня піщана, вперемішку с дрібним ракушняком. Іноді в Азовському морі на берег може винести і великі мушлі. Разом з медузами на берег винесло і багато водоростей, тому в деяких місцях берег виглядав не зовсім привабливо, проте вода була чистою і прозорою.

Берег, устелений водоростями

  Також місцями можна було побачити наноси трішки крупнішої мушлі. Діти дуже люблять збирати мушлі, ми також раніше збирали і привозили додому. Були цілі колекції мушлі або камінчиків різного розміру та кольору. Деякі збереглися й досі, а деякі прикрашають аплікації, які зроблені своїми руками. 

Мушлі на березі моря

На березі можна побачили ларьки, де можна придбати холодні напої, а також сушену рибу, сухарики, чіпси та інші дрібниці. Поруч стоять деревяні столики з лавами, під навісом, де можна посидіти перекусити або просто посидіти.  Вони, звичайно, старенькі, але ще витримують.  До речі, розміщені вони по всьому узбережжю селища, через кожні метрів 500.

Ларьки та столики зі стільцями

   Також на пляжах є кабінки для переодягання, туалети, баки для сміття. 

Кабінки на пляжі для переодягання

Туалет на пляжі

Баки для сміття різного кольору, із сортуванням: скло, пластик, папір, харчові відходи. Кожного дня приїжджає сміттєвоз і сміття забирають. Єдине, не звернула увагу, як грузять сортоване сміття, адже машина приїжджає неначе одна. Але я хочу сказати, що до Європи нам ще дуже далеко, адже багато людей не звертає уваги на сортування сміття і все вкидає в один бак.


На пляжі також можна знайти розваги за інтересами: майданчик для гри в волейбол, поле для футболу та інше. 


Майданчик для гри в волейбол та футбольне поле

   Також є ігрові кімнати, батути, але це вже все  платно.
Атракціони на пляжі

  На березі стояли катамарани, на яких можна покататись вздовж узбережжя та проїхатись з гірки, пірнаючи в морські води. Це також платно.
Катамарани

  
 Стояла рятувальна вишка, дуже, до речі, висока. Але, на жаль, жодного разу рятувальників ми там не бачили. Мабуть, дотримуються жарту, «що в Азовському морі втопитись не можна» (із-за його глибини). Але сміх сміхом, але рятувальників на нашому пляжі все ж таки не було. 


Рятувальна вишка

Українці, народ придумкуватий, тому крім платних розваг вигадували  і безкоштовні, самостійно. Наприклад, хтось з металошукачем на пляжі намагався знайти скарб.

Металошукач


  Діти сачком, якими ми в дитинстві ловили метеликів та коників, намагаються піймати медузу.


Ловля медуз

   Хтось приходить на пляж з лопатами, щоб вирити яму і когось в ній закопати. А потім, сфотографуватись  на фоні голів, які стирчать з піску. Зразу на думку приходить радянський фільм «Біле сонце пустелі» і голова Саїда, яка виглядала з піску. 

Розваги на пляжі

   

 Хтось годував  чайок, яких  по берегу ходить дуже багато. Раніше я взагалі чайок на березі не бачила, тільки літаючих над морем або стоячих на воді. А зараз вони тут вільно почуваються.

 

Чайки на пляжі

А ще тут біля пляжу створено кемпінги, де люди з наметами можуть зупинитись на відпочинок. Звичайно, це не ті європейські чи американські кемпінги, які ми звикли бачити по телевізору, з підключенням питної води, душем, туалетом та електрикою. Це звичайна галявина, яка поросла травяною рослинністю, покрита дрібним ракушняком, стежки, протоптані самими відпочиваючими  і все. Душу я не бачила, туалети поруч на пляжі.

Але тут зупиняються не тільки з наметами, а бачили навіть дім на колесах (трейлери), як в американських фільмах. Мені дуже подобається такий транспорт, але на жаль, в нашій країні ще не має спеціально обладнаних для них місць. Можливо в майбутньому, але ідея класна. 

Кемпінг в Щасливцевому

  У другій половині дня вийшло сонечко і до нас завітала божа корівка ( в дитинстві ми її називали сонечком, ще й віршик їй розповідали).

До нас завітала божа корівка, а разом з нею вийшло і сонечко

 І справді, сонечко нас порадувало, ми навіть ризикнули зайти у море, обходячи медуз. Але вони настільки проворні, що все одно встигли зачепити та ужалити.

 Людей на пляжі вже стало більше і ми зрозуміли, що відпочиваючих у цьому році в Щасливцевому дуже багато. 

Пляж в селі Щасливциве
   
Наступного дня ми прийшли до моря у другій половині дня, так як зранку ми їздили в село Стрілкове на гаряче джерело та Гліцеринове озеро. Про це будуть окремі пости "Гаряче джерело в с. Стрілкове, лікувальні грязі та блакитна глина Сиваша (Арабатська стрілка)" та " Гліцеринове озеро в с. Стрілкове (Арабатська стрілка)".

День був сонячний, людей як на пляжі, так як і в морі було багато. Ми швиденько побігли до моря, і знову здивування: медузи зникли. На березі їх зовсім не було, а в морі де-не-де можна було побачити. Але купатись і плавати можна було вільно. Море було тепле, чисте з невеликими хвилями.

 Сьогодні і розваг стало більше. Пропонувалось спуститись з водяної гірки: 30 грн – 5 хв або 200 грн на цілий день. 

Водна гірка
 Можна було покататись на банані – 100 грн з однієї людини, покататись на катамарані, водяному велосипеді, спуститись з парашутом.Місцеві жителі пропонували дітям покататись на поні, яких вони нарядили у якесь східне вбрання.

По бажанню можна було замовити магнітик зі своїм фото, яке робиться за 5 хв і коштує 70 грн.

Місцеві жителі пропонують розваги

Ну і, звичайно ж, місцеві смаколики на пляжі, які з самого ранку і до вечора пропонували місцеві жителі. Це і риба сушена та в’ялена, і креветки, і салати з морепродуктів, і пиріжки, і пахлава медова, і самса, і пончики, і чурчхела, і варена кукурудза та багато іншого.

 Без усього цього просто неможливо уявити відпочинок в Україні на березі моря. 

Смаколики від місцевих жителів

 Ціни на пляжі:

Кревентка маленька (азовська) – 25 – 30 грн

Кревентка велика (тихоокеанська) – 35 – 45 грн

Пиріжки – 15 грн

Пончики – 20 грн

Вафельний тортик зі згущенкою, 1 шматочок – 15 грн

Чурчхела – 30 грн

Пахлава медова – 30 грн

Кукурудза варена – 20 грн

Я, наприклад, не можу уявити свого відпочинку без креветок. Тому креветки ми купляли і були  вони досить смачними.  Залишками підгодовували чайок.

Смакуємо креветками

Креветки

 Що можна побачити в самому селищі

Ввечері ми вирішили здійснити прогулянку селом, подивитись на його цікавості. Вирішили вийти на головну центральну вулицю.

Спочатку ми йшли дорогою, а потім між будинками, стежками, як говорять навпростець.  По дорозі нам зустрічались якісь незвичні дерева, деякі навіть з плодами. А урожай абрикос, слив, аличі та інших фруктів тут цього дуже гарний. Деякі дерева просто обліплені були плодами.

 
  

Далі ми опинилися на центральній вулиці. Що впало у вічі, на що ми звернули увагу, коли тільки приїхали в село, так це те, що по селу стоять новенькі зупинки. Їх багато, але чомусь людей на них і транспорту, який рухався  б по Арабатській стрілці, ми бачили дуже мало, хоча ми кожного дня кудись виїжджали. Можливо, він рухається за певним графіком. Але, як на мою думку, можна було в зробити в курортний сезон, більший рух транспорту. Адже люди могли б поїхати і на гарячі джерела, і на озера, і в Генічеськ, відвідати дельфінарій і аквапарк в Генгірці, сафарі-парк за селом Щасливцеве.  Адже не кожен приїхав особистим транспортом, а з екскурсією, які пропонують ці маршрути, не наїздишся. Це недолік місцевої влади. Його треба терміново ліквідувати і тоді відпочиваючих буде в рази більше.

 Але зупинки тут гарні. Я навіть хочу зупинитися на них, щоб описати. Новенькі деревяні будиночки, з гарним дахом, де поєднані світло-коричневі та темно-коричневі кахлі. Всередині стоять лавочки, вони чистенькі, на них навіть можна сидіти.  А ще там є віконечка, ну справжній казковий затишний будиночок.  Графіка руху транспорту, правда, біля них немає.

Новенькі дерев'яні зупинки в селі

Далі ми побачили ось такі вказівники, яких також дуже багато: на перехрестях, в провулках і не тільки на головній вулиці. Дуже зручно. В написі, правда, помилка «Вихід к морю», перша частина українською мовою, а друга – російською. Треба виправити, правильно: «Вихід до моря». Але вказівнички гарні, приємні оку.

Вказівники по всьому селищу

Дорога в селі нормальна, дуже багато наземних переходів у вигляді зебри, стоять знаки.

По дорозі ми звернули увагу на стенд з екскурсіями. Був контактний телефон, за яким можна було подзвонити і дізнатись потрібну інформацію. Адже це був уже вечір і робочий день був закінчений. Ми вирішили зателефонувати, нам відповіли, оскільки цей стенд стояв біля одного з дворів, то і туристичний  агент проживала тут. Вона вийшла до нас і ми поспілкувалися.  8 років тому ніяких екскурсій взагалі не пропонувалося, тому нам сподобалось те, що можна не тільки відпочити на морі, а ще й відвідати щось цікаве.

Деякими екскурсіями ми зацікавились. Нам розповіли маршрут та сказали ціни. Деякі екскурсії зараз відмінені, у зв’язку з підвищеною пожежонебезпечною ситуацією, наприклад, фотосафарі в Асканії Нова та сафарі на о. Бирючий. Екскурсії недешеві, від 300 грн до 750 грн за одну людину. Залежно від тривалості, на півдня чи на цілий день. Але якщо, люди приїхали без власного транспорту, то хоча б дві екскурсії відвідати треба. 

                  

                                               Екскурсії в селі Щасливцеве

 В селищі багато гарних квітів.

                    

  Є також аптеки, сучасні, які можна побачити в містах.

  Далі ми вирішили знайти магазин, де можна було б купити  м'ясо на шашлик. Рухаючись вулицею, ми побачили  вказівник «Свіже м'ясо», звернули у вузенький провулок, пройшли по ньому і побачили ще один вказівник.


Дорога до магазину "Свіже м'ясо"

Це був магазин. Ми в нього зайшли, хотіли купити мяса для приготування шашлику, але свіжого мяса вже не було, адже це був вечір і його просто розібрали. Але було сало підсолене і зі спеціями. Ціни абсолютно нормальні. Ми купили невеликий шматочок, виявилося смачним. Правда чоловік трішки досолив його і сказав, що можна було брати більше.

 В магазині можна було купити морозиво. Найдешевше – 20 грн ( у вафельному стаканчику). 

Магазин "Свіже м'ясо"

Коли ми вийшли з магазину, то почули такий гучний і страшний дзявкіт. Як виявилось - це охоронець будинку навпроти, який просто захищав свою територію. Незважаючи на те, що він на нас гавкав, нам він дуже сподобався. Зі своїми обов’язками  справляється вправно. 

Цей кумедний песик вправно захищав свою територію

   Далі ми побачили дошку оголошень.  Це така нова деревяна споруда циліндричної форми з дахом-капелюхом. Там не просто сільські оголошення, а пропонуються екскурсії, масаж, різні рекламні оголошення, а ще сюди може приїхати з виступом театр з Херсону. Театралізовані вистави, виступи, розваги проходять у парку с. Щасливцеве. Так, дійсно тут є парк, де стоять дитячі майданчики, інші розваги  та сцена, як театр під відкритим небом. Ми до нього сьогодні не дійшли, тому що це далеченько йти. А коли проїжджали автівкою  повз нього, то бачили. Це затишний дитячий парк, де можна прийди з дітками і розважитись. А якщо пощастить, то й потрапити на якусь театралізовану виставу чи конкурсну програму. 


Дошка оголошень

 
Далі ми побачили будочку, у патріотичних жовто-блакитних кольорах, з написом «Автобусні квитки». Мабуть, місцева автостанція. Але вона чомусь була зачинена, не тільки ввечері, а й вдень. Графіка роботи ніде видно не було.  А так гарно, яскраво, пофарбовано свіжою фарбою. 

Мабуть, місцева автостанція

   

Далі ми дійшли до перехрестя. Людей в цей час було зовсім мало, автівок теж. Чоловік, перейшовши через дорогу, ще зайшов в один магазин «Свіже мясо», але безрезультатно.


Перехрестя в селі Щасливцеве
   
Далі ліворуч ми побачили якусь гарну новеньку дерев’яну будівлю, яка трохи скидалася на хатинку  Баби Яги, але вже сучасної і хатинка без курячих ніжок. Будівля була зачинена, проте вгорі був напис –  єдина літера «І» - це інформаційний центр. Будівля невелика, двері і вікна зачинені, навколо стоять дерев’яні лавочки і навіть є місце для велосипедів. Навколо установлені камери відеоспостереження. Був вечір, тому центр не працював, а вдень, мабуть, можна було б відвідати. 

Місце для велосипедів

А ще можна побачити ось таку кумедну урну для сміття.

Урна для сміття

Далі йшла невеличка сільська площа, де розміщувався дитячий майданчик. Поруч були доглянуті  та гарно оформлені клумби із запашними квітучими квітами.   

Дитячий майданчик в центрі села
   
Поруч була церква, стояли лавочки, а також був продуктовий магазин. 

Церква в селищі
  
Далі ми звернули в провулок і вже іншою дорогою продовжили свій шлях.  Там був міні-маркет, аптека, будувався готельний комплекс. 

   Позаду залишилась центральна вулиця і дорога.

Далі побачили будівництво нової церкви. Якщо приїдемо ще колись сюди, то побачимо вже побудовану  і працюючу церкву.

Навпроти цієї будівлі сувенірний ринок, але він був вже майже зачинений, тому що працює до 19.30. 

В селищі будується нова церква

Ми спустилися кривенькою покрученою дорогою вниз. Там був невеликий деревяний павільйончик, з дахом покритим  очеретом та вітриною,  вдень, мабуть, там торгували  овочами та фруктами. А зараз він відпочивав.  Ми звернули на вулицю Комарова. 

 Далі ще один провулок і ми опинилися на вулиці  Морській (найближчій до моря), де розміщені два великих супермаркети.

 Перший супермаркет, в який ми зайшли – це «Теремок». По всій центральній дорозі є вказівник до цього супермаркету. Це така яскрава будівля, що так і закликає  завітати до нього.

Супермаркет "Теремок"

Тут дуже велика кількість товару, на деякі товари є акції. 

В супермаркеті "Теремок"

 Людей небагато, черг немає, тому  можна вільно вибрати потрібні товари, ще й глянути термін придатності. 

Вітрина супермаркета "Теремок"

Вітрина супермаркета "Теремок"

Ціни нормальні, можна купляти все, що потрібно. Тут можна побачити пахлаву у пластиковій тарі та пончики, які продають на пляжі. Ціни на пончики не пам’ятаю, а от пахлаву ми часто купували. На пляжі пропонують велику медову пахлаву за 30 грн, а в магазині упаковка 400 г – 27 грн. Дуже смачна і вистачало нам її на трьох на кілька днів. Ми навіть додому її купили та на гостинець.  

Вітрина супермаркета "Теремок"

В супермаркеті "Теремок"

 Поруч, майже навпроти знаходиться ще один супермаркет – «Островок».  Він також великий, як на мене, більш цивільніший. Ціни в обох супермаркетах я не порівнювала. Ми скуплялися і в одному, і  в іншому, по черзі. 

Супермаркет "Островок"
Вибір товару дуже великий.

В супермаркеті "Островок"

Вітрина супермаркета "Островок"

Вітрина супермаркета "Островок"

В супермаркеті "Островок"

 За 5 хвилин від супермаркету ми вже були вдома.

Ще одного разу ми від нашого пляжу пройшлися до центрального  пляжу. Ми були здивовані. Інфраструктура дійсно розвивається.

 Пляжі по всьому узбережжі безкоштовні, а от в деяких місцях можна за певну плату придбати шезлонг, парасольку, або кабінку з усім разом. Можна уявити себе десь на Мальдівах і взяти парасольку з очерету, а от шезлонг і вітрозахисний парканчик вже не вписуються в  повний комплект.

Центральний пляж

Крім цього, тут є деревяні доріжки, якими можна ходити та спускатись до моря.  Але навіщо відгороджуватись, щоб не бачити моря, я цього не розумію.  Для мене обов’язково море повинно бути переді мною, я його повинна бачити, а не тільки чути, навіть, якщо буде вітер.

   Дехто приходить на пляж, щоб поспати.

Можна уявити себе десь на європейському курорті, наприклад на грецькому острові Санторіні. І взяти шезлонги, парасольки та вітрозахисний парканчик  вже в білому кольорі.

Центральний пляж
   
  А ті, хто бажає просто відпочити, можуть також зайняти місце зі своїм покривалом та парасолькою. Тут вам платити не доведеться.

 Центральний  пляж більш багатолюдний, тут більше розваг, але і більше шуму. Кому подобається перебувати у великій гамірній компанії, то вам це місце обов’язково сподобається. А ті, хто полюбляє більше спокій, то треба трішки віддалитись. А ввечері можна прийти і прогулятись тут. Це недалеко.

Центральний пляж
 
  На пляжі є масажний салон, кабінки для переодягання. В морі пропонуються такі ж самі розваги як і на інших пляжах. 

Кабінки для переодягання на центральному пляжі

Далі ми піднялися вгору і там починалася маленька, проте затишна набережна.  Селище тільки починає розвиватися, тому чогось особливого і грандіозного чекати не варто.  Але те, що вже зроблено, заслуговує на увагу.

 Набережна викладена тротуарною плиточкою, обабіч розміщені кафе, ресторани, а також різні розважальні атракціони.

Набережна в селі Щасливцеве

 Можна з надувної гірки спуститися прямо у величезний басейн. Діти це роблять із задоволенням. Ця розвага платна.

Дитячі атракціони

Можна спуститись ще й з іншої гірки. На цьому пляжі є також  рятувальна вишка, але і там я рятувальників  не побачила.

Атракціони на набережній

А ще ось така, для більш старших.

Атракціони на центральному пляжі

За 5 грн можна пограти в гральному автоматі, якщо пощастить, то можна виграти ще й мяку іграшку. 

Гральні автомати

Для малечі працює «Ланцюжкова карусель».

Ланцюжкова карусель

Працює дитяча ігрова кімната.

Дитяча кімната

 Бажаючі можуть пострибати на «тарзанці».

Атракціони на пляжі

Дорослі також можуть розім’ятись і пограти в волейбол. 

Розваги для дорослих

Тут також можна відвідати кафе чи ресторан, можна посидіти у закритому приміщенні, а можна -  на свіжому повітрі.

Ресторан на набережній

Ресторан з відкритими кабінками на набережній
  
Можна завітати до ресторану, де посидіти на таких мяких яскравих кріслах-мішках. Де можна не тільки посидіти, але й полежати. 

Ще один ресторан на набережній

 Набережною можна ввечері просто пройтися і насолодитись свіжим вечірнім морським повітрям.

Набережна

Тут можна побачити місця для велосипедів.

Місця для велосипедів

Є туалет, думаю, що платний.

Туалет на набережній

  А по інший бік моря, можна побачити невеликий лиман. Таких на Арабатській стрілці багато і це унікально. Ідеш набережною, в тебе з одного боку пляж і море, а з іншого – лиман. 

Лиман біля моря

 Перпендикулярно набережній іде провулок, або головна вулиця, яка веде до пляжу.  Вона заставлена сувенірними лотками, продуктовими, кафешками, забігайліками тощо.  Вона дуже багатолюдна та шумна. Ввечері тут дуже гамірно, чути запах шашлику, смажених ковбасок тощо. Заклади харчування починають заповнюватись відвідувачами. 

Вулиця, що веде до центрального пляжу

Вулиця, що веде до центрального пляжу

Продається багато сувенірів.

Сувенірний лоток

 Мені дуже сподобались картини, виготовлені з мушлі.


Картини, виготовлені з мушлі

ВіЩе можна побачити в селищі ось таку міні-площу.

Село Щасливцеве
   
А поруч дитячі атракціони.

Дитячі атракціони в селищі

Відпочинок в селі Щасливцеве нам сподобався.

Таке тепле і лагідне море в поєднанні з піщаними пляжами та лікувальними властивостями степового повітря, створюють комфортні умови для масового відпочинку  та оздоровлення людей.

 Хочеться через років 5-10 зробити перезавантаження, приїхати знову і подивитись на зміни, які відбулися за цей час. А вони будуть, я впевнена.

  •          А ви відпочивали в селі Щасливцеве?

  •       Що вам сподобалось, а що – ні?

  •           Чи рекомендували б ви Щасливцеве для відпочинку?

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР
Н
  • Наступний пост "Як цікаво провести час на Арабатській стрілці"

 


 












Немає коментарів:

Дописати коментар

Оздоровчий комплекс «VODA club» в Буковелі

    Оздоровчий комплекс « VODA club » (Вода клаб) розмістився в Карпатах, в одному з найкрасивіших місць – туристичному комплексі «Буковел...