неділя, 6 червня 2021 р.

Київ. Національний комплекс «Експоцентр України». Масляна.

   Наступним і останнім нашим пунктом прогулянки по Києву був Національний комплекс «Експоцентр України». Там ще в грудні місяці почав свій старт міський парк зимових розваг «Зимова країна». "Експоцентр" -  це місце, де проходять виставки, ярмарки та різноманітні розваги.

   Зараз Масляний тиждень, тому там проходять різні заходи присвячені саме Масляній. Масляний тиждень – це народне торжество, присвячее зустрічі весни. Дістались ми з Майдану Незалежності на метро до станції «Експоцентр». Оскільки це був вихідний, то вхід на територію був безкоштовний, в  будні дні – платний.

Експоцентр України

   Комплекс «Експоцентр» відкрився у 1958 році. За часи свого існування, він мав різні назви: ВДНГ (Виставка досягнень народного господарства), Центр виставок і ярмарок України і нарешті Національний комплекс «Експоцентр України».

   Проте, якщо вам треба буде запитати як пройти або проїхати до «Експоцентру», вам можуть не відповісти, або просто знизити плечима, а якщо ви скажете – до ВДНГ, то вам кожен скаже і розкаже як краще туди дістатись. Так що майте на увазі, іноді деякі назви закріплюються надовго, а у декого і на все життя.

   Територія центру велика, є де погуляти та розважитись.

   При вході нас зустріло соломяне опудало – символ Масляної. Як і багато років кульмінацією свята вважається спалювання опудала. А до цього проводяться різноманітні ігри, водяь хороводи, співають пісень, танцюють та все це супроводжується частуванням.

   Також тут можна побачити зимові символи, як, наприклад, сімейка чудернацьких сніговиків.

Національний комплекс "Експоцентр України"

   Загальна площа  комплексу 286,3 га, сюди входять забудовані території, садові та лісопаркові зони, озера та ставки, а також закриті та відкриті експозиційні площі та інше. Комплекс включає 180 будинків та різних споруд, 20 з яких мають статус памяток архітектури місцевого значення.

   А в центрі можна побачити головний павільйон, який ми бачимо при вході. Споруда побудована в радянські часи, це видно по її архітектурі у стилі «урочистий сталінський комуністично-радянський монументалістський ампір з давньовавилонською стилізацією». Якщо чесно, вперше почула такий дивний стиль, але якщо придивитись до будівлі, то там дійсно можна побачити багато незвичних поєднань. Будівля  монументальна, фасад побудований у вигляді дуги, яку обрамляє багато високих колон, увінчаних портиком. Угорі можна побачити герб УРСР (Української Радянської Соціалістичної Республіки, яка була у складі СРСР до 1991 р.). Зверху знаходиться ротонда, в обрамленні 24 колон (за кількістю областей у той час  в Україні ). На кожній колоні символічні радянські зображення. Посередині ротонди височіє золотий шпиль. Для його виготовлення було використане сусальне золото. Висота будівлі становить 75 м. 

Національний комплекс "Експоцентр України"

   Ще один павільйон на території – павільйон № 10 «Зернові та олійні культури». Україна в СРСР завжди була житницею, саме це і символізує цей павільйон. Це також монументальна будівля, у вигляді ротонди, з колонами, а зверху ідуть менші ротонди, які розміщені одна на одній. А вгорі постала фігура «колгоспниці».  Нагадує велетенський святковий торт. Висота будівлі 50 м, а  «колгоспниці» - 10 м.

   На території дійсно дуже багато різних будівель, причому, грандіозних розмірів. Також можна побачити окремі частини колон та інших споруд.

Національний комплекс "Експоцентр України"

   Ще один з павільйонів, побудований у стилі тих часів: колони, портики, оздоблено позолотою.

   Зараз територія зайнята різноманітними розвагами, атракціонами як для дітей, так і для дорослих. 

   Проводяться цікаві та незвичні конкурси.

   Територія «Експоцентру» знаходиться у Голосіївському лісі.  Тому там можна прогулятись лісовою та парковою зоною. Можна завітати у гості до таких милих та дружелюбних оленів. Вони мають свою територію – спеціальні вольєри, там у них є будиночки, годівнички.  

Вольєр з оленями

   На територію заходити не можна, проте можна вільно підійти до огорожі, погладити та погодувати тварин. Вони дуже милі, людей не бояться, підходять дуже близько, особливо якщо їм запропонувати щось смачненьке. 

Вольєр з оленями

   Там є і доослі олені і малюки, дуже цікаво за ними спостерігати та якийсь час провести  у їхній компанії. 

Вольєр з оленями

   На території багато продуктових палаток, виїзних кафе та ресторанів, де можна смачно поїсти. Головною їжею є млинці – кулінарний символ Масляної, а також можна зігрітись гарячим глінтвейном.

   Також тут багато солом’яних «скульптур», що дійсно надає атмосфери свята.



   Можна поїсти або попити чаю чи кави на вулиці, на відкритому майданчику, а можна завітати  і в «Кофейбус». Зараз такий автобус раритет, де можна попити кави та посидіти спокійно, а я памятаю той час, коли такі автобуси курсували по місту.

   З 2015 року на всі зимові місяці створено найбільший в Україні та Європі зимовий розважальний комплекс «Зимова країна». Тут розміщена найбільша в країні ковзанка площею 4 000 м2, зимові гірки, центральний офіс Діда Мороза, парк крижаних скульптур, прогулянкові маршрути на конях та оленях та багато інших розваг.

Зимова ковзанка

   На жаль, вже початок весни, снігу  вже немає, хоча купку снігу нам все ж таки вдалося знайти. А ковзанка працює, покататись на ковзанах можна.

   Павільйон № 7 «Машинобудування та приладобудування», але це було в радянські часи. Це досить оригінальна споруда: центральний фасад побудований у вигляді арки, по бокам дві вежі, верхівки яких увінчані радянською символікою. Перед будівлею розміщений фонтан з прямокутним басейном. А в самій будівлі зараз проходить 3-D лазерне шоу «Вартові мрій», за участю десятків переможців та учасників шоу «Танцюють всі», постановником якого став відомий український хореограф К. Томільченко. Також біля ковзанки проходило улюблене народне телешоу «Караоке на майдані» з ведучим І. Кондратюком.

   Різні торгові марки представляють свою продукцію, наприклад, кондитерська компанія «АВК» (м. Дніпро), яка є однією з найбільших в Україні і ввійшла до 100 найбільших компаній світу.  Вона є ровесницею нашої держави, оскільки свою діяльність розпочала у 1991 році. Продукція експортується у 60 країн світу. Та й не знайдеться, мабуть, жодного українця, кому не сподобались ці оригінальні солодощі.   


   Національнийм комплекс «Експоцентр України» дуже цікаве місце для сімейного відпочинку, адже тут дуже багато розваг як для дітей, так і для дорослих.

-          А ви відвідували «Експоцентр України»?

-          Чим займались та розважались ви?

-          Шо вдалось відвідати?

-          Розкажіть про це.

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

Наступна стаття «Самостійна мандрівка Західною Україною».






 



Немає коментарів:

Дописати коментар

Що можна побачити і чим зайнятись в Буковелі?

      Немає в нашій країні українця, який би не чув про Буковель. Коли звучить «Буковель», то одразу ж на думку спадає лакшері-відпочинок в ...