понеділок, 27 липня 2020 р.

Щасливцеве (Арабатська стрілка). Ціни на житло під час курортного відпочинку



Нам неодноразово доводилось відпочивати на Арабатській стрілці, в різних населених пунктах, в різних умовах проживання.  Але це було давно, останній раз в 2012 році. Оскільки,  C0VID -19 трохи змінив наші плани, ми вирішили відпочити на морі, а саме на Арабатській стрілці.

   Незважаючи на те, що Арабатська стрілка в усі часи залишалася пустельно-степовим районом, без розвиненої інфраструктури, малолюдним і дикуватим місцем – я її обожнювала. Це місце, де дійсно можна побути на самоті, походити по дрібному ракушняку по узбережжю, зануритись у теплі води цього неймовірно цілющого моря, спостерігати за його рівною морською гладдю або за пінистими перекатами хвиль, побачити схід та захід сонця. Улюбленим моїм місцем стало селище Щасливцеве, тому ми і вирішили зупинитися саме тут.

Щасливцеве – це селище, яке входить до трійки сіл коси Арабатська стрілка (Генгірка, Щасливцеве і Стрілкове). І саме село знаходиться  в самій її серцевині, посередині. Тільки вдумайтесь у назву села – Щасливцеве, а хто ж не хоче бути шасливим? От і ми вирішили, що в селищі з такою назвою, відпочинок повинен нас зробити щасливими.

 Коли ми були тут останній раз (2012 р.), то село не мало досить розвиненої інфраструктури, але все ж таки майже все необхідне можна було знайти. Тому особливих сподівань не було. Але одне ми знали точно, що відпочинок наш удасться, ніхто не залишиться розчарованим. Якщо хочеш цікаво і корисно відпочити, то сплануй свій відпочинок сам. Адже тут є тепле море і піщані пляжі, гарячі джерела та незвичні озера.

У подорож відправились власною автівкою.

Проїжджаючи околицею Генічеська, ніби нічого не змінилось. Далі, та сама протока Тонка, яка сполучає Азовське море і затоку Сиваш, звична дорога, починають зявлятися пансіонати та бази відпочинку. І перший вказівник, на який ми звернули увагу, мав напис «Вілла Вікторія». Ми посміялися: «О, вілла з моїм імям – це знак, значить на нас тут чекають».

Протока Тонка

Першим населеним пунктом було селище Генгірка. Воно нас вразило. 8 років тому інфраструктури тут майже не було, а зараз височать сучасні пансіонати, бази відпочинку, готелі, віли, звичайно, що вперемішку з радянськими будівлями. Але нове настільки сучасне та яскраве, що воно затьмарює решту. Дорогою проїхали новий сучасний дельфінарій, далі яскравий аквапарк, а ще далі – парк атракціонів, з великим оглядовим колесом. Це вже великий прогрес, раніше цього не було.

Село Генічеська гірка (Генгірка)

Проїхавши ще якийсь відрізок шляху, ми помітили табличку з написом «Щасливцеве». Це те  саме селище, де ми намагаємось зупинитись.

Житло на сайті ми не бронювали, вирішили знайти на місці. Приїхали ми рано, ще всі спали, магазини та інші заклади були ще зачинені.

Селище розбудувалося, здається, що стало навіть більшим та іншим. Ми проїхали центральною вулицею, оглянулись навколо, потім за приватним сектором  в кінці села, почалися бази відпочинку та пансіонати. Там були навіть котеджні містечка, в одне з них ми потрапили, випадково, звичайно. Там були переважно сучасні будівлі баз відпочинку, де пропонувались номери різних категорій: люкс, напівлюкс, стандарт, з різними умовами комфорту і цінами.  А також траплялись ще застарілі будівлі радянських часів. Там були окремі вулички, провулки, був свій ринок, магазини, кафе, бари і якась невеличка площа. Це те, що ми побачили, але можливо там ще щось було. Знаходились вони на першій лінії, море поруч. Якщо треба було потрапити звідси до селища, то треба їхати на автівці, можна, звичайно, і пішки, але це буде далеченько.


 В деяких місцях ми зупинялися, шукали вільні номери. Але я хочу сказати, що це було 14 липня - середина літа і багато пансіонатів, баз відпочинку, готелів були повністю заселені. На багатьох воротах висіли таблички: «вільних номерів немає». Майже на кожному подвірї стояло багато автівок. Багато де, на воротах, були таблички з номерами телефонів, за якими можна  зателефонувати і поцікавитись.

На одній базі, нам запропонували один єдиний номер на трьох, який був вільний,  за 150 грн з людини (тобто номер на трьох за 450 грн. на добу), люксові номери були всі зайняті. Але чоловік тільки глянув і зразу ж сказав, що ні. Всі зручності надворі: загальний душ, туалет, кухня і номер без кондиціонеру і телевізора. Номер я не бачила, але подвіря здалося не затишним. Господар, ще навіть образився, аргументуючи тим, що ми все одно більше часу будемо на морі.  Так воно то так, але ми самі повинні вирішувати, де нам проводити свій час, якщо ми платимо гроші.

За деякими номерами телефонували, але вільних місць не було. Деякі, навіть дивно поводились, додзвонившись, нам сказали, що вільних люксових номерів на трьох немає і відключались. Коли намагались ми передзвонити і спитати за звичайні номери на трьох, для початку вибачившись, то просто нагло відключались. Незрозуміло, навіщо виставляти свій телефон, якщо ви не хочете говорити.

По дорозі звернули увагу на базу відпочинку з такою гарною назвою «Корал». Вирішили заїхати і поцікавитись. При в’їзді побачили будівлі радянських часів з величезною територією (раніше всі пансіонати та бази відпочинку мали великі розміри), алеї, все поринає в зелені і привабливий напис «Соляна печера». Ми вже зраділи, якщо зупинимось тут на відпочинок, то обов’язково її відвідаємо. Чоловік пішов у розвідку.  Чекали довго, поки він повернувся. Виявляється, щоб спитати за вільні номери та ціни, треба чекати в черзі. Черга до адміністрації одна: і для тих, хто тільки поцікавитись певною інформацією і для тих, хто приїхав уже заселятись. Заселення відбувається довго, адже там потрібно пред’явити свої паспорти, копії, заповнити якісь бланки, заплатити туристичний збір, за стоянку автівки і т.д. Дочекавшись своєї черги, чоловік дізнався наступне: номер коштує 500 грн з людини за добу, без харчування, з харчуванням дорожче. Здалося - занадто. 

Далі ми вирішили повернути у селище і спробувати там знайти житло. Ми пригадали, що колись давно відпочивали на базі відпочинку «Чайка», що знаходиться прямо при вїзді в село. Це туристична база, яка будувалася ще в радянські часи, але збереглася до наших днів. Вона розмістилася на величезній території, де стоять окремі деревяні будиночки, декілька великих парковок, територія досить простора і море знаходиться поруч.

 У 2012 році ці будиночки були пофарбовані, було чисто, охайно, нам видали чисту запашну постіль. Будиночок для кожного окремий, там була невелика кімната з ліжками, тумбочка. Далі йшов невеликий коридорчик з поличкою угорі, відкрита веранда з столиком і стільцями, якась деревяна шафа. Поруч комірка, яка також окремо зачинялася: там стояв холодильник, полички. При заселенні треба було пред’явити паспорт і щось оформити, нам видали постіль, миску, швабру, ганчірку, віник і можна було взяти ще те, що було потрібно. Все це було записано. Потім нас повели до будиночка, відчинили, показали, залишили ключі. Нам сподобалось. Єдине, що туалет був загальний на вулиці, душ теж, вода нагрівалася в баку від сонця, але встигала. Треба було тільки ввечері не затримуватись, адже там могла бути невелика черга і теплої води могло не вистачити. Умивальники також стояли окремо, цілий ряд з обох боків, вистачало всім.

Ми приїхали ненадовго, великою компанією, тому витрачати час на пошуки кращого житла не стали, нас все влаштовувало. А головне – море було поруч. А ми приїхати чисто відпочити на морі.  

При виселенні, будиночок і все, що нам видавали треба було здати. Довелося чекати черги. Речі здали, відмітили це і будиночок прийшли перевірили.

Минуло з тих пір 8 років, ми вирішили перевірити, чи відбулися якісь зміни на цій базі.

Зовні, ті самі будиночки, на парковцї дуже багато автівок, як і минулого разу, адже територія велика. Ми приїхали зарано, адміністрація працює з 8 години, тому показати нам не змогли, запропонували зачекати, але ціни нам повідомили.

Будиночок на трьох коштує 500 грн на добу

Стоянка автівки – 150 грн

Туристичний збір – 120 грн з однієї людини (360 грн за трьох)

Все решта так і залишилось: ті самі будиночки з окремою кухнею і холодильником, душ, туалет, умивальники на вулиці.

Поки адміністрації не було, ми вирішили ще пошукати житло.

Запропонували нам ще житло за 150 грн з людини на добу у тримісному номері. Номер окремий, під навісом окрема кухня з холодильником, столик, стільці. Кімната темна, адже лише вгорі є маленьке віконечко, телевізору і кондиціонеру немає, білизну не бачили. Оскільки сказали, що вчора відпочиваючі  тільки виїхали і  ще не встигли застлати. Але запах вразив, якийсь затхлий, важкий, старий, здається, що це помешкання старої бабусі.

Стіл покритий клейонкою, не знаю, правда, скільки їй вже років. Старенький холодильник, кухонні меблі, а посуд, здається, що зібрали весь непотріб. Як говорять, викинути жаль, а туристам згодиться. Він майже весь ще з радянських часів, різнокаліберний, страшний на вигляд. Їсти з нього просто огидно, можливо ще й небезпечно. Душ і туалет загальний, на вулиці. Господарі молоді люди.

 Ми звичайно ввічливо сказали, що ще подумаємо, але коли вийшли за ворота, до нас тільки дійшло, наскільки це жахливе місце і як там можна відпочивати. Проте люди там відпочивали, номери були зайняті.

Ще в одному місці був номер на 4-х, який коштує 1000 гривень на добу, але за 800 грн нас трьох могли б заселити. Але єдине – номер звільниться о 9 годині. Чекати треба було ще півтори години.

В іншому місці нам запропонували  номер за 1000 грн, але оскільки ми всього на 5 днів, то можна за 900 грн. Це були дві великі сучасні двоповерхові житлові будівлі, на яких розмістилися один біля одного номери. Номер був хороший, з новими сучасними меблями, кондиціонером, туалет і душ у номері, телевізора немає.  Але кухня загальна на першому поверсі, із загальними холодильниками. Я порахувала, то номерів близько 20. Навіть якщо кухня і досить велика, як сказала власниця, то уявіть собі це місце в «час пік» - приготування обіду або вечері. Загальний холодильник мене теж не влаштовує. Проте все подвіря було заставлене автівками, людей було багато.  

 Поруч власниця нам запропонувала подивитись номери свого сусіда, там є і телевізор і все інше. Чоловік оглянув, номер гарний, з телевізором, кондиціонером. А ще, син господаря, хлопчик років 11, запропонував користування квадрациклом, якщо ми зупинимося в їхньому будинку. Номер коштує 1200 грн на трьох.

Ще ми оглянули декілька помешкань з цінами 1000 – 1200 на трьох і обрали для себе житло у приватному секторі, на вулиці Морській (найближча вулиця до моря). Це був номер на 3-х із зручностями за 800 грн, хоча спочатку пропонували за 900 грн.

Номер тільки після ремонту, ми перші, хто в нього заселились. Всі меблі, постіль, посуд нові. В номері кімната загальна і душева з туалетом. Загальна кімната розділена карнизом із шторою на дві зони: спальня і кухня. Дуже, до речі, зручно, можна штору відкрити або закрити при бажанні. Світло вмикається окремо в кожній зоні. Лампи в кімнаті люмінесцентні, дуже світло, можна навіть читати.   Є одне пластикове вікно з москітною сіткою. В нас воно весь час стояло на провітрюванні, ми його не зачиняли. На вікні тюль та штори. В кімнати три ліжка, нові, з новими матрацами і постільною білизною. На підлозі плитка.

Наша кімната

А також є комод з трьома шухлядами, тумбочка, стілець. Як на мене, то не вистачає шафи, замість комода доречною була б шафа, але обійшлися і без неї.  Кімната дуже простора, місця багато. Є кондиціонер, але ми приїхали в такий період, що температура була 27 – 280С, а ввечері було прохолодно, то ним ми жодного разу не скористалися. Було відчинене вікно, двері, відчувався легкий протяг. В кімнаті є телевізор плазмовий, новий, але на жаль він не завжди працював, кабельне телебачення тут ще не на високому рівні.

 Друга зона – це кухня. Нові сучасні меблі, новий посуд, всього було достатньо. Газова плита на дві конфорки. Вода гаряча і холодна постійно, стоїть бойлер. Стіл, три табуретки, холодильник. Холодильник не новий, але підфарбований, чистенький, працював добре.



Кухня

Ванна кімната складалася з душевої кабінки, шторки, умивальника з тумбочками внизу і вгорі, дзеркало, вішалка, унітаз. Були віник, совок, йоршик для унітазу. Кімната вся викладена плиточкою, все новеньке. 



Ванна кімната з душем і туалетом

Подвіря велике, затишне, багато зелені та квітів. Біля номеру плівся виноград, росли високі зелені квіти, тому це відділяло  від погляду зайвих очей. Адже наш номер був першим, найближче до воріт, а далі йшли інші номери. В цьому році дуже вродили абрикоси, у наших господарів, деревина була повністю обліплена ними, вони вже не знали, що з ними робити. Нам дозволили їх їсти скільки захочемо.

Наше подвір'я  поринає в зелені

   Дуже багато гарних і яскравих квітів, які радують око. 

Чудові квіти на подвір'ї

   А ще в господарів був веселий, яскравий і щасливий папуга.

Яскравий папуга

Тут пропонувалися номери за 150 грн з людини на добу, без зручностей: без телевізора та кондиціонеру, із загальною кухнею, холодильником, душем і туалетом на вулиці, а також два люксові номери, як у нас.

У дворі можна було поставити автівку і виїжджати з двору, коли захочеться. Ми  виїжджали щодня (гарячі джерела, озера, Генічеськ). Господарі дуже приємні люди, ніяких зауважень, вказівок, вимог не надавали. Відпочивалося дуже легко, приємно, комфортно. При бажанні, можу дати контактний телефон.

Ми проживали на вулиці Морській, що найближче до моря, та ще й перший будинок від провулка,  яким йде дорога до моря. Дуже зручно і близько. До моря йти 5 хв. А також за 5 хв по вулиці можна дійти до великих супермаркетів «Теремок» та «Островок», які знаходяться поруч, майже навпроти один одного.

 Отже, загальна картина з цінами на житло у селі Щасливцеве цього року така:

  • найдешевший номер можна знайти за 150 грн з людини на добу (без зручностей) – це переважно приватний сектор.  Якщо пощастить, то можливо й дешевше;
  •  а далі є номери, якщо брати на трьох 750, 800, 900, 1000, 1200 і вище. Але цікавтеся, дивіться номери, тому що номер за 1000 може бути не кращим, ніж за 800;
  • є, звичайно, і номери з отелями All inclusive,  або Все включено. Там звичайно є і басейни, і джакузі, і сауни та багато інших розваг. Про приготування їжі вам не слід думати, за вас уже подбали, тому вам залишається забути про все і лише насолоджуватись відпочинком. Але і ціна такого відпочинку буде значно вищою. Але як говорять, на кожен товар є свій покупець.

Майте на увазі, що в червні житло дешевше, липень-серпень, коли найбільший наплив відпочиваючих -  найдорожче, вересень, напливу менше, у більшості закінчуються відпустки, а діти йдуть у школу – ціни знову знижуються.

   Можна житло знайти на сайтах, де пропонується житло, якщо по приїзду не хочете витрачати час на  його пошуки, або якщо їдете потягом чи автобусом, щоб не бігати з валізами по селу, тому що це не зовсім зручно. Тим більше, що на сайтах можна почитати і відгуки відпочиваючих.

 Якщо ви приїхали з наметом, то також є великий вибір, де можна зупинитися. Можна в самому селищі, де є місця для зупинки -кемпінги, а можна за селом, там також є багато таких місць. Але враховуйте, що це не ті європейські кемпінги, які ви звикли бачити по телебаченню. Це звичайний майданчик, з протоптаними стежками та доріжками, весь заріс травяною рослинністю. 

Кемпінг

Більше ніяких умов я не бачила: ні душу, ні туалету, ні підключення до електрики. Туалети знаходяться на пляжі, тому ходити від кемпінгу не далеко, а душ буде вже вдома, так як душу з прісною водою на пляжі немає. 

Туалет на пляжі

Відпочиваючих в селі Щасливцеве, і взагалі, на Арабатській стрілці зараз багато, причини різні:

  • зменшився потік відпочивальників до Криму, почали освоювати українські курорти, не забули і про Арабатську стрілку;

  •  у зв’язку з COVID-19, більшість закордонних курортів для українців закриті, деякі можуть прийняти, але з певними вимогами (не забувайте, що коронавірус лютує у світі, карантин не припинено, він у будь-який момент може збільшити свою силу і знову введуть посилений карантин; краще не ризикувати, щоб не виникло проблем з виїздом додому); українські курорти для українців відкриті, тому більшість українців відпочиває у себе на Батьківщині;

  •   туризм в Україні починає набирати силу: покращується інфраструктура, великий вибір житла на будь-який смак, пропонуються багато розваг,  цікаві та захоплюючі екскурсії по околицях, як природні так і знайомство з архітектурними та іншими пам’ятками. Туризм стає все більш популярним, а Арабатська стрілка та її околиці мають, що показати.

 

-          А ви відпочивали в селі Щасливцеве, що на Арабатській стрілці?

-   Де ви зупинялися: в пансіонаті, на базі відпочинку, на вілі, в готелі, в приватному секторі чи в готелі All inclusive,  або Все включено?

-          Розкажіть про свій відпочинок. Поділіться враженнями.

-          Можливо, у вас є якісь поради.

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

Наступний пост "Курортне селище Щасливцеве (Арабатська стрілка)"


 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Оздоровчий комплекс «VODA club» в Буковелі

    Оздоровчий комплекс « VODA club » (Вода клаб) розмістився в Карпатах, в одному з найкрасивіших місць – туристичному комплексі «Буковел...