субота, 20 червня 2020 р.

Крим. Ялта. Прогулянка набережною міста.


    Ялта – один з найкращих курортів Криму. І кому б не хотілося відвідати це неймовірно прекрасне місто?  Виникає питання: а що ж подивитись у місті і чим воно цікаве? Звичайно, в першу чергу, треба йти туди, де вирує курортне життя, куди відправляється кожен, хто тільки прибуває до міста – це набережна Ялти.

    Тому й ми, відпочиваючи у Криму, не могли не відвідати цієї перлини Криму. І, звичайно, вирушили на її набережну. Місце, звідки можна побачити море, саме по собі уже чудо.  А якщо до цього приєднуються ще й інші красоти, то це неймовірне чудо.

   Отже, ми опинились на набережній міста. Знайти її дуже легко та просто, треба просто йти униз до моря, а там вийдете в якійсь частині набережної.

    Набережна дуже гарна, вся викладена з гранітної плитки. Розміщено дуже багато бутиків, готелів, ресторанів.  На самій алеї є ларьки з морозивом,  коктейлями, напоями та іншим, кафе на колесах, туристичні вуличні агенства тощо. Грає дуже багато музики, хтось співає, хтось танцює, дехто показує акробатичні трюки, фокуси, проводяться різні конкурси, змагання.  Можуть запропонувати сфотографуватись  з екзотичними тваринами або з людиною, яка переодягнута в якогось персонажа. Можна також сфотографуватись у місцях, де створені цілі декорації різних епох і часів, одягти костюм і на мить відчути себе королевою. Можуть запропонувати зважитись на вагах і дізнатись свою масу тіла в даний момент, гадалки, хіроманти можуть запропонувати вам свої послуги.  Кожен може тут знайти собі заняття по інтересам. Тут росте багато різноманітних рослин - це і дерева, і кущі, і квіти. Виглядає дуже привабливо.

    Набережною можна не тільки гуляти, можна знайти місце для відпочинку, посидіти і подивитись на море, насолодитись красотами навколо - це і гори, і море, і місто та й самі люди. Легкий бриз з моря та свіже повітря нададуть вам нових сил у літній спекотний день.

Набережна Ялти

 Можна пройтись біля фонтану, доторкнутись руками до струменя  з холодною водою. Ввечері тут працює підсвітка, тому кожен намагається  сфотографуватися  у різнокольорових струменях води. 

Фонтан на набережній

 Набережна є однією з найдавніших вулиць міста. Тому тут ми можемо побачити не тільки сучасні споруди, а й давні архітектурні пам’ятки.  Вони відреставровані, гарно виглядають.  В них  розміщені бутики, готелі. 

Частина набережної

    Під відкритим небом знаходиться багато ресторанів.


Ресторан на набережній

    Ще один фонтан в центрі набережної.

Фонтан на набережній

   Дуже багато екзотичних рослин. Ростуть пальми, ялівець, акація, софори, вічнозелена калина  та височенні канни.  Чи то сорт такий, чи то клімат середземноморський, але в мене також є канни, але такого розміру вони ніколи не досягали.  Великі квіти, широченне листя, яке можна одягти на голову замість капелюха.

 Куточок екзотики

   В центрі є басейн, який перетворили на розважальний атракціон. Можна поплавати на надувних човнах у вигляді лебедя, дракона та інших. Поруч стоїть каса, де можна придбати квитки.

Басейн з атракціонами

   А найцікавішим виявилась надувна куля, яка нагадує небесну сферу.  Спочатку в неї треба потрапити, потім її закривають і починають надувати.  Коли куля надута, ти починаєш по ній рухатись, звичайно будеш падати, потім вставати, потім знову падати і так далі. Дітям цей атракціон дуже подобається. Якщо я не помиляюсь, то це триває хвилин 10.

Атракціон з кулею

    І знову багато цікавих ресторанів із своїми власними фонтанами.

Фонтан біля одного з ресторанів

     Частина набережної.

Набережна

  А далі підійшли до входу на канатну дорогу. Знаходиться вона біля готелю  «Таврида». Вхід вузенький, мало примітний, прогулюючись набережною можна й не помітити.  Отримала  канатна дорога назву "Ялта-Гірка".  Зайшовши в цей арочний вхід, ви побачите чергу, ця черга веде до каси на канатну дорогу. Час роботи: з 10.00 до 22.00, без перерви та вихідних. Не знаю, як зранку, але в другій половині дня черга була достатня. Тому довелося постояти, щоб купити квиток. Квиток можна придбати в обидва кінці, а можна – в один. Висота пагорба  всього 600 метрів, тому з гірки, при бажанні, можна спуститися пішки. Але більшість все ж таки купує квитки в обидва кінці.

Діждавшись своєї черги, ми підходимо до кабінки. Кабінки рухаються безперервно, тому треба швиденько встигнути зайти в неї. Там стоять  працівники цієї дороги, які допомагають це зробити. Кабінка розрахована на двох осіб, там є стільчики з двох боків, вікна закриті склом, щоб ненароком хтось не випав, дверцята працівники швидко зачиняють.  Не бійтесь, не зважаючи на те, що кабінки постійно рухаються, зайти в неї встигають всі.

Канатна дорога працює з 1967 року, тому і кабінки ще з тих радянських часів. Ще той зовнішній вигляд, трішки торохтять, але доїхати можна. Висота невелика, перепади сягають 120 метрів. Прогулянка займає десь хвилин 10 в один бік.  

Канатна дорога «Ялта-Гірка»

  Піднявшись угору ми опинилися на пагорбі Дарсал. Там є невеликий оглядовий майданчик в оточенні зелених запашних дерев.  А внизу відкривається неймовірна панорама на місто, набережну, добре видно ресторан «Апельсин».  Не віриться, що ми тільки що там були, ходили, а тепер воно виглядає таким маленьким і загадковим.

Поруч є невеличкий ресторан, де можна замовити щось і посидіти в оточенні природної краси. Далі йдуть житлові будинки, ще якісь будівлі, але вони не в дуже привабливому  стані, тому далі йти ми не стали, а повернулися до оглядового майданчика. Людей, до речі, тут майже немає, тому що на довго тут не затримуються, подивилися, сфотографувалися та повертаються назад. Що зробили і ми. 

Пагорб Дарсал. Оглядовий майданчик.

  З канатної дороги відкриваються дуже гарні краєвиди. Тут можна роздивитись і Стару Ялту, з старенькими будиночками, і Нову - з новобудовами, подивитись з гори на Чорне море. Ялта з висоти виглядає дуже зеленою і привабливою. 


Вид на Ялту з висоти канатної дороги

 Спустившись канатною дорогою назад, ми продовжили свою прогулянку набережною. Дійшли до місця, де з першого погляду можна подумати проходять зйомки фільму, причому декількох одночасно, тому що перед нами виник майданчик з декораціями до певних сцен.  Але насправді це були локації для бажаючих зробити фото.  Ну і, звичайно, ми не змогли  теж пройти  повз все це.  Сучасних дітей, не вразили  костюми королів і королев, принців та принцес, їм цікаве інше. Це ми в нашому дитинстві мріяли бути принцесами, але сучасний світ змінюється. 

Фотосесія на набережній

  Прогулюючись набережною міста, ви обов’язково натрапите на бронзову скульптурну композицію «Дама з собачкою». Це відоме оповідання, яке написав А.П. Чехов. І не дивно, що пам’ятник споруджено саме тут, адже події  цього твору розгорталися  саме в Ялті. Скульптурна композиція була споруджена і встановлена  у 2004 році до 100-річчя від дня народження письменника.  Тут ми бачимо героїню оповідання та самого автора твору А.П. Чехова.

    А  позаду цього пам’ятника розмістилась  розкішна «Вілла Софія».  Це бутик-готель, який розміщений в історичній  будівлі, належить Софії Ротару. Це неймовірно гарна будівля, яка має шикарний вхід та багатовікову історію. В ХІХ ст. тут зупинявся А.П. Чехов, а в ХХ ст. - працювала звукозаписна студія, звідки беруть свій мпочаток деякі пісні С. Ротару.

Памятник «Дама з собачкою»

   Незвичний ресторан «Hispaniola» розмістився у парусному вітрильнику. Саме на судні з такою назвою бороздили морські простори герої  твору «Острів скарбів» Р. Стівенсона. Поруч розмістились пушки та величезний адміралтейський якір. Ресторан вважається екзотичним,  де все організовано в стилі піратських пригод.

Ресторан «Hispaniola"

  А ще тут багато різних розваг, як для дорослих, так і для дітей. Проводяться різні ігри, театралізовані вистави, конкурси, забави. Діти із задоволенням беруть участь. Крім того є тут батути, атракціони та багато іншого.

Дитячі розваги

  Якщо ви прийдете на набережну Ялти, не важливо. в якій половині дня, вона вас не розчарує. Тут кожен знайде для себе щось цікаве, привезе з собою додому частину Кримського тепла і незабутні, яскраві спогади.

І знову екзотика

Відвідайте Ялту обов’язково! 

Що можна ще відвідати у Ялті?

  • Будинок-музей А.П. Чехова "Біла дача"
  • Собор Олександра Невського
  • Палац Еміра Бухари
  • Ялтинський крокодиляріум
  • Храм Іоана Златоуста
  • Вірменська церква Святої Рипсиме
  • Римо-католицький костел Пресвятої Богородиці
  • Театр ім. Чехова в Ялті
  • Ялтинський маяк
  • Ялтинська кіностудія
  • Ялтинський історико-літературний музей
  • Літературно-меморіальний дім-музей Н.З. Бирюкова
  • Музей Лесі Українки
  • Будинок з кариатидами
  • Театр вина та Криму
  • Будівля готелю "Таврида"
  • Дача графині Вадарської
  • Приморський парк ім. Ю. Гагаріна
  • Музей метеликів
- А ви відвідвідували Ялту?
- Які цікаві місця вам вдалось відвідати?
- Що найбільше сподобалось і найбільше вразило?
- Розкажіть про це.
НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

Наступний пост "Крим. Подорож у дитинство: Ялтинський зоопарк та парк "Галявина казок"

 

 

 





 

 



 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Оздоровчий комплекс «VODA club» в Буковелі

    Оздоровчий комплекс « VODA club » (Вода клаб) розмістився в Карпатах, в одному з найкрасивіших місць – туристичному комплексі «Буковел...