неділя, 25 квітня 2021 р.

Трускавець – бальнеологічний курорт і не тільки…

   Місто Трускавець – бальнеологічний курорт  України. Це місто знаходиться у Львівській області, за 90 км від Львова. Знаходиться на висоті 384 м, в долині річки Воротище, недалеко від передгіря Східних Карпат.

   Немає, мабуть, жодної людини в Україні, яка б не відвідувала або хоча б не чула про місто Трускавець. Переважно, це люди старшого віку, які їздять сюди на лікування, для того, щоб поправити або підтримати здоровя.

   Трускавець – дуже затишне і привітне містечко. Тут гарна природа, чисте повітря, лікувальні води. Тут можна лікування поєднувати з відпочинком. Можна побачити тут води 14 джерел. Найвідомішими є «Нафтуся», «Марія», «Броніслава», «Юзя» тощо.

   Але сьогодні я хочу розповісти про те, чим ще, крім лікувальних джерел цікаве місто: що можна тут подивитись, де погуляти, як розважитись.

   Звичайно, в першу чергу - лікувальні джерела. Тут вода знаходиться у двох бюветах: нижній – джерело № 1 і верхній –джерело № 2.  Бювет – це спеціальна споруда, біля виходу мінерального джерела на поверхню. Всередині знаходяться спеціально обладнані крани, де подається вода. Вода подається з чотирьох  джерел: «Нафтуся», «Марія», «Софія»  і «Броніслава».

Мінеральні джерела

   Найпопулярнішою є «Нафтуся». Вода має присмак нафти, на що вказує сама назва. Її вживати можна теплою або холодною. Зазвичай, лікарі рекомендують теплу, але в ній більш відчутний присмак нафти, хто не витримує – може вживати холодну. Але це тільки спочатку, потім поступово звикаєш. Але якщо ви думаєте, що воду можна просто приходити і пити, то ви глибоко помиляєтесь: воду треба вживати за призначенням лікаря. Потрапити до лікаря дуже просто: у багатьох  санаторіях, медичних центрах можна прийти і записатись на консультацію. Прийом платний.  Проте по приїзду наступного разу, ви вже будете знати своє дозування. Біля крану є кнопки, ви ставите свою посудину і натискаєте на потрібне вам дозування: 100 г, 150 г, 200 г, 250 г. «Нафтусю» треба пити із спеціальної посудини, яку в народі називають «поїлка», придбати її можна повсюдно – це навіть буде як сувенір, або пити з одноразової пластикової тари через трубочку. Не можна, щоб ця вода потрапляла на зуби – буде зруйнована емаль. Пити воду треба потроху, але зразу ж на місці. З собою  у пляшку набирати не можна, вона швидко втрачає свої лікувальні властивості.

   Склад води: гідрокарбонатна магнієво-кальцієва слабомінералізована мінеральна вода з високим вмістом органічних речовин нафтового походження.

   Лікувальні властивості «Нафтусі»: хвороби нирок, жовчного міхура, шлунково-кишкового тракту, підшлункової залози, печінки та інші.

В нижньому бюветі так набирають "Нафтусю"

   Другою за популярністю є мінеральна вода «Марія». Ця вода зовсім інша на смак, вона має солонкуватий присмак, як на мене, навіть смачненька. ЇЇ  також треба приймати на місці, пити із спеціальної посудини або через трубочку, щоб не потрапляла на зуби. Прийом «Марії» поєднують з прийомом «Нафтусі», тоді буде кращий ефект. Приймають її також за призначенням лікаря.

   Склад води: хлоридно-сульфатна, натрієва, слабомінералізована.

   Лікувальні властивості «Марії»: хронічні гастрити, хронічні захворювання кишечника, хронічні захворювання печінки та жовчного міхура, цукровий діабет тощо.

   Мінеральна вода «Софія»  на смак гірко-солонувата, коли постоїть то стає мутною.

   Склад води: хлоридно-сульфанно-натрієва.

   Лікувальні властивості «Софії»: покращує кислотну функцію шлункових  залоз, стабілізує обмінні процеси, сприяє стимуляції шлункової секреції і моторної функції кишечника.

   Мінеральна вода «Броніслава» подається до бювету теплою. Використовують її за призначенням у спеціально відведених кабінках.

   Склад води: хлоридно-натрієва, дуже схожа на воду «Марія» і «Софія», але рівень солоності у ній найвищий, тому вживати її як питну мінеральну воду не можна.

   Лікувальні властивості «Броніслави»: полоскання горла та носа при хронічних захворюваннях органів дихання.

   Бювети працюють за графіком, вхід і прийом води безкоштовні. Води призначають пити тричі на день, до їжі або після неї.

   Мінеральні води мають сечогінну функцію, майте на увазі. Безкоштовний туалет є біля нижнього бювету, але в час  роботи бювету, там завжди черга. Раніше був туалет у міському парку, але зараз він не працює. Але шкода, адже парк – це улюблене місце прогулянки, особливо після прийому води. 

Час роботи бюветів:

7.00 – 10.00

12.00 – 15.00

17.00 – 20.00

Нижній бювет мінеральних вод

Нижній бювет мінеральних вод

   Біля нижнього бювету розміщений фонтан зі скульптурою жінки посередині. Проте скільки разів не була в Трускавці, жодного разу не бачила, щоб фонтан працював. Взимку тут встановлюють головну новорічну ялинку міста.

Фонтан зі скульптурою жінки біля нижнього бювету

   Тут же, на площі поруч з нижнім бюветом,  дуже велика кількість голубів. Це, звичайно, не площа Сан Марко в Венеції, але для такої  невеликої площі, їх достатньо.  Їх можна підгодувати, вони дуже ручні. Особливо їх люблять діти.

Площа з голубами біля нижнього бювету

Бульвар Торосевича

   У місті багато цікавих та незвичних будівель – це стародавні вілли, які зараз, звичайно, мають інше призначення. Проте виглядають дуже привабливо.

   Прогулюючись бульваром Торосевича, який веде до нижнього бювету, можна побачити такі будівлі.

Трускавецькі вілли на бульварі Торосевича

   Складається враження, що ти вже в Європі.

Трускавецькі вілли на бульварі Торосевича

   А цією частиною бульвару можна прогулятись та відпочити. Вона веде до нижнього бювету. 

Бульвар Торосевича

   Ця зона дуже зелена та мальовнича. Тут багато зелених насаджень: квітів, кущів дерев, а також є лавочки, де можна посидіти.

   Тут є цікава металева альтанка, яка поринає у зелені, її називають музичною. Річ у тім, що в 1959 році під її куполом вперше прозвучали мелодії відомих композиторів у виконанні оркестру з м. Ярослав. З того часу тут щовечора виконувалися музичні композиції. На початку ХХ ст. її реконструювали і укріпили металевою конструкцією. І зараз, там часто можна побачити та почути виступи музикантів. Можна постояти, послухати і насолодитись красою музики. 

"Музична" альтанка

   Дуже часто сюди приїздять різні музичні колективи, які влаштовують справжні концерти.  

Вуличні виступи музичних колективів

   Тут  стоять різноманітні ларьки, де можна придбати різні смаколики, купити морозива, солодкої вати тощо. Розміщені сувенірні магазини, а також дуже колоритний сувенірний ринок, з якого ви аж ніяк без покупки не вийдете.

   У місті багато різних пам’ятників та скульптур. Ось така скульптура «Мати і дитя».

Скульптура «Мати і дитя».

Медичні центри

   У Трускавці працює багато санаторіїв, медичних та рабілітаційних центрів, які надають цілий спектр лікувальних та оздоровлювальних процедур.

   Один з медичних центрів Трускавця, де можна самостійно пройти оздоровлення – ВАТ «Трускавець-курорт».  Будівля і все решта тут ще з радянських часів, проте тут працюють досвідчені лікарі та привітний персонал.  Якщо ви приїхали самостійно, то тут можна записатись на консультацію до лікаря, який вам призначить процедури та дозування мінеральної води. Всі процедури  ви будете проходити  тут, у призначений час, який підходить вам. Консультація та процедури платні, але ціни відносно помірні. 

   Поруч знаходиться  діагностико-лікувальний  та реабілітаційний центр «Мед-Палас». Один з найбільш сучасних медичних центрів України, в якому розмішене найкраще сучасне обладнання. В нижньому бюветі по телевізору постійно рекламують цей центр. Там можна побачити сучасні кабінети, обладнання, процедури, а також інтерв’ю з фахівцями центру.  Але й ціни консультацій та відвідування процедур будуть набагато  дорожчі.  Вибирати, звичайно, вам.

Медичний центр ВАТ «Трускавець-курорт» а бульварі Торосевича

Курортний парк "Адамівка"

   Найулюбленішим місцем усіх відпочиваючих, та й місцевих жителів, є, звичайно, міський курортний парк «Адамівка».  Найстаріший та найпрекрасніший парк України, який займає площу 60 га. В цьому можна переконатись, тільки-но ступивши до парку. Кілька кроків і ви опинитесь у тінистому парку, серед височенних багатовікових дерев. Ти відчуваєш себе таким маленьким, серед цих живих велетнів.  

   Парк був закладений у 1895 році.  У 1984 році був визнаний парком-памяткою садово-паркового мистецтва України, а в  2020 році – об’єктом природно-заповідного фонду загальнодержавного значення.

   Парк розділений на 4 частини лісопаркової зони. Повсюду прокладені стежки, алеї, з деякими перепадами висот. Парком можна прогулятись від нижнього бювету до верхнього, і,  навпаки. Це своєрідна пішохідна прогулянка – маршрут здоровя.  Тут можна побачити багато прогулянкових галерей, лавочок, скульптур. Повітря настільки насичене киснем і вологою,  що після прогулянки, парк не хочеться залишати.

   На території парку можна побачити ось такі колоритні дерев’яні будиночки, здається, що ніби з’явились із казки.  Це будівля ХІХ – ХХст. і є пам’ятником архітектури. Тут знаходиться джерело №3 «Броніслава». У парку ще можна зустріти джерела і подібні симпатичні будиночки. 

Джерело №3 «Броніслава» в курортному парку

   У парку знаходиться джерело №4 «Юзя». До бюветів ця вода не підведена, тому йти до неї треба в парк. Джерело було відкрите у 1900 році. Вона дуже подібна за багатьма властивостями до «Нафтусі», проте не має яскраво вираженого запаху нафти. Її використовують переважно для зовнішнього застосування: ванни, інгаляції, зрошення, промивання тощо.

   Ця вода особлива, адже вона має свою легенду.

   «Колись давно у цій місцевості жив столяр на ім’я Іштван. Незважаючи на те, що він був уже старим, його покохала молода та вродлива Сюзанна. Через деякий час вони одружились. Чоловік тяжко працював, їздив на заробітки. А в дружини в той час зявилося багато молодих залицяльників. Одного разу, повернувшись додому, чоловік побачив молодих чоловіків,  з якими його дружина весело проводила час. Розізлившись, чоловік покинув свій дім і пішов жити у ліс. Там він прожив довгий час. Але одного разу він зустрів чарівну лісову мавку Юзю. Побачивши його, вона почала тікати у бік яру, Іштван побіг за нею, хотів попередити, але сам у нього впав і втратив свідомість. Отямившись, він побачив над собою Юзю, яка сиділа над ним  і плакала. Саме Юзині сльози повернули Іштвану життя, а разом з ним – його молодість і красу. Молоді люди покохали одне одного. Аж тут зявилася Сюзанна, яка на той час була уже старою бабою і була нікому не потрібною. Пішла вона до лісу шукати свого Іштвана. Побачила вона його молодим хлопцем та ще й з молодою дівчиною. Молоді люди допомогли бабусі (Сюзанні), а вона підсунула гадюку, яка вкусила Іштвана. Помираючи, чоловік зрозумів, що це зробила його колишня дружина. Юзя гірко плакала за коханим, і хоча вона була безсмертною, вона не хотіла жити без нього. Вона віддала своє вічне життя Сюзанні, а сама померла. А на ранок, де лежали закохані, зявились два джерела, з кришталево чистою водою. З них витікала цілюща вода.

   Говорять, що й до сих пір, люди, що приходять до джерела іноді бачать стареньку, що приходить до джерела з надією повернути свою молодість. Але Юзя не повертає їй ні молодості, ні краси…»

   Ось така легенда. Але джерело існує насправді. Знаходиться воно в парку. Там є спеціально обладнаний майданчик, а спустившись сходами вниз, можна побачити облаштовану територію: посередині пустий басейн, а в центрі скульптура дівчини, мабуть, Юзі. Навколо знаходяться крани з холодною джерельною водою, +80С. До цього джерела приходять люди, щоб вмитись цією водою, відчути приплив бадьорості та енергії, омолодитись та ще й набрати води у пляшки з собою.

   У Трускавці також можна придбати лікувальну косметику «Юзя».

Джерело № 4 "Юзя" в курортному парку

   Спустившись трохи вниз, можна побачити озеро, де плавають дикі качки. 

Озеро біля парку

   А ще у парку мешкають білочки. Беріть з собою горішки. Побачивши білочку на дереві, підійдіть до дерева, постукайте горішками і вона до вас спуститься. Якщо пощастить, то навіть підійде до вашої руки, щоб вхопити гостинчик. Їх тут часто можна зустріти, навіть по кілька одразу. 

Білочки - справжні господарі парку

   Погода у Трускавці також непередбачувана: тут тобі світить сонце, тут тобі вже йде дощ. Тому парасолька – це необхідна річ у вашій валізі. 

Курортний парк

Територія санаторію "Молдова"

   Прогулюючись парком: від нижнього бювету до верхнього, можна дійти до санаторію «Молдова». Розташований він у верхній частині парку, у затишній зеленій зоні. Взагалі, санаторії будувались переважно в радянські часи, тому майже кожна колишня республіка СРСР, мала свій санаторій. Санаторій «Молдова» належить лікувально – санаторній Асоціації державної канцелярії  Републіки Молдова. Будівництво відбувалося у 1984 – 1985 рр. У 2008 році відбулася реконструкція, тому знаходиться він у належному стані.

   Гордістю санаторію є Спа-центр, зроблений за кращими європейськими стандартами, з басейнами та різноманітними саунами. Відвідати Спа-центр, можуть не тільки ті, хто знаходиться на лікуванні в цьому санаторії, а й всі бажаючі (за окрему плату).

На території санаторію "Молдова"

   Вхід на територію санаторію вільний, тому можна зайти і прогулятись затишними алеями парку, який розміщений навколо санаторію, посидіти на лавочці, подихати свіжим ароматним повітрям. 

Парк санаторію "Молдова"

   Тут збереглися деякі скульптури ще з радянських часів, проте вони пофарбовані   і виглядають охайно.

Скульптури ще з радянських часів

   Територія прикрашена також і сучасним декором.

Сучасні декорації на території парку санаторію "Молдова"

   У парковій зоні є багато зелених декоративних насаджень, різних скульптур, фонтанів. Дуже приємне місце для відпочинку.

На території санаторію "Молдова"

Верхня частина міста

   А ми рухаємось далі. Біля верхнього бювету розташовано багато різних санаторіїв: «Перлина Прикарпаття», «Кристал», «Алмаз» та інші, це все ще ті, "радянські" санаторії.

Скульптура біля санаторію "Кристал" (верхній бювет)

   А далі розпочинається ліс. Говорять, що десь недалеко є озеро, ми намагались його знайти, але не знайшли. Можливо, не там шукали, або просто до нього не дійшли. Проте прогулялись справжнім лісом.

Лісова зона у Трускавці

   Можна знайти досить привабливі галявинки. Зелений колір природи просто вражає.  У нашій місцевості в цей час важко знайти щось яскраво-зеленого кольору, у нас давно все пожовкло і посохло. під променями пекучого сонця. А тут така краса ще й аромат.

Паркова зона

    Яскраві квіти радують око.

Квітковий рай

Церква Святого Миколая

   Майже в центрі, недалеко від нижнього бювету, знаходиться церква Святого Миколая. Церква була побудована у 1861 – 1866 рр. на місці стародавнього храму. В кінці 1919 року біля храму була зведена мурована дзвіниця. У 1928 році церква була відновлена, а в 1938 році – реконструйована. Реконструкція храму проводилася на кошти греко-католицької громади та священника Івана Валюхи. У 1989 – 1992 рр. в церкві були зроблені розписи під керіництвом художника-реставратора Б. Балицького.

   Сьогодні цей храм належить УГКЦ.

Церква Святого Миколая

   На площі біля храму розміщена скульптурна композиція «Ісус і самаритянка». А також поруч знаходиться монумент борцям за волю України та пам’ятник митрополиту А. Шептицькому.

   Недалеко знаходиться єпархіальний музей.

Композиція «Ісус і самаритянка»

Польський костел

   Також у місті є невеликий польський костел – римо-католицька церква.

   Відвідати костел можуть всі бажаючі. Тут дуже гарне внутрішнє оздоблення. Тричі на тиждень: у вівторок, п’ятницю та неділю о 20.00 годині тут проходять концерти органної музики, а також читання віршів. Служба в костелі ведеться двома мовами: польською і українською. Територія навколо костелу дуже гарна і затишна. Тут висаджено дуже багато різних рослин, стоять лавочки, де можна посидіти і побути наодинці. Сюди приходять відпочити душею.

Польський костел – римо-католицька церква

   У місті є музеї:

  • музей історії Трускавця;
  • художній музей Михайла Біласа;
  • єпархіальний музей.
Художній музей М. Біласа

Художній музей Михайла Біласа розташований в центрі міста. Розмістився він в дерев’яній будівлі, яка є пам’яткою архітектури – вілла Гопляна. Побудована в стилі модерну з елементами закопанського стилю. В будівництві використовувалась карпатська смерека, а різьба, якою була декорована вілла, нагадує гуцульські мотиви. Побудована після Першої світової війни.

Відвідати музей можна самостійно або замовити екскурсію. Ціна за вхід символічна.

В музеї експонуються текстильні роботи митця: гобелени, килими, серветки, доріжки, ліжники, подушки, різні панно та аплікації, декоративні квіти. Експозиції розміщені в 12 залах, де представлено понад 150 авторських робіт М. Біласа, який є національною гордістю нашої держави.

До речі, музей вважається прижиттєвим, адже М. Білас  й досі живе  та працює у місті, продовжуючи створювати нові шедеври.

Художній музей Михайла Біласа 

Ще прогулянка містом

   Недалеко можна побачити ще одну давню будівлю.


   Через дорогу знаходиться Палац культури ім. Т. Шевченка, який був відкритий у 1971 році. Поруч знаходиться пам’ятник Т. Шевченку, а також  сучасна візитка міста «I ❤TRUSKAVETS”.

Біля Палацу культури ім. Т. Шевченка

   А це вже сучасна будівля – спа-готель "Mirotel".

Спа-готель "Mirotel"

   А це відкривається вид на нову частину міста. Дуже гарна локація для фото.

Гарний вид на місто

   Дорогою можна завітати в  магазин «Макітра». Тут представлені вироби з кераміки, скла, авторські ляльки та багато іншого. Біля магазину цікаві інсталяції з металу.

Сувенірна крамниця "Макітра"

   А ще можна відвідати кав’ярню «Старе місто». Тут пропонуються різні тістечка та гарячі напої. Правда, тістечко нам подали не зовсім свіже, трохи черственьке, та й троянда на столі – вже не першої свіжості. 

Кав’ярня «Старе місто»

   Проте тут можна розглянути сувенірну вітрину, а на стінах побачити чорно-білі фотографії Старого міста.  

Кав’ярня «Старе місто»

   Це лише невеличка погулянка містом, адже  у нас були ще заплановані процедури, триразовий прийом води у бюветі, а також різні екскурсії Львівською та Закарпатською областями.

А ще у Трускавці можна  відвідати:

  • Ландшафтний парк Підгіря (територія санаторію «Карпати», вул. Помірецька)
  • Ставок Слониця
  • Архітектурну композицію «Христос Спаситель» (Гошівська гора – найвища точка Трускавця)
  • Вілла «Саріуш» (розміщений історичний музей, майдан Січових Стрільців, 2)
  • Дельфінарій «Оскар» (вул. Городище,18)
  • Тераріум «ЕкЗотера» (вул. Городище,18)
  • Теренкури – спеціально прокладені маршрути з підйомами та спусками й певної протяжності, призначені для лікувальної ходьби.
  • Кінотеатр «Злата» (вул. Шевченка, 36)
  • Арт-майстеня «Інший світ» (вул Шевченка, 1)
  • Церква Пресвятої Богородиці (вул. Дрогобицька, 12 а)

-          А ви відвідували Трускавець?

-          Що цікавого довелось побачити вам?

-          Де побували ви?

-          Розкажіть про це.

НАПИШІТЬ СВІЙ КОМЕНТАР

Наступний пост «На які закордонні екскурсії можна поїхати з Трускавця»






 

 

 

 



 

 







 



 

 


 








 




Немає коментарів:

Дописати коментар

Оздоровчий комплекс «VODA club» в Буковелі

    Оздоровчий комплекс « VODA club » (Вода клаб) розмістився в Карпатах, в одному з найкрасивіших місць – туристичному комплексі «Буковел...