четвер, 30 листопада 2023 р.

Хорватія. Дубровник. Кафедральний собор Вознесіння Діви Марії

 

   А ми продовжуємо нашу екскурсію середньовічним Дубровником. І знайомимось з однією з найвизначніших памяток міста – Кафедральний собор Вознесіння Діви Марії.

   Кафедральний собор Вознесіння Діви Марії – католицький собор і є однією з визначних памяток Дубровника. Це пам’ятка архітектури у стилі італійського бароко. 

   Сучасна будівля стоїть на місці попередніх трьох церков, найдавніша з яких відноситься до VІ ст. У ХІІ ст. на цьому місці було збудовано романську церкву, яка простояла пять століть і була повністю зруйнована під час катастрофічного землетрусу 1667 року. Одразу після землетрусу Рада Дубровницької республіки вирішила відновити церкву і доручила проєкт нового собору італійському архітектору Андреа Буфаліні. Будівництвом церкви займалась ціла низка архітекторів, запрошених з Італії. Деякі відмовлялися від роботи із-за затримки заробітної плати. Будівництво храму тривало з 1672 до 1731 року. Останнім архітектором, який закінчував усі роботи над церквою, був місцевий майстер Ілля Калчич.

   Собор овіяний безліччю легенд. Найяскравіша з них розповідає, що на місці нинішньої церкви колись знаходився храм, який побудував сам Річард Левове Серце. Начебто він висадився біля місцевих берегів, повертаючись із Третього Хрестового походу. Та стара церква не збереглася, вона була зруйнована під час землетрусу 1667 року. Втім, історики стверджують, що король Річард Левове Серце не мав жодного відношення до стародавнього храму. Фрагменти старого церковного фундаменту датовані раннім періодом. Річард Левове Серце приїхав сюди лише через кілька десятиліть після будівництва церкви.

   Собор має форму латинського хреста, складається з трьох нефів і трьох апсид, прикрашений великим куполом у стилі бароко. Дуже цікаво виконаний його фасад, який піднімається над широкими камяними сходами. Він розділяється на частини різними уступами та колонами, його розкішний вигляд одразу кидається в очі. Собор прикрашений різними скульптурами, барельєфами, балкончиками та різними цікавими дрібними архітектурними деталями. У Старому місті майже немає зеленої рослинності, тому цей собор одразу привертає до себе увагу, ніби квітковий кущ, який застиг у камені. 

   Внутрішнє оздоблення вражає своєю вишуканістю і розкішшю.

   У соборі зберігається кілька найцінніших творів мистецтва, а також інші цінності:

  • вівтарний образ «Успіння Богородиці»,
  • скульптура Богородиці,
  • мощі Небесного покровителя Дубровника Святого Влаха,
  • фрагмент «Істинного Хреста» з Голгофи, на якому за переказами був розіпятий Христос.

Вівтарний образ «Успіння Богородиці» заслуговує на особливу увагу, створений самим Тиціаном (близько 1552 р.) Його придбало для храму місцеве Братство Лазаріні. До його складу входили багаті містяни. У західній частині нефа можна побачити скульптуру Богородиці, яка, як вірять місцеві жителі, має здатність викликати дощ. У посуху її виносили на вулицю, проносили містом і просили дощу.

Соборна скарбниця нараховує колекцію з понад 200 артефактів релігійного мистецтва, багато з яких мають значну культурну та художню цінність.

 Вівтарний образ "Успіння Богородиці" та скульптура Богородиці, яка має здатність викликати дощ

Собор височенний, є велика кількість арочних ніш, де розміщені релігійні твори мистецтва. Посередині купол, через який потрапляє багато світла.

 Внутрішнє оздоблення собору

В соборі знаходиться фрагмент «Істинного Хреста» з Голгофи, на якому за переказами був розіпятий Христос

   Багато скульптур та барельєфів, які є внутрішньою окрасою собору.

Собор має багато дрібних барельєфних скульптур

   Над входом розміщений орган.

 Над входом до собору розміщений орган

Собор був пошкоджений сербськими обстрілами під час блокади Дубровника під час війни в Хорватії в 1991 році. На даний час собор повністю відновлений.

Вхід до собору вільний, зайти може кожен. Відкритий з 9.00 до 17.00.

Стеля під куполом собору

   Величезний купол собору Вознесіння Діви Марії немов ширяє над містом. Його видно практично з будь-якої точки Старого міста. А розкіш оздоблення підкреслює не тільки багатоступінчастий фасад, але і колони і скульптурні композиції. Зараз купол знаходиться на реставрації.

 Купол собору видно майже з будь якої точки міста

 Зараз купол знаходиться на реставрації

-        А ви відвідували Кафедральний собор Вознесіння Діви Марії в Дубровнику?

-        Можливо вам довелось почути орган або знаєте ще якісь цікаві легенди чи факти про цей храм.

-        Поділіться своїми враженнями.

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

 






Немає коментарів:

Дописати коментар

Оздоровчий комплекс «VODA club» в Буковелі

    Оздоровчий комплекс « VODA club » (Вода клаб) розмістився в Карпатах, в одному з найкрасивіших місць – туристичному комплексі «Буковел...