неділя, 16 квітня 2023 р.

Чорногорія. Острів Святого Миколая (Гаваї)

 

Острів Святого Миколая знаходиться зовсім недалеко від Будви, всього 1,5 км. Дістатись дуже просто, адже від причалу постійно ходять катери, які можуть доставити вас на острів. За  3 євро катер через 10 – 15 хв вас доставить до острова. Катер вирушає за графіком, десь через кожну годину.

Графік роботи можна побачити біля причалу. Ще один варіант дістатись до острова – здійснити морську  екскурсію до острова Святого Стефана, це займе 40 хвилин і коштуватиме 4 євро.  Цей катер також має свій графік роботи і повертатись з острова потрібно саме ним. Назад уже з острова до причалу (тобто без екскурсії) за 10- 15 хв.

Квиток можна придбати біля причалу, перед самим відправленням, завчасно купувати не обовязково. 

Катер двопалубний. Можна розміститись на нижній або верхній палубі. Якщо ви вирушаєте вранці, то цікаво буде розміститись на верхній палубі: спекотного сонця ще немає, проте можна добре оглянути краєвиди навколо та відчути прохолодний ранковий бриз. А ще тут можна зробити чудові фото. Якщо це буде вдень, то краще розміститись на нижній палубі, де зверху буде прикривати вас від сонця стеля.

Той, хто вирушає до острова вперше – рекомендую взяти екскурсію. Коштує всього на 1 євро дорожче, проте ви зможете насолодитись красою Будванської рівєри, а також побачити острів Святого Стефана з боку моря. А головне – з вітерцем промчатись морем. Дуже круто!

Хоча говориться що це екскурсія, але якоїсь розповіді ви не почуєте – це звичайна прогулянка вздовж узбережжя Будванської рів’єри. Проте прогулянка цікава і захоплююча, оскільки можна оглянути всю Будванську рівєру: від Будви до о. Святого Стефана, зовсім з іншого ракурсу – з боку моря.

Позаду залишилась Будва та гори.

Видно також найдовший пляж Будви – «Словянський пляж». А якщо подивитись на гори, то можна побачити серед лісової рослинності гірську дорогу.  До о. Святого Стефана можна також дістатись  автобусом, проїжджаючи с. Бечичі, с, Рафаїловичі, с. Каменеве, с. Пржо, с. Мілочер. Дорога автобусом з Будви до о. Святого Стефана коштує 2 євро, вирушає з автостанції.

Тут ми також можемо побачити один з найвідоміших і найдорожчих готелів Будви – готель «Dukley Hotel & Resort 5*». Саме в ньому знімали українську туристичну програму «Орел і решка».


   Далі ми бачимо скелю, крізь яку проходить тунель. До речі, Чорногорію можна впевнено назвати країною тунелів. За час відпочинку ми їх побачили, пройшли та проїхали дуже багато. Крізь цей тунель, прогулюючись набережною, можна пішки потрапити з Будви до с. Бечичі – це близько 2 км.

Пройшовши крізь тунель, ви опинитесь у с. Бечичі. З моря видно пляж та саме селише з його сучасними готелями та апартаментами.

   А з іншого боку видно о. Святого Миколая (місцеві ще його називають «Гаваї»).

   А далі йде с. Рафаїловичі з його пляжами та інфраструктурою.


   І ось нарешті ми наблизились до одного з королівських пляжів в с. Мілочер – пляж  Короля та пляж Королеви. Одні з найцікавіших пляжів Будванської рів’єри з неймовірно   чистою та прозорою водою та мальовничими краєвидами навколо.


   Далі ми бачимо ще один пляж, не менш цікавий та розкішний. Ще зовсім недавно, потрапити на них міг не кожен бажаючий, адже ціна за вхід «кусалася»: вхід на пляж Короля коштував 100 євро, а на пляж Королеви – 120 Євро. Відпочивали там переважно ті, хто зупинявся на відпочинок в готелі на о. Святого Стефана – це переважно відомі зірки та досить забезпечені особи.  Цього року пляжі безкоштовні, тому відвідувати їх можуть всі бажаючі.

А ось і сам о. Святого Стефана. Вид на нього з моря відкривається зовсім з іншого ракурсу.

Біля острова катер робить розворот і ми повертаємось до о. Святого Миколая (Гаваї).

Через деякий час, насолодившись красотами навколо та відчувши морський бриз, ми наблизились до місця нашого призначення – о. Святого Миколая. Зупинились біля причалу, а далі кожен планує свій відпочинок на свій розсуд. Але якщо ви сюди потрапили вперше, то краще спочатку обійти оглянути територію, вона невелика, а потім обрати місце для відпочинку, яке вам сподобається.

Якщо глянути в протилежний бік, то ви побачите Будву, а далі простягається і вся Будванська рівєра, вздовж якої ви тільки-но пропливали. Виявляється, що все це знаходиться дуже близько.

Одразу ж біля причалу можна побачити інформаційний стенд із схемою острова,  його інфраструктурою та номерами телефонів необхідних служб.

А також стенд з дотриманням правил поведінки на острові.

Острів Святого Миколая (Святий Нікола) – найбільший острів в південній частині Адріатичного моря. Площа острова – 47 га, витягнутий у довжину на 2 км.  Від острова до Будви простягається обмілина Туня. Якщо летіти літаком до Тівата, згори добре видно Адріатичне море, Будву, о. Святого Миколая, і навіть цю саму обмілину Туня. Виділяється вона світло блакитним кольором, здається, що від Будви до о. Святого Миколая по морю проходить стежка. У період відпливу, її глибина сягає не більше 0,5 м.

З цим повязана своя легенда.

Cвятий Сава збирався з Будви вирушити на Афон, але в цей час на морі піднявся шторм  він не зміг піднятися на судно. Тоді він кинув у воду кілька каменів, утворивши тим самим насип і завдяки цьому, йому вдалося піднятися на борт судна.

На острові є багато пляжів: великі і маленькі, їх загальна протяжність близько 800 м. Є маленькі пляжі, до яких можна дістатися тільки на човні. 

  Узбережжя покрите крупною галькою. Заходити у воду треба обережно, адже там велике каміння і йти дуже незручно. Бажано взувати у воду спеціальне взуття.

   Під камінням можуть бути морські їжаки.

Проте вода просто чудова, вона має неперевершений бірюзовий колір як на Мальдівах.

З води виглядають скелі, багато великого каміння що є гарними локаціями для фотосесій.

Тут також можна придбати комплект, який складається з двох шезлонгів та парасольки за ціною від 15 до 20 євро, в залежності від того, яке місце ви оберете, а можна простелити своє покривало безкоштовно.


На пляжах є туалет, кабінки для переодягання, душеві кабінки, контейнери для сміття.

Також тут є ресторан «Гаваї», який розташувався в сосновому гаю. Тут можна замовити страви та посидіти і спокійно відпочити, натовпу людей немає. А ще у парку тут чути як голосно співають цикади.


 Можна скуштувати справжнього натурального Чорногорського вина.

Є продовольчі ларьки, де також можна придбати смачну свіжу випічку, напої, морозиво тощо.

Великої кількості розваг тут немає, тут можна більше побути у спокої. Проте є спортивні майданчики, де можна пограти в волейбол, більярд тощо.

Можна покататись на водному мотоциклі.

А можна замовити масаж: східний (30 хв – 15 євро), літній (55 хв – 25 євро), гавайський (75 хв – 5 євро).

З середини ХХ ст. частина острова відведена під заповідник. На острові є територія поросла лісом, там можна побачити павичів та інших птахів, а також білок, зайців і навіть диких оленів та муфлонів. Екзотичні тварини були сюди завезені у ХІХ ст. для розваг аристократів. Тоді ж тут був побудований замок в тосканському стилі, який частково зберігся до наших днів. Також на острові є старовинна вежа і невеликий маяк. Заповідна територія острова відгороджена сіткою, і на жаль, закрита для відвідувачів.

На острові є церква Святого Миколая, завдяки якій острів отримав і свою назву. Перші згади про неї датуються ХVІ ст. На території біля церкви знаходяться старі могили. За легендою, там поховані учасники хрестового походу, убиті чумою, поки військо стояло у Будві.

На острові є невеликий оглядовий майданчик, куди слід піднятись та подивитись довкола, а також зробити яскраві фото на фоні скель.


Якщо спуститись сходами вниз, то ви опинитесь ще на одному пляжі під скелями. Цей пляж невеликий, вузенький, проте узбережжя піщане, вхід пологий і у воді немає великих каменів. Якщо ви приїхали на острів з дітьми, то слід зупинитись саме тут.



   Комплект, який складається з парасольки та двох шезлонгів, на цьому пляжі трохи дорожчий і коштує 20  євро.

Скелі виглядають дуже мальовничими, з певними нашаруваннями гірських порід. Справжній витвір природи.

Але скелі ці не є голими, на них поселились опунції та інші скельні рослини.

Тут також можна побачити парк, але вхід туди закритий, та й парк не у кращому стані, мабуть, покинутий. Але з боку пляжу виглядає непогано: багато екзотичних рослин, які посаджені ярусами. Дуже шкода, що за такою красою ніхто не доглядає, адже дуже цікаво було б прогулятися серед цієї краси. 

Дуже багато цікавих та незвичних скель на острові.

У воді багато каміння, яке дуже слизьке.

Проте вода неймовірно чиста та прозора. Заради цього і варто сюди приїхати, а ще тут у сезон набагато менше людей, ніж у Будві.

Рекомендації:

1.     Якщо ви відпочиваєте у Будві, то варто обовязково відвідати о. Святого Миколая.

2.     Відвідати острів можна декількома способами:

  •       катером на острів можна дістатися за 10 – 15 хв і це буде коштувати 3 вро,
  •     катером з екскурсією до о. Святого Стефана – це займе 40 хв і коштуватиме 4 євро,
  •  орендованим катером, де  1 година коштує 20 євро, проте ви зможете самостійно обрати місце, де б ви хотіли зупинитись та усамітнитись.

3.     На острові розвинутої інфраструктури немає, проте є пляжі, де можна придбати комплект, який складається з двох шезлонгів та парасольки за ціною 15 – 20 євро, в залежності від обраного пляжу, є кабінки для переодягання, душеві кабінки, туалет, урни для сміття.

4.     На острові є ресторан «Гаваї», де ціни значно вищі, ніж у Будві, але там можна смачно поїсти, а ще  є продовольчі ларьки, де можна придбати щось для перекусу: піца, бурек та інше, а також морозиво та холодні напої.

5.     Розваг небагато, проте вони є: аренда водного мотоцикла, катання на байдарці, можна пограти в більярд та інші спортивні ігри, відвідати масажний салон.

6.     Пляжі переважно камянисті, у воді також каміння, тому бажано взувати спеціальне взуття, інакше буде дуже незручно ходити і боляче в ноги.

7.     Не забудьте взяти з собою сонцезахисні засоби, окуляри від сонця, капелюх на голову.

8.     Візьміть з собою фотоапарат або камеру, тут багато чудових локацій для фотосесій.

9.     Пройдіться сосновим гаєм, де розміщений ресторан «Ґаваї» та послухайте як співають цикади.

10.  Місце неймовірно чудове, заради кольору води та мальовничих краєвидів сюди варто приїхати хоча б один раз. 

-        А ви відвідували о. Святого Миколая?

-        Чим ви дістались на острів?

-        На якому пляжі відпочивали?

-        Як розважались?

-        Поділіться своїми враженнями від відпочинку. 

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

 









 

 

 



 













 




 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Оздоровчий комплекс «VODA club» в Буковелі

    Оздоровчий комплекс « VODA club » (Вода клаб) розмістився в Карпатах, в одному з найкрасивіших місць – туристичному комплексі «Буковел...