четвер, 23 липня 2020 р.

ВІдпочинок на Арабатській стрілці



2020 рік виявився незвичним, не тільки для України та  українців, а й для усіх країн та жителів нашої планети. Нас переслідує C0VID-19: спочатку в ЗМІ, потім ця небезпека прийшла й до нашої країни, ввели карантин, масочний режим, через три місяці відбулося послаблення карантину, почали відкриватися курорти. Що робити українцям з літнім відпочинком?

  Деякі країни  світу дозволили в’їзд на свою територію українцям, але з певними вимогами (Туреччина, Албанія, Єгипет, Чорногорія, Хорватія). Але не забувайте, коронавірус не зупинився, не зважаючи на послаблення карантину, він продовжує прогресувати у світі. Тому, навіть виїхавши зараз у якусь країну, через декілька днів там можуть ввести карантин і у вас знову почнуться проблеми з виїздом.  Тому краще не ризикувати, поки остаточно не закінчиться карантин. Але не переймайтеся, по Україні подорожувати можна. Адже останнім часом, багато українців надають перевагу закордонним курортам і саме зараз зявилася нагода  ознайомитися з найцікавішими куточками нашої країни. Адже їх дуже багато, треба просто вирушити у подорож і побачити все це на власні очі.

 Ми вирішили цього року відпочити на морі і для себе обрали Арабатську стрілку. Ми тут неодноразово відпочивали. В далекі молоді роки, ми відпочивали з наметами. Це був якийсь особливий відпочинок: на самому березі моря, з приготуванням їжі на вогнищі і з нічними зграями комарів, які, здавалося, зібралися тут з усього світу. Але все одно, запах моря, морського повітря, степові краєвиди, малолюдність приваблювали в ці місця багатьох.

Наступні рази зупинялися на туристичних базах та в приватному секторі у різних населених пунктах Арабатської стрілки.

Цього разу ми відправилися на відпочинок майже спонтанно, так сталося. Тому знайти житло на сайтах в інтернеті часу особливо не було, а якщо чесно, ми частіше, коли вирушаємо на відпочинок власним авто, шукаємо житло по приїзду на місце. Так можна побачити, що тобі пропонують, адже на сайтах часто пишуть одне, а коли приїздиш бачиш зовсім інше. Звичайно, тим, хто їде відпочивати потягом або автобусом, краще знайти житло на сайтах, які  пропонують житло на будь-який смак і гаманець. Інакше з  валізами не дуже зручно ходити і підбирати житло.

Вирішили зупинитися в селищі Щасливцеве, що знаходиться на Арабатській стрілці (про це буде окремий пост).

Арабатська стрілка

Що таке Арабатська стрілка?

Арабатська стрілка – це піщана коса у водах Азовського моря, що з’єднує Херсонську область та півострів Крим, довжиною у 100 км. Вона розділяє Азовське море і затоку Сиваш. На цій косі розміщені такі сільські населені пункти: Генічеська Гірка (Генгірка), Щасливцеве, Стрілкове. Ніяких міст та промислових підприємств там немає, місце відносно малолюдне, хоча в цьому році відпочиваючих тут дуже багато, але місця вистачить всім. Місце дуже спокійне і затишне, особливо для сімейного відпочинку та відпочинку з дітьми: тепле море, широкі  та довгі пляжі з дрібного ракушняку, цілющій клімат та безліч цікавих розваг.

Пляжі простяглися від Генічеська аж до Стрілкового безперервною смугою на 50 км. Переважно це піщані пляжі з дрібним ракушняком, але місцями трапляється дрібна галька. Арабатську косу можна вважати півостровом, який омивається унікальними водними об’єктами: Азовське море – наймілкіше море світу, Сиваш – одна з найсолоніших водойм світу.

 Трохи історії

Арабатська стрілка зявилася на картах у 1650 році. За геологічним віком вважається ще зовсім немовлям.

Вченими було встановлено, що опускання Азовського моря і Сиваша, та одночасне формування між ними вузької перешкоди відбувалося у 1100 – 1200 рр. Саме в цей час почалося грандіозне випаровування солі. Арабатська коса простягнулася на 112 км, перекрила води Азовського моря, залишивши лише в північній частині протоку Тонку. В результаті цього, в Сиваші, за рахунок природного випаровування, при русі води вздовж Арабатської Стрілки з півночі на південь, приблизно в 16 разів збільшується концентрація солі.

 З Азовського моря постійно щороку в Сиваш потрапляє 12 млн тонн солей. Завдяки цьому там виникли гарячі джерела з лікувальною водою, які насичені дуже великою кількістю різних мінералів та мікроелементів, а також озера: Радонове, Солоне, Рожеве, Гліцеринове, Касирське або Зяблівське.

Клімат тут степовий, жаркий, але мякий і  цілющий, що приваблює сюди багатьох туристів.  Взимку ця частина узбережжя не замерзає, тому вже з березня місяця вода починає прогріватися, а в найжаркіші місяці (липень, серпень) досягає максимуму. Іноді по температурі нагадують Середземне або Червоне моря.  Дощі влітку бувають дуже рідко, переважно стоїть ясна і сонячна погода.

В’їжджати на Арабатську стрілку можна лише з боку Генічеська, що є районним центром, з боку Криму проїзду немає, там на межі, за селищем Стрілкове стоїть блокпост з українськими військовими.  Якщо в’їжджати на Арабатську стрілку з боку Генічеська, то ліворуч у нас буде Азовське море, а праворуч – затока Сиваш. Ширина стрілки коливається від 250 метрів до 8 кілометрів. Кінцевою її точкою є село Камянське, що на Кримському півострові. 

Назва коси пов’язана з татаро-турецькою фортецею, що мала назву «Арабатська», а сама форма коси нагадує стрілу, звідси і назва «Арабатська стрілка».

Генгірка

Першим населеним пунктом при в’їзді від Генічеська буде Генічеська Гірка (Генгірка) – це близько 10 кілометрів від міста. Це найменший населений пункт на Арабатській стрілці.

Село Генічеська гірка (Генгірка) на Арабатській стрілці

  Море тут тепле, оскільки його глибина в цьому місці незначна, тому прогрівається швидко.  Щоб зайти на глибину, треба пройти метрів 20 – 30, де вода буде доходити до колін, аж потім почнеться глибина. Для відпочинку з дітьми - це дуже добре, а як для дорослих, як на мене, хотілося б глибше, швидше зайти і пірнути. А так треба довгенько йти до глибини. Вхід у воду пологий, дно піщане. Пляж широкий, простягнувся на 10 км, пісок вперемішку з дрібним ракушняком,  Всі пляжі безкоштовні, на широкій і довгій смузі можна обрати будь-яке місце, яке вам сподобається. Є місця, де за певну плату, можна придбати парасольку та шезлонг, але це за бажанням. Бюджетний варіант – своє покривало, своя парасолька і місце, яке вам сподобалось.

 З тих пір як ми тут були, минуло 10 років і зміни відбулися тут очевидні. Інфраструктура добре розвинена, адже це населений пункт на косі, який знаходиться найближче до міста. В селищі є дельфінарій, аквапарк, луна-парк з в великим оглядовим колесом, дитячі майданчики та інші розваги. Все це знаходиться вздовж головної дороги ліворуч, повз них  не проїдете. Також при в’їзді праворуч, на пагорбі височіє дуже гарна церква Георгія Побідоносця, а поруч меморіал захисникам Арабатської стрілки від фашистів в роки Другої Світової війни. Звідси відкривається гарний вид на Генгірку та море. Більше інформації можете дізнатись у моєму окремому пості "Храм Георгія Побідоносця та меморіал захисникам Арабатської стрілки в Генгірці".

Тут побудовано багато баз відпочинку,  пансіонатів, готелів, котеджів, віл, які переважно розміщені ближче до моря, можна сказати -  на першій лінії. 

Бази відпочинку та вид на Азовське море в Генгірці

Є, звичайно, такі, що побудовані ще за радянських часів, і, здається, нічого не змінилося з тих пір, хіба, що ціни. Є дуже гарні будівлі, в європейському стилі, але і ціни, звичайно будуть вищі. Можна знайти отелі All inclusive,  або Все включено (подібно до Туреччини, Єгипту). Ціни звичайно будуть такі ж, як і на відпочинку за кордоном. 

Бюджетним варіантом буде приватний сектор. Будинки знаходяться далі від моря, але це не дуже далеко, іти не довго. Можна обрати житло із зручностями (окремо душ, туалет, кухня  з посудом, холодильник, кондиціонер, телевізор), а можна без зручностей (туалет, душ - на вулиці, кухня і холодидьник спільні на декілька номерів, без кондиціонеру та телевізора). І ціна на проживання відповідно буде різною. Але вибрати можна, кожен обирає те, що йому до вподоби, або на що розрахований гаманець.

 В селищі є магазини, ринки, кафе, ресторани. Різні розважальні атракціони можна знайти як у самому селі так і на пляжах. На території комплексу «Papa De More», що знаходиться біля самого оглядового колеса, зараз розмістилася «Крокодилова ферма», більше інформації можна дізнатись в моєму окремому пості "Крокодилова ферма в Генгірці (Арабатська стрілка)".  

Що можна відвідати у Генгірці?

Дельфінарій «Оскар»

Дельфінарій «Оскар знаходиться на Арабатській стрілці в селі Генгірка біля в’їзду до пансіонату «Будівельник». Як я вже писала, їхати треба головною дорогою і ліворуч ви його обов’язково помітите. Це така велика, сучасна, круглої форми споруда, з куполом у вигляді літаючої тарілки, де поєднані сірі та блакитні кольори. До нього є під’їзд та навколо великий майданчик, де можна припаркувати автівку.

 В дельфінарії проводять свої показові виступи дельфіни, а також морські котики під керівництвом професійних і досвідчених тренерів. Під час сеансу, дельфін, за допомогою фарби та пензля, малює картину, яку тут же продають з аукціону. Брати участь в аукціоні може кожен присутній. Зазвичай, всі картини продаються.

Дельфінарій був відкритий у 2014 році. Сеанс триває 1 годину.  Є стандартні місця, а є VІР-місця (перші три ряди), і ціна на них буде трохи дорожча. Вперше таке бачу, ми неодноразово були в дельфінаріях і ціна була однакова, люди займали місця,  хто де бажав. Можливо, час минає, все змінюється. Але враховуйте, що ті, хто сидять у перших рядах, можуть ще покупатись від бризку виступаючих дельфінів та котиків.

 В кінці виступу, за бажанням, можна сфотографуватись з дельфіном або поплавати, звичайно, за додаткову плату. 

Зал, другий за розмірами в Україні, розрахований на 820 глядачів (найбільший в Кирилівці, 870 глядачів) і за сезон може прийняти близько 45 тисяч відвідувачів.

 З тих пір, як на Арабатській стрілці зявився дельфінарій, відпочиваючих на косі стало значно більше.

Виступають в дельфінарії дельфіни афаліни, які, до речі, занесені до Червоної книги України.  Говорять, що один дельфін, вагою в 500 кг може зїдати до 20 кг риби.

Час роботи:

Щодня (без вихідних).

Початок сеансу: 11.00, 15.00, 19.00.

Ціни:

Стандартний квиток – 200 гривень

VІР-місця – 250 гривень (перші три ряди)

Діти до 3-х років – безкоштовно.

Фото з дельфіном – 100 гривень

Плавання з дельфіном 5 хв і фото А-4 – 1100 гривень (10 хв – 1600)

Плавання з дельфіном 5 хв і фото 10Х15 – 1050 гривень (10 хв – 1550)

Одне коло з дельфіном по воді + фото в подарунок 10Х15 – 600 гривень (фото А-4 – 700 гривень)

Аквапарк «Оазис»

Аквапарк «Оазис» знаходиться на Арабатській стрілці в селі Генгірка. Він так як і дельфінарій, знаходиться ліворуч від головної дороги, трохи далі від дельфінарію, але його гірки видно вже здалеку.  Яскраві, високі, які вирізняються різними кольорами, приваблюють погляд не тільки дітей, а й дорослих. Здається, що ти поринаєш у світ безтурботного, радісного і щасливого дитинства. Минути ви його ні в якому разі не зможете. До аквапарку є під’їзд, де можна припаркувати автівку.

Територія аквапарку займає площу 1,6 га. Вона має  10 гірок, 2 великих басейни, кафе, ресторан та кінотеатр. Це одне з улюблених місць відпочинку для дітей. Тому це місце є дуже популярним для сімейного відпочинку з дітьми.

 Територія розділена на дві зони: доросла і дитяча. Основний басейн має глибину 1,5 м і вода в ньому прісна, очищена. Інші басейни наповнені морською водою, яка фільтрується за допомогою спеціальних систем.

Там є такі гірки:

  • ·         «Вільне падіння» (висота 15 м)
  • ·         «Долина зміїв» (2 шт., по 15 м)
  • ·         «Камікадзе» (15 м)
  • ·         «Велика чорна діра» (висота 15 м, діаметр – 2 м)
  • ·         «Мала чорна діра» (висота 13 м, діаметр – 1,4 м)
  • ·         «Спіраль» (13 м)
  • ·         «Хвиля» (10 м)
  • ·         «Мультислайд» (10 м)
  • ·          «Косичка» (2 шт., висотою по 9 м)
  • ·         «Таємниця Бермудів» (9 м)

У  дитячій зоні розміщені дитячі гірки та басейни:

  • ·         4 гірки (висота кожної по 2,5 м)
  • ·         басейн із двох зон (площа по 350 м2 і глибиною 40 і 80 см)

Висота найвищої гірки аквапарку 15 м, а найбільша довжина – 180 м. Вся територія покрита спеціальним покриттям, щоб не слизько було ходити.  

Також на території є Аква-кафе, ресторан «Медуза», а також фаст-фуди, де можна придбати піцу, бургери, хот-доги, а також холодні коктейлі та інші напої. Комплексних обідів на території немає. Ціни дорожчі, ніж в селищіі, але доступні.

 Також на території є душ, туалет, роздягалки, камери для зберігання особистого одягу та інших речей (10 гривень, задаток 20 гривень).  Заплативши такі гроші за вхід, камеру для одягу можна було б використовувати і безкоштовно, хіба що давши задаток, щоб повернули ключі.

Діти до 12 років відвідують аквапарк тільки у супроводі дорослих. Якщо їх зріст не перевищує 1,4 м, то з гірки можна спускатись тільки під наглядом батьків.

Їжу і напої заборонено проносити на територію аквапарку.

Перш ніж вирушати до аквапарку, можете почитати відгуки в інтернеті. Вони різні, є багато позитивних, а є й негативні, з висвітленням  усіх недоліків.

Час роботи:

Щодня (без вихідних, у літній період)

Ціни:

10.00 – 19.30 (дорослий) – 445 грн.

10.00 – 19.30 (дитячий) – 425 грн.

12.00 – 19.30 (дорослий) – 415 грн.

12.00 – 19.30 (дитячий) – 395 грн.

14.00 – 19.30 (дорослий) – 375 грн.

14.00 – 19.30 (дитячий) – 355 грн.

15.30 – 19.30 (дорослий) – 325 грн.

15.30 – 19.30 (дитячий) – 305 грн.

16.30 – 19.30 (дорослий) – 275 грн.

16.30 – 19.30 (дитячий) – 255 грн.

17.30 – 19.30 (дорослий) – 225 грн.

17.30 – 19.30 (дитячий) – 205 грн.

Для мешканців Генічеська та Генічеського району

З 10.00 до 19.30 – 195 грн.

Можна придбати сезонний абонемент за 800 грн.

Луна-парк

В Генгірці можна відвідати парк атракціонів, який також знаходиться ліворуч від центральної дороги села, а помітити його дуже легко – буде височіти оглядове колесо, яке видно здалеку.

Луна-парком його назвати важко, адже він зовсім  маленький, розміщений на невеликому майданчику. Проте там можна знайти атракціони для людей різного віку, як для маленьких дітей, так і для дітей старших, а також для дорослих.

Виглядає парк привабливо. Сучасні різнокольорові гойдалки, яскравий вигляд, не залишать байдужими нікого.

Головною окрасою, як на мене, є оглядове колесо. Воно високе, яскраві кабінки і піднявшись на верхню точку, можна оглянути всю Генгірку, Азовське море та затоку Сиваш. Є карусель «Ланцюжок» для маленьких діток, для дорослих – більш серйозні і небезпечні атракціони, на яких тебе перевертає з ніг на голову.

Також можна постріляти в тирі, якщо пощастить, то ще й виграти м’яку іграшку, можна покататись на кумедних велосипедах, як дітям, так і дорослим разом з дітьми, постріляти з величезної рогатки, яка встановлена, як дерево з натягнутими товстими гумовими стрічками, пограти в різних автоматах. Продають різні іграшки для дітей з неоновою підсвіткою.

Вдень тут людей небагато, але атракціони працюють. Ввечері, коли спаде сонце, тут буде людніше і веселіше. Ввімкнеться ілюмінація, музика, збереться більше людей і буде цікавіше.

Вхід вільний, лише за атракціони та покупки доведеться платити.

Поруч той самий комплекс «Papa De More»,  на території якого розмістилася «Крокодилова ферма» (про це буде окремий пост) Вхід на територію комплексу вільний, на "Крокодилову ферму" - платно. 

Щасливцеве

 Наступним населеним пунктом буде селище Щасливцеве – це найбільший населений пункт, за кількістю населення, що знаходяться на Арабатській стрілці. Воно розмістилося майже посередині Арабатської коси.

 Море тут, на відміну від Генгірки, буде глибшим. Тому дорослі почуватимуть себе тут комфортніше. Пройшовши метрів 10 можна вже вільно пірнати. Море тепле, спуск пологий, дно піщане. Пляжна смуга широка і довга, покрита піском і дрібним ракушняком. Людей багато, але завдяки широкій і довгій пляжній смузі, накопичення великої кількості людей непомітно, місця вистачає всім. Можна прийти у будь-який час і ви зможете обрати для себе місце, яке вам сподобається. Можна знайти місце з шезлонгами, парасольками та окремими кабінками, з великою кількістю розваг, а можна знайти менш спокійне і малолюдне. Вибір великий. Більше інформації можете дізнатись в моєму окремому пості "Курортне селище Щасливцеве (Арабатська стрілка)"


Один з пляжів в селі Щасливцеве на Арабатській стрілці

На пляжах і в морі  великий вибір розваг: батути, водні гірки, "банани", "плюшки", водні велосипеди, парашути, дитячі кімнати, тарзанки, різні гральні автомати.

 Розваги на пляжі в селі Щасливцеве

На пляжах стоять ларьки, де можна придбати холодні напої, чіпси, сухарики та інше. Є кабінки, де пропонують вам зробити масаж, хоча невідомо чи то спеціалісти, чи просто любителі помасажувати оголені тіла. Деякі масажисти виглядають дуже сумнівно, я наприклад, не ризикнула б.

Ларьки та столики під навісом на пляжах Щасливцевого

 На пляжі є кабінки для переодягання, туалети, сміттєві баки. 

Кабінки для переодягання на пляжах Щасливцевого

Пропонують діткам покататися на поні, дорослим – на конях, зробити магнітик на пам'ять з вашим фото. 

Місцеві пропонують на пляжі діткам покататися на поні

 Але як же без вареної кукурудзи, чурчхели, смажених чи печених пиріжків, самси, трубочок зі згущенкою, креветок, сушеної риби, ягід? Звичайно, все воно є. З самого ранку і аж до вечора місцеві жителі пропонують вам різні смаколики

Місцеві жителі пропонують різні смаколики прямо на пляжі

 Тут також знаходиться велика кількість пансіонатів, баз відпочинку, віл, котеджів, готелів. Вони розміщені ближче до моря і мають більш комфортні умови проживання. Деякі готелі та бази відпочинку мають розкішний вигляд, нагадують справжні палаци, вони можуть включати в себе басейни, джакузі, користування квадрациклами і т.д.  Деякі готелі йдуть з All inclusive,  або Все включено (до речі, в Україні стає їх все більше і більше). Але і ціни там будуть значно вищі. Є бази відпочинку, які залишилися ще з радянських часів, цікаво те, що там нового нічого не робиться, лише можуть дещо підфарбувати, позамітати, помити і все. Але номери коштують, звичайно, не так дорого, як у «палацах», але і не дешево. За такі гроші, можна знайти житло з набагато кращими умовами проживання і ціна буде нижча. Далі від моря розміщений приватний сектор, де також можна знайти житло, але вже за більш бюджетними цінами. Багато місцевих жителів переобладнали свої кімнати чи номери, створивши умови із зручностями. Тому ціни в приватному секторі можуть бути різні.  Можна знайти бюджетний варіант без зручностей (загальний туалет, душ на вулиці, кухня та холодильник один на кілька номерів, кількість може бути різною, від 4 до 10, без кондиціонеру та телевізора), а можна – з усіма зручностями, але дорожче.

 Найближчою вулицею до моря буде вулиця Морська, далі Комарова, а якщо житло буде знаходитись біля провулку, то це скоротить ваш шлях до моря. Від центральної вулиці - Набережної, іти далеченько.

Цивілізація досягла все ж таки Арабатської стрілки, і я дуже рада цьому. Адже ця місцевість на косі мені завжди подобалась: і море, і пляжі, і клімат, і спокій, і затишок, але зовсім трішечки чогось не вистачало. Зараз тут є багато магазинів, ринків, кафе, барів, ресторанів, різних розваг, пропонуються екскурсії. В селищі є амбулаторія, аптеки, Нова пошта, кілька банкоматів. Мине ще років 5 і ми цю місцевість не впізнаємо, звичайно, ці зміни будуть в кращий бік.

Супермаркет «Теремок» в селі Щасливцеве

Будується набережна, звичайно вона ще маленька, але перші кроки вже зроблені. Частково викладена тротуарна плитка, стоять ліхтарі, різні атракціони, бари та ресторани, є туалети. Через кілька років тут буде справжній променад. 

Центральний пляж і набережна в селі Щасливцеве

 В селищі є дитячий парк, з дитячими майданчиками та літньою сценою, там часто проходять якісь виступи, розваги для дітей. 

Дошка оголошень в селі Щасливцеве

Недалеко від села, у напрямку до села Стрілкове є Сафарі-парк, який можна відвідати, а ще він вважається контактним парком, де можна поспілкуватися з деякими тваринами: погладити їх, взяти за лапку, роздивитися ближче.

 Що можна відвідати у селі Щасливцеве?

Сафарі-парк

Сафарі-парк розташований в селі Щасливцеве, а якщо бути точнішим, то за селом, у напрямку до Стрілкового. Побачити його дуже легко, якщо їхати головною дорогою, а вона там одна, то виїхавши за село з лівого боку будуть іти різні бази відпочинку, а праворуч проїжджаємо поле з написом «Пейнтбол», а далі буде одинока будівля, де великими літерами написано «Сафарі-парк», праворуч база відпочинку «Світанок». Ми «Сафарі-парк» не відвідували, так як у планах було відвідування «Крокодилової ферми» в Генгірці, «Страусиної ферми» за селищем Стрілкове та біосферного заповідника «Асканія-Нова». Вирішили, що для одного разу спілкування з тваринами достатньо, тому сафарі-парк вирішили залишити до наступного приїзду.

Сафарі-парк було відкрито у 2010 році. Але, якщо я не помиляюсь, він був розташований зовсім в іншому місці: на протилежному боці і десь у самому селищі. Можливо він розширився і в майбутньому буде збільшуватись, тому вирішили зайняти досить вільну і простору територію. Якщо це саме той парк, який ми бачили проїздом у 2012 році.

У парку можна побачити багато різних тварин з різних регіонів світу. Можна побачити велетенських страусів, багато видів різних мавп, носухи, різні породи кіз, берберські леви, тигри, вовки, лисиці, верблюди, лами, віслюки, єноти, дикобрази, білки, пелікани та інші. Деякі з них, за період існування, встигли навіть вивести потомство (страуси 5 пташенят, народилося поні та левенята).

Сафарі-парк вважається контактним зоопарком, де можна поспілкуватися з тваринами, погладити їх, потримати і сфотографуватися, але все це за окрему плату.

Я не знаю, як на самій території, але біля самої будівлі, жодного дерева чи місця, де можна було б заховатися від пекучого сонця або просто посидіти, немає. Говорять, що на території також тіні немає. Для тварин на території можна купити якийсь корм, щоб можна було їх погодувати.

Ніяких дитячих майданчиків чи гойдалок для дітей немає. Можливо, з часом все це буде.

Наскільки багато там відвідувачів, я не знаю, але ми щодня їздили на гарячі джерела та озера і двічі на день проїжджали повз парк, то автомобілів ми там не бачили.  Можливо, ціна занадто висока, можливо не всі знають про це місце, а можливо просто далеченько від села. Якщо їхати власним авто, то проблем взагалі немає. Між Генічеськом і Стрілковим, через Генгірку та Щасливцеве ходять маршрутки, можна доїхати ними. Правда не знаю, як часто вони ходять, за весь час ми помітили лише декілька, але зупинки з назвами стоять. Можливо ходять, але не так часто, тому що і людей на зупинках ми не бачили.

Час роботи:

Щоденно (без вихідних)

Парк  працює з 10.00 до 22.00 (у літній період)

 Ціна відвідування:

Дорослі – 200 гривень

Діти від 3-х років – 150 гривень

Діти до 3-х років -  безкоштовно (за наявності свідоцтва про народження)

Учасники АТО – 50% знижка (при наявності документа)

Поспілкуватися з тваринами та зробити фото – 300 гривень.

Сафарі-парк має дуже цікавий власний сайт, де можна знайти необхідну інформацію. А також там розповідається про всіх тварин, які проживають на території парку. Дуже багато цікавої і корисної інформації, які підтверджуються гарними і якісними фото.

Також можна відвідати гаряче джерело та Солоне озеро, про це будуть окремі пости: "Гаряче джерело в с. Щасливцеве (Арабатська стрілка)" та "Солоне озеро в с. Щасливцеве (Арабатська стрілка)".

Гаряче джерело за селом Щасливцеве

 Стрілкове

 Найвіддаленішим пунктом Арабатської стрілки є село Стрілкове. Воно знаходиться в 30 км від Генічеська на межі із Кримом.  По кількості населення воно є трохи меншим за Щасливцеве. Дорога на Арабатській стрілці особлива, ніде в Україні такої побачити, мабуть, не можна. Вона викладена великими бетонними плитами, тому при поїздці по ній доводиться постійно стрибати, а звуки від цієї дороги чути на дуже значну відстань. Особливо вранці і ввечері, коли на вулиці тихо, то чути як по цій дорозі рухається транспорт. Чути такий звук, що здається, нібито літак іде на зліт.  І не дарма. Адже колись біля Генічеська був аеродром, який згодом розібрали і побудували дорогу на Арабатській стрілці. Тому і виникає відчуття, що ти знаходишся на злітній смузі.

Доїжджаючи до Стрілкового ця дорога закінчується і на диво: починається новенька асфальтована дорога. Цю дорогу проклали в цьому році. Вона веде головною вулицею від початку села аж до кінця. Але роботи ще не закінчені, техніка ще працює. Але їхати цією дорогою дуже комфортно.

 Тут розміщена дуже велика кількість пансіонатів, баз відпочинку, готелів та дитячих таборів. Майже всі вони знаходяться на березі моря, тобто на першій лінії. Але доїхати до них не так просто, заважає дорога. Адже потрапити до них можна не через саме село, де прокладена новенька асфальтована дорога, а їхати треба ближче до узбережжя, селище трохи віддалене від моря. Дорога там не асфальтована і не викладена бетонними плитами, вона піщана, горбиста, зімята у складочки, їдеш як по «пральній дошці». Проїхавши нею, здається, що тебе не тільки випрало на дошці, але й викрутило у центрифузі. 

 Також можна знайти житло у приватному секторі, але це буде далі від моря. Ціни залежать від умов проживання і  віддаленості від моря. При бажанні можна знайти і бюджетний варіант, і місце, де можна провести відпочинок з комфортом. Вибір великий.

А ще, вздовж усього узбережжі Арабатської стрілки, можна побачити наметові містечка або поодинокі намети на самому узбережжі моря. Але враховуйте, що ніяких дерев, лісосмуг там немає, суцільний степ, де переважає південно-степова травяниста рослинність.

 На початку ХХ століття тут було залізничне сполучення з Генічеськом та Новоолексіївкою. Залізниця буда зведена для транспортування солі, проте мала також і пасажирське сполучення. У 70-х роках сполучення було припинено, колії були розібрані. Але на околиці Генічеська можна побачити залишки колій від колишньої залізничної дороги.

 Море в Стрілковому найглибше на Арабатській стрілці і вода на косі дуже чиста. Чим далі віддаляєшся від Генічеська по косі, тим більше збільшується глибина. Пляжі широкі, довгі, піщані з дрібним ракушняком. Пляжі всі безкоштовні, є місця, де можна придбати шезлонг, парасольку, є роздягалки та туалети. Є місця, де можна прийти зі своїм покривалом та парасолькою, адже на пляжі переважає мякий пісок з ракушняком, тому лежати буде не твердо. Можна усамітнитись. Можна знайти місцевість небагатолюдну, побути на самоті, можна уявити, що ти знаходишся десь на Мальдівах.

Село Стрілкове є найвіддаленішим на Арабатській стрілці, тому інфраструктура тут мало розвинена. Але в селищі є магазини, ринок, на якому можна придбати майже все необхідне: овочі, фрукти, зелень, рибу, креветки, домашнє молоко, сир, домашню ковбасу, свіжу свинину (продають тільки зранку), а також одяг, пляжні пристосування, сувеніри та інші дрібнички.

Недалеко знаходиться гаряче джерело з лікувальними властивостями, лікувальні грязі та блакитна глина, зовсім недалеко Гліцеринове озеро. Більше інформації можна дізнатись у моїх окремих постах: "Гаряче джерело в с. Стрілкове, лікувальні грязі та блакитна глина Сиваша (Арабатська стрілка)" та "Гліцеринове озеро в с. Стрілкове (Арабатська стрілка)". І все це недалеко від самого моря. Тому бажаючі оздоровитись, можуть обрати місце для відпочинку та оздоровлення саме поблизу цих об’єктів. 

Гаряче джерело за селом Стрілкове

Далі за Стрілковим

Далі проїхавши Стрілкове, гаряче джерело та Гліцеринове озеро починається степова безлюдна місцевість. Ліворуч можна побачити ще, звичайно, бази відпочинку, але, здається, що вони знаходяться відірвані від цивілізації, десь на відшибі. Більшість з них будувалися ще в радянські часи, і, здається, що вони заблукали в часі, але відпочиваючі там є, на подвір’ї  бачили автівки. Але можливо, саме в таких місцях дехто хоче побути на самоті, поспілкуватися з морем, поринути в його пінисті хвилі, на піщаному пляжі поміркувати про сенс життя.

Дорога жахлива, як «пральна дошка», тебе підкидає то до стелі, то намагається викинути у вікно, ти опиняєшся дійсно ніби на безлюдному острові, людей немає. Але в цьому є якийсь особливий шарм. Ти їдеш степом, серед степових трав, більшість з яких уже своє зелене вбрання змінили на жовте. Літо перетнуло екватор, буде ще спекотніше. Навколо степ та степ. Десь попереду газові вишки в морі, але вони вже не наші. Їх варварським способом захопили наші «рідні  сусіди». Дорога кудись веде, але далі ми зрозуміли – проїзду немає. Ми бачимо блокпост з українськими військовими, шлагбаум, якісь металеві споруди, будочка для охоронців, а вгорі майорить український жовто-блакитний прапор. Проїзду далі немає, але раніше тут вільно можна було проїхати, ніякого блокпосту, охорони, шлагбауму, а звичайний степ як і все навколо. Дорога звичайно така ж сама. Але нею можна було дістатися аж до Криму, виїхати в Керчі. Все змінилося. 

Степова рослинність Арабатської стрілки

На цьому коса Арабатська стрілка закінчується. І ми закінчуємо свою подорож. Вона була недовгою, але захоплюючою і яскравою. При бажанні можна гарно тут відпочити, що ми і зробили.

Як можна цікаво і корисно відпочити на Арабатській стрілці? Що можна відвідати, що побачити, від чого може захопити подих? Про це буде багато інформації у моїх наступних статтях.

Ось таке воно Азовське море

Рекомендації

  1. Обов’язково заплануйте свій відпочинок на Арабатській стрілці, якщо не цього року, то наступного – обов’язково.
  2. Оберіть один з курортів Арабатської коси: Гнічеська Гірка (Генгірка), Щасливцеве, Стрілкове.
  3. З віддаленністю від Генічеська, глибина моря буде збільшуватись, пляжі широкі, довгі, переважно піщані, з дрібним ракушняком майже по всій пляжній дузі, яка простягнулася на 50 км. Але з віддаленістю від районного центру й інфраструктура буде менш розвинена.
  4. Якщо ви відпочиваєте з маленькими дітками, Генгірка – саме для вас. Хочете більшої морської глибини, розваг, потрапити до серцевини Арабатської стрілки – вирушайте в Шасливцеве. Хочете десь усамітнитись, відчути дух справжнього моря, вдихнути цілющого повітря, насиченого морем та степовими травами – Стрілкове чекає на вас.
  5. Дуже великий вибір житла: пансіонати, бази відпочинку, готелі, віли, котеджі розміщені переважно на першій лінії, на узбережжі моря. Там пропонуються номери на різну кількість осіб, зі зручностями, з комфортом, All inclusive,  або Все включено, тому ціни будуть значно вищі. Хочете обрати бюджетний варіант, треба знайти житло в приватному секторі, якщо із зручностями, то буде дорожче, якщо без них – дешевше. Якщо ви приїхали з наметом, то місць для зупинки також багато. У селищах є Кемпінги для наметів, а можна на косі між селами, перед вами великий вибір – вся коса перед вами.
  6. Житло пропонується переважно з кухнею, або окрема, або розрахована на кілька номерів. Все залежить від ціни проживання. Але крім цього в кожному селищі є їдальні, кафе, бари, ресторани,  де можна замовити комплексний обід, або замовити якісь страви на вибір. Крім цього є ринки і магазини. В селищах та на узбережжі є ларьки, де можна придбати холодні напої, та щось для перекусу. А також з самого ранку і до вечора місцеві жителі на пляжі продають різні смаколики, від яких утриматись не зможе ніхто.
  7. На морі є багато розваг: "банани", "плюшки", водні велосипеди, катамарани, парашути, водні гірки. На пляжі також є ігрові кімнати для дітей, батути, батути з гіркою і басейном з водою, тарзанки, різні гральні автомати. В селищі можна відвідати різні атракціони, як дитячі, так є і для дорослих.
  8. В Азовському морі зявилися медузи, раніше вони були тільки в Чорному морі. Якщо ви побачили в морі медуз, не розчаровуйтесь, що ваш відпочинок зіпсовано, вже завтра їх може не бути.
  9. Не надавайте перевагу лише пляжному відпочинку, адже навколо так багато цікавого, вивчіть цю унікальну косу Арабатська стрілка, ознайомтеся з ії природними цілющими об’єктами: гарячі джерела, Солоне озеро, Рожеве озеро, Гліцеринове озеро, Касирське або Зяблівськее озеро.
  10. Зробіть щасливими своїх дітей, відвідавши дельфінарій, аквапарк, луна-парк, сафарі-парк.
  11. Якщо ви приїхали не власним авто, а хочете відвідати якісь екскурсії – не переймайтеся, зараз тут пропонується широкий вибір екскурсій, як до природних об’єктів так і до архітектурних та інших памяток. Крім того, багато місцевих жителів пропонують поїздки на гарячі джерела, Солоне озеро, Гліцеринове та Рожеве.
  12. Вирушаючи в поїздку враховуйте, що це степова зона півдня України, дерев немає, переважає відкрита степова місцевість і пекуче сонце. Обов’язково беріть із собою: сонцезахисні креми, окуляри, шляпу, одяг, щоб можна було прикрити плечі та ноги, носіть із собою воду.
  13. Засмагати найкраще зранку до 11.00 години і після 16.00 до вечора. В обідню перерву можна згоріти. Якщо ви перший день, приймайте сонячні ванни поступово, кожного дня збільшуючи своє перебування на сонці. Якщо сонця немає, хмарно, з моря дме прохолодний бриз, не дуже радійте цьому, що можна подовше побути біля моря, згоріти можна і в таку погоду – це вже перевірено. Якщо є парасолька, пляжний намет, використовуйте їх, але в безвітряну погоду, інакше вітер може зламати.
  14. Беріть з собою різне пляжне начиння: матрац, м’яч, круги, яких існує зараз велика кількість, якщо на морі штиль, то в чистих водах можна зайнятися снорклінгом.
  15. Якщо ви приїхали потягом або автобусом, місцеві жителі пропонують послуги зустріти або відвезти на залізничний вокзал Генічеська або Новоолексіївки.
  16. Арабатська стрілка вас не розчарує, треба просто вміти правильно відпочивати. І наступного року вона обов’язково підготує для вас нові сюрпризи.   
Інформація і ціни актуальні на момент публікації

-          А ви відпочивали на Арабатській стрілці?

-          В якому населеному пункті?

-          Які ваші враження від відпочинку?

-          Чи відбулися зміни за останні роки?

-          Розкажіть про це.

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

Наступний пост "Щасливцеве (Арабатська стрілка). Ціни на житло під час курортного відпочинку"


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

 




Немає коментарів:

Дописати коментар

Оздоровчий комплекс «VODA club» в Буковелі

    Оздоровчий комплекс « VODA club » (Вода клаб) розмістився в Карпатах, в одному з найкрасивіших місць – туристичному комплексі «Буковел...