середа, 20 грудня 2023 р.

Хорватія. Дубровник. Морська прогулянка

 

   Поїздка на екскурсію в Хорватію, в м. Дубровник – це дуже цікава і захоплююча екскурсія, як з точки зору історії, архітектури,  так і з точки зору отримання насолоди від оточуючої вражаючої краси. Але, яким би цікавим не було місто, якщо у ньому є море, то неодмінно треба здійснити морську прогулянку або екскурсію.

   Наша екскурсія до Дубровника включала екскурсію Старим містом і три години вільного часу для самостійної прогулянки. Ще по бажанню можна було здійснити морську прогулянку Адріатичним морем, але додатково треба було на місці придбати квиток за 10 євро з людини.

  У місті  Дубровник є два порти – новий, що розміщений в районі Груж – головний круїзний порт, близько 3 км від Старого міста, та старий, що знаходиться у Старому місті і використовується переважно як туристична зона для прогулянкових та екскурсійних катерів.

  Старий порт – дійсно найстаріший порт Дубровника, ровесник Старого міста. Нам вдалось його побачити одразу, як тільки зайшли до Старого міста через ворота Плоче і опинились на однойменній площі. Саме тут є оглядовий майданчик, звідки відкривається неймовірний вид на порт на Старе місто.

 Старий порт у Старому місті

   Раніше це був торговий порт з головною оборонною фортифікацією міста, тут велася жвава торгівля та споряджалися судна,  а сьогодні – гавань для прогулянкових та екскурсійних яхт, а також для безлічі  рибальських човнів. Прикривається фортом Святого Іоанна (ХVІ ст.). Це місце стало культовим серед фанатів серіалу «Ігри Престолів». По сюжету воно називається Королівською гаванню і фортифікації Старого порту служать стратегічною точкою. Саме тут проходили ключові битви Армії Ланістерів. 

Порт та форт Святого Іоанна

   Старий порт виглядає набагато мальовничіше, ніж новий, як поблизу причалів, так і згори, з кріпосних стін. 

   Ми взяли прогулянку по морю. Квиток придбали на місці, через кілька хвилин ми вже сіли в катер і вирушили з вітерцем на прогулянку Адріатичним морем. 

 Звідси починаються екскурсії та морські прогулянки

  Прогулянка зайняла 30 хвилин – це була не екскурсія, а просто прогулянка. Ми насолоджувались красою Адріатики та самим Дубровником з боку моря. У літню спеку морська прогулянка – це саме те, що треба, щоб отримати ковток свіжості.

 Прогулянкові яхти

   Оскільки наша екскурсія включала тільки огляд Старого міста, то під час морської прогулянки можна було побачити і іншу частину Дубровника, а також гори, в оточенні яких знаходиться місто.

 Вид на нову частину Дубровника з боку моря

   А ми пропливаємо під стінами середньовічної фортеці Святого Іоанна, яка в давні часи тривалий час була оборонною спорудою міста і захищала його жителів від вторгнення загарбників з боку моря.

 Фортечні мури форту Святого Іоанна виходять прямо до моря

 Саме з цього боку – з боку моря, можна добре оглянути її зовнішні стіни: форму, висоту, протяжність тощо.

 Скелясті береги Старого міста

   І що впадає в оч, і так це те, на якому скелястому березі вона будувалась.

Форт Святого Іоанна

   А ми віддаляємось все далі й далі. Сьогодні, на щастя, день виявився похмурим, тому сильної спеки  ми не відчували. Як нам сказав гід, то нам пощастило, так як попередні дні було сонце і було нестерпно спекотно.

 Адріатичне море  біля Дубровника

   А наша прогулянка з вітерцем принесла нам справжню насолоду. 

 Морська прогулянка в Дубровнику

   Біля берегів Дубровника є безліч островів, які можна відвідати і чудово там відпочити. Одним з найвідоміших і цікавіших є острів Локрум.  Саме до його берегів і була здійснена наша морська прогулянка. 

Острів Локрум

   Ми дістались до о. Локрум, на острові зупинки не було, на берег ніхто не виходив, просто пропливали дуже близько до берега і насолоджувались красою та природою цього острова. 

Морська прогулянка до берегів о. Локрум

  Навколо острова ми не обпливали, побачили лише один бік острова з його скелястими берегами. Проте це не завадило багатьом видам рослин обрати для свого місця життя саме цей острів.

 Скелясті береги о. Локрум

   Локрум – це заповідний острів в Адріатичному морі. Відстань від Дубровника до острова всього 700 м. Дістатись до нього можна катером або човном за 10 - 15 хвилин, до нього є регулярне сполучення. Є екскурсії, які включають прогулянку вздовж острова, а є такі, які передбачають зупинку на острові. Можна дістатись на приватному водному таксі, а можна на громадському транспорті який курсує між Локрумом і материком кожну годину.

 о. Лрокрум буяє неймовірною зеленою рослинністю

   Острів невеликий, його площа становить всього 0,694 км2, довжина берегової лінії – 5058 м.

   За переказами, після кораблетрощі у 1192 році на острів висадився Річард Левове Серце. У давнину понад 80 % всіх капітанів Дубровницької республіки були вихідцями з острова Локрум.

   На острові є маленьке Мертве озеро з солоною водою, навколо якого люблять прогулюватись павичі. По всій береговій лінії  є бухти і затоки, які обладнані для купання. Також на острові є чудові піщані пляжі, що робить його досить популярним місцем серед туристів. Пляжі скелясті, із сходами у воду. Шезлонгів на пляжах немає, проте є душ, кабінки для переодягання, туалет. Також там є кафе і ресторани. Багато зелені та звуків живої природи. По острову можна прогулятись зеленими стежинами в тіні дерев. На віддалених крутих скелях є нудитський пляж.

  Локрум відомий тим, що на ньому відпочивав ерцгерцог Максиміліан Габсбург, майбутній імператор Мексики. З його часів на острові збереглися бенедиктинський монастир і ботанічний сад. На острові сьогодні є монастир манахів – бенедиктинців ХІ ст. з церквою Блаженної Діви Марії. Ченці покинули острів в кінці ХVІІІ ст. Можна посидіти  та сфотографуватись на троні із фільму «Ігри Престолів». А також там є неймовірно чудовий ботанічний сад, який вражає своєю  колекцією рослин.

   В 1806 році, французи, під командуванням Наполеона, побудували тут Форт Рояль. Побудований він у найвищій точці острова, яка сьогодні є оглядовим майданчиком, звідки відкривається найкрасивіший вид на Локрум і весь Дубровник.

   У морі одночасно можна побачити і туристичні прогулянкові катери, і великі яхти. 

   А ще тут багато тих, хто займається каякінгом та іншими видами водного спорту.

   А ми віддаляємось вже від о. Локрум і наближаємось  ближче вже до Дубровника – до тієї частини, в якій ми не були. Тому цікаво подивитись вже на інший Дубровник – новий і сучасний.

   Тут теж скелясті береги, є багато печер та гротів.

 Біля узбережжя є багато гротів і печер

   А в одній із скель знаходиться маленький секретний пляж «Бетіна». Дістатись до нього можна тільки по морю. Його плюси очевидні – незвично, красиво, малюлюдно. Але щоб дістатись до нього, треба трішки докласти зусиль, проте воно того варте. Ви опинитесь на маленькому гальковому пляжі, який утворився в печері всередині скелі. Сонячні промені встигають сюди дістатись лише на кілька годин вранці, більша частина дня перебуває тут  в тіні. Морський вітер потрапляючи сюди, ще більше охолоджує. Пляж можна побачити тільки з моря і дістатись до нього можна тільки на човні або каяку, або можна замовити морське таксі в Старому порту. 

Секретний пляж «Бетіна»


      Далі ще можна насолоджуватись природною красою у поєднанні з архітектурною.

 Архітектура на узбережжі дуже колоритно вписується в навколишній пейзаж

   Тут побудовані чудові готелі, з обладнаними терасами і  пляжами.

На узбережжі багато нових і сучасних готелів

   А ще в Дубровнику можна піднятись канатною дорогою – єдиною на усьому Адріатичному узбережжі, та помилуватись чудовими видами на Адріатичне море, острови, узбережжя та й сам Дубровник. Нижня станція знаходиться в Старому місті, недалеко від воріт Плоче (вул. Петара Крешимира ІV), верхня – на висоті 405 м на піку гори Срдж. Підйом займає близько 4 хвіилин. Підніматись  на гору краще вранці, коли немає напливу туристів або ввечері, щоб насолодитись неймовірним заходом Сонця.

   Дорога працює влітку з 9.00 до 0.00, а взимку, залежно від місяця – з 9.00 до 16.00 – 21.00. Кабінка вміщує до 30 осіб, тому краще займати місце одразу біля вікна з боку моря.

   Ціна квитка:

   Дорослим – 120 кун в обидва кінці або 70 кун в один кінець.

   Дітям від 4 до 12 років – 50 кун в обидва кінці або 30 кун в один кінець.

   Квитки продаються на нижній станції, розплачуватись можна карткою.

   А ми наближаємось вже до Старого порту, де видно Старе місто з його годинниковою вежею.

 Порт у Старому місті

   Ще ближче видно вже і сам порт. І наша 30-тихвилинна прогулянка завершується. Проте не завершується наше знайомство з Дубровником. У нас ще залишається більше ніж дві години для самостійної прогулянки містом. А враження від морської прогулянки чудові.

-        А ви відвідували Дубровник?

-        Чи довелось вам здійснити морську прогулянку або екскурсію до одного з островів?

-        Що вам ще довелось побачити в Дубровнику?

-        Розкажіть про це.

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

 

 

 











 








 











Немає коментарів:

Дописати коментар

Що можна побачити і чим зайнятись в Буковелі?

      Немає в нашій країні українця, який би не чув про Буковель. Коли звучить «Буковель», то одразу ж на думку спадає лакшері-відпочинок в ...