понеділок, 22 червня 2020 р.

Крим. Подорож у дитинство: Ялтинський зоопарк та парк "Галявина казок".


    Якщо ви подорожуєте по Криму з дітьми, то обовязково пориньте в дитинство. Відвідайте Ялтинський зоопарк «Казка», парк «Галявина казок» та акваріум.  Все це знаходиться у західній частині Ялти між схилами гір та лісом, поруч одне з одним. .

Дістатись цих місць дуже легко:

  • автобусом або маршрутним таксі з Ялтинського автовокзалу до зупинки «Галявина казок». Дорога займе хвилин 10. Далі, вийшовши на зупинці,  ви побачите високо вгорі на схилі самої гори напис велетенськими літерами «Зоопарк». Поруч побачите дорогу, яка й веде до цього місця. Треба трохи пройти цією дорогою вгору. Там буде багато транспорту: екскурсійні автобуси, власні авто. Їх буде багато, одні будуть їхати вгору, інші, навпаки - уже вниз. Будьте обережні;
  • власним автомобілем можна підїхати аж до входу, автомобіль залишити або на платній стоянці, або  трохи нижче вздовж дороги без оплати;
  •  таксі довезе вас також до входу, але це буде дорожче;
  •  екскурсійним автобусом разом з групою, який також довозить до входу;
  •  якщо ви ведете активний спосіб життя, то можна пройти пішки. Напис на схилі гори «Зоопарк»  видно ще здалеку. Але якщо ви з дітьми, то не ризикуйте, особливо влітку, коли на вулиці стоїть спека.

Зоопарк «Казка» 

Всі ці чудові дитячі обєкти знаходяться поруч одне від одного. Перед ними знаходиться великий майданчик з магазинами, ларьками та сувенірними лавками. А також вам запропонують сфотографуватись з різними тваринами: мавпочками, папугами, голубами та багатьма іншими. А далі як у казці: підеш наліво – в зоопарк потрапиш, підеш направо – "Галявину казок" побачиш, підеш прямо – в акваріум зазирнеш. І, дійсно, це так.

 Ми свою казкову подорож почали з зоопарку «Казка».

 Ялтинський зоопарк був відкритий у 1995 році і це перший приватний зоопарк на території колишнього СРСР. Його площа 30 тисяч м2. Тут є і ссавці, і земноводні, і рептилії, і плазуни, і птахи.  Тут зібралися тварини з усіх куточків світу, навіть є тварини, які занесені до Червоної книги. Це контактний зоопарк, де вільно можна поспілкуватися з деякими тваринами, погладити їх та погратися з ними Зараз це одне з найбільш відвідуваних місць на території Криму. Тут буде цікаво як дітям, так і дорослим.

Зоопарк знаходиться не на рівній суцільній галявині, а на різних рівнях висоти. Ти ніби піднімаєшся поверхами, переходиш з одного на інший. Тому на деяких тварин можна подивитися з різних ракурсів. Територія велика і верхня її частина продовжує добудовуватись. Тому,  щоб не заблукати і не пропустити нічого цікавого, рекомендую скористатися картою, де є зображення план-схеми. Її можна придбати у касі, коли будете купувати квиток. Карта дуже цікава, і зрозуміла навіть дітям, тому що на схемі не підписані тварини, які мешкають у певному місці, а намальовані. Хто ж дітей не впізнає жирафу, тигра чи мавпочку?

Перед входом можна придбати корм для деяких тварин і під час прогулянки можна їх погодувати. Але будьте обережні.


З декими тваринами, за окрему плату,  можна сфотографуватись.

Недарма зоопарк отримав назву «Казка», адже тільки-но потрапивши на його територію, ти потрапляєш, ніби у казку: перед очима зявляється хатинка на курячих ніжках,  і з неї виходить баба-яга. Але виходить вона не просто так, а щоб за певну плату ви могли сфотографуватися з нею. Поки вона нам про це повідомляла, ми встигли сфотографуватись безкоштовно. На що вона, мабуть, образилась, повернулась і зайшла знову в свою хатинку, продовжувати розмову не було сенсу.

Баба-яга та хатинка на курячих ніжках

   Територія зоопарку дуже гарна, добре доглянута, тварини почуваються тут комфортно.  Клітки та вольєри великих розмірів, в них є все необхідне, щоб тварини себе почували  добре. Крім тварин тут є багато зелених екзотичних  насаджень,  скульптурних композицій, фонтанів, є кафе та магазин сувенірів.

З висоти зоопарку відкривається гарний пейзаж: чудово проглядаються гірські схили покриті лісом, а  внизу сама Ялта.

Скульптурна композиція оленів

    І ось перша зустріч з тваринами. Деякі навіть не бояться відвідувачів, можуть підійти близько до вас, у межах клітки чи вольєру. Вони такі милі.

Вольєр з поні

    Між клітками та вольєрами проходять алеї в оточенні зелені. А деякі тварини є справжніми моделями.

Вольєр з ламами

   Одним з найприємніших занять є спостереження за поведінкою різних мавпочок. Біля цих кліток завжди багато відвідувачів, особливо дітей. Які з великим задоволенням реагують на кожний кумедний рух цих тварин. Якщо в них буде настрій, то з ними можна поспілкуватись, і ви помітите, що вони вас розуміють.

Клітка з мавпочками

    По цим очам однозначно можна помітити, що в них є розум. 

Мавпочка

    А це маленькі білі левенята, у яких зараз сонний час.

Білі левенята

    На території є водойми. Там також можна побачити деяких тварин, які пристосовані до життя у воді.

Видра

 У воді живуть пелікани, за ними можна поспостерігати, а також погодувати. Але з годуванням треба бути обережним, вони швидко  хапають їжу з рук, можуть вхопити і руку.

Водойма з пеліканами

 

Пелікани

  В контактному зоопарку є  територія, яка називається «Бабусин дворик». Туди можна зайти,  погладити деяких тварин, погодувати їх і навіть погратися. 

«Бабусин дворик». Хрюнделі.

«Бабусин дворик». Кізочки та хрюнделі.

  І знову скульптурні композиції, які мають велетенські розміри. Більшість з них мають яскравий золотий колір – колір радості і щастя.

Скульптурна композиція слонів: мама і її малюк.

 Ну а хто з дітей, не хоче себе уявити в ролі кенгурятка? А тут є така можливість.

Скульптура кенгуру

   В зоопарку можна побачити дуже багато різних тварин: тигри, леви, ягуари, ведмеді, мавпи, вовки, лисиці, білки, носухи, дикобрази, олені  та багато інших.

   Завітайте в це чудове  місце під назвою «Казка». Обовязкове місце для відвідування з дітьми.

   Поруч із зоопарком можна відвідати акваріум.  Він має такий цікавий і незвичний вхід, у вигляді пащі акули. Тому його помітите одразу. Ми до акваріуму не ходили, а зразу пішли до парку «Галявина казок».

Вхід у акваріум

   Парк «Галявина казок» - це музей під відкритим небом, де  мирно уживаються герої багатьох відомих казок, як вітчизняних так і зарубіжних. Всі ці персонажі створені  руками людини, їх нараховується близько 300.

   Створення цього парку має свою історію.

  Засновником парку-музею є Павло Павлович Безруков, уродженець Єйська.  Приїхати його до Криму змусила тяжка хвороба – туберкульоз горла. На гірських та лісових просторах він почав почувати себе краще. Чисте повітря Криму зробило свою чудодійну справу. Він швидко пішов на поправку. Через кілька років він назавжди переїхав до Ялти і оселився на лісовій галявині біля підніжжя скелі Ставрі-Кая.

  В Безрукого зявилося багато вільного часу, тому він почав витрачати його на те, що вирізав з дерева різних казкових персонажів і встановлював їх у себе на подвірї.  Він не мав спеціальної освіти скульптора, він був інженером-нафтовиком. Але природа цього краю, надихнула його на творчість. Так зявилася «Галявина казок». Музей було відкрито у 1960 році. Він швидко став користуватися популярністю серед туристів та місцевих жителів.

   «Поляна казок» проіснувала до 1968 року. Потім прийшло повідомлення про те, що Безрукова треба депортувати з Ялти, музей закрити, а всі його експонати знищити.  Експонати Безрукова були визнані антинародними.  Звичайно, це викликало бурю народного протесту. На його захист стала Ялтинська преса, творчий осередок, мешканці міста.  1 серпня 1970 року «Галявина казок» була знову відкрита для відвідувачів. На жаль, жодна з робіт Безрукова не збереглася.  Ті казкові експонати, які сьогодні знаходяться в музеї зроблені народними умільцями, скульпторами з різних країн.

   Зараз це чудове місце для прогулянки та відпочинку. Тільки-но заходиш у казкові  ворота, то зразу ж опиняєшся у казці. Алеї, в оточенні височенних дерев, з яких виринають казкові персонажі, чисте, свіже  повітря і красоти навколо тебе.

   Перед входом ми бачимо казкові  деревяні ворота, на яких вирізьблені різні персонажі. Поруч стоїть каса, де можна придбати квитки.  А також можна побачити  й охоронця, такий милий собі песик. 

Вхід до «Галявини казок».

   Ось уже і зустрічають казкові герої. 


   Така чудова хатинка в народному стилі.  І бобер на лавці під хатою відпочиває.


   А ось такий «Терем-теремок».

«Терем-теремок». 

  Незвична деревяна скульптура з відкритою пащею і гострими зубами. І  багатьом відвідувачам хочеться покласти туди якусь частину тіла: чи то руку, чи то ногу або й голову.

      А це білочка, яка гризе золоті горішки із «Казки про царя Салтана» О.С. Пушкіна. 

   Завітали на вогник до «12 місяців» С. Я. Маршака.

   А ось і ті самі «Малюк і Карлсон», про яких написала Астрід Ліндгрен.

   Знайома всім  «Царівна-лебідь».

    І ще герой якоїсь казки.

   Відомий нам Буратіно із казки «Золотий ключик, або Пригоди Буратіно» О.М. Толстого.

   А це всім відомі нам поросятка Наф-наф, Нуф-нуф і Ніф-ніф із казки «Троє поросят».


   Не забули і про «Червону шапочку» Шарля Перро.


   «Тридцять витязів прекрасних» стоять на варті.

   А це герої східних казок.

   Василиса Прекрасна виглядає так, ніби вона дійсно зявилася тільки із казки.

   Богатир Святогор, який описується в словянському епосі, як велетень «вище лісу стоячого», його насилу носить Сира-Земля Мати. І дійсно, його камяна скульптура дійсно велетенських розмірів.

   Куточок етнографії:  плетений з гілок паркан, деревяний колодязь, який називався «журавлем». І дійсно, він на нього схожий, здається, що в своєму дзьобі він тримає відро і за потребою нахиляється, щоб набрати води. 

   А ще на території парку проходять різні фестивалі, театралізовані вистави, конкурси. Там є спеціальне місце, як літній театр. Знаходиться в такому затишному місці, серед зелені дерев та відчутної прохолоди. На один з таких заходів ми і завітали. Це була театралізована вистава, де героями були  Пеппі Довгапанчоха та Пірат.  Вистава починалася об 11.00, тому всі охочі могли бути присутніми. Далі вони проводили деякі конкурси. Було цікаво. Все це безкоштовно. Потім з акторами можна було сфотографуватись.

    Прогулянка була цікавою, трохи і самі поринули в дитинство.

    На виході сіли перепочити ось під таким грибком. 

   Парк-музей «Галявина казок» вас не залишить байдужими. Завітайте сюди, порадуйте своїх дітей та й самі пригадайте своє дитинство. Всім рекомендую.

Часи роботи:

Зоопарк «Казка»

9.00 – 17.00 (каса до 16.00) – взимку (без вихідних)

9.00 – 20.00 (каса до 19.00) – влітку (без вихідних)     

Акваріум

10.00 – 22.00  - без вихідних.

«Галявина казок»

9.00 – 18.00 (взимку) - без вихідних

9.00 – 20.00 (влітку) - без вихідних

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

Наступний пост "Крим. Чим зайнятися на відпчинку в Партеніті"

 

 

 

 


 



 

 

 

 

 

 

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Оздоровчий комплекс «VODA club» в Буковелі

    Оздоровчий комплекс « VODA club » (Вода клаб) розмістився в Карпатах, в одному з найкрасивіших місць – туристичному комплексі «Буковел...